Βιβλιοκριτική για την ποιητική συλλογή "για το τίποτα..." των Παντελή Χλωρού και Ιωάννη Τούμπα | Γράφει η Βάσω Κανιώτη


Συγγραφέας: Ιωάννης Τούμπας
Έτος έκδοσης: 2018
Σελ.: 78

                                                                                                            Γράφει η Βάσω Κανιώτη


Ο Ιωάννης Τούμπας είναι ένας εκ των δύο συγγραφέων του βιβλίου 

Μια κατάθεση ψυχής από τον Ιωάννη Τούμπα, ακουμπισμένη στις σελίδες της ποιητικής του συλλογής,  που  φέρει τον τίτλο «Για το τίποτα...».  Ένα βιβλίο που υμνεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο τον έρωτα, τον πόνο, την απώλεια μέσα από τα μάτια του Ιωάννη. Μια καθόλα επιτυχημένη προσπάθεια του ποιητή να εκφράσει ευθύβολα το συναίσθημα και την σκέψη του με λέξεις. Οι παρομοιώσεις που θα εντοπίσει κάποιος στους στίχους του είναι κάτι που κάνει αυτή την ποιητική συλλογή ξεχωριστή. Η παρουσία της ενίοτε ψυχολογικής του κατάστασης είναι εμφανής από ποίημα σε ποίημα. Η ποίηση για τους ανθρώπους που την υιοθετούν σαν σπουδαίο τρόπο έκφρασης είναι εν κατακλείδι μια έξοδος κινδύνου από εκείνα που τους «τρώνε» ενδόμυχα. Με αυτόν, λοιπόν, τον τρόπο έκφρασης και ο Ιωάννης αποτυπώνει στο χαρτί συναισθήματα, σκέψεις, ανησυχίες, προβληματισμούς. Διαβάζοντας τους στίχους του ταξιδεύεις, προβληματίζεσαι βλέπεις τον έρωτα μέσα από την απώλεια, τη ζωή μέσα από τις παρομοιώσεις. Οι εικόνες των ποιημάτων του αγγίζουν ονειρικές διαδρομές, όπου στο τέλος της διαδρομής συναντάται η λογική με το συναίσθημα μεταφέροντάς σε, σε μεταφυσικούς τόπους.
Άλλα χαρακτηριστικά του έργου του, είναι η δραματικότητα, καθώς και η αφηγηματικότητα, τη στιγμή που προβάλλονται διάφορα προσωπεία συνοδευμένα από την ψυχολογική του κατάσταση.
Η εποχή μας, αυτή η ομολογουμένως δύσκολη εποχή, βρίσκει αποκούμπι στην τέχνη και, γνωρίζοντας ανθρώπους που αγγίζουν την τέχνη τους με σεβασμό, μπορούμε να πούμε με σιγουριά, ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος. Ένας τέτοιος καλλιτέχνης είναι και ο Ιωάννης Τούμπας. Εμείς από το δικό μας μετερίζι του ευχόμαστε να είναι πάντα τόσο εξωστρεφής και δημιουργικός για να μπορούμε να απολαμβάνουμε το έργο του.