Δελίνα Βασιλειάδη: Παράδεισος κατ’ οίκον | Νέα έκδοση


Δελίνα Βασιλειάδη
­­­Παράδεισος κατ’ οίκον
Επιμέλεια: Σωτηρία Αποστολάκη
ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ
Αλήθεια, μπορούν όλοι να ερμηνεύσουν την έννοια του χρόνου με τον ίδιο τρόπο; Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αντιμετωπίζονται όμοια από όλους τους ανθρώπους, ή μήπως ο καθένας δίνει άλλη βαρύτητα ανάλογα με τα γεγονότα που τα σημαδεύουν και συνοδεύουν; Έχουν όλοι την ίδια αίσθηση της ταχύτητας του χρόνου και της φθοράς που επιφέρει;
Η Δελίνα Βασιλειάδη έγραψε ένα θεατρικό έργο, το Παράδεισος κατ’ οίκον, προσεγγίζοντας τα παραπάνω και συνάμα κάνοντας ένα παιχνίδισμα με τον χρόνο μέσω των ηρώων, οι οποίοι ποικίλλουν σε ηλικία, επάγγελμα, φύλο, βιώματα. Τα μηνύματα που απορρέουν είναι πολλά και πολλαπλά. Ένα από τα πιο σημαντικά; «Ζήσε το τώρα, αλλά μην αφήνεις τις αναμνήσεις να χαθούν...»
Διαστάσεις: 21 Χ 17                                     
Σελίδες: 96
ISBN: 978-960-628-086-3
Χρονολογία: Ιούλιος  2020
Τιμή: 8,00 (συν ΦΠΑ 6%) 
ΔΕΛΙΝΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
Η Δελίνα Βασιλειάδη (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Δέσποινας Βασιλειάδου) γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένη κι έχει μια κόρη.
Από μικρή εκδήλωσε την αγάπη της για την τέχνη, τη ζωγραφική, τα χρώματα, το θέατρο, τα βιβλία. Μαθήτευσε από πολύ νεαρή ηλικία κοντά στη ζωγράφο μητέρα της Λιζέτα Βασιλειάδη (www.lizetavasiliadi.gr), αλλά και στα εργαστήρια γνωστών δασκάλων των εικαστικών τεχνών, κυρίως του πρωτοπόρου εικαστικού Στέλιου Μαυρομάτη. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής σε μια πειραματική σχολή Καλών Τεχνών για παιδιά στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και συμμετείχε στις τηλεοπτικές εκπομπές της Κρατικής Τηλεόρασης «Μικροί Ζωγράφοι».
Σπούδασε Χρηματοοικονομική και Λογιστική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, όπου, αφού κατόρθωσε να πάρει υποτροφίες σε όλα τα έτη των σπουδών, τελικά πρώτευσε, ορκίζοντας η ίδια το έτος της. Σπούδασε συγγραφή κινηματογραφικού σεναρίου και θεατρικού έργου, υποκριτική και σκηνοθεσία θεάτρου και κινηματογράφου στο εργαστήρι δραματικής τέχνης «Παράθλαση» και στην Ακαδημία Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, ενώ παρακολούθησε πολλά σεμινάρια, μαθήματα και master classes για τον κινηματογράφο και το θέατρο.
Η Δελίνα, ενώ από φοιτήτρια ξεκίνησε να εργάζεται στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα κατέχοντας υπεύθυνη θέση σε μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρεία, πλέον έχει αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην τέχνη, τη ζωγραφική, το θέατρο και, φυσικά, τη μεγάλη της αγάπη, τη συγγραφή, όπου έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις.
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣΑ’ Βραβείο θεατρικού έργου από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών στον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό στην κατηγορία «Θεατρικό έργο» (2018) και Έπαινος στον 37ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών στην κατηγορία «Θεατρικό έργο» (2018). Το έργο ΤΟ ΠΑΙΧΙΔΙ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ανακηρύχτηκε από το λογοτεχνικό περιοδικό ΚΕΦΑΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟ (ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ) ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2019 και τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο στην κατηγορία Θεατρικό έργο (Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2000-2019 «Βιβλία της χρονιάς»). Το θεατρικό αυτό έργο συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Ε.Π.Ο.Κ. ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 2019.
ΠΕΡΑΣΜΑΒραβείο θεατρικού έργου από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών στην κατηγορία «Θεατρικό έργο» (2017). Το ΠΕΡΑΣΜΑ ανακηρύχτηκε από το λογοτεχνικό περιοδικό ΚΕΦΑΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟ (ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ) ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2018 και τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο στην κατηγορία Θεατρικό έργο (Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2000-2019 «Βιβλία της χρονιάς»). 
ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ: Το παραμύθι ανακηρύχτηκε από το λογοτεχνικό περιοδικό ΚΕΦΑΛΟΣ ΒΙΒΛΙΟ (ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ) ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2017 και τιμήθηκε με το Α’ Βραβείο στην κατηγορία Παιδική Λογοτεχνία (Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2000-2019 «Βιβλία της χρονιάς»)
ΡΟΜΙ ΚΑΙ ΜΙΡΑΝΤΑ: Το παιδικό παραμύθι συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Ε.Π.Ο.Κ. ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 2019.
ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕ1ο βραβείο στον 8ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2018 από τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος στην κατηγορία «Παιδικό – Νεανικό Διήγημα» (2019), Β’ βραβείο στον 10ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ. στην κατηγορία «Παιδικό Παραμύθι» και 2ος Έπαινος στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας (2019) ΚΕΦΑΛΟΣ (κατηγορία: Διήγημα με ελεύθερο θέμα, ενηλίκων πάνω από 31).
ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΤΑΪΖΕ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ2ο βραβείο στον 7ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2018 από τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος στην κατηγορία «Παιδικό – Νεανικό Διήγημα» (2018) και 1ος Έπαινος στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πεζογραφίας (2019) ΚΕΦΑΛΟΣ (κατηγορία: Φανταστικό Διήγημα, ενηλίκων πάνω από 31).
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΑΪΔΟΝΗΣΙΈπαινος στον 19ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Εταιρείας τεχνών, επιστημών και πολιτισμού Κερατσινίου (2019).
ΤΟ ΑΣΤΕΡΑΚΙΈπαινος στον 7ο Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2018 από τον Όμιλο για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος στην κατηγορία «Παιδικό παραμύθι» (2018).
Η ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ3ο βραβείο στον 18ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της Εταιρείας Τεχνών, Επιστημών και Πολιτισμού Κερατσινίου (2018).
Η ΝΕΡΑΪΔΑ ΤΗΣ ΠΙΠΙΛΑΣΒραβείο στον 1ο πανελλήνιο διαγωνισμό παραμυθιού από την ΑΝΙΜΑ εκδοτική (2017).
ΠΟΙΗΣΗΈπαινος και Τιμητική Διάκριση στον Β’ Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης της Εταιρείας Τεχνών και Γραμμάτων Πειραιά (2005).
Μέσα στο 2020 θα παρουσιαστεί το βραβευμένο θεατρικό της έργο «ΠΕΡΑΣΜΑ» από το ομογενειακό ραδιόφωνο της Αυστρίας στα ελληνικά με γυναίκα ηθοποιό να ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ πολλά από τα παραμύθια της έχουν παρουσιαστεί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ελλάδος και του εξωτερικού.
Το 2018 κυκλοφόρησε από την ΚΑΠΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ το βραβευμένο θεατρικό της έργο «ΠΕΡΑΣΜΑ», από την εκδοτική Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη το βραβευμένο παιδικό παραμύθι της «Τα χαμένα χρώματα του Ουράνιου Τόξου» και από την ΑΝΙΜΑ Εκδοτική το, επίσης, βραβευμένο παιδικό παραμύθι «Η Νεράιδα της Πιπίλας», ενώ το 2019 κυκλοφόρησαν από την ΚΑΠΑ εκδοτική το βραβευμένο θεατρικό έργο «Το παιχνίδι της Αλίκης» και από τις Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη το βραβευμένο παιδικό παραμύθι της «Ρόμι και Μιράντα». Το 2020 κυκλοφόρησε από την ΚΑΠΑ εκδοτική το θεατρικό της έργο «Παράδεισος κατ’ οίκον». Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να κυκλοφορήσει από την ΚΑΠΑ εκδοτική το θεατρικό έργο «Χάρτινες Μοίρες». Σύντομα θα κυκλοφορήσει, επίσης, από τις εκδόσεις Grotesque συλλογικός τόμος δέκα συγγραφέων με θέμα «Το τέλος του κόσμου» όπου θα περιλαμβάνει, ύστερα από πρόσκληση, το μονόπρακτο θεατρικό έργο της Δελίνας Βασιλειάδη «Το τέλος του κόσμου». Ο σκοπός της έκδοσης θα είναι κοινωφελής.
Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, το αρχαιότερο λογοτεχνικό σωματείο της Ελλάδος, της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του με έντονη φιλανθρωπική δράση πολιτιστικού συλλόγου Το ράφι της αγάπης.
Για χρόνια συνεργαζόταν ως πολιτιστική συντάκτρια με διάφορα blogs και με την εβδομαδιαία free press εφημερίδα «Εξώστης». Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται αποκλειστικά ως πολιτιστική συντάκτρια με το «φιλμ νουάρ» παίρνοντας συνεντεύξεις από ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου, αλλά κυρίως γράφοντας άρθρα και κριτικές για το θέατρο και τα εικαστικά. Από τον Μάιο 2019 εντάχθηκε στη συντακτική ομάδα του www.likewoman.gr, αρθρογραφώντας κείμενα με θέμα «το παιδί».
Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου-από το 2013 έως το 2015 συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος-, έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, σε video art projects και ντοκιμαντέρ για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό, καθώς και σε θεατρικές παραστάσεις. Κείμενά της έχουν παρουσιαστεί πολλές φορές στο ραδιόφωνο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει επιμεληθεί καλλιτεχνικά προγράμματα θεατρικών παραστάσεων και εκθέσεις ζωγραφικής, εικονογράφησε το παραμύθι «ο φιλάργυρος» για το βιβλίο «Παραμυθάδες και Ζωγράφοι», έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων και έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε συλλογές σε Ευρώπη και Αμερική και πίνακές της συμπεριλαμβάνονται σε ελληνικά και αμερικανικά βιβλία τέχνης. Το 2014 επιλέχθηκε να εκθέσει τη δουλειά της στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Λουξεμβούργο και κατόπιν η δουλειά της παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.delinavasiliadi.gr
Κυριότερες Ατομικές Εκθέσεις:
2016 Θεσσαλονίκη, Γκαλερί Τέχνης Λόλα Νικολάου, Το Κόκκινο
2015 Θεσσαλονίκη, Γκαλερί Τέχνης Λόλα Νικολάου, Δράσις Αντίδρασις
2014 Βρυξέλλες, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κτίριο R29 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Thesis-Antithesis
2014 Λουξεμβούργο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κτίριο Jean Monnet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας του Λουξεμβούργου, Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΩΔΕΣ, Thesis-Antithesis
2008 Θεσσαλονίκη, Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί), Υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, Αντανακλάσεις ΙΙ
2007 Σύρος, Πινακοθήκη Κυκλάδων, Υπό την αιγίδα του Δήμου Ερμούπολης, Ερμουπόλεια 2007, Αντανακλάσεις
2007 Θεσσαλονίκη, Ιατρικό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο, Ενοράσεις
2006 Αθήνα, γκαλερί ΑΡΓΩ, Αμφισημίες
2005 Θεσσαλονίκη, Κέντρο Αρχιτεκτονικής, Υπό την αιγίδα του Α’ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, Σχεδόν η άλλη όψη