Διαμάντη Δαγιάση: "Τη μουσική πρέπει να τη θες και να σε θέλει για να αφήσεις το δικό σου στίγμα"




Η Διαμάντη Δαγιάση είναι μια καλλιτέχνης, η οποία κουβαλά στο βιογραφικό της αξιόλογες συνεργασίες, ιδιαίτερες μουσικές δουλειές, καθώς και ένα ξεχωριστό ταλέντο, που το μοιράζεται αμέριστα με όλους όσους την ξεχώρισαν στο μουσικό στερέωμα. Η Διαμάντη φέρει μια υπέροχη λαϊκή φωνή, που, στο άκουσμα της πρώτης της κιόλας νότας, ξέρεις ότι η ερμηνεία της δε θα σε αφήσει ασυγκίνητο. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το καινούριο της τραγούδι με τίτλο «Έλα ξανά», σε στίχους της ποιήτριας και στιχουργού Στέλλας Πετρίδου και μουσική του Γιάννη Σκαρή. Σήμερα θα μας επιτρέψει να ξεναγηθούμε για λίγο στο μουσικό της κόσμο και να μιλήσουμε μαζί της, για τι άλλο, μα για την μεγάλη της αγάπη, τη μουσική.

                                                                                                       Συνέντευξη στη Βάσω Κανιώτη

Η αρχή:

Η ερμηνεύτρια Διαμάντη Δαγιάση κάνει το δισκογραφικό της ξεκίνημα υπό τη σκέπη των εκδόσεων Μετρονόμος και συστήνεται στο κοινό με το άλμπουμ «Στου ονείρου τον ανθό». 13+1 τραγούδια, όπου κυριαρχεί το λαϊκό στοιχείο, χωρίς να λείπουν οι «εκπλήξεις» κι οι εναλλαγές με ήχους παραδοσιακούς, ακόμα και ροκ και swing. Στίχοι που μιλούν για αγάπη, έρωτα, ξενιτιά, κοινωνικές αναζητήσεις και νοσταλγικές εποχές. Τα 13 καινούργια τραγούδια υπογράφουν ο Γιάννης Σκαρής με στίχους και μουσική στα 10 από αυτά, οι συνθέτες Μάνος Πιπεράκης και Βαλάντης Γαούτσης και οι στιχουργοί Πέτρος Ζήκος, Σταυρούλα Βαλάρη και Μαρίνα Ξένου Κασσιανού. Το 14ο τραγούδι είναι το «Βλέφαρό μου» σε μουσική Νίκου Κυπουργού και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου, το οποίο μας συστήνει εκ νέου η νέα ερμηνεύτρια σε διασκευή και ενορχήστρωση του Θωμά Δρόσου.
Το δίσκο χρωματίζουν με τις συμμετοχές τους ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος, η Μαρία Σκαρή και ο Νεοκλής Νεοφυτίδης.

Διαμάντη, καλώς σε βρήκαμε! Πες μας, αν θέλεις, λίγα λόγια για σένα. Ποια είναι η Διαμάντη Δαγιάση;

Καλώς σας βρήκα και σας ευχαριστώ για το βήμα που μου δίνετε! Με αφορμή τα τόσο ωραία λόγια που εκφράσατε για μένα, θα  πω πως είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάει βαθιά το τραγούδι που έχει κάτι να πει στις ψυχές του κόσμου, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά. Δεν υποτιμώ σαφώς τη διασκέδαση, αλλά με εκφράζει περισσότερο το ερμηνευτικό κομμάτι της μουσικής, το οποίο υπηρετώ τα τελευταία οκτώ χρόνια. Αν και απόφοιτη της νομικής σχολής, είναι ολοφάνερο ποιος χώρος με κέρδισε τελικά!

Και το ταξίδι στον κόσμο της μουσικής ξεκινά.. Πόσο εύκολο ή πόσο δύσκολο ήταν για σένα να αγγίξεις την τέχνη της μουσικής; Πως ξεκίνησε αυτή η ενασχόληση;

Η επαγγελματική ενασχόληση με το τραγούδι δεν είναι κάτι εύκολο, όπως πολλοί, ίσως, θεωρούν ή μια  «εύκολη λύση». Πρέπει να τη θες, αλλά και να σε θέλει, ώστε να χτίσεις μια καλλιτεχνική προσωπικότητα, μια δική σου ταυτότητα και να αφήσεις το δικό σου στίγμα που θα κερδίσει ή όχι το κοινό. Αυτή, λοιπόν, ξεκίνησε αρκετά αβίαστα για μένα, χωρίς να το επιδιώξω, καθώς ήταν αποτέλεσμα όμορφων συγκυριών.

Από το βιογραφικό σου μαθαίνουμε ότι υπήρξε μια πληθώρα συνεργασιών. Ήταν κάποια που σε στιγμάτισε ή σε επηρέασε;

Σίγουρα με στιγμάτισε η πρώτη μου συνεργασία με τον αείμνηστο Λάκη Παππά, αφού ήταν και το βάπτισμά μου για τις εμφανίσεις μου στις μουσικές σκηνές. Αν και ήταν πολύ σύντομη, διότι, δυστυχώς, μας άφησε μετά από κάποιους μήνες, την έχω χαραγμένη βαθιά μέσα μου. Φυσικά, δε θέλω να υποτιμήσω καμία από όσες ακολούθησαν, γιατί η καθεμιά τους μου έδωσε πολλά πράγματα σε καλλιτεχνικό, αλλά και προσωπικό επίπεδο.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το καινούριο σου τραγούδι που φέρει τον τίτλο «Έλα ξανά». Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτό.

Πρόκειται για ένα τραγούδι που θα συμπεριλαμβάνεται στην ομότιτλη δουλειά μιας νέας και πολύ αξιόλογης στιχουργού και ποιήτριας, της Στέλλας Πετρίδου. Τους στίχους της μελοποίησε ο Γιάννης Σκαρής, με τον οποίο έχω ήδη συνεργαστεί και είναι και ο βασικός δημιουργός της πρώτης ολοκληρωμένης δισκογραφικής μου δουλειάς, που κυκλοφόρησε το 2019, με τίτλο « Στου ονείρου τον ανθό». Ήταν μεγάλη μου χαρά, όταν η Στέλλα επέλεξε τη δική μου φωνή για να ερμηνεύσει το «Έλα ξανά» και φυσικά είμαι περήφανη και για τους δύο συντελεστές του τραγουδιού, γιατί είναι αληθινά αξιόλογοι και ταλαντούχοι.


Με λίγα λόγια, Διαμάντη μου, εν τέλει, τι είναι για σένα μουσική;

Αν κρίνω από τη μέχρι τώρα πορεία μου και τις επιλογές μου, είναι αυτό που εκφράζει την ψυχή μου και με βοηθά να επικοινωνώ με τον κόσμο. Μου είναι ευκολότερο να εκφράζω τα συναισθήματά μου τραγουδώντας. Είναι, ίσως, η πιο κοινωνική μου πλευρά, καθώς κατά τα άλλα είμαι αρκετά εσωστρεφής άνθρωπος.

Ποια είναι τα συναισθήματα σου όταν ανεβαίνεις σε μια μουσική σκηνή και μοιράζεσαι τα τραγούδια σου με τον κόσμο;

Μετά τα πρώτα λεπτά τρακ που πάντα αισθάνομαι, ξεκινώντας τα live μου, αρχίζει ένα υπέροχο ταξίδι «συνομιλίας» με το κοινό. Είναι μοναδικό συναίσθημα να βλέπεις τον κόσμο να σε κοιτά στα μάτια, να τραγουδά μαζί σου και να δείχνει πως χαμογελά ή συγκινείται με την ερμηνεία σου. Είναι ένα αίσθημα πληρότητας, που με κάνει να παίρνω δύναμη να συνεχίζω την πορεία μου. Θα μου επιτρέψεις, βέβαια, να πω πως είναι ακόμα πιο ωραίο να μοιράζομαι αυτές τις εμπειρίες με αξιόλογους μουσικούς ή τραγουδιστές. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την αξία των μουσικών μας.


Είχες κάποια μουσικά πρότυπα; Κάποιους καλλιτέχνες που θα ήθελες να ακολουθήσεις τα βήματα του; Ποια είναι τα μουσικά σου ακούσματα;

Τα μουσικά μου ακούσματα ποικίλουν, γιατί αυτό το θεωρώ βασικό για έναν καλλιτέχνη πριν καταλήξει στο τι θέλει να ερμηνεύει τελικά και πώς θέλει να συστηθεί στον κόσμο. Αγαπώ πολύ το νέο κύμα, το Χατζιδάκι και το ρετρό τραγούδι, αλλά αγαπώ και τα λαϊκά μας τραγούδια που έχουν υπηρετήσει τόσοι σπουδαίοι συνθέτες, όπως ο Λοΐζος, ο Ξαρχάκος, ο Κουγιουμτζής, ο Καλδάρας, ο Ζαμπέτας, ο Νικολόπουλος και πολλοί άλλοι. Δε μπορώ να παραλείψω τον Τσιτσάνη, που είναι ένα σχολείο ολόκληρο, αλλά φυσικά και την παράδοσή μας. Έχω συνεργαστεί με ανθρώπους που εκφράζουν όλες τις παραπάνω εκφάνσεις της μουσικής μας και έχω κάνει αντίστοιχες εμφανίσεις, συναυλίες και αφιερώματα. Σχετικά με τα μουσικά πρότυπα, θα σου πω πως θαυμάζω πολλούς καλλιτέχνες, που, για μένα, υπήρξαν μοναδικοί και, βέβαια, σπουδαίοι ερμηνευτές, όπως ο Γιώργος Νταλάρας και η Χάρις Αλεξίου. Ακριβώς, όμως, γι αυτό, ξέρω πως, μόνο αν είσαι ξεχωριστός και γνήσιος, θα αφήσεις το δικό σου στίγμα, γι αυτό και χαίρομαι όταν κάποιοι εκφράζουν πως όταν με ακούν, με αναγνωρίζουν και ξέρουν πως τραγουδά η Διαμάντη με το δικό της ηχόχρωμα, τη δική της ερμηνεία. Δε θέλω, λοιπόν, να έχω πρότυπα με την πιο στενή έννοια του όρου.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι που σε συγκινεί όταν το ακούς; Υπάρχει κάποιο τραγούδι που θα ήθελες να πρωτοερμηνεύσεις εσύ;

Συγκινούμαι με αρκετά τραγούδια κυρίως, γιατί σχετίζονται με προσωπικά βιώματα, αλλά και γιατί μπορεί να αγγίζουν κάποια ευαίσθητη χορδή μου. Μπορώ να σου πω το «Εχω έναν καφενέ» του Μάνου Λοΐζου και του Λευτέρη Παπαδόπουλου,  «Τις μακρινές τις θάλασσες» του Χρήστου Νικολόπουλου σε στίχους Σώτιας Τσώτου, αλλά και το «Μανούλα μου» του Μάνου Χατζιδάκι και του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Είναι τόσα τα σπουδαία τραγούδια, που θα χαιρόμουν πολύ να έχω πρωτοερμηνεύσει, αλλά είμαι ευτυχής που μπορώ να πω το εξής: πως είμαι περήφανη για τα τραγούδια που πρωτοερμήνευσα στο δίσκο μου, αλλά και σε όλους όσους συμμετέχω. Δεν ήμουν παρούσα όταν γράφτηκαν πολλά σπουδαία τραγούδια, όμως και στη σημερινή εποχή υπάρχουν αξιόλογοι δημιουργοί που αφήνουν πολύ ωραίο έργο, αλλά, δυστυχώς, τους ανακαλύπτουμε δυσκολότερα, καθώς τα μέσα προβολής είναι αρκετά πιο περιορισμένα.

Έχεις συναντήσει μέχρι τώρα γενναιοδωρία στον χώρο; Θεωρείς πως οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες βοηθούν τους ανερχόμενους καλλιτέχνες;

Πιστεύω αυτό εξαρτάται από το χώρο στον οποίο κινείται κανείς, το πόσο αναγνωρίσιμος είναι και τι κύκλο γνωριμιών έχει. Στο χώρο που προσωπικά έχω επιλέξει να κινούμαι, έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που μου έχουν φερθεί με μεγάλη ευγένεια και γενναιοδωρία. Αναφέρομαι σε τραγουδιστές, μουσικούς, δημιουργούς, ανθρώπους από το ραδιόφωνο ή τη δημοσιογραφία. Δυστυχώς, όμως, όπως ήδη ανέφερα τα μέσα να προβληθεί κανείς είναι αρκετά περιορισμένα και το διαδίκτυο από την άλλη πλευρά παρέχει μια υπερπληροφόρηση, με αποτέλεσμα τελικά να «χάνονται» μέσα σε αυτήν αξιόλογες δουλειές. Βέβαια, όλοι βλέπουμε κάποιους νέους καλλιτέχνες να  έχουν προσπεράσει τέτοια εμπόδια και να βρίσκονται στο πλευρό παλιότερων και καταξιωμένων.

Πως βλέπεις τα πράγματα στην δισκογραφία σήμερα; Πιστεύεις ότι το ταλέντο είναι αρκετό για να φτάσει κάποιος ψηλά;

Η δισκογραφία σίγουρα δεν υφίσταται πια, όπως τη συναντούσαμε σε παλιότερες εποχές. Πλέον ο κάθε καλλιτέχνης που θέλει να αναδείξει τη δουλειά του, παλεύει με δικές του δυνάμεις και μέσα, γίνεται ο ίδιος παραγωγός και, φυσικά, οι περισσότεροι κινούνται μέσω του διαδικτύου. Οι λίγοι ρομαντικοί, όπως έπραξα κι εγώ με την πρώτη μου δουλειά, θέλουμε ακόμα να πιάνουμε στα χέρια μας cd και, βέβαια, υπάρχουν και αντίστοιχες εταιρίες που αντιστέκονται σε όλη αυτή την πτώση της δισκογραφίας και εκδίδουν δουλειές που θεωρούν πως τις αντιπροσωπεύουν. Όπως έχουν διαμορφωθεί τα νέα δεδομένα, το ταλέντο, δυστυχώς, δεν προϋποθέτει την αναγνωρισιμότητα ή την επιτυχία.

Πώς ονειρεύεσαι το μέλλον σου στην μουσική βιομηχανία; Πώς θα ήθελες να δεις την Διαμάντη σε λίγα χρόνια από τώρα;

Όπως σας προανέφερα, θέλω να είμαι ρομαντική. Αυτό πολλοί ίσως το παρεξηγούν σαν έννοια. Είμαι απόλυτα συνειδητοποιημένη σε ποια εποχή κινούμαι καλλιτεχνικά, γι αυτό και οι προσδοκίες μου είναι ανάλογες. Ο ρομαντισμός μου έγκειται στο ότι δεν παύω να δημιουργώ, να ερμηνεύω καινούργια τραγούδια, να κάνω τις ζωντανές μου εμφανίσεις και να παλεύω με τον τρόπο μου μαζί με τόσους άξιους συνοδοιπόρους να κρατήσουμε ζωντανό το καλό τραγούδι. Ό,τι σημαίνει για τον καθένα η έννοια αυτή. Θα χαρώ, λοιπόν, να συνεχίσω να κάνω πράγματα στο χώρο της μουσικής για τα οποία θα νιώθω περήφανη, θα είναι απόλυτα σύμφωνα με την αισθητική και το ήθος μου και θα κάνω αξιόλογες συνεργασίες.

Που μπορεί κάποιος να βρει τα τραγούδια σου;

Η προσωπική μου δουλειά με τίτλο «Στου ονείρου τον ανθό» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μετρονόμος» και διατίθεται σε όλα τα δισκοπωλεία. Φυσικά, μπορεί κανείς να εγγραφεί στο προσωπικό μου κανάλι στο Youtube να ακούσει τραγούδια και από την εν λόγω δουλειά, αλλά και από συμμετοχές μου σε αξιόλογες δουλειές άλλων ερμηνευτών ή δημιουργών, όπως του Τάκη Κωνσταντακόπουλου, του Κώστα Άγα, αλλά και της Στέλλας Πετρίδου, που αναμένουμε με χαρά να κυκλοφορήσει σύντομα. Θα μου επιτρέψετε να πω πως ανυπομονώ και για την κυκλοφορία δυο ακόμα δισκογραφικών δουλειών που ετοιμάζονται, για τις οποίες είμαι ιδιαίτερα περήφανη που συμμετέχω, του Γιάννη Αργυρόπουλου και του Γιάννη Σκαρή.



Διαμάντη, σε ευχαριστούμε γι’ αυτή την όμορφη συζήτηση και σου ευχόμαστε ολόψυχα όλες σου οι προσδοκίες και τα όνειρά σου να επιτευχθούν στο μέγιστο!