Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Οι τρεις Άσοι" της Λένας Μαντά| Γράφει ο Κώστας Τραχανάς



Συγγραφέας: Λένα Μαντά
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 480



Κάποτε, σ΄ ένα αστυνομικό Τμήμα, γνωρίστηκαν τρία δεκάχρονα αγόρια. Ο Αρσένης, ο Δούκας και ο Μάριος. Οι πατεράδες τους είχαν θέματα με τον νόμο. Από τότε και για τα επόμενα τριάντα χρόνια τα τρία αγόρια δε χώρισαν ποτέ. Έγιναν τρεις αχώριστοι, πραγματικοί φίλοι.
Η φιλία τους ήταν αξεπέραστη. Τίποτα δεν μπορούσε να  χαλάσει αυτή την ειλικρινή φιλία.
Είναι και οι τρεις εκ διαμέτρου διαφορετικοί χαρακτήρες και με διαφορετικές συνθήκες ζωής ο καθένας τους, όμως η ανάγκη που έχουν ως παιδιά τους ενώνει με μια φιλία τόσο δυνατή.
Από την αρχή ανακάλυψαν πως είχαν ίδια ημερομηνία γέννησης, όλοι την πρώτη ημέρα κάποιου μήνα, και τους άρεσε ν΄ αυτοαποκαλούνται οι τρείς Άσοι (όπως λέμε, οι τρεις σωματοφύλακες). Μάλιστα φτιάξανε στον γοφό τους από ένα τατουάζ, ο ένας ένα τραπουλόχαρτο άσο -μπαστούνι , ο άλλος άσο-σπαθί και ο τρίτος άσο- κούπα.
Μεγαλώνοντας τα τρία αγόρια ακολούθησαν ο καθένας διαφορετικούς δρόμους:  ο Αρσένης έγινε διευθυντής του  Αστυνομικού Σώματος, ο Δούκας έγινε επιχειρηματίας-νονός της νύχτας, που διατηρούσε και ήλεγχε ύποπτα μαγαζιά, μπαρ, παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες, τοκογλυφία,  λαθραία, πορνεία, πρέζα και ο Μάριος έγινε… Επίσκοπος. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τόσα χρόνια τη φιλία τους να παραμένει σταθερή και δυνατή!
Και οι τρεις δεν ξεφύγανε πάνω και πέρα από τα δεδομένα. Διαφυλάξανε με νύχια και δόντια αυτό τον δεσμό που είχανε, δεν μπήκε ποτέ ο ένας στα πόδια του άλλου, ούτε έδρασε με δολιότητα κανείς τους. 
Ώσπου, στις επιχειρήσεις της νύχτας μπήκε και μια όμορφη, δυνατή , έξυπνη , ταλαντούχα και ψυχρή γυναίκα, η Λυδία, μια Μαινάδα, μια μαύρη ψυχή, μια γυναίκα γεμάτη κακό, μια ενσάρκωση του σατανά. Οπότε ξέσπασε πόλεμος στην πιάτσα για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Η Λυδία δεν λυπήθηκε ποτέ κανέναν, δε βοήθησε κανέναν, ούτε κατάφερε να νιώσει οίκτο ποτέ. Ήταν αδίστακτη. Αυτή η γυναίκα κουβαλούσε μόνο τον θάνατο. Το μόνο που την ένοιαζε ήταν ο εαυτός της. Στα τριάντα της χρόνια έγινε ο φόβος και ο τρόμος της νύχτας.
Η Λυδία εφάρμοσε ένα σατανικό σχέδιο για να μπει στις δουλειές της νύχτας και να εξουδετερώσει τους δύο πιο ισχυρούς της αντιπάλους. Έτσι αναγκάστηκε να παίξει ένα επικίνδυνο παιχνίδι και να μπλέξει και τον Αρσένη και τον Δούκα. Τους έδεσε σαν μαύρη αράχνη στον ιστό της και τους δυο. Χωρίς ο ένας να γνωρίζει τι παιχνίδι και τι απάτη έπαιζε η Λυδία με τον άλλο.
Η Λυδία έπαιξε με τη φωτιά. Έπαιξε με τον έρωτα. Χρησιμοποίησε σαν όπλο την αγάπη. Δεν δίστασε να μπλέξει ακόμα και τον Μάριο τον Επίσκοπο! Έφερε τον Μάριο στο δίλλημα: τρεις Άσοι ή ο Θεός του, φιλία ή ο Θεός, προδοσία ή εξομολόγηση;
Τρία ονόματα, ένα πρόσωπο.
Ποιοι ήταν οι παθιασμένοι εραστές;
Ποιος ήταν ο Αστρινός, που έκανε πολλούς σκληροτράχηλους να χλομιάζουν από το φόβο τους;
Ποια ήταν η Λιάνα και τι σχέση έχει με τη Λυδία;
Θα νικήσει ο θάνατος ή η ζωή;
Στη μεγάλη και δύσκολη δοκιμασία αυτή θα αντέξει η φιλία των τριών φίλων;
Όταν όλα είναι εναντίον τους θα καταφέρουν οι τρεις Άσοι τελικά να διατηρήσουν την φιλία τους;
Ισχυρό χαρτί στην τράπουλα δεν είναι ο Άσος;
Στους τρεις Άσους και μία Ντάμα, ποια είναι η Ντάμα;
Έχουν δίκιο οι Γάλλοι που λένε «cherchez la femme», δηλαδή ότι πίσω από διάφορα γεγονότα και πράξεις έχει βάλει το χέρι της κάποια γυναίκα;

Ένα συναρπαστικό, ιδιοφυές, πικρό, αποκαλυπτικό και αποπνικτικά μοιρολατρικό  βιβλίο. Ένα  ερωτικό μυθιστόρημα, όπου ο ωμός ρεαλισμός συνδιαλέγεται με την σαρκική επιθυμία, η πίστη με την αμφιβολία, η βία με την τρυφερότητα, η γοητεία της αυταπάτης με το απρόβλεπτο της ανθρώπινης φύσης. Ο πόλεμος της νύχτας και η διεκδίκηση της εξουσίας έρχεται να σαρώσει κάθε βεβαιότητα και να οδηγήσει τα πρόσωπα σε μια οδυνηρή αναμέτρηση με τον εαυτό τους. Τέλος, η αποτύπωση της οδύνης και της σκληρότητας γίνεται ένας ύμνος προς την αντρική φιλία.

Η Λένα Μαντά γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αλλά ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Σπούδασε νηπιαγωγός χωρίς ποτέ να θελήσει να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Επί τρία χρόνια είχε δικό της θίασο κουκλοθέατρου, με έργα δικής της συγγραφής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και για δύο χρόνια διετέλεσε διευθύντρια προγράμματος σε ραδιοφωνικό σταθμό των βορείων προαστίων. Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και μένει μόνιμα στο Καπανδρίτι. Βραβεύτηκε «Συγγραφέας της Χρονιάς» το 2009 και το 2011 από το περιοδικό Life & Style. To 2016 της απονεμήθηκε το Βραβείο Κοινού των βιβλιοπωλείων PUBLIC, στην κατηγορία «Ηρωίδα-Έμπνευση», για το μυθιστόρημά της ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα ιταλικά, στα ισπανικά, στα τουρκικά, στα κινεζικά, στα αλβανικά, στα σερβικά και στα βουλγαρικά, ενώ συνολικά έχουν πουλήσει περισσότερο από 2 εκατομμύρια αντίτυπα στην Ελλάδα. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχουν εκδοθεί δεκαέξι µυθιστορήµατά της, καθώς και δύο συλλογές διηγηµάτων.