Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Άρης -Μια ιστορία ψυχοθεραπείας" του Διογένη Κοπανάκη | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου

Συγγραφέας: Διογένης Κοπανάκης
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 298
Εκδόσεις: Βακχικόν


                                                                                                            Γράφει η Στέλλα Πετρίδου

Ο Διογένης Κοπανάκης κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Βακχικόν» το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Άρης - Μια ιστορία ψυχοθεραπείας». Όπως μαρτυρεί και ο τίτλος, πρόκειται για μια ιστορία ψυχοθεραπείας με πρωταγωνιστή τον Άρη.
Ο Άρης είναι ένας πανέμορφος νεαρός με εκλεπτυσμένο γούστο, με άνετη οικονομική κατάσταση, με άριστες σπουδές και με μια επιτυχημένη ανερχόμενη καριέρα. Όλα μοιάζουν να είναι τέλεια γι’ αυτόν. Ακολουθώντας το παράδειγμα της μητέρας του εξελίσσεται σε έναν επιτυχημένο αρχιτέκτονα, ο οποίος δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από οποιονδήποτε άλλον. Δεν του λείπει τίποτα για να είναι απόλυτα ευτυχισμένος. Κι όμως αυτό είναι το μοναδικό που δεν έχει καταφέρει να κερδίσει στη ζωή του. Την ευτυχία. Βουτηγμένος μέσα στο σκοτάδι της απέραντης μοναξιάς του αρνείται οποιαδήποτε επαφή με την πραγματική ζωή κι ο λόγος της απομάκρυνσής του απ’ αυτήν είναι ο φόβος. Οι ομοφυλοφιλικές του τάσεις, τις οποίες δε μπορεί να ελέγξει πια, τον κυριεύουν και τον αυτομαστιγώνουν. Παιδικά και σχολικά τραύματα, εφηβικές ανακαλύψεις κι επιθυμίες, ένας ανείπωτος σωματικός και ψυχικός βιασμός, νεανικές απογοητεύσεις, οδηγούν τον Άρη στην απόλυτη μοναξιά του, στην αυταπάρνηση, στην απομόνωση, στην τρέλα.
Τη λύση στα γιγάντια ψυχολογικά προβλήματα του Άρη καλείται να δώσει ο θεραπευτής του, ο Ορέστης μέσα από μια μακροχρόνια επίπονη και επίμονη διαδικασία ψυχοθεραπείας. Η παρουσία του είναι άκρως σημαντική και απαραίτητη. Διατηρώντας μια ανθρώπινη στάση καταφέρνει να κάνει προσιτή την παρουσία του στον Άρη, καθώς και τη διαδικασία ψυχοθεραπείας, την οποία αρχικά εκείνος βλέπει με μεγάλη καχυποψία. Με το πέρασμα, όμως, των συνεδριών και του χρόνου ο Άρης καταφέρνει να απελευθερωθεί. Ο Ορέστης συλλέγει όλα τα κομμάτια του γρίφου που στοιχειώνουν την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά του ασθενή του, ώστε να είναι σε θέση έπειτα να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις και να θέσει το πρόβλημά του στις σωστές του βάσεις. Με τις κατάλληλες κατευθυντήριες γραμμές ο δρόμος για τη λύτρωση του κεντρικού μας ήρωα μοιάζει να είναι πια μονόδρομος.
Η ιστορία του Άρη είναι μια ιστορία βγαλμένη από τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Πολλά τα ταμπού, πολλές οι φοβίες των ανθρώπων που διαφέρουν, ακόμα κι αν η εξέλιξη και η πρόοδος έχουν επιφέρει φαινομενικά την πρόοδο. Η ελληνική πραγματικότητα φαίνεται ίδια κι απαράλλακτη. Η κοινωνική κατακραυγή, ο χλευασμός για το παράταιρο, το διαφορετικό, το μη συμβατό, εξακολουθούν και υφίστανται. Ο φόβος έχει βαθύτερα αίτια και δεν αντιμετωπίζεται με λόγια και προσποιητές συμπεριφορές. Απαιτεί δράση. Η απόφαση γι’ αυτήν, παρόλ’ αυτά, πρέπει να παρθεί εκ των έσω. Ο άνθρωπος πρέπει να πιστέψει στον εαυτό του, να αγαπήσει τον εαυτό του γι’ αυτό που αληθινά είναι. Έτσι μόνο θα καταφέρει να κερδίσει την αυτοεκτίμηση και την αγάπη των άλλων, αλλά και την αποδοχή τους.
Το βιβλίο ολόκληρο αποτελεί μια διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης. Ο ασθενής, ο Άρης στην προκειμένη περίπτωση, υποφέρει από τις σκοτεινές του σκέψεις. Αυτές τις σκέψεις καλείται να γνωρίσει ο αναγνώστης, να ζήσει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου τη ζωή του, να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του. Το χιούμορ και η ειρωνεία είναι οι γνωστές μέθοδοι που καταφεύγει ο ασθενής για να ξεγελάσει την πίκρα του. Όμως, αυτές δε λύνουν το πρόβλημα ούτε εξαφανίζουν τα αμέτρητα κατηγορώ του ίδιου στον εαυτό του.
Η ιστορία εκτυλίσσεται με κινηματογραφικό τρόπο. Οι εικόνες στο βιβλίο αλλάζουν γρήγορα, ώστε να παραμείνει αμείωτο και ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως το τέλος. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας σε αρκετά σημεία είναι ωμή, κοφτή και σκληρή, ώστε να γίνεται απόλυτα πειστική. Ακριβής απεικόνιση της πραγματικότητας. Η σεξουαλική πράξη περιγράφεται με ακρίβεια. Οι επιθυμίες αποκτούν εικόνα. Το ψέμα γιγαντώνεται αυτούσιο. Κι η λύτρωση από το χρόνιο εφιάλτη της αυτομαστίγωσης επιβάλλεται να είναι παραστατική.
Η ιστορία του βιβλίου είναι μια μυθοπλασία άκρως συναρπαστική, που όμως θα μπορούσε να είναι και μια ιστορία βγαλμένη από την καθημερινότητά μας. Στόχο της έχει να προβληματίσει τον αναγνώστη, να τον διδάξει, να ανατρέψει τις λάθος πεποιθήσεις του, να τον βοηθήσει στις φοβίες του, να επισημάνει την αξία και τη χρησιμότητα της ψυχοθεραπείας όταν αυτή κρίνεται απαραίτητη και να παρουσιάσει τα μεγάλα της οφέλη για τον άνθρωπο που την έχει ανάγκη, προκειμένου να γιατρέψει την ψυχή του.
Συμπερασματικά, θα λέγαμε πως πρόκειται για ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, γραμμένο με λεπτομερή γνώση ψυχοθεραπείας και όχι τυχαία, καθώς ο συγγραφέας του είναι κι ο ίδιος ψυχοθεραπευτής.
Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από όλους!


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ένα παιδί, ο Άρης, μαθαίνει στο σχολείο το σκληρό πρόσωπο των ανθρώπων απέναντι στη διαφορετικότητα. Εκφοβισμός, κοροϊδία, περιθωριοποίηση. Φοβάται.
Ένας έφηβος, ο Άρης, βιώνει την ομοφυλοφιλική του ταυτότητα μέσα από έναν αποτρόπαιο βιασμό. Σεξουαλική κακοποίηση. Φοβάται.
Σήμερα ο Άρης είναι ένας νέος, όμορφος και επιτυχημένος αρχιτέκτονας. Έχει χτίσει μια τέλεια εικόνα για να αποφύγει την αλήθεια, τον εαυτό του και τους άλλους. Πίσω από το λαμπερό του χαμόγελο όμως, παραμένουν κρυμμένοι φόβοι κι ανείπωτες επιθυμίες. Το παρελθόν του τον στοιχειώνει, το παρόν τον τρομάζει. Βυθίζεται στην απομόνωση και την άρνηση. Ως πότε, όμως, θα κρύβει τη μοναξιά και τις πραγματικές του ανάγκες; Με τη βοήθεια του Ορέστη, του θεραπευτή του και μέσα από μια επίπονη διαδικασία ψυχοθεραπείας, το ταξίδι του Άρη για την αυτογνωσία και τη λύτρωση από τα φαντάσματα του παρελθόντος ξεκινά.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα, Διογένη Κοπανάκη:



Με καταγωγή από Μακεδονία και Κρήτη, ο Διογένης Κοπανάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακολούθησε τη γνωστή «Οδύσσεια» των γιατρών σε διάφορα νοσοκομεία, με τελευταίο σταθμό το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου και ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην ειδικότητα της Ψυχιατρικής. Παράλληλα εξειδικεύτηκε στην Ψυχοθεραπεία και συγκεκριμένα στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT) και στη Θεραπεία Σχημάτων (Schema Therapy). Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής. Το μυθιστόρημα Άρης -Μια ιστορία ψυχοθεραπείας είναι το πρώτο του βιβλίο.