Βιβλιοκριτική για το παραμύθι "Το καβουράκι με τη μία δαγκάνα" της Βασιλικής Μουργελά | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου


Συγγραφέας: Βασιλική Μουργελά
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 56
Εκδόσεις: Μιχάλη Σιδέρη



Το νέο παραμύθι της Βασιλικής Μουργελά είναι άκρως καλοκαιρινό. Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4+ και φυσικά είναι πολύχρωμο. Φέρει τον τίτλο «Το καβουράκι με τη μία δαγκάνα» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μιχάλη Σιδέρη».
Πρόκειται για μια παιδική ιστορία που αναφέρεται στη διαφορετικότητα και στον τρόπο που αυτή αντιμετωπίζεται συνήθως μέσα στην κοινωνία. Με έξυπνο τρόπο η συγγραφέας καταφέρνει να περάσει τα μηνύματά της στα παιδιά, τα οποία από πολύ μικρά έρχονται αντιμέτωπα με καταστάσεις που σχετίζονται με το θέμα αυτό της διαφορετικότητας και που οι λανθασμένες αντιλήψεις τους ή ακόμα και οι προκαταλήψεις τους, που γεννιούνται μέσα στο οικογενειακό ή κοινωνικό τους περιβάλλον, κάνουν πιο επιβλητική την ύπαρξή του, το εξελίσσουν σε μέγα πρόβλημα και διογκώνουν την όποια απόστασή του από την κανονικότητα.
Η διαφορετικότητα, καλώς ή κακώς, είναι γνωστό πως υφίσταται μέσα στην κοινωνία. Άλλωστε η κάθε ύπαρξη είναι μοναδική. Αυτό είναι αναμφισβήτητο. Το να απομονώνονται, όμως, ζωές που διαφέρουν, λίγο ή πολύ, από το μέσο όρο που επιβάλει ο νόμος της κανονικότητας, αυτό αποτελεί πράξη δειλίας και είναι, αν μη τι άλλο, κατακριτέα.
Η συγγραφέας επιλέγει για ακόμη μια φορά (το έχει κάνει και σε προηγούμενα παραμύθια της) να έχει ως ήρωες στην ιστορία της ζώα, αντί για ανθρώπους. Στην προκειμένη περίπτωση καβουράκια. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να τονίσω πως είναι γνωστά τα φιλοζωικά αισθήματα της συγγραφέως. Μάλιστα, στο παρελθόν διήγημά της βραβεύθηκε σε πανελλήνιο, φιλοζωικό, λογοτεχνικό διαγωνισμό. Τα καβουράκια, λοιπόν, στην ιστορία που μας αφηγείται η Βασιλική Μουργελά, κάνουν κάτι που πολλές φορές κάνουν και οι ίδιοι οι άνθρωποι στη δική τους κοινωνία. Θέτουν στο περιθώριο ένα άλλο καβουράκι και ο λόγος, όπως μαρτυρεί και ο τίτλος του βιβλίου, είναι, γιατί το καβουράκι αυτό, εξαιτίας ενός παλιού ατυχήματός του, απέμεινε να έχει για το υπόλοιπο της ζωής του μία δαγκάνα, αντί για δύο.
Δύσκολο να αποδεχθεί κάποιος τον διπλανό του με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά στο σώμα του. Λες κι αυτό τον επηρεάζει κάπου ή τον παρενοχλεί. Πώς μπορεί αλήθεια να επιτευχθεί η αποδοχή; Πώς βιώνεται άραγε η διαφορετικότητα δίχως προβλήματα, δίχως περιθωριοποίηση και δίχως χλευασμό; Μα, φυσικά, δείχνοντας σεβασμό στη μοναδικότητα της κάθε ύπαρξης, αγάπη και κατανόηση.
Η αγνότητα της ψυχής του μικρού μας ήρωα και η επιμονή του για άνευ όρων προσφορά ώθησε τα υπόλοιπα καβουράκια της καβουροχώρας του να παραβλέψουν το όποιο σωματικό του ελάττωμα και να το αγαπήσουν όπως πραγματικά είναι. Κι αυτό, γιατί σημασία, τελικά, δεν έχει η εξωτερική εμφάνιση και η σωματική διάπλαση του καθενός, αλλά η ομορφιά που κρύβει ο εσωτερικός του κόσμος, αξία ανεκτίμητη και πολύτιμη. Η ντροπή δεν πρέπει να βρίσκει χώρο στη ζωή. Η αποδοχή είναι το ζητούμενο και αυτό οφείλει να είναι το μοναδικό δίδαγμα του βιβλίου. Γιατί μόνο με την αποδοχή μπορεί να διεκδικήσει κανείς χώρο στην ευτυχία, μια ευτυχία που θα του επιτρέψει ελεύθερα να δίνει αγάπη και να παίρνει αγάπη, να έχει ανοιχτούς τους ορίζοντές του κι ανοιχτή την αγκαλιά του. Έτσι μόνο θα ποτιστούν και τα μάτια της ψυχής του με υγιείς αξίες και ιδανικά.
Ένα βιβλίο με ηθικό δίδαγμα, που απευθύνεται σε παιδιά και σε όσους νιώθουν ακόμα παιδιά.
Η υπέροχη εικονογράφηση του βιβλίου από τη Βικτώρια Καπλάνη αποδίδει εύστοχα το περιεχόμενο της ιστορίας που αναπτύσσεται σ’ αυτό.

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Ο Πετράκης είναι ένα καβουράκι που μεγαλώνει όπως όλα τα καβουράκια στην ηλικία του. Ώσπου μια μέρα όλα αλλάζουν, λόγω κάποιου ατυχήματος η μια του δαγκάνα σπάει. Έτσι αναγκάζεται να συνεχίσει να ζει μόνο με μία δαγκάνα. Ο ίδιος το αποδέχεται, όμως θα χρειαστεί να αποδείξει σε όλους πως μπορεί να τα καταφέρει μια χαρά. Η δύναμη της ψυχής του θα δώσει πολλά μαθήματα σε κάποια καβουράκια που τον κοροϊδεύουν, δεν τον θέλουν στην παρέα τους και τον κάνουν να νιώθει άσχημα.

Ένα παραμύθι για τη διαφορετικότητα.


Λίγα λόγια για τη συγγραφέα, Βασιλική Μουργελά


Κατάγεται από το χωριό Χώρα Γορτυνίας στην Ορεινή Αρκαδία όπου εκεί πέρασς τα παιδικά της χρόνια με όμορφες αναμνήσεις απ’ την οικογένειά της και μοναδικές εικόνες της φύσης. Σήμερα ζει μαζί με τον σύζυγo και τον γιο της στην Αθήνα, ωστόσο διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα της και την επισκέπτεται συχνά.

Σπούδασε Πληροφορική.

Το μικρόβιο της συγγραφής εμφανίστηκε στη ζωή της σε μικρή ηλικία και ασχολείται με αρκετά είδη του γραπτού λόγου (παραμύθι, διήγημα, μυθιστόρημα, ποίηση, θεατρικό και στίχους τραγουδιών).

Κυκλοφορούν τα παιδικά βιβλία της:
• Ο Αστρομικρούλης, εκδόσεις Μέθεξις 2016
• Ο φίλος μου ο σπουργίτης, εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη 2016, (Εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου)
• Άμπα και Λήδα δυο γάτες σε μία μαγική ιστορία, εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη 2017
• Τι γυρεύουν οι ποντικοί στο παλάτι;, εκδόσεις Μέθεξις 2018, (Εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου)
• Τα φιλιά της Δανάης, εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη 2019, (Εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου)
• Το μυστικό της ξυλοκερατιάς, εκδόσεις Μέθεξις Ποίηση
• Ποιητική συλλογή «Ψυχής χορδές», εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη 2018
Επιμορφώνεται συνεχώς με σεμινάρια που αφορούν τα παιδιά και συμμετέχει σε δράσεις σχολείων που σκοπό έχουν την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας στις μικρές ηλικίες.