Ευαγγελία Σταυρινούδη: "Γεννήθηκα για να τραγουδώ"

 


Ένας άνθρωπος που υποστηρίζει ότι η μουσική είναι η ίδια η ζωή, δε μπορεί, αν μη τι άλλο, να μην κάνει τη μουσική τρόπο ζωής του. Γίνεται ασυνείδητα εραστής της τέχνης και αφήνει τις νότες και τις μελωδίες να τον ξεναγούν στον δικό του κόσμο. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και η ερμηνεύτρια Ευαγγελία Σταυρινούδη, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στον χώρο της μουσικής, αλλά δραστηριοποιείται και στο χώρο του χορού και του θεάτρου. Ένα πολυτάλαντο κορίτσι, που στο πρώτο άκουσμα της φωνής της, αντιλαμβάνεσαι ότι το μουσικό ταξίδι που θα σου χαρίσει θα είναι μοναδικό. Ένας πολυπράγμων άνθρωπος, που δίνει φωνή σε μια φιμωμένη τέχνη αυτούς του δύσκολους καιρούς.


Συνέντευξη στη Βάσω Κανιώτη


Ευαγγελία, καλώς ήρθες στον χώρο μας! Θα ήθελα να σε γυρίσω λίγα χρόνια πίσω για να θυμηθείς και να μοιραστείς μαζί μας τις σκέψεις σου για τα πρώτα σου βήματα στον κόσμο της μουσικής.

Τα πρώτα μου βήματα τα θυμάμαι μέσα σε ωδεία μαθαίνοντας πιάνο, κλασσικό τραγούδι και κάνοντας σολφέζ. Θυμάμαι επίσης τη συμμετοχή μου σε παραστάσεις των ωδείων με την χορωδία. Δεν γίνεται, όμως, να μην αναφέρω και το πρώτο μαγαζί που ξεκίνησα να τραγουδώ, γιατί πιστεύω πως δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την αφετηρία μας, πόσο μάλλον όταν η έναρξη γίνεται με σωστούς συνεργάτες και επαγγελματίες του χώρου. Ήταν η οικογενειακή ταβέρνα «Ο Λόφος» (η σημερινή του ονομασία είναι μεζεδοπωλείο η  «Αρετούσα»), στο Λόφο Σκουζέ.

Ποιοι μπορεί να ήταν οι λόγοι που σε έκαναν να θέλεις να βάλεις τη μουσική στη ζωή σου; Έπαιξε ρόλο το βιοποριστικό κομμάτι;

Πραγματικά, νιώθω πως η μουσική υπήρχε πάντα μέσα στη ζωή μου. Δεν υπάρχουν λόγοι συγκεκριμένοι. Γεννήθηκα για να τραγουδώ. Όλοι γεννιούνται με κάποιο χάρισμα. Πρέπει, όμως,  να το καταλάβουν και να το αξιοποιήσουν σωστά. Προφανώς, ίσως με επηρέασαν και τα βιώματα που είχα από μικρή, με τις γιαγιάδες μου να μου τραγουδούν συνέχεια, αλλά και με τον παππού μου τον Νίκο που ήταν ψάλτης. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι επαγγελματικά με το τραγούδι, ήδη εργαζόμουν και στον ιδιωτικό τομέα, σε μια πολυεθνική εταιρεία. Οπότε, το βιοποριστικό κομμάτι την συγκεκριμένη περίοδο το είχα εξασφαλισμένο. Ποτέ δε σκέφτηκα ότι πρέπει να τραγουδήσω για να ζήσω. Ζω, όμως, για να τραγουδώ, ανεξάρτητα αν τα χρόνια που ακολούθησαν μου έφεραν και χρηματικές απολαβές από το τραγούδι. Ήμουν τυχερή, διότι πρόλαβα και έζησα καλές εποχές. Σήμερα είναι λίγο πιο «ζόρικες» οι συνθήκες, αλλά συνεχίζω και συμβιβάζομαι σε λογικά πλαίσια, σύμφωνα με την εποχή. Άλλωστε, η τέχνη δεν πληρώνεται πάντα όπως της αξίζει, ούτε έχει σταθερό κοστολόγιο.

Με μια λέξη, τι μπορεί να σημαίνει για σένα «μουσική»;

Οξυγόνο-Ανάσα-Ζωή


Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τραγούδι σου, που φέρει τον τίτλο «Άμοιρο φιλί», σε στίχους της ποιήτριας και στιχουργού Στέλλας Πετρίδου και σε μουσική του τραγουδοποιού Γιάννη Κανταλή. Ένα, ομολογουμένως, εξαιρετικό κομμάτι, θα έλεγα. Πες μου περισσότερα γι' αυτό.

Τι να πρωτοπώ γι’ αυτή την συνεργασία. Θα ξεκινήσω λέγοντας πως, όταν μου έστειλε το demo ο Γιάννης Κανταλής, μαζί με την πρότασή του να το ερμηνεύσω, δεν το πίστευα. Εννοείται πως δέχτηκα χωρίς δεύτερη σκέψη. Μιλάμε για ένα υπέροχο ερωτικό χασάπικο, που, πραγματικά, αγγίζει την ψυχή σου. Το τραγούδι αυτό ήρθε και σφράγισε έναν κύκλο της ζωής μου και το χαρακτηρίζω ως πολύτιμο δώρο, επειδή η πρώτη του μετάδοση έγινε λίγες ημέρες πριν τα φετινά μου γενέθλια από το (Ράδιο Μαστίχα 107.5). Ευχαριστώ πολύ τον Γιάννη Κανταλή και τη Στέλλα Πετρίδου μέσα απο την καρδιά μου. Να είναι καλοτάξιδο το «Άμοιρο φιλί» μας και τους εύχομαι πάντα υγεία και επιτυχίες σε ό,τι  κι αν κάνουν. Επίσης, θέλω να αναφέρω και τους υπόλοιπους συντελεστές του τραγουδιού και να τους ευχαριστήσω για τη συνεργασία και το άψογο αποτέλεσμα. Ο Τάκης Φάβιος στην εναρμόνιση, ο Βασίλης Μαντόγλου στα όργανα (μπουζούκια,κιθάρες), στην ενορχήστρωση, στην ηχοληψία και στο mastering (Studio Diva) και ο Παντελής Γάτης στη φωτογραφία του εξωφύλλου. Τέλος, ένα θερμό ευχαριστώ σε όλους όσους στήριξαν και στηρίζουν το τραγούδι, φίλους, συνεργάτες, σελίδες, blogs και ραδιοφωνικούς σταθμούς.


Ευαγγελία, θα ήθελα να κάνουμε μια μικρή αναφορά και σε άλλες σου συνεργασίες και να μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα για την επαγγελματική σου πορεία.

Όπως θα διαβάσετε και στο βιογραφικό μου, είχα την τύχη και την ευκαιρία να συνεργαστώ με αξιόλογους καλλιτέχνες του χώρου, όπως μουσικούς, ηθοποιούς, τραγουδιστές και συγγραφείς, καθώς και με δραστήριους συλλόγους και δήμους. Μία, όμως, από τις πιο ιδιαίτερες συνεργασίες που έχω κάνει και θέλω να αναφέρω, εκφράζοντας έτσι και την αγάπη μου για τους ανθρώπους αυτούς, είναι η συνεργασία μου με τη συγγραφέα Νάντια Ηλιοπούλου, καθώς συμμετείχα στο παιδικό της παραμύθι «Ο Ψιθυρούλης» ερμηνεύοντας κάποια ποιήματα του παραμυθιού, τα οποία μελοποιήθηκαν από τον συνεργάτη Βασίλη Κανελλόπουλο και αποτέλεσαν τη δημιουργία ενός παιδικού-μουσικού cd.

Υπήρξαν δυσκολίες που αντιμετώπισες μέσα στα χρόνια; Στάθηκε κάτι ικανό να σε κάνει να θέλεις να τα παρατήσεις;

Όχι. Δυσκολίες ιδιαίτερες δεν αντιμετώπισα κι αυτό οφείλεται, πιστεύω, στο χαρακτήρα μου και στις επιλογές που έχω κάνει έως και σήμερα. Η πορεία μου στο τραγούδι έγινε βήμα βήμα, με ταπεινότητα, αγάπη, σεβασμό και αυτό εισπράττω, συνήθως, από τους περισσότερους ανθρώπους που έχω συνεργαστεί. Κάποιες φορές ακούω την φωνή της συνείδησής μου όταν κάνω την αυτοκριτική μου, που μου λέει να δουλεύω και να μελετώ περισσότερο για να προχωρώ στο επόμενο στάδιο. Ποτέ, όμως, δε στάθηκε κάτι τόσο ικανό, ώστε να με κάνει να τα παρατήσω. Αυτό το λέω με βεβαιότητα.


Θεωρείς πως ο χώρος είναι γενναιόδωρος για τους ανερχόμενους καλλιτέχνες; Οι παλιοί «αγκαλιάζουν» τους νέους;

Θεωρώ πως σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι και μέσα για να παρουσιάσουν οι καλλιτέχνες την δουλειά τους, το έργο τους δηλαδή, στο χώρο. Οπότε, αυτό από μόνο του είναι μια γενναιοδωρία. Τώρα, για το αν οι παλιοί «αγκαλιάζουν» τους νέους, έχουμε δει να συμβαίνει και το ένα και το άλλο. Όμως, εγώ πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω πως είναι θέμα χαρακτήρα. Αν θες να στηρίξεις κάποιον και πιστεύεις στο ταλέντο του, τον βοηθάς και τον δέχεσαι. Συνεπώς, τον «αγκαλιάζεις».

Θα αφήσω για λίγο στην άκρη τη μουσική και θα σε ρωτήσω και για τις άλλες σου ενασχολήσεις, οι οποίες είναι το θέατρο και ο χορός. Πώς δραστηριοποιείσαι, λοιπόν, σε αυτούς τους χώρους;

Ο χορός, όπως και η μουσική, είναι κάτι που από πολύ μικρή ηλικία έβγαινε από μέσα μου αβίαστα. Είναι θεραπεία για το σώμα και για το μυαλό . Βάζεις στην άκρη ό,τι σου προκαλεί στρες και κάνεις restart.Το ίδιο νιώθω και για το θέατρο. Είμαι μέλος σε μια θεατρική ομάδα από τον Φεβρουάριο του 2017, η οποία αποτελείται από ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη του θεάτρου και έχουν διάθεση καλλιτεχνικής δημιουργίας. Από τότε έχω συμμετάσχει σε αρκετές παραστάσεις, σε διάφορα θέατρα και πολιτιστικούς χώρους. Αναφέρονται αναλυτικά στο βιογραφικό μου.

Από το βιογραφικό σου μαθαίνουμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια είσαι μέλος του Δ.Σ στο Πολιτιστικό & Καλλιτεχνικό σωματείο «ΘΕΑΡΤΕ»-ΘΕARTΕ, με την αρμοδιότητα του ταμία. Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για αυτό;

Είμαι μέλος του Δ.Σ με την αρμοδιότητα του ταμία από το καλοκαίρι του 2018, τότε που αποφασίστηκε η εξέλιξη της ομάδας σε καλλιτεχνικό και πολιτιστικό σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα την Πετρούπολη Αττικής. Το σωματείο «ΘΕARTΕ» έχει σαν στόχο την παραγωγή πολιτιστικών προϊόντων, βασισμένων στον συνδυασμό παραστατικών τεχνών, με κεντρικό άξονα το θέατρο. Για τον κόσμο που θέλει να μας γνωρίσει καλύτερα, μπορεί να ανατρέξει στην σελίδα μας στο facebook και να επικοινωνήσει μαζί μας.


Φτάνοντας προς το τέλος θα ήθελα να σε ρωτήσω γενικότερα, πως αντιμετωπίζει η Ευαγγελία μια τέχνη που φιμώνεται από τις συγκυρίες και αν αυτό μπορεί να γίνει λόγος που θα σε κάνει να τα παρατήσεις.

Είναι γεγονός ότι ο κλάδος μας περνάει μια μεγάλη δοκιμασία και αυτό, φυσικά, πηγαίνει αλυσίδα και σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους γενικότερα. Οι αναστολές των επιχειρήσεων και των  ανθρώπων που εργάζονται σε αυτές είναι ένα  μεγάλο θέμα συζήτησης, με πολλές απόψεις, διότι ο καθένας από εμάς το βιώνει ανάλογα με τις δικές του ανάγκες επιβίωσης. Πιστεύω πως είναι άλλη μια κρίση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και θα την νικήσουμε, όπως τόσες άλλες. Αρκεί, βέβαια, να είμαστε ενωμένοι. Είμαι αισιόδοξη και συνεχίζω να κάνω αυτό που αγαπώ, με όποιο κόστος. Όσο είμαι γερή και πατάω στα πόδια μου, δεν υπάρχει τίποτα και κανένας που θα με κάνει να τα παρατήσω.

Πώς θα ήθελες να σε βρει το μέλλον; Σου αρκούν όσα έχεις ή πασχίζεις για κάτι παραπάνω;

Το μέλλον θέλω να εξασφαλίσει την υγεία σε εμένα και στα άτομα που αγαπώ. Θέλω να έχω όμορφες συνεργασίες με ανθρώπους που σέβονται, εκτιμούν και αγαπούν την δουλειά τους. Είμαι περήφανη για ό,τι έχω καταφέρει μέχρι σήμερα και ευγνώμων για ό,τι μου έχει προσφέρει η ζωή. Αυτό δε σημαίνει πως σταματώ να αγωνίζομαι για το κάτι παραπάνω. Προσωπικά με ενδιαφέρει μέρα με την μέρα να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος, να δουλεύω με τον εαυτό μου, να τον διορθώνω όταν νιώθω πως χρειάζεται. Αυτό με βοηθάει και μου δίνει δύναμη να προχωρώ σε όλους τους τομείς.

Τι να περιμένουμε να δούμε από την Ευαγγελία στο προσεχές διάστημα; Σταματάς ποτέ να δημιουργείς;

Όχι,  δε σταματώ. Θα συνεχίσω να δημιουργώ από το σπίτι, κάνοντας μελέτη προσωπική. Είναι πολύ πιθανό να ετοιμάσουμε και με τη θεατρική ομάδα κάποια επεισόδια διαδικτυακά, μικρού μήκους, με αναφορά σε διάφορες παραστάσεις που έχουμε κάνει στο παρελθόν, καθώς και διαδικτυακές πρόβες με το μουσικό σχήμα που συνεργάζομαι τον τελευταίο χρόνο έτσι, ώστε να με βρει το προσεχές μέλλον ζεστή και πιο δυνατή στο να πραγματοποιήσω κάποιους στόχους μου. Θα σας εξομολογηθώ έναν. Ετοιμάζω μια συλλογή από αγαπημένα τραγούδια που θέλω να ηχογραφήσω του αγαπημένου και σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη.

Που μπορεί κάποιος να σε βρει;

Στο λογαριασμό μου στο facebook (eyaggelia stavrinoudi)

Που μπορεί κάποιος να βρεί τα τραγούδια σου;

Στο youtube αναζητώντας το ονομά μου, Σταυρινούδη Ευαγγελία.

Σε ευχαριστούμε θερμά και σου ευχόμαστε να πορεύεσαι με υγεία και επιτυχία, τόσο επαγγελματική όσο και προσωπική!

Ευχαριστώ και εγώ για την όμορφη συζήτηση και για την ζεστή φιλοξενία. Εύχομαι υγεία, αγάπη, δύναμη σε όλους τους τομείς.


Βιογραφικό:

Η Ευαγγελία Σταυρινούδη γεννήθηκε στο Μαρούσι Αττικής με καταγωγή από το νησί της Χίου και από τη Γορτυνία Αρκαδίας. Σπούδασε Ειδικός Εφαρμογών με Πολυμέσα στο τμήμα Πληροφορικής του ΙΕΚ Ρέντη. Παράλληλα, παρακολουθούσε μαθήματα πιάνου και κλασσικού τραγουδιού στα ωδεία «Μουσική Επιστήμη» και «Έρευνα». Στην πορεία παρακολούθησε μαθήματα φωνητικής, καθώς και κύκλο σεμιναρίων στη μουσική σχολή του Μιχάλη Σμέρου «Studio Phonetics» με δάσκαλο τον Πάρη Γκαγκαστάθη, όπως και στο «Χαλκιδόνειο ωδείο» κύκλο σεμιναρίου με εισηγήτρια την Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Μετά τις σπουδές της άρχισε να εργάζεται ως βοηθός λογιστή σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Αυτό, όμως, που την κέρδισε ήταν η αγάπη της για το τραγούδι και τη μουσική, καθώς πίστευε και πιστεύει πως η μουσική είναι η ίδια η ζωή. 
Σε ηλικία 22 ετών ξεκίνησε να εργάζεται επαγγελματικά ως τραγουδίστρια σε γνωστή οικογενειακή ταβέρνα και μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί και έχει εμφανιστεί σε διάφορες μουσικές σκηνές, καθώς και σε μαγαζιά με ζωντανή μουσική. Κάποια από αυτά είναι: η οικογενειακή ταβέρνα «ο Λόφος» (σημερινή ονομασία μεζεδοπωλείο «η Αρετούσα»), η οικογενειακή ταβέρνα «ο Μπάμπης» και σκηνές όπως οι «Rockwood», «Holywood», «Level 69», «Crow», «Ρυθμός stage», «Αρχιτεκτονική live», «Το μπαράκι της Διδότου» κα. Επίσης, ασχολείται ερασιτεχνικά με το χορό και κυρίως με το θέατρο τα τελευταία πέντε χρόνια και είναι μέλος του Δ.Σ στο Πολιτιστικό & Καλλιτεχνικό σωματείο «ΘΕΑΡΤΕ»-ΘΕARTΕ με την αρμοδιότητα του ταμία από τον Αύγουστο του 2018. 

Έχει λάβει μέρος σε μουσικοχορευτικές παραστάσεις όπως: 
Οι εφτά κόρες του Μωριά (Ιούλιος 2016- Θέατρο πέτρας δήμος Πετρούπολης) 
Γόβα στιλέτο (Μάιος 2017- Πολιτιστικό κέντρο Μελίνα Μερκούρη δήμος Ιλίου) 
Παίξαμε κι εμείς με τ'όνειρο (Ιούλιος 2017- Θέατρο ρεματιάς δήμος Χαλανδρίου) 
Μύθοι της γης (Ιούνιος 2018- κλειστό γυμναστήριο 'Χαρά Καρυάμη' δήμος Ηρακλείου Αττικής.) 
Αρκαδία: όσα χωράνε στην αλήθεια δεν τα βαστάν τα παραμύθια (Ιούλιος 2018- θέατρο ρεματιάς δήμος Χαλανδρίου) 
Μη Γελλάς-επιθεώρηση (Ιούνιος 2019- Πνευματικό κέντρο Πετρούπολης) 
Magna Arkadia (Ιούλιος 2019- Θέατρο ρεματιάς δήμος Χαλανδρίου) όπου τα κείμενα και την σκηνοθεσία υπογράφει ο Βασίλης-Δημοσθένης Μπουζαλάς. 

Πρόσφατα έχει συμμετάσχει και σε μια διαδικτυακή σειρά μικρού μήκους επεισοδίων με τίτλο «Οι Ματιαγμένες» (2020- Πολιτιστικό & Καλλιτεχνικό σωματείο ''ΘΕΑΡΤΕ'') 

Έχει συνεργαστεί με αξιόλογους καλλιτέχνες του χώρου, μουσικούς, τραγουδιστές, ηθοποιούς, συγγραφείς, καθώς και με δραστήριους συλλόγους όπως: την ένωση Αρκάδων Χαλανδρίου, τους Αρκάδες Ηρακλείου «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», τους Αρκάδες Ιλίου «Προσέληνοι», τους Πελοποννησίους Πετρούπολης «Ο Πέλοψ», το καλλιτεχνικό σωματείο «'Έλευσις & Υδράνη», τον σύλλογο γυναικών Αίγινας. 

Μία από τις ιδιαίτερες και ευαίσθητες συνεργασίες που έχει κάνει, εκφράζοντας και την αγάπη της για τα παιδιά ήταν με τη συγγραφέα Νάντια Ηλιοπούλου, ερμηνεύοντας κάποια από τα ποιήματα του παιδικού της παραμυθιού «Ο ψιθυρούλης», με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός υπέροχου cd. Η μελοποίηση των ποιημάτων έγινε από τον Βασίλη Καννελόπουλο και η ηχογράφηση στο στούντιο Apollon. 

Στις 21/02/20 ηχογράφησε και έκανε video clip ένα από τα αγαπημένα της τραγούδια, τον «Έρωτα Αρχάγγελο», σε στίχους Δημήτρη Λέντζου και μουσική Χρήστου Λεοντή, με την υπογραφή της εταιρείας Watchmeon. 

Στις 23/10/20 έκανε, επίσημα πια, το δισκογραφικό της ντεμπούτο με ένα new single το «Άμοιρο φιλί», όπου τους στίχους υπογράφει η καταξιωμένη Στέλλα Πετρίδου και τη μουσική ο ταλαντούχος Γιάννης Κανταλής. 

Σήμερα είναι ενεργή και συμμετέχει σε κάθε είδους εκδηλώσεις / παραστάσεις / μουσικά μαγαζιά με ζωντανή μουσική. Είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο καλλιτεχνών και έχει άδεια εργασίας του επαγγέλματος. Είναι μέλος στον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και τον τελευταίο χρόνο συνεργάζεται με ένα μουσικό σχήμα, με μαέστρο τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια