Βιβλιοκριτική για το μυθιστόρημα "Τα κορίτσια των λουλουδιών" της Άλις Κλαρκ-Πλατς | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

 


Συγγραφέας: Άλις Κλαρκ-Πλατς
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 352
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Κανένας δεν έρχεται να σε βοηθήσει επειδή είσαι μόνος σου σε όλη σου την ζωή. Από τη γέννηση ως τον θάνατο και ξανά.

Ο νόμος δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια.

15 Ιουλίου 1997. Δυο μικρά κορίτσια η Λόρελ Μπόουμαν 10 ετών και η Ρόζι Μπόουμαν 6 ετών βρίσκονται σε καλοκαιρινές διακοπές και συνέχεια έχουν το μυαλό τους στο παιχνίδι. Είναι πολύ ευτυχισμένες. Είναι πολύ δεμένες οι δυο τους. Πηγαίνουνε στην παιδική χαρά. Τους αρέσει ο περιστρεφόμενος μύλος, οι κούνιες και το αλογάκι.

 Εκείνη την ημέρα η μικρή Κίρστι Σουάν έπαιζε στο αλογάκι. Τα δυο κορίτσια αρχίσανε να της μιλάνε. Να παίζουνε μαζί της. Η μητέρα της έπινε καφέ και μιλούσε με φίλες της. Παρασύρανε την μικρή Κίρστι στο παλιό κανάλι, διότι ήταν μέσα στο δάσος και εκεί η Λόρελ και η Ρόζι παίζανε συχνά κρυφτό, κυνηγητό και παιχνίδια ρόλων. Οι ιτιές για τα δύο κορίτσια ήταν νεραϊδένια βασίλεια. Πηγαίνανε σε ένα ξέφωτο, όπου είχανε τα δικά τους «σπίτια». Παίζανε σπιτάκια, αλλά το δίχρονο μωρό ήταν άτακτο, έτσι δέχτηκε ένα τρομερό χτύπημα από τα κορίτσια. Η Κίρστι έπεσε και άρχισε να τρέχει αίμα από το κεφάλι της. Τα δυο κορίτσια φοβηθήκανε, θέλανε τη μαμά τους και τρέξανε για το σπίτι τους.

Η δίχρονη Κίρστι Σουάν βρέθηκε νεκρή και γεμάτη γρατσουνιές και κοψίματα.

 Ήταν μια πράξη πρωτόφαντου κακού και βαρβαρότητας. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει το κίνητρο πίσω από τη βίαιη και φρικαλέα επίθεση στη μικρή Κίρστι. Την Κίρστι δεν την απήγαγε ένας θλιβερός γέρος. Την απήγαγε ένα παιδί. Ένα παιδί. Και τι ωθεί ένα παιδί να κάνει κάτι τέτοιο;  Να δελεάσει ένα νήπιο ώστε να το απομακρύνει από τη μητέρα του, να το κρατήσει κρυμμένο για ώρες και μετά να το υποβάλλει σε συστηματικό ξύλο, κοψίματα, βασανισμό, φόνο. Τι κάνει ένα δεκάχρονο να κάνει κάτι τέτοιο; Το κακό. Το απόλυτο κακό.

Η αστυνομία θα ανακαλύψει τα δυο κορίτσια, που είχαν απαγάγει την μικρή από την παιδική χαρά. Οι εφημερίδες (ο κίτρινος τύπος) θα αποκαλέσουνε τα δυο κορίτσια, την Λόρελ και την Ρόζι, «Τα κορίτσια των λουλουδιών», τα κορίτσια που κάνανε αυτό το φοβερό έγκλημα, που απαγάγανε και δολοφονήσανε την Κίρστι. Επειδή η Ρόζι ήταν μόνο έξι ετών απαλλάχτηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση επ΄ αόριστον μόνο η δεκάχρονη Λόρελ.

Καμιά από τις δύο δεν μίλησε ποτέ για το έγκλημα.

Πώς έγινε και ένα ψυχικά φυσιολογικό κορίτσι δέκα ετών, μέσης ευφυΐας, διέπραξε αυτό το έγκλημα; Η ανατροφή των δύο κοριτσιών από τους γονείς τους ήταν φυσιολογική. Τι συνέβη και δυο  παιδιά διαπράξανε αυτό το στυγερό έγκλημα; Θα μπορέσουν τα δύο κορίτσια να ζήσουν μια απλή ζωή, χωρίς το μίσος και την αηδία του κόσμου και της κοινωνίας;

Η Λόρελ Μπόουμαν ήταν γενετικά προγραμματισμένη να είναι κακή;

Το βλέμμα των δύο κοριτσιών  έδειχνε ότι δεν ήταν άνθρωποι. Ήταν κάτι σατανικό. Ήταν το κακό.

Η οικογένεια Μπόουμαν άλλαξε όνομα και διαμονή, κατόπιν υπόδειξη της αστυνομίας, λόγω προπηλακισμών της τοπικής  κοινωνίας . Φύγανε από το Λονδίνο και το Γιόρκσερ και όλα τα μέρη όπου οι άνθρωποι μπορεί να θυμούνται τα πρόσωπά τους, ονομάστηκαν Άρτσερ. Διάλεξαν μια πόλη ανάμεσα στο Νιούκαστλ και το Μπέργουικ για να γίνει ο καινούργιος τους τόπος.

Η Ρόζι Μπόουμαν λεγόταν πλέον Χέιζελ Άρτσερ.

Αυτό που συνέβη στο παρελθόν -με την Κίρστι και τη Λόρελ- ζει μέσα στη Χέιζελ. Δεν φεύγει ποτέ, σαν τους δαίμονες, εκείνες τις σκιές που ακολουθούν τους ανθρώπους, κάθονται στους ώμους της, πάντα παρούσες.

Μέχρι που ήρθε στη ζωή της ο Τζόνι. Η Χέιζελ Άρτσερ θα μεγαλώσει και θα έχει μια ερωτική σχέση  με τον Τζόνι, ο οποίος έχει μια κόρη Ίβι, από την γυναίκα του με την οποία έχει χωρίσει.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς 2017. Ξενοδοχείο  Μπάλκομπ Κορτ, απομονωμένο σαν να ισορροπεί στον αέρα πάνω από τη θάλασσα, στο Ντέβον. Ο αέρας του Ντέβον είναι τσουχτερός από τον παγετό. Στο ξενοδοχείο αυτό  εξαφανίζεται η πεντάχρονη Τζόρτζι , με μαύρα μαλλιά, σαν της χιονάτης και ένα στόμα σαν μπουμπούκι. Οι κραυγές της μητέρας της Τζόρτζι Γκρίνστριτ σκίζουν την ησυχία του ξενοδοχείου σαν καταιγίδα.

Στο ίδιο ξενοδοχείο βρίσκεται τυχαία η Χέιζελ, ο Τζόνι και η Ίβι.

Μετά από αρκετές ώρες η αστυφύλακας Λόρνα Χίλιερ ανακαλύπτει παγωμένη, αλλά ζωντανή την μικρή Τζόρτζι. Η αστυνομία δεν μπόρεσαν να ανακρίνουν τη μικρή Τζόρτζι, να δούνε ποιος την πήρε έξω στην παγωνιά και κρύφτηκε μέσα σε μια σπηλιά, με τρία γατάκια.

 Οι υποψίες  της ανακρίτρια αστυφύλακα  Λόρνα Χίλιερ πέφτουν στον  πολωνό  Μάρεκ  Κάζκα, που εργάζεται στο μαγειρεία του ξενοδοχείου και έχει κατηγορηθεί παλιότερα για παιδεραστία   και στην Χέιζελ Άρτσερ. Η Χέιζελ Άρτσερ αποτελούσε κίνδυνο για τα παιδιά.Υπήρχε το προηγούμενο επεισόδιο με την δολοφονία της μικρής Κίρστι Σουάν. Η Χέιζελ-Ρόζι ζούσε κρυμμένη σχεδόν είκοσι χρόνια. Γιατί να θέλει τώρα αυτή τη φασαρία; Γιατί να θέλει την αστυνομία να κάνει φύλλο και φτερό το σπίτι της, να ξετινάξει τη ζωή της, να σκαλίσει το παρελθόν της;

Γιατί η μικρή Τζόρτζι δεν είπε τίποτα;  

Γιατί δεν άφηνε την Τζόρτζι να μιλήσει η μητέρα της, η Τζέιν Γκρίνστριτ;  Τι έκρυβε η Τζέιν Γκρίνστριτ;

Για ποιον λόγο αρέσει στην Χέιζελ ένας πίνακας της μητέρας της, που αποπνέει πανικό και φόβο;

Γιατί η Λόρελ δεν είπε την αλήθεια, για το τι συνέβη στην Κίρστι Σουάν;

Τι θυσίασε η Λόρελ;

Ποιος έκλεψε την ζωή της Λόρελ;

Γιατί οι γονείς Μπόουμαν και η Ρόζι Μπόουμαν, δεκαεννιά χρόνια, δεν επισκέφτηκαν ποτέ στην φυλακή την Λόρελ ;

Ποιος την πλήρωσε άδικα;

Μετά από δεκαεννιά χρόνια η μητέρα της Κίρστι, η Ντέμπορα  και η αδελφή της, Τζοάνα Ντέντον, θα συγχωρήσουν την Λόρελ, για αυτό που έκανε όταν ήταν δέκα χρονών παιδί;

Θα επανενταχθεί και θα αποφυλακιστεί η Λόρελ, μετά από δέκα εννιά χρόνια;

Θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας;

Ποιος ή ποια έκανε το κακό στην Κίρστι Σουάν και στην Τζόρτζι Γκρίνστριτ;

Η αθωότητα και η ενοχή διαποτίζει το κάθε μέρος του βιβλίου αυτού.

Κανείς μας δεν είναι αθώος. Ίσως τα παιδιά είναι αθώα έως ότου δεν έχουν αναπτύξει ακόμα το δυναμικό τους, την κοινωνικότητά τους. Να προκαλέσεις πόνο μικρό ή μεγαλύτερο, να κάνεις κακό σε κάποιον, είναι μέσα στην ανθρώπινη φύση. 

Μια οικογένεια μπορεί να είναι δυσλειτουργική χωρίς αυτό να οφείλεται στην τύχη ή σε συγκυρίες. Μια μάνα μπορεί να μην μπορεί να αγαπήσει σωστά το πιο προβληματικό από τα παιδιά της.

Βίαιο και τρυφερό, έξυπνο και απρόβλεπτο, τρομακτικά συναρπαστικό μυθιστόρημα.

Ένα σκοτεινό ψυχολογικό θρίλερ.

Μια αιχμηρή διερεύνηση των ηθικών, κοινωνικών και νομικών ζητημάτων, που σχετίζονται με τα εγκλήματα που διαπράττουν παιδιά.

Διαβάστε το.

Η Άλις Κλαρκ-Πλατς σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ της Αγγλίας και είναι πρώην δικηγόρος ανθρώπινων δικαιωμάτων. Έχει εργαστεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στην υπόθεση της Γενοκτονίας στη Ρουάντα καθώς και στις υποθέσεις που αφορούσαν τη Γουίνι Μαντέλα και τον ράπερ  Σνούπι Ντογκ .Το βιβλίο της Warchild ήταν υποψήφιο για το Impress  Prize το 2013 , ενώ με το The Taken ήταν υποψήφια για το Βραβείο Dead Good Reader το 2017.Έχει επίσης δημοσιεύσει πολλά διηγήματα , ένα από τα οποία συμπεριλήφθηκε στο Deadlier, μια ανθολογία εκατό αστυνομικών διηγημάτων από σημαντικότατες και πολυβραβευμένες γυναίκες συγγραφείς , όπως η Άγκαθα Κρίστι και η Μάργκαρετ Άτγουντ, που επιμελήθηκε η Σόφι Χάνα. Ζει στη Σιγκαπούρη με την οικογένειά της.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια