Αθως Χατζηματθαίου: Ματωμένα Αχνάρια | Νέα έκδοση


Σε μια άλλη εποχή, στο κλειστό περιβάλλον της αγροτικής Κύπρου, πάθη, αδικίες και άτεγκτα ήθη περιπλέκονται διαμορφώνοντας μια εκρηκτική ατμόσφαιρα, όπου ο άνθρωπος φέρεται σαν λύκος στον άνθρωπο!

Χαρακτήρες, όπως ο πλούσιος άρχοντας και ο φτωχός αγρότης, καταδεικνύουν εντονότερα τις διαφορές των τάξεων και την αλαζονική συμπεριφορά του πρώτου. Βασικό ρόλο στο μυθιστόρημα διαδραματίζει η γυναίκα είτε ως αρχόντισσα που κυριαρχεί στην καρδιά του άντρα είτε ως σεξουαλικό αντικείμενο που υπακούει στις ορμές του, και μάλιστα, σε μια περίοδο και σε μια κοινωνία όπου οι κανόνες τιμής είναι απόλυτοι. Στην περίπτωση μάλιστα, ερωτικής επαφής εκτός γάμου, η «νίκη» λογίζεται στον άντρα, ενώ η «ντροπή» στη γυναίκα η οποία καλείται να επωμιστεί τις συνέπειες.

Οι συνεχόμενες ανατροπές, ο έντονα περιγραφικός τρόπος γραφής, αλλά και η διαχρονικότητα ορισμένων καταστάσεων σφραγίζουν την πλοκή, οδηγώντας σταδιακά στην πολυπόθητη κάθαρση.

Ο Άθως Χατζηματθαίου γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Είναι απόφοιτος Σχολής Δημοσιογραφίας και Δημοσίων Σχέσεων. Συνεργάστηκε επί σειράν ετών με διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης ηλεκτρονικά και έντυπα. Εργάστηκε στον χώρο της διαφήμισης ως κειμενογράφος και σύμβουλος εταιρειών. Αρθρογραφεί συχνά στον εγχώριο τύπο. Ασχολείται με την ποίηση, πεζογραφία, παιδική λογοτεχνία, θέατρο, τηλεοπτικό σενάριο και έμμετρο στίχο. Γράφει επίσης κυπριακά θεατρικά μονόπρακτα και συνεργάζεται με το κρατικό κανάλι Ρ.Ι.Κ. Είναι αυτοδίδακτος ζωγράφος.
Έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε εκδόσεις, ανθολόγια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου καθώς και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Ελλάδας.
Διετέλεσε μέλος σε επιτροπές αξιολόγησης, σε διαφόρους Πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.
Είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του Πανελλήνιου λογοτεχνικού διαγωνισμού της Πνευματικής Συντροφιάς Λεμεσού Κύπρου. Έχει βραβευτεί σε όλους τους τομείς που υπηρετεί, σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.
Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στα γράμματα και τον πολιτισμό από τον Δήμο Λεμεσού, για την προσφορά του στην παιδική νεανική λογοτεχνία από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού Νεανικού βιβλίου και από άλλους πολιτιστικούς φορείς.
Είναι ο δημιουργός των Πνευματικών Οριζόντων, Εφαλτήριο Λόγου, Τέχνης και Πολιτισμού και o εκδότης του Ανθολογίου Χαϊκού, συλλογικού έργου, απόσταγμα του Α΄ Πανελλήνιου διαγωνισμού Χαϊκού.
Το βιβλίο με τον τίτλο «Μνήμη Σωμάτων» ποίηση, έκδοση 2016 ήταν υποψήφιο από την Ακαδημία Αθηνών για το βραβείο Λάμπρου Πορφύρα το 2017.
Το θεατρικό του έργο με τίτλο «Κραυγή» έχει αποσπάσει το βραβείο θεατρικού έργου στον 94ο Καλοκαιρίνειο Διαγωνισμό που προκήρυξε ο Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Αθήνα 2016.
Το βιβλίο με τον τίτλο «ΛΑΠΙΣ ΛΑΖΟΥΛΙ» σονέτα, έκδοση 2017 ήταν υποψήφιο από την Ακαδημία Αθηνών για το βραβείο Λάμπρου Πορφύρα το 2018.
Το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Ματωμένα Αχνάρια», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ζενίθ, απέσπασε το 2ο βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και τον Α΄ Έπαινο στον Διαγωνισμό «Ασημένια Σελίδα 3» των Εκδόσεων Μωραΐτης & των Εκδόσεων Εντύποις.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια