Βιβλιοκριτική για το βιβλίο "Πως να μην χάσουμε το μυαλό μας σε μια εποχή κρίσης" της Ελίφ Σαφάκ | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

 


Συγγραφέας: Ελίφ Σαφάκ
Έτος έκδοσης: 2020
Σελ.: 88
Εκδόσεις: Ψυχογιός


Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της εποχής να είναι το μεταδοτικό άγχος.  Νιώθουμε πελαγωμένοι από όσα συμβαίνουν γύρω μας, από την αδικία, τον πόνο και από αυτή την ατέρμονη αίσθηση κρίσης που επικρατεί. Πώς λοιπόν μπορούμε να διαφυλάξουμε μέσα μας την ελπίδα και την πίστη ότι κάτι καλύτερο θα έρθει; Και πώς μπορούμε να μην χάσουμε το μυαλό μας σε μια εποχή τόσο έντονων συγκρούσεων;

Αυτό το βιβλίο της βραβευμένης Ελίφ Σαφάκ είναι μια ισχυρή και εμψυχωτική έκκληση προς μια συνειδητή αισιοδοξία, βασισμένη στη δύναμη που έχουν οι ιστορίες να μας ενώνουν.

Έχουμε όλα τα εργαλεία να χτίσουμε απ΄ την αρχή τις κοινωνίες μας, να αναμορφώσουμε τον τρόπο σκέψης μας, να διορθώσουμε τις ανισότητες και να βάλουμε  τέλος στις διακρίσεις, όπως και να επιλέξουμε τη γνήσια σοφία αντί για την τυχαία πληροφόρηση, να επιλέξουμε την ενσυναίσθηση αντί για το μίσος, να επιλέξουμε τον ανθρωπισμό αντί για τον φυλετισμό, όμως, την ώρα που χάνουμε τον πλανήτη μας, το μοναδικό μας σπίτι, δεν έχουμε πολύ χρόνο ούτε περιθώρια για λάθη. Μετά από αυτή την πανδημία, δε θα γυρίσουμε στην πρότερη κατάσταση. Και δεν πρέπει να γυρίσουμε. «Ό,τι ονομάζουμε αρχή είναι συχνά το τέλος… Από το τέλος ξεκινάμε».

Ένα μανιφέστο συμπόνιας και αισιοδοξίας. ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ.

Η  ΕΛΙΦ ΣΑΦΑΚ είναι βραβευμένη Βρετανο-Τουρκάλα συγγραφέας. Έχει εκδώσει δεκαεπτά βιβλία, από τα οποία τα έντεκα μυθιστορήματα, και το έργο της έχει μεταφραστεί σε πενήντα γλώσσες. Είναι συγγραφέας των μπεστ σέλερ Το μπάσταρδο της Κωνσταντινούπολης και Οι 40 κανόνες της αγάπης. Το τελευταίο της μυθιστόρημα, 10 Minutes 38 Seconds in this Strange World, ήταν στη βραχεία λίστα του βραβείου Booker το 2019.

Η Σαφάκ έχει διδακτορικό στις πολιτικές επιστήμες και έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια στην Τουρκία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ των οποίων στο St Anne's College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του οποίου είναι Eπίτιμη Eταίρος (Honorary Fellow). Είναι μέλος του World Economic Forum Global Agenda Council on Creative Economy και ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (ECFR). Ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, της LGBT κοινότητας και της ελευθερίας του λόγου, η Σαφάκ κάνει επιδραστικές ομιλίες και έχει μιλήσει δύο φορές στο TED global, καταχειροκροτούμενη. Η Σαφάκ αρθρογραφεί σε πολλά μεγάλα έντυπα σε όλο τον κόσμο και της έχει απονεμηθεί ο τίτλος του Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων. Το 2017 επελέγη από το Politico ως ένας από τους δώδεκα ανθρώπους «που θα σου δώσουν την ψυχική ανάταση που τόσο χρειάζεσαι». Ως μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας, η Σαφάκ έχει διατελέσει μέλος κριτικών επιτροπών πολλών λογοτεχνικών βραβείων και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Wellcome Prize.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια