Βιβλιοκριτική για τη συλλογή διηγημάτων "Αφορμές" του Κοραή Δαμάτη | Γράφει η Βάσω Κανιώτη

 


Συγγραφέας: Κοραής Δαμάτης
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 266
Εκδόσεις: Βακχικόν

Γράφει η Βάσω Κανιώτη


Αφορμή είναι η βαθύτερη αιτία ενός γεγονότος. Η πρόφαση, η δικαιολογία, το πρόσχημα, κάποιες φορές και εκείνο το έναυσμα ή η  κινητήριος δύναμη που θα δώσει ώθηση στα βήματά μας να πάνε λίγο πιο κάτω, λίγο πιο πέρα. Αν σκεφτούμε πόσες κινήσεις μας βασίζονται σε αφορμές, ίσως τότε αναλογιστούμε την σημασία και την σημαντικότητα αυτής της έννοιας στην ζωή μας. Αφορμές μπορεί να ξεπηδήσουν από τα πάντα γύρω μας. Αφορμές να κάνουμε πράγματα, αφορμές να πάρουμε, να δώσουμε, να πραγματοποιήσουμε, να αφήσουμε, να απορρίψουμε.

Αφορμές για οτιδήποτε, μπορεί να γίνουν ακόμη  και οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν. Αφορμή για το χαμόγελό μας, αφορμή για τον ενθουσιασμό μας, αφορμή για την λύπη μας, αφορμή για την απογοήτευσή μας. Τυχαία συμβάντα που διαδραματίζονται μέσα στο οπτικό μας πεδίο και γίνονται οι αφορμές για να πραγματοποιηθούν πράξεις. Ένας άνθρωπος που μπορεί να συναντήσεις τυχαία στην στάση του λεωφορείου, κάποιος άλλος που θα διασταυρώσει το βλέμμα του με το δικό σου στο φανάρι, ώσπου ο σηματοδότης να δείξει πράσινο, ένας ακόμη που θα σε προσπεράσει βιαστικός και άθελά του σε αγγίξει. Όλοι αυτοί και ακόμη περισσότεροι και ακόμη πιο πολλοί γίνονται η αφορμή ώστε να πάρεις πράγματα από τους ανθρώπους, να εισπράξεις τροφή για σκέψη, να δεις τα πράγματα από το δικό σου μετερίζι, να γεμίσεις αιτίες και κίνητρα.

Αν το σκεφτείς λίγο καλύτερα, τα πάντα γύρω μας είναι αφορμές. Κάτι που θα πέσει τυχαία στην αντίληψή σου, μια συζήτηση που ίσως γίνεις, άθελά σου, ακροατής της, ένα τηλεφώνημα που μπορεί να σου κάνει ένας φίλος από τα παλιά, μια συνάντηση που συνέβη αναπάντεχα, λίγα λόγια που θα σου πει ένας δικός σου άνθρωπος. Όλα είναι αφορμές. Αφορμές για να πλάσουμε ιστορίες, αφορμές να προχωρήσουμε την ζωή μας ένα βήμα πιο κάτω, αφορμές να αλλάξουμε καταστάσεις γύρω μας, αφορμές να βγάλουμε νόημα και συμπέρασμα σε πράγματα, αφορμή να χτίσουμε αναμνήσεις.

Ο συγγραφέας Κοραής Δαμάτης, εντοπίζει γύρω του την σημασία που μπορεί να έχουν για κάποιον οι αφορμές που γεννιούνται στην καθημερινότητά του και έτσι  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν το νέο του βιβλίο με τίτλο «Αφορμές».

Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων, για μια συλλογή μικρών ιστοριών οι οποίες πραγματεύονται γεγονότα και συμβάντα τα οποία έκαναν πράξεις οι ήρωές τους εμπνευσμένοι, από τι άλλο; Από αφορμές. Οι ιστορίες δεν σχετίζονται μεταξύ τους, η πλοκή της είναι διαφορετική, οι ήρωές τους παίζουν κι ο καθένας από έναν ξεχωριστό ρόλο, τα συμπεράσματά τους ποικίλουν, αλλά σε όλες υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ τους, όλες τους έχουν αφετηρία τους, τις αφορμές.

''Προσοχή στο διάκενο μεταξύ συρμού και αποβάθρας αφορμή, πυροδοτείται η μνήμη και γυρνάει πίσω.

Ο τετράχρονος περιπλανώμενος Σύριος…αφορμή μια είδηση στο διαδίκτυο.

Ο Δισκοβόλος, συνάντηση μαζί του απέναντι απ’ το Καλλιμάρμαρο. Αφορμή.''

Ο συγγραφέας παρατηρεί όλα όσα συμβαίνουν γύρω του και τα αποτυπώνει στο χαρτί μέσα από 109 μικρές ιστορίες. Ιστορίες ορμώμενες απο αφορμές που του δίνουν έναυσμα να μιλήσει γι' αυτές, αφορμές που ερεθίζουν την ματιά του, αφορμές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του. Η σκηνοθετική ματιά του συγγραφέα περιγράφει σαν κινηματογραφικό καρέ τα όσα συμβαίνουν γύρω του, δίνοντάς μας αμέριστη τροφή για σκέψη, να αντιληφθούμε  ότι όλα τελικά, γύρω μας κρεμιούνται από αφορμές.

Ένα ευχάριστο, ευκολοανάγνωστο βιβλίο, με υπέροχα ασπρόμαυρα σκίτσα στο εσωτερικό του, με μικρές, καθημερινές, ανθρώπινες ιστορίες, που μέσα από την ανάγνωσή τους, ίσως κι εσύ να αρχίσεις να ψάχνεις, για τι άλλο; Για αφορμές!

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια