Ήρθε το 23ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

 


Η Εταιρεία Φίλων Μεσογειακού Κινηματογράφου, υπό την εποπτεία και με την αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού, διοργανώνει το 23ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους – Νέων Κινηματογραφιστών. Το κινηματογραφικό γεγονός θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 26 ως την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, ενώ θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού που η προβολές των ταινιών θα γίνουν ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας προβολών Vimeo από την ιστοσελίδα του διοργανωτή φορέα www.sfmc.gr

Ταυτόχρονα μέσω των τηλε-προβολών των ταινιών, για πρώτη φορά στην ιστορία του φεστιβάλ παρέχεται η δυνατότητα της θέασης σε κοινό από όλες τις χώρες της Μεσογείου. Η ψηφιακή επίσης προβολή των ταινιών συμβάλλει στον περιορισμό της πανδημίας, καθώς αποφεύγεται ο συνωστισμός ατόμων, αλλά και παράλληλα επικουρεί στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων προσφέροντας τη δυνατότητα της θέασης σε αποκλεισμένες ως τώρα κοινωνικές ομάδες, όπως: άτομα με προβλήματα κινητικότητας, ομάδες που πλήττονται από φτώχεια και γενικότερα πληθυσμιακές ομάδες ως τώρα αποκλεισμένες από τα πολιτιστικά δρώμενα.

Θα πρέπει να αναφερθεί ακόμη ότι το Μεσογειακό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους είναι ο παλαιότερος και μακροβιότερος κινηματογραφικός φεστιβαλικός θεσμός στην πόλη της Λάρισας, καθώς επίσης και το πολιτιστικό γεγονός που κατέταξε τη Λάρισα στον κινηματογραφικό χάρτη της Μεσογείου. Ξεκίνησε το 1992 και το 2014 ανεστάλη η διοργάνωσή του. Μετά από μια παύση επτά ετών, ο θεσμός ανασυγκροτημένος, επικαιροποιημένος και με βαθειά κατανόηση των σύγχρονων αναγκών, αναπροσαρμόζεται στις νέες τάσεις και απαιτήσεις της εποχής.  Η αρχική διοργάνωση του 23ου Μεσογειακού Φεστιβάλ είχε τοποθετηθεί χρονικά στον Δεκέμβριο του 2020, αλλά μετατοπίστηκε κατά ένα εξάμηνο λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών και έκτακτων μέτρων κατά της πανδημίας κατόπιν σχετικής οδηγίας του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Το Φεστιβάλ, πιστό στην παράδοσή του, παρουσιάζει στο κοινό ταινίες μικρού μήκους από όλες σχεδόν της χώρες της Μεσογείου στα τρία διαγωνιστικά μέρη του (Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη 27-29 Ιουνίου), ενώ προηγείται η προβολή ταινιών του διεθνούς πανοράματος το Σάββατο 26 Ιουνίου. Όλες οι προβολές ξεκινούν στις 21:00’.

Μέσω του Φεστιβάλ, τίθεται ως στόχος η επικοινωνία και η μετακένωση των ιδεών, των στοχασμών, των προβληματισμών, αλλά και της ευρύτερης θέασης των πραγμάτων από την πλευρά καλλιτεχνών με πολύ διαφορετικές κουλτούρες και προερχόμενων από κοινωνίες με  βαθύτατες διαφορές μεταξύ τους. Οι ταινίες που συμμετέχουν αγγίζουν και προσεγγίζουν -μέσω της καλλιτεχνικής σκοπιάς- θέματα όπως: ο ρατσισμός, η βία, οι πάσης φύσεως διακρίσεις, η εγκατάλειψη των ηλικιωμένων, η μάστιγα των ναρκωτικών σε νεαρές ηλικίες, ο πόλεμος, η μετανάστευση, η ανεργία, ο αποκλεισμός ατόμων με αναπηρίες, η αγάπη, ο έρωτας, η ζωή κ.α.

Το 23ο Μεσογειακό Φεστιβάλ είναι ανοικτό προς όλο το κοινό, χωρίς καμία υποχρέωση ή επιβάρυνση από πλευράς θεατών. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των ταινιών παρέχονται μέσω της προαναφερθείσας ιστοσελίδας, η οποία θα είναι διαθέσιμη από την Πέμπτη 24 Ιουνίου.   

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια