Αφιέρωμα στη ζωγράφο Katalin Boros-Oláh

 


Η νέα, ταλαντούχα και πολλά υποσχόμενη ζωγράφος Katalin Boros-Oláh, που εδώ και πολλά χρόνια ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, κάνοντας παράλληλα και την μεγάλη αγάπη της για την τέχνη πραγματικότητα, έρχεται να ανατρέψει με τις δικές της πινελιές, τον χώρο της ζωγραφικής.


Γράφει η Ιωάννα Κανελλοπούλου


Από τα πρώτα χρόνια της ζωής της, είχε το μικρόβιο της τέχνης μέσα της. Της άρεσε να ανακατεύει τα χρώματα και να ομορφαίνει με αυτά ότι άγγιζε. Ήθελε να δίνει ζωή και χρώμα χαράς, σε κάθε της στιγμή. Όταν έφτασε η ώρα να επιλέξει τομέα για ανώτερες σπουδές, άκουσε την συμβουλή των οικείων της, που έλεγε πως «η ζωγραφική δεν μπορεί να εξασφαλίσει σταθερό εισόδημα»…  και έτσι υπερίσχυσε η γνώμη τους και επίλεξε ένα «πραγματικό» επάγγελμα. Έτσι σπούδασε και εργάστηκε για πολλά χρόνια, αφήνοντας τα όνειρα της στην άκρη. Η δημιουργία δική της οικογένειας, είναι όπως η ίδια λέει, το μεγαλύτερο κατόρθωμα της και με περηφάνια καμαρώνει τα δύο της παιδιά να μεγαλώνουν.

Η ζωγραφική παρέμενε πάντα το πάθος της αν και δυστυχώς ερχόταν σε δεύτερη μοίρα, καθώς εργαζόταν, μεγάλωνε τα παιδιά της και δεν υπήρχε ελεύθερος χρόνος. Ο σύζυγός της όλα αυτά τα χρόνια, είναι το μεγάλο της στήριγμα.

Οι φίλοι της που γνώρισαν το ταλέντο της, άρχισαν να την ρωτούν αν θα μπορούσε να ζωγραφίσει κάποια έργα της και για αυτούς. Ξεκίνησε λοιπόν να δημιουργεί για φίλους που την παρότρυναν να πιάσει ξανά τις μπογιές και τους καμβάδες. Έτσι η ίδια άρχισε να «ακονίζει» τα πινέλα της και να δημιουργεί δειλά δειλά για φίλους, μέχρι που η αναγνώριση της χτύπησε την πόρτα.  Η φήμη, πως μια νέα ζωγράφος κυκλοφορεί ανάμεσα μας, δεν άργησε να έρθει, δίνοντας έτσι στην ίδια, περισσότερη θέληση για να συνεχίσει.

Η Καταλίν, απέκτησε με αργά και σταθερά βήματα την αναγνώριση και τα έργα της μπήκαν σε τους τοίχους πολλών φίλων, αλλά και ανθρώπων που την εμπιστεύτηκαν, σε πολλά μέρη της Ελλάδας!

Με πλούσιες και πρωτότυπες ιδέες, δημιούργησε μια τεράστια συλλογή από πίνακες που φέρουν την υπογραφή της και κοσμούν έως και σήμερα τους τοίχους πολλών σπιτιών αλλά και επαγγελματικών χώρων, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η ίδια άνθρωπος χαμηλών τόνων και πολύ προσιτή, παρά την επιτυχία που της χτύπησε την πόρτα, κρατάει πάντα χαμηλό το βλέμμα, με προσήλωση στον στόχο της που δεν είναι άλλος από την δημιουργία.

Δεν δίνει εύκολα συνεντεύξεις, γιατί αρέσκεται να μιλάει μέσα από τα πινέλα της και όπως η ίδια λέει:

«Εκφράζω τις σκέψεις μου μέσα από τους πίνακες μου. Το μυαλό μου ταξιδεύει και χάνω την αίσθηση του χρόνου, την ώρα που δημιουργώ.

Είναι μια ιδιαίτερη αγάπη… μια σχέση που δεν αλλοιώνεται και δεν εξαντλείται. Στόχος για μένα είναι να μιλούν οι πίνακες μου και να γίνονται αγαπητοί στους λάτρεις αυτής της τέχνης.

Είμαι γεμάτη ιδέες για το τι πρόκειται να ζωγραφίσω. Στο μυαλό μου συνεχώς έρχονται εικόνες και είναι σα να με καλούν να τις εμφανίσω πάνω στους καμβάδες μου.

Σήμερα μετράω μια μεγάλη συλλογή με πίνακες μου και έτσι μερικοί από αυτούς, θα πρέπει να βρουν το νέο τους σπίτι και να τοποθετηθούν σε έναν τοίχο, σε ένα μέρος που τους αξίζει. Να ανοίξουν τα φτερά τους και να ταξιδέψουν τον θεατή μέσα απ’ την εικόνα τους». 


Αυτή την στιγμή οι πίνακες της Καταλίν παρουσιάζονται στο Gallery Ορφέας στην Αρχαία Ολύμπια και είναι διαθέσιμοι online.

https://www.etsy.com/shop/WallArtByKatalin?ref=seller-platform-mcnav 

Παράλληλα ετοιμάζει την έκθεσή της σε έναν σπουδαίο θεματικό πάρκο, στον Πύργο Ηλείας, «Θεαματικό Πάρκο Ξυστρή».

Οι ημερομηνίες που θα φιλοξενήσει την έκθεσή της, λόγω των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται κατά της πανδημίας, δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί.

Υπολογίζονται όμως για το καλοκαίρι του 2021.

Η Καταλίν, θέλοντας να επεκτείνει την αναγνωσιμότητά της, περνάει και σε ένα ακόμα βήμα, αυτό της συνεργασίας με συγγραφείς και ποιητές, προκειμένου έργα της να δίνονται ως εξώφυλλο για μυθιστορήματα, διηγήματα, νουβέλες, ποιητικές συλλογές και πάντως τύπου εξ. Βιβλίων.

Έπειτα από την συνεννόηση με τον δημιουργό του κάθε βιβλίου, μπορεί να κάνει πράξη, ένα εξώφυλλο, με πρωτότυπες ιδέες και ξεχωριστές πινελιές. Ήδη ετοιμάζονται κάποια βιβλία προς έκδοση που φέρουν την υπογραφή της στο εξώφυλλό τους.

Παράλληλα τον τελευταίο καιρό, έχει αρχίσει να προβάλει τις ομορφιές της Αρχαίας Ολυμπίας, αποτυπώνοντας στους καμβάδες της, όμορφες γωνιές απ’ τον αρχαιολογικό χώρο, που θεωρούνται σήμα κατατεθέν για τους τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας, θέλοντας η ίδια με αυτόν τον τρόπο, να αναδείξει και έμπρακτα την αγάπη της για την περιοχή!

«Εκφράζω τις σκέψεις μου μέσα από τους πίνακες μου. Το μυαλό μου ταξιδεύει και χάνω την αίσθηση του χρόνου, την ώρα που δημιουργώ.
Είναι μια ιδιαίτερη αγάπη… μια σχέση που δεν αλλοιώνεται και δεν εξαντλείται»


Βιογραφικό: 

Η Katalin Boros Olah απ’ την παιδική της ηλικία λάτρευε τη ζωγραφική. Για πάνω από 9 χρόνια ήταν μαθήτρια σε σχολή καλών τεχνών και έκανε μαθήματα μουσικής και ζωγραφικής κάθε απόγευμα.

Τελείωσε το κολέγιο μελετώντας διοίκηση επιχειρήσεων στο τουρισμό, στον όποιο τομέα εργάζεται έως και σήμερα.  Λόγο σπουδών, για πρακτική άσκηση, ήρθε πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπου ήρθε αντιμέτωπη με τον έρωτα της ζωής της και τελικά τον παντρεύτηκε. Εδώ και 15 χρόνια ζει πλέον στην Ελλάδα και με τον σύζυγό της έχουν αποκτήσει δύο παιδιά.

Παράλληλα με το κύριο επάγγελμα της, ασχολείται πλέον και επαγγελματικά με την δημιουργία πρωτότυπων έργων τέχνης, ζωγραφικής. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια