Βάσω Γουλιελμάκη: "Αισθάνομαι έτοιμη και πιο σίγουρη για να πατήσω πάλι πάνω στη σκηνή"

 

Το γνωστό και αγαπημένο σε όλους θεατρικό έργο «Ανθισμένες Μανόλιες» του Ρόμπερτ Χάρλινγκ ανεβαίνει ξανά στο θέατρο Χυτήριο σε μετάφραση και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κυριακού. Μια κωμική τραγωδία για την φιλία, την μητρότητα, την απώλεια, την οικογένεια και τον έρωτα, όλες οι γυναίκες θα βρουν κάτι από την δική τους ζωή. Σήμερα έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στις Τέχνες την Κλαίρ. Η Κλαίρ δεν είναι άλλη από την ηθοποιό Βάσω Γουλιελμάκη, η οποία θα μας συστήσει τη γυναίκα την οποία εκπροσωπεί, αλλά και όλη την παράσταση. Οι «Ανθισμένες μανόλιες» είναι ένα βαθιά κοινωνικό έργο που αντιμετωπίζει δραστικά τη μοναξιά της σύγχρονης γυναίκας. Είναι, λοιπόν, μοναχικές οι σύγχρονες γυναίκες; Πόσο ενωμένες μπορεί να γίνουν απέναντι σε ένα πρόβλημα; Αντιλαμβάνονται η μία τα προβλήματα της άλλης.

Ας δούμε τι έχει να μας πει η μία από τις έξι μανόλιες του έργου..

Συνέντευξη στη Βάσω Κανιώτη

Αυτό που θα ήθελα να σας ρωτήσω για αρχή είναι ποια είναι τα συναισθήματά σας, καθώς έπειτα από μεγάλο διάστημα θα βρεθείτε ξανά στην θεατρική σκηνή που τόσο αγαπάτε;

Άκουγες να λένε συχνά αισθάνομαι σαν φυλακισμένος ή σαν το στρατιώτη που μετράει τις μέρες για να τελειώσει τη θητεία του ή σαν τον μαθητή που πρέπει να καθίσει μέσα και να διαβάζει συνεχώς! Τώρα όλα αυτά τα συναισθήματα έφυγαν. Αισθάνομαι ήρεμη και ελεύθερη! Έτοιμη και πιο σίγουρη για να πατήσω πάλι πάνω στη σκηνή.

Δε θα σας ρωτήσω το πόσο σας επηρέασε η καραντίνα και ο εγκλεισμός, θα σας ρωτήσω όμως πόσο αλώβητη βγήκατε από αυτό, τόσο σαν άνθρωπος, όσο κα σαν καλλιτέχνης.

Αισθάνομαι δυνατή και χαίρομαι που η Βάσω τα κατάφερε και πάλι μόνη της, χωρίς την ανάγκη και τη στήριξη κανενός! Αισθάνομαι περήφανη για μένα! Αισθάνομαι ότι δεν έχασα την πίστη μου σε μένα σαν άνθρωπος και σαν ηθοποιός.

Ερχόμενη ξανά, στις θεατρικές επάλξεις, λοιπόν, θα σας απολαύσουμε στην παράσταση «Ανθισμένες μανόλιες» στο θέατρο Χυτήριο, σε μια διασκευή του σκηνοθέτη Κώστα Κυριακού. Πριν εστιάσουμε στο ρόλο σας, θα ήθελα να μου συστήσετε αυτό το έργο και να μου πείτε λίγα γι' αυτό.

Είναι ένα σπουδαίο έργο, γιατί μιλάει για τις ανθρώπινες σχέσεις, διαδραματίζεται μέσα σένα κομμωτήριο όπου συχνάζουν οι 6 γυναίκες! Πραγματικές φίλες, πίστες φίλες, που στηρίζουν και αγαπάνε αληθινά ή μια την άλλη. Τόσο διαφορετικές, αλλά και τόσο ίδιες. Έχουν όλες διαφορετικές ηλικίες και διαφορετικά προβλήματα, αλλά έχουν έναν κοινό παρονομαστή, ένα χέρι, μια αγκαλιά, μια σκέψη ότι καμία τους δεν είναι μόνη ή μια θα γίνει στήριγμα για την άλλη!

Πόσο χαρούμενη νιώθετε που άνθισαν και φέτος οι μανόλιες σας; Πόσο μεγάλη ήταν η ανυπομονησία σας γι' αυτό;

Το έργο θα παρουσιαστεί από εμάς τις 6 για πρώτη φορά σε λίγες μέρες στην καλοκαιρινή σκηνή του θεάτρου Χυτήριο. Έχουμε αρχίσει τις πρόβες το Σεπτέμβριο και, δυστυχώς, κλείσαμε το Νοέμβριο, λόγω covid, οπότε καταλαβαίνετε το να περιμένεις τόσους μήνες για να ολοκληρώσεις τις πρόβες και να παίξεις πάνω στη σκηνή πόση αγωνία και λαχτάρα έχουμε όλοι μας.

Ας έρθουμε και στον δικό σας ρόλο, κάπου εδώ. Στην συγκεκριμένη παράσταση είστε η Κλαιρ. Συστήστε μας αυτή την γυναίκα.

Η Κλαιρ είναι μια γυναίκα που πρόσφατα έχασε τον άντρα της μετά από σχεδόν 30 χρόνια έγγαμου βίου, μια γυναίκα που από τα 18 της ήταν παντρεμένη δίπλα σ’ έναν μεγαλύτερο γοητευτικό άνδρα, που ήταν δήμαρχος και αυτή κυρία δημάρχου. Μια πλούσια κυρία χωρίς ενδιαφέροντα ξαφνικά, χωρίς τα φώτα στραμμένα επάνω της πια, χωρίς το σύντροφο της που βιώνει την απώλειά του.

Πόσο αγκαλιάσετε αυτόν τον ρόλο, πόσο αγαπήσατε αυτή την γυναίκα, πόσο, ενδεχομένως, ταυτιστήκατε μαζί της;

Την αγκάλιασα και την αγάπησα αυτή τη γυναίκα γιατί φαινομενικά δεν της λείπει τίποτα, όμως κρύβει τη στεναχώρια της για αυτά που έχασε με το αστείρευτο κυνικό χιούμορ της. Δεν αφήνεται να καταρρεύσει, ψάχνει λόγους να τους μετατρέψει σε χαρά της ζωής. Είναι δυνατή αλλά και εύθραυστη, κυνική αλλά και ανθρώπινη. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει τις δυσκολίες τις έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά τη Βάσω.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που αποφασίσατε να συμμετέχετε σε αυτήν την παράσταση; Τι σας γοήτευσε σ' αυτό το έργο; Τι εντοπίσατε, τι ανακαλύψατε;

Oι λόγοι είναι καθαρά καλλιτεχνικοί. Το έργο, ο σκηνοθέτης που τον γνωρίζω ως συνάδελφο, αφού έχουμε παίξει μαζί και ξέρω τον τρόπο που σκέφτεται και την αισθητική που έχει, οι υπόλοιπες 5 Μανόλιες που είναι εξαιρετικές συναδέλφισες, η Βάσια που επίσης έχουμε ξανασυνεργαστεί και το υπέροχο καλοκαιρινό θεατράκι που είναι λες και βγήκε από παραμύθι.

Θα θέλατε να μας γνωρίσετε και τις συμπρωταγωνίστριές σας και να μας πείτε λίγα λόγια και για εκείνες; Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι υπάρχει μεταξύ σας μια ανιδιοτελή και υγιής συνεργασία.

Θα μπορούσαν να είναι ονόματα από μπουμπούκια. Η Άννα γλυκιά, ήρεμη δύναμη, φιλεύσπλαχνη. Ηρώ καλός άνθρωπος, καλή μάνα, στοργική. Η Κατερίνα όμορφη, καλοσυνάτη, αερικό. Η Κρίστυ πλάσμα λατρεμένο, ευγενική, δυνατή ψυχή, Η Εύη αληθινή, πιστή στα πιστεύω της και στους φίλους της. Υπάρχει σύμπνοια, αλληλοκατανόηση και αλλημοσεβασμός. Έχουν αξίες, ήθος όπως ακριβώς και οι μανόλιες του έργου!

Το έργο αυτό κάνει μια τεράστια αναφορά στην μοναχικότητα των γυναικών. Πόσο μοναχικές πιστεύετε ότι είναι η σύγχρονες γυναίκες;

Η μοναξιά είναι μεγάλη σε όλες τις εποχές σε όλες τις ηλικίες είναι ένα θέμα και πολλές φορές είναι ο φόβος να μην μείνει μόνος που σε κάνει να πάρεις λάθος αποφάσεις για τη ζωή σου. Αφορά και γυναίκες και άντρες. Αλλά συνήθως βλέπουμε νέες κοπέλες, μεγάλες γυναίκες που είναι μόνες και όταν δεν έχεις να μοιραστείς τη χαρά και λύπη σου είναι μεγάλο πρόβλημα.

Ποιο είναι το συναίσθημα που σας κατακλύζει όταν ερμηνεύετε τον συγκεκριμένο ρόλο;

Χαρά, χαρά, χαρά. Η δημιουργία μόνο χαρά και έρωτα μπορεί να φέρει.

Πόσο ταυτίζεται μια γυναίκα με μια μανόλια, ανθισμένη ή μη; Έχουν κοινά χαρακτηριστικά πιστεύετε;

Πολλά κοινά χαρακτηριστικά δεν υπάρχει γυναίκα που να μην ταυτιστεί με κάποια από τις 6.

Θεωρείτε ότι ο θεατής θα εισπράξει κάποια μηνύματα, θα πάρει τροφή για σκέψη, θα προβληματιστεί ίσως μέσα από την παράσταση αυτή;

Όχι μόνο θα εισπράξει τροφή, αλλά θα νοιώσει ότι έχει κάπου να ακουμπήσει, ότι έχει κάποιον να μοιραστεί το βάρος του προβλήματος του. Θα νοιώσει ότι υπάρχουν άνθρωποι που τον καταλαβαίνουν.

Φτάνοντας προς το τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω, πέραν της συγκεκριμένης παράστασης, ετοιμάζετε κάτι άλλο αυτόν τον καιρό;

«Συμπέθεροι από τα Τίρανα» στο Mega. Πρόκειται για το σίριαλ του Ρέππας-Παπαθανασίου. Είμαι πολύ χαρούμενη και γι’ αυτή τη συνεργασία.

Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε πάντα επιτυχημένα βήματα!

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια