Βιβλιοκριτική για τη νουβέλα "Ο Σπινέλλι στον Κάμπο" του Πανου Παντελούκα | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς


Συγγραφέας: Πάνος Παντελούκας
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 128
Εκδόσεις: Βακχικόν


Τα πρόσωπα της Νουβέλας είναι: η Ρεμπέλα Νταντάριο, ο Δημήτρης ή Ντιμίτρι Κορμπιδάκης, η Κάρμεν Πιτσιγκάτι, η Κλεμεντίνα ντέλα Ρατζόνε, η Τζούλια Φρατολούζο, ο Οράτσιο Σπινέλλι, ο αστυνόμος Μήτρου, ο αστυνομικός Νικόλα Σκιάνο κ.α.

Αύγουστος 2016. Τρεις Ιταλίδες φίλες ταξιδεύουν  στην Χίο για διακοπές. Η Τζούλια Φρατολούζο, ιστορικός τέχνης και διοργανώτρια των μεγαλύτερων εκθέσεων στον ιταλικό Βορρά, η Ρεμπέκα Νταντάρι ζωφράφος-γλύπτρια και η Κλεμεντίνα ντέλα Ρατζόνε  η τριαντάχρονη δημοσιογράφος σε περιοδικά τέχνης.

Η τριαντατριάχρονη Τζούλια βρίσκεται δολοφονημένη. Θα δεχτεί ένα τρομερό χτύπημα στο κρανίο της με μια μυτερή σκληρή κοκκινωπή πέτρα, από το χωριό Θυμιανών, που φτιάχνουν οι κάτοικοι τα σπίτια τους στον Κάμπο, τα αρχοντικά και τους τοίχους των περιβολιών τους.  Η Τζούλια θα πέσει νεκρή. Ο δολοφόνος θα προσπαθήσει να εξαφανίσει το πτώμα της, πετώντας μέσα σε ένα πηγάδι σε ένα παλιό αρχοντικό του Κάμπου της Χίου.

Την Τζούλια όλοι την αγαπούσαν και όλοι την μισούσαν, ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα και γύρω της κινούταν αρκετό χρήμα και δόξα…

Πρωταγωνιστής της νουβέλας είναι ο καθηγητής εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νάπολη, Οράτσιο Σπινέλλι, καλός φίλος του επιθεωρητή της αστυνομίας του Μπάκολι, Νικόλα Σκιάνο και σταθερά αρωγός του στην εξιχνίαση μυστηρίων και εγκλημάτων. Ο μεθοδικός και έμπειρος καθηγητής, πιστός σύντροφος, γεμάτος ευαισθησίες και λάτρης της καλής κουζίνας καλείται από τον Έλληνα αστυνόμο Μήτρου να συνδράμει στο έργο της εξιχνίασης του ειδεχθούς αυτού εγκλήματος.

Μία νέα δύσκολη υπόθεση ερχόταν στο προσκήνιο για τον καθηγητή εγκληματολογίας Οράτσιο Σπινέλλι. Είχε μόλις μπει στις ράγες.

 Η ιστορία είναι αστυνομικού μυστηρίου, με προεκτάσεις στον χώρο της τέχνης και της μόδας, ενώ πραγματεύεται σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν τους φαινομενικά αθώους πρωταγωνιστές της.

Θα βρει την λύση στην υπόθεση και τα κίνητρα ο καθηγητής εγκληματολογίας Οράτσιο Σπινέλλι; Ποια ήταν τα κίνητρα για να σκοτώσουν την Τζούλια Φρατολούζο; Τι ρόλο θα παίξει ο Ντιμίτρι, φίλος της Τζούλια και εραστής της Ρεμπέκας Νταντάριο; Τι σχέση έχει με τη δολοφονία η  τέχνη και η μόδα; Τι σχέση έχει με όλα αυτά, τα έργα μπατίκ, μια τεχνική ζωγραφικής πάνω σε ύφασμα; Τι ρόλο έπαιξαν στη δολοφονία τα ακραία συναισθήματα μίσος, ζήλια, πάθος, εμμονή;

Καταιγιστική δράση, εξαιρετικός ρυθμός, φρικιαστικός φόνος, καλά κρυμμένα μυστικά, κατάδυση στον σκοτεινό κόσμο της τέχνης.

Μια  καθηλωτική, ξέφρενη ,αστυνομική νουβέλα.

Διαβάστε το.

Ο Πάνος Παντελούκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Μεγάλωσε στο Μαρούσι και είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών. Σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό & Διεθνές Δίκαιο στη Βρέμη της Γερμανίας. Ασκεί μαχόμενη δικηγορία από το 2004. Ομιλεί πέντε γλώσσες. Είναι συγγραφέας του νομικού βιβλίου Menschenrechte στα γερμανικά (εκδόσεις Αντ. Σάκκουλα 2007) για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της αστυνομικής νουβέλας Έγκλημα στο Πότζο (εκδόσεις Βακχικόν 2020). Αρθρογραφεί τακτικά στο τριμηνιαίο περιοδικό Τριανεμία καθώς και σε εφημερίδες. Είναι παντρεμένος με τη φιλόλογο Tina Spinelli και έχει δύο παιδιά. Τα βιβλία, το σινεμά, η μουσική, τα ταξίδια, ο αθλητισμός, οι συλλογές και ο εθελοντισμός είναι τα βασικά του ενδιαφέροντα. Είναι λάτρης της Ιταλίας, της δεύτερης πατρίδας του. Το παρόν βιβλίο είναι η δεύτερη αστυνομική του νουβέλα από τον κύκλο υποθέσεων του καθηγητή εγκληματολογίας Οράτσιο Σπινέλλι.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια