Βιβλιοκριτική για το βιβλίο "Τα ρέστα" του Κώστα Ταχτσή | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

 


Συγγραφέας: Κώστας Ταχτσής
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 208
Εκδόσεις: Ψυχογιός


Το βιβλίο αυτό δημοσιεύτηκε το 1972, σε μια στιγμή ιδιαίτερα ευνοϊκή για τον συγγραφέα του,  καθώς ήδη «Το τρίτο στεφάνι» , μετά την επανέκδοσή του το 1970 εξελισσόταν σε εμπορική επιτυχία, μια  τύχη που γρήγορα μοιράστηκε και το καινούργιο βιβλίο.

Ο τίτλος «Τα ρέστα» φαντάζει σαν να θέλει να πιστέψουμε ότι δεν έχουμε μπροστά μας παρά «μαζέματα», υπολείμματα της συγγραφικής παραγωγής του Κώστα Ταχτσή, ή ιστορίες πρόχειρα συγκεντρωμένες κάτω από τοι ίδιο εξώφυλλο.  Πρόκειται, βεβαίως για παγίδα. Τα ρέστα δεν είναι απλώς ιστορίες που περίσσεψαν στο συγγραφικό εργαστήρι, όσο και αν κάποιοι χαρακτήρες (η επιβλητική γιαγιά, ο θείος, η μητέρα) και λεπτομέρειες (οι δυο χειροβομβίδες στο μπάνιο, η δουλειά του θείου σε εφημερίδα, η σχέση μητέρας -γιαγιάς) φαίνονται σαν να έχουν βγει κατευθείαν από το πασίγνωστο μυθιστόρημα του συγγραφέα  «Το τρίτο στεφάνι». Πολλές λεπτομέρειες μπορεί επίσης να μοιάζουν με στοιχεία της βιογραφίας του Ταχτστή που ανακυκλώθηκαν για δεκαετίες σε όλα του τα γραπτά. Τα ρέστα δεν είναι όμως ούτε ακριβώς αυτοβιογραφία.

Στο βιβλίο αυτό ο Ταχτσής ακολούθησε με τρόπο ευρηματικό το μοντέλο του κύκλου διηγημάτων. Χαρακτηριστικό του κύκλου διηγημάτων είναι ότι ο αναγνώστης καλείται να διαβάσει τα διηγήματα μιας συλλογής ως σύνολο, καθώς έχουν κοινό σημείο σύνδεσης και συμπληρώνουν ή σχολιάζουν το ένα το άλλο με κάποιον τρόπο. Το είδος τοποθετείται έτσι ανάμεσα στη συλλογή διηγημάτων και στο μυθιστόρημα.

Τα ρέστα καταλήγουν να είναι η  αυτοβιογραφία ενός πολλαπλού εγώ.

Πρόκειται για βιβλίο οριακό, ανοιχτό, πληθυντικό, που σήμερα θα το ονομάζαμε με τη λέξη της θεωρητικής μόδας queer, δηλαδή σεξουαλικά ρευστό, αντικανονικό κι επαναστατικό, και που γι ΄αυτόν τον λόγο, ίσως σήμερα περισσότερο από τότε, μπορεί να δείξει και τη βαθιά πολιτική του αξία.

 

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΧΤΣΗΣ (1927-1988) σημάδεψε με το συγγραφικό του έργο την ελληνική μεταπολεμική λογοτεχνία. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε με τη γιαγιά του στην Αθήνα, φοίτησε για δύο χρόνια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1951 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή και ακολούθησαν άλλες τέσσερις. Από το 1956 ως το 1964 ταξίδεψε σε διάφορα μέρη του κόσμου και εκείνο το χρονικό διάστημα έγραψε το μοναδικό μυθιστόρημά του και εμβληματικό έργο, ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ, το οποίο εξέδωσε ο ίδιος στην Αθήνα το 1962, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και αγαπήθηκε πολύ από το αναγνωστικό κοινό καθότι αποτελούσε μια πιστή απεικόνιση της ζωής του Νεοέλληνα. Το 1988 ο Κώστας Ταχτσής βρέθηκε δολοφονημένος στο σπίτι του υπό ανεξιχνίαστες ακόμη συνθήκες. Άλλα έργα του είναι : Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ Η ΑΘΗΝΑ και ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ – ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΠΟΙΗΜΑΤΩΝ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια