Μέλισσα: Διπλή συλλεκτική έκδοση για το 1821


Μέλισσα
Διπλή συλλεκτική έκδοση

Η φωνή των Ελλήνων Διαφωτιστών τη χρονιά που ξεσπά η Επανάσταση
Μία σύγχρονη αναβίωση ενός ανολοκλήρωτου διαγωνισμού από το 1821





Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, η Σειρά Βιβλίων Lux Orbis των εκδόσεων iWrite συνδέει το χθες με το σήμερα μέσα από μία άκρως... Διαφωτιστική ματιά!

Το χθες

Σε συνεργασία με τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας, φέρνουμε στο φως έναν πραγματικό πνευματικό θησαυρό. Η επανέκδοση του τρίτου τεύχους του περιοδικού «Μέλισσα», σε φωτομηχανική ανατύπωση (εκδοθέν το 1821 στο Παρίσι), μεταφέρει στον αναγνώστη τις σκέψεις και τις επιδιώξεις των ριζοσπαστών Ελλήνων Διαφωτιστών της εποχής. Ποιες ήταν οι θέσεις των στοχαστών του '21 τη στιγμή που οι ραγιάδες ξεσηκώνονται στον Μοριά, αναφορικά με τη στάση της ανώτατης ηγεσίας της Εκκλησίας απέναντι στον Αγώνα;

Το σήμερα

Σε συνεργασία με την Κίνηση Ελλήνων Πολιτών για την Εκκοσμίκευση του Κράτους (ΚΕΠΕΚ), αναβιώσαμε τον ανολοκλήρωτο διαγωνισμό που είχε προκηρυχτεί στο τρίτο τεύχος της Μέλισσας του 1821, με θέμα τον διαχρονικά αρνητικό ρόλο των ιεραρχών στον ελλαδικό χώρο, δίνοντας μάλιστα πανομοιότυπα έπαθλα στον πρώτο νικητή.

Το συγκλονιστικό αυτό ιστορικό τεκμήριο, τέθηκε ως θέμα προβληματισμού για τους σύγχρονους ιστορικούς ερευνητές διακόσια χρόνια αργότερα. Ως αποτέλεσμα, προέκυψε η έκδοση του συλλογικού τόμου “Ο αμφιλεγόμενος ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα (4ος-21ος αιώνας)”, που εμπεριέχει τις δέκα διακριθείσες εργασίες, αλλά και τον δημόσιο διάλογο που αναπτύχθηκε μεταξύ της ΚΕΠΕΚ και της μητρόπολης Πειραιά, με αφορμή την προκήρυξη του σύγχρονου διαγωνισμού.

Οι δύο αυτές εκδόσεις, που ξεκινούν να διατίθενται ταυτόχρονα στις 10 Σεπτεμβρίου, δρουν αναμφίβολα ως ένα είδος εκδοτικής χρονοκάψουλας, φέρνοντάς μας σε απευθείας επαφή με τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούσαν στους πνευματικούς κύκλους του ελληνισμού κατά το ξέσπασμα της Επανάστασης. Πρόκειται για δύο κυκλοφορίες με υψηλή συμβολική, όσο και συλλεκτική αξία για τις σύγχρονες και μελλοντικές γενιές.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια