Γιώτα Σταυρίδη: "Αγαπώ να οραματίζομαι το μέλλον και τις εξελίξεις του"


Η Γιώτα Σταυρίδη κατάγεται από τη Μυτιλήνη της Λέσβου και μένει στην Αθήνα. Σπούδασε στο ΤΕΙ Λαμίας, στο τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών, και εργάζεται στον χώρο της Υγείας. Η αγάπη της για τη συγγραφή και τη μελέτη βιβλίων ψυχολογίας, την οδήγησαν το 2018 στη συγγραφή του πρώτου της έργου με τίτλο "Επτά Θανάσιμα Ερωτήματα" κι από τότε ξεκίνησε και επίσημα το ταξίδι της στον κόσμο της λογοτεχνίας ως συγγραφέας.
Αγαπά να χρησιμοποιεί τη φαντασία της, να οραματίζεται το μέλλον, προσπαθώντας να προβλέψει τις εξελίξεις και, συνεπώς, το αγαπημένο της λογοτεχνικό είδος είναι εκείνο της επιστημονικής φαντασίας. Το τελευταίο της βιβλίο, με τίτλο "H Μελωδία του Χρυσόψαρου",  ανήκει στο είδος της επιστημονικής φαντασίας, ενώ περιέχει επίσης και στοιχεία τρόμου και μυστηρίου. 
Σήμερα φιλοξενείται στις Τέχνες με σκοπό να την γνωρίσουμε καλυτέρα.
Ας δούμε τι είχε να μας πει…

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Λίχνο


Αγαπητή κ. Σταυρίδη, αρχικά θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια, για το πώς ξεκίνησε η σχέση σας με τη συγγραφή.

Καλησπέρα σας, ευχαρίστως. Η σχέση μου με την συγγραφή δεν είναι η κλασική σχέση συγγραφέα με τα βιβλία, ο οποίος με την ανάγνωση πολλών βιβλίων θέλησε να γράψει και εκείνος . Ξεκίνησε από την μεγάλη μου φαντασία που συνοδευόταν από όνειρα, τα οποία ήθελα να αποτυπωθούν επίσης από την ανάγνωση βιβλίων ψυχολογίας και τέλος από τα video games.

Για ποιο λόγο ασχοληθήκατε με την λογοτεχνία του φανταστικού και συγκεκριμένα με το είδος της επιστημονικής φαντασίας;

Η επιστημονική φαντασία με ιντριγκάρει γιατί αναφέρεται στο μέλλον. Αγαπώ να οραματίζομαι το μέλλον και τις εξελίξεις που θα υπάρχουν. Άλλος ένας λόγος είναι ότι παρακολουθώ σειρές επιστημονικής φαντασίας, διαβάζω βιβλία επιστημονικής φαντασίας αλλά και παίζω gameς επιστημονικής φαντασίας. Μια αντίφαση που μου αρέσει να πειραματίζομαι και να αποτυπώνω είναι η επιστημονική φαντασία σε σχέση με την διαίσθηση και το μεταφυσικό.

Τι προκλήσεις αντιμετωπίζει κάποιος που καλείται να πλάσει έναν φανταστικό κόσμο εκ του μηδενός;

Η πρόκληση που αντιμετωπίζει κάποιος που καλείται να πλάσει έναν φανταστικό κόσμο είναι πρόκληση της δημιουργικής φαντασίας, η οποία πηγάζει κατά την γραφή και την παρατήρηση.


Η μελωδία του χρυσόψαρου, είναι ένα πολυσέλιδο (441) βιβλίο επιστημονικής φαντασίας, με στοιχεία μυστηρίου και τρόμου, πως συλλάβατε την ιδέα για την συγγραφή του και πόσο χρόνο χρειαστήκατε για να το ολοκληρώσετε;

Η μελωδία του Χρυσόψαρου ξεκίνησε με ένα όνειρο το οποίο υπάρχει αποτυπωμένο και στο βιβλίο που τότε είχα δει για ένα φιλαράκι που έχει φύγει από την ζωή και εξελίχθηκε μέσα από την γραφή του αλλά και από αναφορές σε χαρακτηρίστηκα της καθημερινότητας μου, της καθημερινότητας που θα μπορούσε να υπάρξει στο μέλλον αλλά και καταστάσεων που έπλασα με την φαντασία μου. Η συγγραφή του χρειάστηκε δυο μήνες για να ολοκληρωθεί. Και έπειτα υπήρξαν πολλές επαναλήψεις.

Τι να περιμένει κάποιος, που θα επιλέξει το βιβλίο σας ως ανάγνωσμα;

Οποίος διαλέξει το βιβλίο μου ως ανάγνωσμα να περιμένει ότι δεν θα βαρεθεί καθόλου υπάρχουν συνεχώς ανατροπές, πολλές ματιές από διαφορετικούς χαρακτήρες, επιστημονική φαντασία, φόνοι, μυστήριο, μεταφυσικό στοιχείο και καταλήγει σε άλυτα ερωτήματα που ο κάθε αναγνώστης θα τα απαντήσει διαφορετικά.

Θεωρείτε πως μέσα από ένα φανταστικό σύμπαν μπορεί κάποιος να καταπιαστεί με ζητήματα που ταλανίζουν τον πραγματικό κόσμο; Με όχημα την φαντασία, μπορούμε να ταξιδέψουμε στην πραγματικότητα και ίσως να την γνωρίσουμε καλύτερα;

Ασφαλώς και ένας από τους λογούς που γράφω επιστημονική φαντασία είναι και αυτός. Θέλοντας να σκεφτώ την κατάσταση της ανθρωπότητας στο μέλλον τις πιθανές ζημιές και τα πιθανά οφέλη που μπορούν να πραγματωθούν θέλω να αφήσω την πινελιά μου στην σκέψη των αναγνωστών.

Υπάρχει κάποιος χαρακτήρας από τα βιβλίο σας με τον οποίο ταυτίζεστε περισσότερο;

Σε όλους του χαρακτήρες έχω αφήσει στίγμα από την προσωπικότητα μου. Αλλά είναι ένας που ταυτίζομαι περισσότερο αλλά αυτό θα ήθελα να το γνωρίζω ποιο πολύ η ιδιά και να παρατηρώ της αλλαγές του σε συνάφεια με τις δικές μου στο μέλλον.

Σας έχει συμβεί να δανειστείτε χαρακτηριστικά ανθρώπων του στενού περιβάλλοντός σας και να τα ενσωματώσετε στους ήρωες που πλάθετε;

Κυρίως μου βγαίνει ασυνείδητα το γράψιμο, υπάρχουν και μερικοί συσχετισμοί με την καθημερινότητα, αλλά η ταύτιση σε σχέση με τους χαρακτήρες είναι ολιστική όχι γενική.


Γιατί επιλέξατε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να ασχοληθείτε με τη λογοτεχνία; Θεωρείτε κατάλληλες τις συνθήκες, δεδομένου της κρίσης, για την έκδοση ενός βιβλίου;

Προφανώς και η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την τέχνη και τον συγγραφικό τομέας αλλά βασικό για εμένα είναι να αφήνει ο καλλιτέχνης με τον όποιο τρόπο το στίγμα του, εκφραζόμενος από τα έργα του την οποιαδήποτέ χρονική στιγμή. Σκοπός του καλλιτέχνη για εμένα είναι η πνευματικότητα αλλά και η ύπαρξη παιδείας την οποία θα δώσει και ως δώρο στους αναγνώστες.

Θα χαρακτηρίζατε εμπορικό το βιβλίο σας; Ως συγγραφέας, αποσκοπείτε να γράφετε γι’ αυτά που θέλει ο πολύς κόσμος να διαβάζει ή προτιμάτε να αποτυπώνετε στο χαρτί αυτό που βγαίνει κατευθείαν απ’ την ψυχή σας, αδιαφορώντας για τις πωλήσεις;

Πρώτον κοιτάζω να αποτυπώνω στο χαρτί αυτό που θέλω για το κάλο της δικής μου ψυχής, αν είναι καλά η ψυχή μπορεί να εκπροσωπήσει και ο εαυτός μας καλυτέρα έπειτα την ιδέα της προώθησης, υπάρχει περισσότερη ενέργεια και αγάπη για το έργο. Οπότε θα έλεγα ότι καταλήγω σε έναν συσχετισμό αυτών των δυο στόχων.

Θα μπορούσατε να μας πείτε λίγα λόγια για τον τρόπο που αποτυπώνετε τις σκέψεις σας στο χαρτί; Είναι μια διαδικασία που συμβαίνει προγραμματισμένα και μεθοδικά ή αυθόρμητα;

Ο τρόπος που αποτυπώνω τις σκέψεις μου στο χαρτί πρώτα ξεκινά από όνειρα που βλέπω έπειτα καταλήγει σε ένα αποτέλεσμα με μια βάση και σύμφωνά με αυτήν την βάση και τους στόχους που εκπροσωπεί όλο αυτό, αφήνω την δημιουργικότητα μου να πάρει δράση.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο επιστημονικής φαντασίας;

Ο Γυμνός Ήλιος του Ασιμώφ.

Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να πείτε ως αναγνώστης στους συγκαιρινούς σας συγγραφείς ή κάτι που θα θέλατε να μοιραστείτε ως συγγραφέας με τους αναγνώστες;

Θα ήθελα να υπήρχε ένας κοινός στόχος η πνευματικότητα και η παιδεία την οποία μοιράζουμε μεταξύ μας αλλά και με τους αναγνώστες. Απογοητεύομαι όταν βλέπω έπαρση από συγγράφεις και δημιουργίες κύκλων με σκοπό μόνο την αυτοπροβολή, ευτυχώς δεν γίνεται σε όλο το φάσμα και έτσι ως αναγνώστης και συγγραφέας εξιλεώνομαι.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο δημιουργό που πασχίζει να πραγματοποιήσει τα πρώτα του βήματα στο χώρο της λογοτεχνίας;

Να είναι ο εαυτός του και δημιουργικά και εσωτερικά και να μην αγχώνονται για το μέλλον όλα θα έρθουν ως ένα όμορφό ταξίδι.

Τι να περιμένουμε από εσάς στο εγγύς μέλλον; Έχετε κάποια συγγραφικά σχέδια που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας;

Έχω διπλά δημιουργικά σχέδια που θα σας αποκαλύψω κατά την ολοκλήρωση τους. Σας ετοιμάζω εκπλήξεις.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Να εκφραζόμαστε και να δημιουργούμε μας κάνει πιο ευτυχισμένους.

Πώς μπορεί κάποιος να προμηθευτεί το βιβλίο σας;

Από όλα τα βιβλιοπωλεία και από το e shop του εκδοτικού.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στη συγγραφική σας πορεία.

Και εγώ σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Οι ερωτήσεις σας ήταν ξεχωριστές.


Βιογραφικό:

Η Γιώτα Σταυρίδη κατάγεται από την Μυτιλήνη της Λέσβου. Μένει στην Αθήνα. Είναι Πληροφορικάριος και φοίτησε στο ΤΕΙ Λαμίας στο τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών. Εργάζεται στον χώρο της Υγείας.
Η αγάπη της για τη συγγραφή κειμένων σε συνδυασμό με τη μελέτη βιβλίων ψυχολογίας, την οδήγησαν στη συγγραφή του πρώτου της έργου με τίτλο «Επτά Θανάσιμα Ερωτήματα». Επίσης έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής.
Έπειτα ασχολείται με την ζωγραφική ενεργά από δέκα περίπου ετών και έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα αλλά και την Κύπρου. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής στο «Θέατρο Των Αλλαγών» και έχει συμμετάσχει σε τρεις θεατρικές παραστάσεις.
Διαχειρίζεται την διαδικτυακή ομάδα «arts, life & travel», την σελίδα «e-psychology travel» και συνδιαχειρίζεται την σελίδα «art spirits».
H «Μελωδία του Χρυσόψαρου» είναι ένα βιβλίο που περιέχει συνδυασμό επιστημονικής φαντασίας, ψυχολογικού θρίλερ και μυστηρίου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια