Thessaloniki PhotoΒiennale 2021: Ο όρος «επαρχία» μέσα από τον φωτογραφικό φακό, photobooks στην Ελλάδα και εξωτική «νεκρή φύση»

 


Thessaloniki PhotoΒiennale 2021

Ο όρος «επαρχία» μέσα από τον φωτογραφικό φακό, photobooks στην Ελλάδα και εξωτική «νεκρή φύση»!

Τετάρτη 6 & Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021 

 

Οι φωτογραφικές εργασίες ανθρώπων που επαναπροσδιορίζουν συνεχώς και με παρατηρητικό τρόπο τον όρο «επαρχία», η ελληνική περίπτωση της φωτογραφικής αυτoεκδοτικής κοινότητας, τα γνωστά photobooks, και  οι τις εξωτικές εικόνες μιας άλλης «νεκρής φύσης» της φωτογράφου Vanja Bučan παίρνουν… την σκυτάλη στο πρόγραμμα της Thessaloniki PhotoΒiennale 2021 που βρίσκεται σε ροή, την Τετάρτη 6 και την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021. 

Η είσοδος στους χώρους προϋποθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού/νόσησης SARS-Cov-2 (έως 6 μήνες από τη διάγνωση), είτε Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19, είτε αρνητικό εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν τη επίσκεψη. Οι επισκέπτες καλούνται να φέρουν αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, για τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής στους χώρους.
 Αναλυτικά

 

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου

«Τοποανθρωπολογίες»

Charles Weber, Ερωφίλη Γαγάνη, Θεοδόσης Γιαννακίδης, Τάσος Ζωίδης, Πηνελόπη Θωμαΐδη, Πέτρος Κοκκόλης, Βαγγέλης Κουσιώρας, Παναγιώτης Λάμπρου, Κωνσταντία Μαζαράκη, Εύη Μαυρώνη, Ελένη Μουζακίτη, Λευτέρης Παρασκευαΐδης, Χρήστος Ροντογιάννης, Ορέστης Σεφέρογλου, Ιωάννης Στρατουδάκης, Χρήστος Σωτηρόπουλος, Σώτη Τυρολόγου

Επιμέλεια: (από την ομάδα The Provinces) Τάσος Ζωίδης, Πηνελόπη Θωμαϊδη, Κώστας Ιωαννίδης, Ελένη Μουζακίτη, Χρήστος Ροντογιάννης, Χρήστος Σωτηρόπουλος

Συνδιοργάνωση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Διάρκεια: 6 Οκτωβρίου-04 Δεκεμβρίου 2021

Χώρος: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Βίλα Καπαντζή, Λεωφ. Βασ. Όλγας 108

ΔΕ | ΤΡ | ΤΕ | ΠΕ | ΠΑ > 10:00-17:00, ΣΑ > 13:00-21:00       

*Την Τετάρτη 06 Οκτωβρίου ο χώρος θα είναι ανοιχτός 10:00-22:00 με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

 

Οι φωτογραφικές εργασίες 17 φωτογράφων που εκτίθενται στην έκθεση Τοποανθρωπολογίες επιχειρούν να δώσουν μια όσο γίνεται πιο αντιπροσωπευτική εικόνα των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων του εγχειρήματος αυτού που αποσκοπεί στον διαρκή αναπροσδιορισμό του όρου «επαρχία». Η έκθεση περιγράφει τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του. Το πώς δηλαδή οι άνθρωποι που καταγράφονται από άλλους ή αυτοπαρατηρούνται φωτογραφίζοντας, παρεμβαίνουν και διαμορφώνουν τον τόπο γύρω τους και κατόπιν πώς διαμορφώνονται απ’ αυτόν. Η έκθεση προσδιορίζει την καθοριστική σημασία του περιβάλλοντα χώρου στους ανθρώπους. 

 

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου

«Sequences of Truth and Deception»

Vanja Bučan

Επιμέλεια: Παναγιώτης Παππάς

Συνδιοργάνωση: Photometria Festival

Διάρκεια: 07-30 Οκτωβρίου 2021

Χώρος: Γκαλερί Ρω, Ρωμανού 5

ΤΡ | ΠΕ | ΠΑ > 18:00-20:30, ΤΕ | ΣΑ > 11:00-14:30

*Την Πέμπτη 07 Οκτωβρίου ο χώρος θα είναι ανοιχτός 18:00-22:30 με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

 

Η έκθεση ερευνά τη διφορούμενη σχέση μας με τη φύση που ορίζεται από την κυριαρχία, την εξερεύνηση, και, παραδόξως, την εξιδανίκευσή της. Στα ανώνυμα πορτραίτα και τις νεκρές φύσεις της, η Bučan επιδιώκει να δημιουργήσει ένα σύνθετο και αποδομημένο όραμα της φύσης, περιγράφοντας την υποθετική και «εξωτική» αγάπη μας για τη φύση. Η έκθεση αυτή καταδεικνύει τη δυαδικότητα ανάμεσα στην κυριαρχία μας πάνω στη φύση και από την άλλη τη ρομαντικοποίησή της. Πρόκειται για μια αλληγορία της δημιουργού για τον ανθρωποκεντρισμό, όπου δύσκολα διακρίνεται εάν η φωτογράφος απεικονίζει την αγάπη ή την κυριαρχία. 

 

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου

«Photobook boom / Η ελληνική περίπτωση»

Άνια Βουλούδη, Εύα Βουτσάκη, Ανάργυρος Δρόλαπας, Σπύρος Ζερβουδάκης, Χάρης Κακαρούχας, Γιώργος Καραηλίας, Χαράλαμπος Κυδωνάκης, Αλεξάνδρα Μασμανίδη, Δημήτρης Μυτάς, Στεφανία Ορφανίδου, Αθανασία Παπαδοπούλου, Στυλιανός Παπαρδέλας, Αντωνία Πετρίτη, Άρτεμις Πυρπύλη, Γιώργος Σαλαμέ, Αλεξέι Σιοζόφ, Δημήτρης Ταΐρης, Άννη Τσεβδομαρία, Σοφία Τολίκα, Πάνος Χαραλαμπίδης, Μαίρη Χαιρετάκη, Γιάννης Χατζηασλάνης

Επιμέλεια: Γιώργος Γιατρομανωλάκης, Αλεξάνδρα Σαλίμπα

Συνδιοργάνωση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

Διάρκεια: 07 Οκτωβρίου-04 Δεκεμβρίου 2021

Χώρος: Βιβλιοπωλείο Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Τσιμισκή 11

ΔΕ | ΤΕ | ΣΑ > 10:00-15:30, ΤΡ | ΠΕ | ΠΑ > 10:00-20:00

*Την Πέμπτη 07 Οκτωβρίου ο χώρος θα είναι ανοιχτός 10:00-20:30 με δωρεάν είσοδο για το κοινό.Η έκθεση παρουσιάζει μια ενδεικτική συλλογή από φωτογραφικά βιβλία 22 φωτογράφων αλλά και δοκίμια (dummies) των τελευταίων τριών χρόνων, σε μια προσπάθεια να εκπροσωπηθεί ισότιμα το εύρος φάσματος της εγχώριας φωτογραφικής αυτoεκδοτικής κοινότητας, που αφήνει πια το δικό της αξιοσημείωτο αποτύπωμα στη σύγχρονη ιστορία του φωτογραφικού μέσου. Παράλληλα, αναδεικνύεται οργανική σχέση περιεχομένου και υλικών, αποδεικνύοντας πως τα φωτογραφικά βιβλία συνιστούν αυτοτελή και ιδιοσυγκρασιακά αντικείμενα, με το ξεφύλλισμά τους ν’ αποτελεί μια εμβυθιστική εμπειρία.

  

SITE: www.photobiennale-greece.gr

FB: @ThessalonikiPhotoBiennale @MOMusPhotography @MOMusMuseums

INSTA: @thessaloniki_photobiennale @momus_museums

YT: PhotoBiennale Greece, MOMus Museums

HASHTAGS: #ThessalonikiPhotobiennale #ThessPhB21 #PhotobiennaleGR

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια