Αδράνεια ΙΙ, 23 σύγχρονοι εικαστικοί καταλαμβάνουν 1.000 τετραγωνικά μέτρα στο κέντρο της Αθήνας και προκαλούν την αδράνεια της εποχής.
Site-specific installations, long duration performances, sculptures, video & sound art.
Curator’s statement:
“Με τον όρο αδράνεια, στη Φυσική, αναφερόμαστε στην ιδιότητα των σωμάτων να αντιστέκονται στην οποιαδήποτε μεταβολή της κινητικής τους κατάστασης.
Η άρνηση προσαρμογής σε μια νέα κατάσταση χαρακτηρίζει όλα τα σώματα.
Η αδράνεια διαπερνά την εποχή και την ολότητα της, δημιουργώντας μια εκτεταμένη ρωγμή στο ήδη δυσλειτουργικό σύστημα, που αποτυπώνεται με τη σειρά της και στον ψυχισμό του συνόλου.
Οι πλέον αδρανοποιημένες λειτουργίες της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης αυτής του πολιτισμού, σχηματίζουν την εικόνα μιας νέας πραγματικότητας, που χαρακτηρίζεται από ολοκληρωτική υποδούλωση, τόσο της τέχνη όσο και των καλλιτεχνών.
Ο δημιουργός, μέσω του έργου του, χάριν του τρόπου σκέψης, του συναισθήματος και της ενσυναίσθησης, της βούλησης και της εφευρετικότητάς του, σχεδιάζει, φαντάζεται και αποτολμά τη δημιουργία νέων πραγματικοτήτων.
Αυτές μετατρέπονται στη συνέχεια στις απαραίτητες λεπτομέρειες μιας δημιουργικής εσωτερικής ρήξης της κοινωνίας με το παρελθόν της που αποτελούν όμως λεπτομέρειες ζωτικής σημασίας για το άτομο στο παρόν.
Ένας κόσμος βουβός, δίχως καλλιτέχνες και ίχνος νοήματος ξεδιπλώνεται μπροστά μας, καθώς το καλλιτεχνικό φάσμα πολεμάται, εξαθλιώνεται και αποπροσανατολίζεται.
Αυτή η εξέλιξη επαναπροσδιορίζει τον καλλιτέχνη και το ρόλο του στην κοινωνία.
Βιώσιμη είναι η κοινωνία, που καταφέρνει να υπάρχει για γενεές και γενεές, που έχει τη δυνατότητα να βλέπει αρκετά μακριά, που είναι αρκετά ευέλικτη και σοφή, ώστε να αναθεωρεί τον εαυτό της.
Μετά τα αλλεπάλληλα και μακράς διάρκειας lockdowns, την πρωτοφανή περίοδο έντονης καταστολής και τον “φόβο” μιας επικείμενης επιστροφής σε καθεστώς επιβεβλημένου εγκλεισμού, αναζητούμε την διέξοδο και θέτουμε ερωτήματα που χρήζουν απάντησης.
Η πρώτη δράση/έκθεση ¨ΑΔΡΑΝΕΙΑ¨ ξεκίνησε, στήθηκε και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης καραντίνας, όταν όλοι οι πολιτιστικοί χώροι της χώρας παρέμεναν αδρανοποιημένοι. (https://youtu.be/_ynIHf0Wduc)
Η ¨ΑΔΡΑΝΕΙΑ I & II¨ είναι η απάντηση των εικαστικών στην επιβολή, μια καλλιτεχνική απελευθέρωση και ένας δημιουργικός αντίλογος.
Θα συμμετέχεις; ”
The Krank
ania_pais-min |
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
ΑΘΗΝΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΠΑΛΕΩΝΙΔΑ, ANIA PAIS, ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΚΟΥΚΟΥ,
BLAQK (SIMEK & ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΓΡΗΓΟΡΙΟΥ),
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΑΝΑΗ ΚΩΤΣΑΚΗ,
ΙΑΚΩΒΟΣ ΒΟΛΚΩΒ, ΙΩΑΝΝΗΣ
ΑΥΓΟΥΣΤΗΣ, ΛΥΔΙΑ ΜΗΛΙΓΚΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΒΑΡΕΛΑ, ΜΑΡΙΑΝΑ
ΜΠΙΣΤΗ, ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΚΡΑΝΙΩΤΗ, ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ, NERISISTY,
ONEBRAN, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ι.Ε. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ROBERT SEIKON, SENOR, THE KRANK, ΤΙΜΟΘΥ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΑΠΕΝΗΣ
Επιμέλεια: The Krank
H έκθεση
αποτελεί μέρος του εικαστικού project ΑΔΡΑΝΕΙΑ by The Krank
Yiannis Pappas |
Πληροφορίες
Διοργάνωση:
ART HUB Athens
Με την υποστήριξη: Contemporary Art Noise
Με την οικονομική ενίσχυση και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Χώρος: ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ (Πλ.
Ομονοίας 18, Αθήνα 10552)
Η είσοδος επιτρέπεται μόνο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.
Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021, 18:00- 22:00
Διάρκεια έκθεσης:
16-19 Δεκ. 2021
Πέμπτη: 18:00-22:00
Παρασκευή: 18:00-22:00
Σάββατο: 14:00-22:00
Κυριακή:
12:00-18:00
Στο χώρο θα
τηρούνται όλα τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του Covid19, σύμφωνα με τις οδηγίες
των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.
Email: info@arthubathens.org / info@thekrank.de
Website: https://arthubathens.org / www.thekrank.de /
www.adraneia.online
Είσοδος: ελεύθερη
–
Το ART HUB Athens αποτελεί Διεθνή Πλατφόρμα Πολιτιστικής και Δημιουργικής Έκφρασης στην οποία συναντιούνται, εκφράζονται και συνεργάζονται καλλιτέχνες και ακτιβιστές από όλο τον κόσμο, με στόχο την αφύπνιση του κοινωνικού συνόλου και τη δημόσια δράση.
Onebran_Adraneia-min |
The Krank είναι η υπογραφή του ανώνυμου εικαστικού (γ. 1988, Ελλάδα) που ζει & δημιουργεί στο Βερολίνο και στην Αθήνα. Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα ξεκινάει με τη μουσική και τη ζωγραφική στο αστικό τοπίο (2002) και επαναπροσδιορίζεται μετά τις σπουδές του πάνω στην γραφιστική και την οπτική επικοινωνία (2009). Το 2013 εγκαταλείπει την Αθήνα και επανασυστήνεται καλλιτεχνικά ώς The Krank. Έκτοτε εκφράζεται μέσα από τη δημιουργία ασπρόμαυρων ζωγραφικών έργων, γλυπτών, μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεων και τοιχογραφιών. Παράλληλα ασχολείται με την επιμέλεια ομαδικών εκθέσεων με σκοπό την δημιουργία ενός καλλιτεχνικού δικτύου πέρα από τα πλαίσια της αγοράς της τέχνης που έχει ως επίκεντρο τον καλλιτέχνη. Με πάνω από 40 εκθέσεις στο ενεργητικό του (Museum of Colours - Βερολίνο 2016, House of World Cultures - Βερολίνο 2016, Anomalie Art Club - Βερολίνο 2017, Documenta Halle - Κάσελ 2017, Urban spree gallery - Βερολίνο 2018, KKL Luzern (Culture and Congress Center) - Λουκέρνη 2018, Monumenta - Λειψία 2018, MAD - Βρυξέλλες 2018, RÄUME 2 - Berlin Art Week 2018, Benhadj & Djilali Museum - Βερολίνο 2019, World Conference Center - Βόννη 2019, Museum of Now - Βερολίνο 2019 & 2020 κ.α.), έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές στο Τόκιο, τη Ζυρίχη, τη Λουκέρνη, το Βερολίνο, το Μόναχο, το Αμβούργο, την Αθήνα, το Ρότερνταμ, το Σιάτλ κ.α. καθώς και στις συλλογές The Solar Panel Art Series (project του Olafur Eliasson) και MON Collection of Contemporary Art. Αναφορές και συνεντεύξεις για το έργο του βρίσκει κανείς τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή Τύπο.
0 Σχόλια