Βιβλιοκριτική για το βιβλίο "Φιλοσοφία σε 3 λεπτά" του Φαμπρίς Μιντάλ | Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

 


Συγγραφέας: Φαμπρίς Μιντάλ
Έτος έκδοσης: 2021
Σελ.: 184
Εκδόσεις: Ψυχογιός


Η Φιλοσοφία μας ταρακουνάει. Δεν μας αφήνει σε ησυχία. Μας αφυπνίζει και μας διαφωτίζει. Γι΄ αυτό την έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη.

Σήμερα, είναι πιο απαραίτητη, καθώς βρίσκεται στον αντίποδα του δογματισμού της εποχής. Στον αντίποδα των απανταχού ειδημόνων, όλων αυτών που έχουν καταλάβει και γνωρίζουν τα πάντα και μας το τονίζουν συνεχώς κι αδιαλείπτως.

Ο Σωκράτης, πατέρας όλων των φιλοσόφων, επιμένει πως δεν είναι ειδήμονας σε τίποτα. Πηγαίνει σε δημόσιους χώρους και κάνει ερωτήσεις στους ανθρώπους για τη ζωή τους, το επάγγελμά τους , τα γούστα τους… Δεν έρχεται να μας κάνει κήρυγμα. Τουναντίον, εξηγεί πως ο ίδιος δε γνωρίζει τίποτα, πως δεν είναι «σοφός», ιδιότητα που, όπως έλεγε, αφορά μόνο τους θεούς, αν υπάρχουν. Δεν είμαστε θεοί , συνεπώς είναι ανούσιο να προσπαθούμε να γίνουμε. Ας είμαστε άνθρωποι και θα βγούμε πραγματικά κερδισμένοι από αυτό.

Η φιλοσοφία μας μαθαίνει πως αξίζει πραγματικά τον κόπο να εξερευνούμε τα βιώματά μας. Ο επαΐων θέλει να τον ακούμε και να υπακούμε στις οδηγίες του. Ο φιλόσοφος μας καλεί να σκεφτούμε οι ίδιοι.

Ο συγγραφέας Φαμπρίς Μιντάλ μας καλεί, μέσα σε τρία λεπτά ( ο χρόνος που απαιτείται για να διαβάσουμε ένα κεφάλαιο), να νιώσουμε πως θα ξαναγίνουμε άνθρωποι και να απελευθερωθούμε από την απάνθρωπη δικτατορία του κέρδους και την αποδοτικότητας που μετατρέπει κάθε άντρα, γυναίκα, δέντρο, ποτάμι σε πηγή διαχείρισης κι εκμετάλλευσης. Αυτό που είναι θαυμάσιο με τη φιλοσοφία είναι πως απευθύνεται στην ανθρώπινη υπόστασή μας και στις διάφορες περιστάσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Η φιλοσοφία είναι ξεκάθαρη σε έναν κόσμο που τείνει να γίνεται όλο και πιο ασαφής.

Στο βιβλίο αυτό ο Φ.Μιντάλ έχει επιλέξει κάποιες φράσεις που ξεφεύγουν από τα υπερβολικά οριοθετημένα μονοπάτια στα οποία συχνά πυκνά έχουμε φυλακίσει τη φιλοσοφία. Η φιλοσοφία δεν κατοικεί εκεί όπου νομίζουμε . Γι΄ αυτό είναι τόσο απαραίτητη κι ευεργετική.

Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας επέλεξε ρήσεις σαράντα προσωπικοτήτων -φιλοσόφων, συγγραφέων, καλλιτεχνών. Παραδείγματα: Η ζωή αγαπάει αυτούς που τη ζουν (Μάγια Αγγέλου), Οι αποδείξεις κουράζουν την αλήθεια (Ζορζ Μπρακ), Όταν δεν έχω μπλε βάζω κόκκινο (Πάμπλο Πικάσο), Είναι καιρός η πέτρα να αποφασίσει να ανθίσει (Πάουλ Τσέλαν) κ.α.

 Αυτές τις  ρήσεις τις αναλύει σε σύντομα δοκίμια που το καθένα δε θα μας πάρει πάνω από τρία λεπτά για να το διαβάσουμε , αλλά θα μας εμπνεύσει και θα μας βοηθήσει ουσιαστικά να δούμε τον κόσμο λίγο διαφορετικά.

Διαβάστε το.

Ο ΦΑΜΠΡΙΣ ΜΙΝΤΑΛ είναι Γάλλος διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και θεωρείται ένας από τους κορυφαίους δασκάλους διαλογισμού στη Γαλλία. Ίδρυσε τη Δυτική Σχολή Διαλογισμού το 2006 προκειμένου να προσφέρει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να ακολουθήσει το μονοπάτι της ενσυνειδητότητας. Έχει εργαστεί σε γαλλικούς εκδοτικούς οίκους ως επιμελητής σειρών θετικής ψυχολογίας και αυτοβοήθειας, ενώ μεταξύ άλλων έχει εκδώσει τους πολύ επιτυχημένους διεθνώς τίτλους Foutez-vous la paix! και Sauvez votre peau!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια