Μαρία Καρλάκη: "Πήρα και παίρνω από κάθε συνεργασία μου σημαντικά μαθήματα"

 


Η Μαρία Καρλάκη μας προσκαλεί στη μουσική σκηνή Σφίγγα για ακόμα μία Παρασκευή, στις 18 Φεβρουαρίου, για να μας παρουσιάσει ένα ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα με τίτλο «Μια αγκαλιά τραγούδια», με αγαπημένα τραγούδια από τη σύγχρονη έντεχνη και λαϊκή ελληνική μουσική. Σήμερα έχουμε τη χαρά να τη φιλοξενούμε στις Τέχνες για να μιλήσουμε μαζί της, για τι άλλο; Μα φυσικά, για μουσική!
Ας δούμε τι έχει να μας πει...

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κυρία Καρλάκη, για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη μουσική; Ποιο υπήρξε το βασικό ερέθισμα που καθόρισε την καλλιτεχνική σας πορεία; 


Θεωρώ ότι σημαντικός  παράγοντας ήταν το γεγονός  ότι προέρχομαι από καλλιτεχνική οικογένεια. Από τότε που με θυμάμαι, τραγουδάω και από πολύ μικρή πάντα  στην ερώτηση τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω, απαντούσα  τραγουδίστρια!


Ξεκινήσατε από την ηλικία των επτά να ασχολείστε με την παραδοσιακή μουσική, παρακολουθώντας μαθήματα παραδοσιακών χορών κι έπειτα παίρνοντας πτυχίο διδασκαλίας. Συνεχίσατε να υπηρετείτε αυτό το είδος της μουσικής μέχρι το 2004. Μετά όλα άλλαξαν. Το ενδιαφέρον σας στράφηκε προς το λαϊκό και έντεχνο τραγούδι. Γιατί αυτό;


Ναι ακριβώς! Ξεκίνησα με παραδοσιακούς χορούς και σε αυτούς  ήμουν εγώ  που τραγουδούσα  τα παραδοσιακά τραγούδια. Πάντα αγαπώ την παράδοση, είναι οι ρίζες μας. Ωστόσο, όταν ξεκίνησα να τραγουδώ, διαπίστωσα πως το έντεχνο και λαϊκό τραγούδι με αντιπροσώπευαν περισσότερο κι έτσι  αποφάσισα να κινηθώ προς άλλη διαδρομή.


Έχετε συνεργαστεί με πολύ μεγάλα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;


Είμαι πολύ χαρούμενη που με διαλέγουν τόσα χρόνια να είμαι στο πλευρό τους. Είναι πολύ ωραίο να ξέρεις ότι σε εμπιστεύονται! Πήρα και παίρνω από κάθε συνεργασία μου  σημαντικά  μαθήματα.  



Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην μέχρι τώρα καλλιτεχνική σας πορεία θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μας μερικές από τις πιο σημαντικές δημιουργίες σας.
 

Σημαντικός σταθμός στην πορεία μου το Γιαρεμ μου, του Γιώργου Χατζηνασιου και του Νίκου Γκάτσου. Ένα τραγούδι που ήταν η εκκίνηση για να κάνω αυτά που αγαπάω ! Και ευχαριστώ όσο τίποτα τους δημιουργούς για την εμπιστοσύνη τους !

Έπειτα το «Αυτό τον κόσμο τον καλό» που τόσο απλόχερα μου εμπιστεύτηκε ο Σταύρος Ξαρχάκος και η πλευρά του Βασίλη Ανδρεοπουλου.

Εννοείται ότι μετά ήρθε η συνεργασία με τον Γιάννη Ζουγανέλη το «Κάτι δεν κάναμε καλά» με τους υπέροχους στίχους του Ηλία Φιλίππου και για τέλος αφήνω το «Θείο δώρο μου» όπως το αποκαλώ, το «Πάρε με στην αγκαλιά σου» του Αντώνη Βαρδή με τους τόσο υπέροχους  στίχους της Όλγας Βλαχοπούλου. 


Πείτε μας δυο λόγια για το τελευταίο σας τραγούδι που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τη Heaven Music με τίτλο «Πάρε με στην αγκαλιά σου».
 

Αυτό το τραγούδι ήρθε και με πήρε στην αγκαλιά του! Ήρθε την πιο σωστή στιγμή! Είχα όνειρο από τότε που με θυμάμαι να τραγουδήσω Αντώνη Βαρδή. Είναι από τους πιο σημαντικούς μας δημιουργούς με τεράστια ιστορία και ψυχή! Συνάμα με την Όλγα είμαστε συντοπίτισσες και πάντα της έλεγα πως θα γίνει να συνεργαστούμε. Ε να, ορίστε! Ήρθε με τον πιο όμορφο τρόπο! Αλλά χωρίς την εμπιστοσύνη του Γιάννη Βαρδή, τίποτα απ' όλα αυτά δε θα γινόταν!!!

Όταν το ακούω και ακούω τη φωνή του Αντώνη Βαρδή, συγκινούμαι βαθιά. Αξίζει να αναφέρω ότι στο ηχογράφημα που ακούτε οι κιθάρες  είναι του Αντώνη Βαρδή,  δεύτερες φωνές  κάνει ο Γιαννης Βαρδής  και στο μπουζούκι ο μοναδικός  Μανώλης Καραντίνης.


Οι δυσκολίες που βιώσαμε και εξακολουθούμε να βιώνουμε όλοι μας τελευταία με την εξάπλωση της πανδημίας και το κλείσιμο των μαγαζιών σας έχουν επηρεάσει εσάς προσωπικά ως μουσικό;


Ναι, με έχουν κάνει καλύτερη! Είχα άπλετο χρόνο για μελέτη και εσωτερικότητα!

Είδα το σκυλάκι μου, που με την καθημερινότητα το έβλεπα ελάχιστα! Γενικά είχε και κατά καλά της αυτή η «παύση».

Το τεράστιο κακό πέραν των οικονομικών είναι ότι δυστυχώς ο κόσμος έχει πια συνηθίσει να μένει μέσα, γινόμαστε Ευρώπη σιγά σιγά κ δε νομίζω η διασκέδαση να επανέλθει ποτέ όπως ήταν.


Αυτή την Παρασκευή, όπως και την προηγούμενη άλλωστε, θα σας ανταμώσουμε στη μουσική σκηνή «Σφίγγα».  Μαζί σας θα βρίσκεται και ο πολυτάλαντος Γιάννης Ζουγανέλης για να παρουσιάσετε από κοινού το τραγούδι «Κάτι δεν κάναμε καλά» που σας έγραψε ο ίδιος με τους στίχους του Ηλία Φιλίππου, αλλά και τραγούδια που μοιραστήκατε μαζί στις κοινές σας συναυλίες όπως τα «Βασιλική» και «Δίχτυ». Πώς προέκυψε αυτή η ομολογουμένως πολύ όμορφη μουσική συνεύρεση;


Τον Γιάννη Ζουγανελη είχα και έχω την τιμή να τον έχω φίλο και λέω τιμή γιατί τον σέβομαι βαθύτατα και τολμώ να πω ότι εγώ προσωπικά τον θεωρώ σοφό! Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να συνεργαστούμε.  Ηταν ένα όνειρο που  ήμουν στην σκηνή μαζί του και πολλές φορές δε τραγουδούσα την ώρα που έπρεπε, γιατί τον κοιτούσα! Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες  που έχουμε.



Η αφίσα σας έχει φιλοτεχνηθεί από τον ζωγράφο Γιώργο Σταθόπουλο. Μιλήστε μας γι’ αυτήν.


Με τον Γιώργο Σταθόπουλο μας συνδέει φιλία ετών και όταν του είπα για το Γιαρέμ Γιαρέμ προθυμοποιήθηκε να μου κάνει αυτός το εξώφυλλο.  Γνωρίζοντας ότι έχει φιλοτεχνήσει μόνο Νίκο Γκάτσο και Μανο Χατζιδάκι, καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι αυτό το δώρο για εμένα!


Τι να περιμένουμε να δούμε από εσάς στο προσεχές διάστημα; Κι άλλα live ίσως στη «Σφίγγα»;


Μετά την Παρασκευή θα συνεχίσω τις εμφανίσεις μου στη μουσική σκηνή Σφίγγα  με ένα πρόγραμμα γεμάτο από αγκαλιά τραγούδια Τραγούδια που αγαπάμε όλοι μας! Το πρόγραμμα έχει επιμεληθεί ο Βασίλης Θεοδωρακόγλου. Με συνοδεύουν υπέροχοι μουσικοί και σπουδαίοι φίλοι συνάδελφοι θα με τιμούν με την παρουσία τους σε καθε live.. 

Στις 23/2 θα μπορείτε να παρακολουθήσετε από το κανάλι της heaven ένα streaming living concert , που πιστεύω θα σας αρέσει πολύ.


Μια ευχή σας για το μέλλον; 


Θέλω να ευχηθώ σε όλο τον κόσμο να έχει υγεία γιατί χωρίς την υγεία μας δεν μπορούμε  να απολαύσουμε τίποτα.  Να ζούνε το τώρα γιατί είναι πολύ δύσκολο να απολαμβάνεις τις μικρές χαρές της ζωής! 

Και φυσικά να ακούνε μουσική!


Κυρία Καρλάκη, σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη. Σας εύχομαι καλή επιτυχία γι’ αυτή την Παρασκευή και κάθε καλό προσωπικά και καλλιτεχνικά.


Και εγώ σας ευχαριστώ για αυτή την υπέροχη συνέντευξη σας περιμένω από κοντά αυτή την Παρασκευή με τον Γιάννη Ζουγανέλη στην μουσική σκηνή Σφίγγα!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια