Νίκος Γιαννακόπουλος: "Ο σκοπός της συγγραφής είναι για να μοιραστεί"


Ο Νίκος Γιαννακόπουλος πιστεύει στη δύναμη της επικοινωνίας, καθώς και στη σύνδεση των ανθρώπων που μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητα, αλλά και την ίδια τη ζωή. Παρατηρεί τους ανθρώπους, μελετά τις συμπεριφορές, αγαπά τις λέξεις αλλά και όσα κρύβονται πίσω από αυτές. Γι' αυτό και πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Ιβίσκος» το βιβλίο του «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ», το οποίο αποτελεί ουσιαστικά ένα εγχειρίδιο προσωπικής ανάπτυξης. Σήμερα έχουμε τη χαρά να τον φιλοξενούμε στις Τέχνες σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κύριε Γιαννακόπουλε, οι ακαδημαϊκές σας σπουδές και το ενδιαφέρον σας για την ποιότητα της ζωής του ανθρώπου αποτελούν συνεχές αντικείμενο μελέτης για εσάς. Ποιο υπήρξε το βασικό ερέθισμα που σας ώθησε προς αυτή την κατεύθυνση;

Από νεαρή ηλικία ήθελα να επικοινωνώ με τους ανθρώπους τριγύρω μου. Αλλά, ουσιαστικά. Όχι τα τυπικά. Θυμάμαι όταν ήμουν γύρω στα 15 που κατάλαβα ότι ένας υπάλληλος έκανε λάθος στα ρέστα -δίνοντάς μου λιγότερα- αλλά δεν το είπα. Και λίγο αργότερα μου άρεσε μια κοπέλα και δεν το είπα ποτέ. Από τότε, λοιπόν, αποφάσισα να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Κι άρχισα με αυτό τον τρόπο να μελετώ για το πώς θα βελτιώσω την επικοινωνία με τους άλλους, αλλά και με τον ίδιο μου τον εαυτό.

Εντοπίζετε κοινά στοιχεία ανάμεσα στο επιστημονικό και το λογοτεχνικό κείμενο; Ή καμία σχέση δεν υπάρχει μεταξύ τους;

Βέβαια και μπορούν να υπάρξουν ή και να συνδυαστούν αυτά τα δύο είδη. Εξάλλου, πολλά κλασικά μυθιστορήματα δεν έχουν επιστημονικό υπόβαθρο; Αλλά και πολλά επιστημονικά βιβλία, δεν έχουν στοιχεία λογοτεχνίας;

Έχετε επιχειρήσει να προσαρμόσετε το ύφος της γραφής σας σε άλλες πιο ανάλαφρες δομές του λόγου, με σκοπό να παρουσιάσετε στο αναγνωστικό κοινό ένα βιβλίο ψυχαγωγίας και όχι ενημέρωσης και μελέτης;

Μου αρέσουν τα ψυχαγωγικά βιβλία και οι ταινίες-σειρές αυτού του είδους. «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ» -εκτός των άλλων- περιλαμβάνουν και τρεις ιστορίες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μέρος ενός μυθιστορήματος. Μέχρι τώρα, δεν έχω δοκιμάσει να γράψω κάτι αμιγώς ψυχαγωγικό, αλλά ποιος ξέρει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;

Ποια η γνώμη σας για τα βιβλία αυτοβελτίωσης που κυκλοφορούν στην αγορά; Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να γνωρίσει ο αναγνώστης καλύτερα τον εαυτό του, με μεγαλύτερη προσοχή και πειθαρχία;

Ακριβώς. Είναι ένας τρόπος. Εννοείται ότι δεν είναι ο μοναδικός. Δηλαδή, δεν αρκεί η ανάγνωση μερικών βιβλίων αυτοβελτίωσης, αλλά είναι ένα σημαντικό κομμάτι για να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Από εκεί και πέρα, η πράξη και η αυτοπαρατήρηση θα μας βοηθήσουν να γίνουμε οι καλύτεροι φίλοι με τον εαυτό μας.

Το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες των συγγραφέων που επιθυμούν να καθοδηγήσουν τον αναγνώστη, ώστε να βελτιώσει θέματα που σχετίζονται με την επικοινωνία του με άλλους ανθρώπους, αλλά ακόμα και την επικοινωνία του με τον ίδιο του τον εαυτό; Υπάρχει αυτό που ονομάζουμε ικανοποιητική «εμπορική κίνηση», ώστε να ενθαρρύνονται με τη σειρά τους και οι εκδοτικοί οίκοι για την έκδοση βιβλίων ανάλογου περιεχομένου;

Θεωρώ ότι οποιοδήποτε βιβλίο είναι καλογραμμένο και έχει δοθεί η ανάλογη αγάπη από όλους τους συντελεστές, αργά ή γρήγορα, θα ξεχωρίσει.

Θεωρείτε πως είναι χρέος του κάθε συγγραφέα να μοιράζεται το έργο του όταν το ολοκληρώσει; Εσείς στην προκειμένη περίπτωση, γιατί πήρατε την απόφαση να εκδώσετε το νέο σας βιβλίο;

Πιστεύω βαθιά ότι ο σκοπός της συγγραφής είναι για να μοιραστεί. Όπως δεν κάνουμε μια ομιλία (μόνο) για εμάς, έτσι δεν γράφουμε κι ένα βιβλίο μόνο για εμάς.

Όταν ξεκίνησα να γράφω δεν σκεφτόμουν την έκδοσή του. Αλλά οραματιζόμουν ότι κάποιοι άνθρωποι το διαβάζουν και τους βοηθά. Ανάλογα ήταν τα σχόλια ανθρώπων που εμπιστεύομαι αλλά και του εκδοτικού. Γι’ αυτό και (συν)αποφασίσαμε να εκδοθεί.


Ας αναφερθούμε λίγο περισσότερο σ’ αυτό. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης, που φέρει τον τίτλο «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ιβίσκος». Πείτε μας δυο λόγια για το περιεχόμενό του. Τι θα διαβάσει ο αναγνώστης πιάνοντας το βιβλίο αυτό στα χέρια του;

«ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ» είναι ένα εγχειρίδιο προσωπικής ανάπτυξης. Υπόσχομαι σε όποιον το διαβάσει ότι θα επικοινωνεί καλύτερα, πιο αποδοτικά και πιο αποτελεσματικά με όλους τους ανθρώπους τριγύρω του. Όπως και με έναν ακόμα άνθρωπο. Τον σημαντικότερο άνθρωπο στη ζωή του. Τον εαυτό του.

Πώς προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου σας; Σε ποιες τρεις αποτυχίες του ανθρώπου αναφέρεστε;

Ο τίτλος προέκυψε όταν ήμουν περίπου στη μέση της συγγραφής του βιβλίου και είχα ξεκάθαρη τη δομή στο μυαλό μου. «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ» είναι ουσιαστικά τρεις προσωπικές ιστορίες μέσω των οποίων βελτιώθηκα και εγώ τόσο στις ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργώ όσο και επαγγελματικά. Ίσως αν δεν είχαν υπάρξει αυτές, η ζωή μου να είχε πάρει άλλη τροπή. Και, μάλλον, δεν θα είχε εκδοθεί το βιβλίο μου. Τουλάχιστον, το συγκεκριμένο.

Η αγάπη για το αντικείμενο της μελέτης σας επέδρασε σημαντικά για τη συγγραφή του βιβλίου σας αυτού;

Όταν γράφεις για κάτι που αγαπάς, οι λέξεις βγαίνουν αβίαστα και αυτό είναι εμφανές στο αποτέλεσμα. Ναι, εάν κάποιος έχει ωραίο τρόπο γραφής μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και θέματα που δεν το παθιάζουν και το αποτέλεσμα να είναι καλό. Όταν, όμως, γράφει για κάτι που τον εξιτάρει το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικό.

Πόσο καιρό χρειαστήκατε για να ολοκληρώσετε τη συγγραφή του;

Αυτή η απάντηση έχει δύο σκέλη. Τον χρόνο που μελετούσα, μάζευα γνώση και το έφτιαχνα στο μυαλό μου και τον χρόνο που ξεκίνησα να γράφω. Ο πρώτος είναι περισσότερος από μια δεκαετία. Ο δεύτερος είναι περίπου τέσσερις μήνες.


Τι το περισσότερο θα αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντας το βιβλίο σας που δεν το έχει αποκομίσει ήδη από τα υπόλοιπα μέχρι τώρα εκδοθέντα βιβλία αυτοβελτίωσης του εμπορίου;

Από καθετί στη ζωή μπορούμε να αποκομίσουμε πράγματα. Μπορεί να παρατηρούμε έναν περαστικό ή να λάβουμε ένα σχόλιο και να μας βελτιώσει. Διαβάζοντας ένα βιβλίο, συνήθως, θα πάρουμε πολλά περισσότερα πράγματα (αν έχουμε και τη διάθεση να αφομοιώσουμε τις σκέψεις του συγγραφέα).

Το ίδιο και «ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ». Θεωρώ ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα στο γεγονός ότι προσεγγίζει ένα περίεργο θέμα (την απόρριψη/αποτυχία) με μια διαφορετική οπτική. Μέσω των τριών ιστοριών, κορυφώνεται το ενδιαφέρον. Αλλά και ο συνδυασμός λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας, καθώς και της εσωτερικής επικοινωνίας με τον εαυτό μας, καθιστούν το έργο αυτό, μοναδικό.

Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Αρχικά, καθώς έγραφα το βιβλίο είχα, κυρίως στο μυαλό μου το ενήλικο κοινό. Ωστόσο -και από τα λόγια φίλων και αναγνωστών- είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για παιδιά 16-17 ετών που ουσιαστικά σε αυτή την ηλικία ξεκινούν συνειδητά τη ζωή τους.

Οι κριτικές που έχετε λάβει μέχρι τώρα για το βιβλίο σας, αλλά και η αποδοχή του από το αναγνωστικό κοινό σας ενθαρρύνουν ώστε να προχωρήσετε στα επόμενα σχέδιά σας;

Ένα απλό σχόλιο μπορεί να μου χαρίσει στιγμές πραγματικής ευτυχίας. Χθες έλαβα ένα μήνυμα από μια μαμά που το παιδί της είναι στο φάσμα του αυτισμού, λέγοντάς μου ότι την παρακίνησα να συνεχίσει. Όσο κοινότοπο κι εάν ακούγεται, δεν υπάρχει καλύτερο δώρο για εμένα.

Θα υπάρξει και μέρος δεύτερο του συγκεκριμένου βιβλίου;

Για δεύτερο μέρος δεν ξέρω, αλλά ήδη έχω συλλάβει μια ιδέα την οποία δουλεύω -για την ώρα- στο μυαλό μου.

Πού μπορεί κάποιος να βρει το βιβλίο σας;

Μπορεί να το βρει στο site του εκδοτικού καθώς και σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας αλλά και σε πολλά συνοικιακά, όπως και στο διαδίκτυο.

Σχεδιάζετε κάποια παρουσίαση του βιβλίου σας το προσεχές διάστημα;

Τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάππειο, όπου θα γίνει μια ακόμα παρουσίαση εκεί. Και από τον Οκτώβριο ετοιμάζουμε πολύ όμορφα πράγματα.


Είστε ευχαριστημένος από τη συνεργασία σας με το εκδοτικό σας σπίτι; Θεωρείτε πως ένας καλός εκδοτικός οίκος συμβάλει σημαντικά για την καλύτερη και επιτυχέστερη προώθηση ενός βιβλίου;

Βέβαια. Αν δεν το πιστέψει πραγματικά ο εκδοτικός, ποιος θα το πιστέψει; Εάν ενθουσιαστούν με τη δουλεία του συγγραφέα, θα γίνει η ανάλογη δουλειά στην επιμέλεια, τη σελιδοποίηση και το εξώφυλλο.

Όσον αφορά τη συνεργασία με τις εκδόσεις Ιβίσκος, η στήριξη, η εμπιστοσύνη και η όρεξη που δείχνουν είναι παραπάνω από κάθε προσδοκία μου. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτή μου την επιλογή και νιώθω τους ανθρώπους του Ιβίσκου, σαν μια δεύτερη οικογένεια.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Να έχω υγεία, δημιουργικότητα και οι συνεργασίες που θα κάνω σε όλα τα επίπεδα να είναι με ανθρώπους που ταιριάζω και θαυμάζω.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας.


Να ακούς τα συναισθήματά σου. Μην τα καταπιέζεις. Αν δεν είσαι καλά να κλάψεις, να εκνευριστείς. Αλλά, μετά, να συνεχίσεις.

Έχε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Θα περάσεις το μάθημα. Θα βρεις τη δουλειά που ονειρεύεσαι. Θα ερωτευτείς και θα υπάρξει ανταπόδοση. Θα ξεπεράσεις τη δυσκολία που, τώρα, φαντάζει ανυπέρβλητη. Αρκεί, να μην τα παρατήσεις.

Κύριε Γιαννακόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο αξιόλογο έργο σας.

Κι εγώ σας ευχαριστώ κυρία Πετρίδου. Οι ερωτήσεις ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Συνεχίστε να κάνετε ό,τι αγαπάτε.


Βιογραφικό

Ο Νίκος είναι υποψήφιος Διδάκτωρ Μάρκετινγκ και Public Speaking Coach στους theSPEAKERS.

Έχει σπουδάσει Οικονομικά και Διοίκηση επιχειρήσεων (MBA) στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Παράλληλα, έχει εκπαιδευτεί σε θέματα προσωπικής ανάπτυξης από το κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως πιστοποιημένος Coach.

Η διδακτορική του διατριβή αφορά τη μελέτη της μη λεκτικής επικοινωνίας στη διαδικασία πώλησης και γενικότερα στο μάρκετινγκ, ενώ η διπλωματική του σχετιζόταν με τη γλώσσα του σώματος σε επίπεδο ηγετών.

Ο Νίκος πιστεύει στη δύναμη της επικοινωνίας, καθώς και στη σύνδεση των ανθρώπων που μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητα, αλλά και την ίδια τη ζωή.

Παρατηρεί τους ανθρώπους, μελετά τις συμπεριφορές, αγαπά τις λέξεις αλλά και όσα κρύβονται πίσω από αυτές.

Το αγαπημένο του απόφθεγμα είναι «Η ποιότητα της ζωής μας δεν εξαρτάται τόσο από αυτά που μας συμβαίνουν, αλλά από το πώς αντιδρούμε σε αυτά που μας συμβαίνουν».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια