Κώστας Αλεξόπουλος: "Το βιβλίο είναι ένα ευλογημένο πακέτο που σου προσφέρει καθημερινά.. ανείπωτες χαρές"


Από τότε που θυμάται τον εαυτό του γράφει ασταμάτητα. Γι' αυτό και η πρώτη του λογοτεχνική προσπάθεια είναι πλέον γεγονός. Το βιβλίο του φέρει τον τίτλο «Να με θυμάσαι τον Αύγουστο» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Υδροπλάνο». Μιλάμε για τον συγγραφέα Κώστα Αλεξόπουλο που σήμερα έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στις Τέχνες.

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου

Κύριε Αλεξόπουλε, διαβάζοντας το βιογραφικό σας, εύλογα μου δημιουργείται η απορία: Γιατί ένας τόσο πολυπράγμων άνθρωπος, που τρέφει υπερβολική αγάπη για τον αθλητισμό, με μεγάλη επαγγελματική δραστηριότητα στα ΜΜΕ, θέλησε να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία; Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε και σ’ αυτή την κατεύθυνση;

Καταρχάς να διευκρινίσω πως γράφω ασταμάτητα από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ως προς το λογοτεχνικό κομμάτι του χαρακτήρα μου πρέπει να πω πως, λατρεύω την ελληνική γλώσσα. Τέλος, το ότι είναι κάποιος αθλητικός δημοσιογράφος δεν αναιρεί οποιαδήποτε διαφορετική ψυχική του αναζήτηση. Το βιβλίο να ξέρετε είναι μια ψυχική ανάγκη. Μια απέραντη γαλήνη αν καταφέρεις να βρεις και να ενώσεις τους ρυθμούς της ψυχής σου με τα λόγια.

Ποια ιδιότητά σας θεωρείτε ότι υπερέχει των άλλων;

Δεν έβαλα στη ζωή μου κάποια ψυχική κόντρα σε οποιαδήποτε επαγγελματική μου ιδιότητα. Εξαρτάται από τη συγκυρία. Αφήνομαι και δίνω τόπο να κερδίσει … όποια μπορεί.

Το συγγραφικό σας ενδιαφέρον σχετίζεται με το αντικείμενο της ενασχόλησής σας; Υπάρχει μια κάποιου είδους αλληλεπίδραση της μιας ιδιότητάς σας με την άλλη;

Απολύτως .. καμιά ! Ελεύθερα σκέφτομαι ακόμα πιο χαλαρά αντιδρώ σε εξωτερικά ερεθίσματα.

Εντοπίζετε κοινά στοιχεία ανάμεσα στο δημοσιογραφικό και το λογοτεχνικό κείμενο; Εσείς ως αρχισυντάκτης εφημερίδων δυσκολευτήκατε να προσαρμόσετε το ύφος της γραφής σας σε μια άλλη, πιο ανάλαφρη δομή του λόγου, προκειμένου να γίνετε αποδεκτός στο αναγνωστικό κοινό, αυτό που βλέπει το βιβλίο ως μέσο ψυχαγωγίας και όχι ως μέσο ενημέρωσης και γνώσης;

Το να γράφεις απλά είναι περίπου ίδιο με το να ζεις απλοϊκά. Μάλλον δύσκολο είναι να το καταφέρεις, οπότε θεωρώ πως μέχρι κάποιο σημείο είναι ένα χαρακτηριστικό μου .. ευλογημένο.

Δέχεστε επιρροές από άλλους αγαπημένους σας συγγραφείς στα πονήματά σας;

Για να είμαι ειλικρινής.. όχι. Όμως σίγουρα έχω επηρεαστεί από βιβλία που έχω διαβάσει. Προσπαθώ να δημιουργήσω ένα προσωπικό μου στιλ και αυτό στο πρώτο μου βιβλίο ήταν πολύ δύσκολο. Δούλεψα πολύ τα κείμενα μέχρι να πω «εντάξει» από το αποτέλεσμα.

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;

Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί γύρω μου, μπορεί να ξυπνήσει μια ευαισθησία μέσα μου. Νομίζω πως υπάρχει κάτι που ξυπνάει ψυχικά.. μόνο εμένα κι ας υπάρχουν ακόμα 100 θεατές του ίδιου συμβάντος.

Θεωρείτε ότι υπάρχει συνταγή για τη συγγραφή ενός καλού βιβλίου;

Φυσικά όχι.. Κάθε συγγραφέας παραθέτει την ψυχή του σε κάθε σελίδα του βιβλίου του. Το μυστικό είναι πόσο αυτά που θα γράψει.. θα ακουμπήσουν τις ψυχές των αναγνωστών. Το βιβλίο είναι ένα ευλογημένο πακέτο, που έτσι και περάσει στη φλέβα των αναγνωστών, σου προσφέρει καθημερινά.. ανείπωτες χαρές.


Το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες των νέων συγγραφέων; Τι πιστεύετε;

Δεν θέλω να εκφράσω απαισιόδοξες λέξεις. Νομίζω πως ακόμα κι ένα.. μέτριο βιβλίο έχει να προσφέρει πολλά σε κάθε αναγνώστη. Ο κόσμος μας θα γίνει καλύτερος, αν καταφέρουμε να πείσουμε τους Έλληνες να αγοράζουν βιβλία που θα τα διαβάσουν σ’ ένα κενό που θα υπάρξει στη δουλειά τους, ένα σαββατοκύριακο ή μια αργία.

Θεωρείτε ότι είναι χρέος του κάθε δημιουργού να μοιράζεται το έργο του όταν το ολοκληρώσει; Εσείς στην προκειμένη περίπτωση, γιατί πήρατε την απόφαση να εκδώσετε το πρώτο σας βιβλίο;

Για να είμαι ειλικρινής.. το ‘θελα. Ήταν μια ανάγκη της ψυχής μου αυτό. Όμως σημαντικό ρόλο έπαιξε η φίλη μου η Γιούλα στην οποία το έστειλα να το αξιολογήσει και να το επιμεληθεί (αυτή είναι η δουλειά της). «Δες το κι αν δεν σου αρέσει πες μου να ασχοληθώ με το ψάρεμα» της είπα. Δέκα μέρες μετά πήρα τα πρώτα εύσημα για το περιεχόμενο. Οπότε.. ανυπομονούσα από εκείνη τη μέρα να δω να γίνεται βιβλίο. Είμαι υπερήφανος που το κατάφερα.


Ας αναφερθούμε περισσότερο σ’ αυτό. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα μυθιστόρημα 330 σελίδων, που φέρει τον τίτλο «Να με θυμάσαι τον Αύγουστο» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Υδροπλάνο». Ποιο υπήρξε το βασικό ερέθισμά σας για να ξεκινήσετε τη συγγραφή του συγκεκριμένου έργου;

Ο τίτλος είναι δικός μου, το εξώφυλλο των εκδόσεων Υδροπλάνο και το βιβλίο γεμάτο από νοσταλγικές φωνές και χιλιάδες εικόνες που όλοι έχουμε ζήσει στα παιδικά ή τα μεγαλύτερα της ζωής μας χρόνια.. Πιστεύω πως κάθε σελίδα του μπορεί να.. ξυπνήσει συναισθήματα σε οποιονδήποτε αναγνώστη, γυναίκα ή άνδρα, ανεξάρτητα από την ηλικία του. Όμορφα συναισθήματα.

Πείτε μας δυο λόγια για το περιεχόμενό του. Τι θα διαβάσει ο αναγνώστης πιάνοντας το βιβλίο αυτό στα χέρια του; Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο για να κοσμήσει το εξώφυλλό του βιβλίου σας; Έχει σχέση ο μήνας αυτός με την απώλεια και τη μοναξιά; Με την αγάπη που γίνεται ανάμνηση; Με την προσμονή που ποτέ δεν εκπληρώνεται παρά μόνο στα όνειρα;

Νοσταλγία και αθωότητα, παιχνίδια στην αλάνα, ζαβολιές και όνειρα .. Εικόνες μιας άλλης εποχής που θα μείνουν αξέχαστες. Το βιβλίο.. ξαναδιαβάζεται με την ίδια ευκολία της πρώτης φοράς. Μου το έχουν πει πολλοί αυτό. Κι είμαι υπερήφανος και γι’ αυτό.

Θα εντοπίσει ο αναγνώστης στον κεντρικό σας ήρωα στοιχεία της δικής σας προσωπικότητας;

Κάποιες φορές.. ίσως.

Προσπάθησα πάντως να κρατηθώ μακριά από τον πρωταγωνιστή και τις εμπειρίες του.

Ποιο είναι το γενικό μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας αυτό;

Να μην ξεχνάμε τα παιδικά μας χρόνια διότι τότε χτίστηκε ο χαρακτήρα μας. Νομίζω εύκολα ξεχνάμε οι άνθρωποι από που ξεκινήσαμε και τι αντικρίσαμε όταν πρωτοανοίξαμε τα μάτια μας. Γι’ αυτό μετά χανόμαστε. Κάπως έτσι παύουμε να έχουμε επαφή με το έδαφος.


Πιστεύετε πως ένας συγγραφέας έχει τη δύναμη μέσω της πένας του να αφυπνίσει τον αναγνώστη του, αλλά και να τον διδάξει; Αυτός είναι, εν τέλει, κι ο δικός σας σκοπός σε αυτό το μυθιστόρημα;

Υπέροχη ερώτηση. Αυτός πρέπει να είναι ο κυρίαρχος στόχος. Ζούμε σε μια εποχή που.. τίποτα δεν ελέγχουμε. Έχοντας όμως χάσει τον αυθορμητισμό και τον ανθρωπισμό μας. Πιστεύω πως όλοι κρύβουμε μέσα μας έναν υπέροχο τύπο, αλλά στην καθημερινότητα βγάζουμε τον σκληρό και τον απάνθρωπο επειδή νομίζουμε πως μόνο έτσι θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε. Θα ήθελα πολύ τα μηνύματα που περνούν από κάποια κεφάλαια του βιβλίου μου να έχουν αντίκτυπο στην ψυχολογία όσων διαβάσουν το βιβλίο. Θα είναι μια πολύ υπέροχη κατάκτηση.

Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Δεν έχει ηλικίες για να απευθυνθεί συγκεκριμένα το βιβλίο. Είναι ένα ρομαντικό μυθιστόρημα με πολύχρωμες εικόνες από εποχές ασπρόμαυρες που οι άνθρωποι ήταν παιδιά. Γυναίκες κι άντρες.

Γιατί επιλέξατε τις εκδόσεις «Υδροπλάνο» ως εκδοτικό σας σπίτι; Είστε ευχαριστημένος με την μέχρι τώρα σας συνεργασία;

Το βιβλίο το έστειλα πέρσι αρχές Σεπτέμβρη σε τρεις εκδοτικούς οίκους. Οι Εκδόσεις Υδροπλάνο μου απάντησαν σε.. 12 μέρες. Εκπληκτικό δώρο για μένα. Δεν γινόταν να αρνηθώ. Δεν το έχω μετανιώσει ούτε για μια στιγμή. Είναι υπέροχοι άνθρωποι συνεργαζόμαστε άψογα σε όλα τα επίπεδα. Να πω πως αρχές Δεκέμβρη είχα αποδοχή και από ακόμα έναν εκδοτικό Οίκο, πιο γνωστό στο χώρο του βιβλίου, μα ούτε που το σκέφτηκα να αναιρέσω τον λόγο μου στον εκδότη Θοδωρή Ευθυμιάδη και την Αναστασία Κορινθίου που είχε αξιολογήσει τα κείμενά μου. Τους ευχαριστώ πολύ.

Ετοιμάζετε κάτι νέο συγγραφικά ή είναι πολύ νωρίς ακόμα;

Έχω ήδη ξεκινήσει το δεύτερο βιβλίο, όμως θα το ξαναπιάσω από την επόμενη χρονιά.. καλά να είμαστε μέχρι τότε.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας.

Μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω..

Επίσης θα προτιμούσα να ακούσω τη δική σας φωνή να διαβάζει κάποιες αράδες του βιβλίου μου.

Θα ήταν υπέροχο..


Κύριε Αλεξόπουλε, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συνέντευξη και σας εύχομαι να είστε πάντα δημιουργικός.


Βιογραφικό


Ο Κώστας Αλεξόπουλος γεννήθηκε στο Βρανά Ηλείας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Αθλητική Δημοσιογραφία, Επικοινωνία και Ψυχολογία στον Αθλητισμό, Οργάνωση-Διοίκηση Επιχειρήσεων, Προγραμματισμό, Ανάλυση-Σχεδιασμό Συστημάτων, Διαχείριση Προσωπικού, Ανάπτυξη Τεχνικών και Προώθηση Δράσεων Εταιριών, Δημόσιες Σχέσεις, Τεχνική Γραπτού και Προφορικού Λόγου, Σεμινάρια Πολιτικών και Κοινωνικών Διαλέξεων. Εργάστηκε σε πολλά αθλητικά μέσα ως ρεπόρτερ, αρχισυντάκτης αλλά και διευθυντής. Στις εφημερίδες ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ, ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΠΟΡ, ΕΞΕΔΡΑ, στους τηλεοπτικούς σταθμούς (ΑΝΤ1, NOVA, COSMOTE TV, στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και στα περιοδικά MAX, ENA, FOR HIM, αλλά και ως καθηγητής δημοσιογραφίας στο Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ και το ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ. Μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και Ειδικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ). Λατρεύει την ελληνική γλώσσα. Έχει εκδώσει δύο free press εφημερίδες, ποικίλης ύλης (City News, F-act).

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια