Ο συγγραφέας Ανδρέας Καπανδρέου μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022

 


Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 7,8 και 9 Οκτωβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Τα λογοτεχνικά φεστιβάλ «Όψεις του Φανταστικού» δίνουν μια πολύ καλή ευκαιρία στους συγγραφείς να παρουσιάσουν το έργο τους στο κοινό αλλά και να αλληλοεπιδράσουν με άλλους συγγραφείς καθώς και τους αναγνώστες. Αισθάνομαι πολύ χαρούμενος που θα έχω ξανά την ευκαιρία να συμμετέχω στο συγκεκριμένο Φεστιβάλ.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Έχω συμμετάσχει αρκετές φορές στα φεστιβάλ «Όψεις του Φανταστικού», τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα. Η διοργάνωση των φεστιβάλ αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους συγγραφείς να παρουσιάσουν τα βιβλία τους αλλά και να γνωρίσουν τη δουλειά άλλων συγγραφέων.

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!
Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.
Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»
Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένος με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε οι «Συμπαντικές Διαδρομές» καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια να στηρίξουν τη λογοτεχνία του φανταστικού αλλά και τους συγγραφείς με τους οποίους συνεργάζονται. Φυσικά πάντα υπάρχουν περισσότερα πράγματα που μπορούν να γίνουν, τόσο από τον εκδοτικό οίκο αλλά και από τους ίδιους τους συγγραφείς.


Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Η λογοτεχνία του φανταστικού έχει αρκετούς συνειδητοποιημένους αναγνώστες οι οποίοι την αποζητούν και μπορούν να χαρακτηριστούν ως «φανατικοί». Υπάρχουν όμως και αρκετοί αναγνώστες που διαβάζουν και απολαμβάνουν το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για λογοτεχνία του φανταστικού. Εξάλλου, στίγματα του φανταστικού μπορεί κάποιος να διαβάσει και να τα απολαύσει και σε βιβλία συγγραφέων οι οποίοι δεν έχουν ταυτιστεί με το συγκεκριμένο λογοτεχνικό είδος.

Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Γνωρίζω κάποιους από τους συγγραφείς που συμμετέχουν στο φεστιβάλ. Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία και να απολαύσουν αυτή τη γιορτή λογοτεχνίας.

Μιλήστε μας για το δικό σας βιβλίο. Τι πραγματεύεται με δυο λόγια;

Στο φετινό φεστιβάλ θα παρουσιάσω δύο από τα βιβλία μου: 1. Τη συλλογή διηγημάτων «Ο γιος της μάγισσας: αλλόκοτες ιστορίες». Πρόκειται για σύντομα διηγήματα μέσα στα οποία μπλέκονται πραγματικά και φανταστικά γεγονότα. 2. Tο ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο « Ο μυστικός σύντροφος του Ρήγα: η άγνωστη μαρτυρία του Ιωάννη Καρατζά». Το μυθιστόρημα βασίζεται στην υπόθεση «τι θα γινόταν αν» (what if): αποτύγχανε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 και ολόκληρος ο ελληνισμός ζούσε ακόμα υπό οθωμανική κατοχή. Ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο Ιωάννης Καρατζάς ο λόγιος Κύπριος σύντροφος του Ρήγα Φεραίου Βελεστινλή ο οποίος επιστρατεύεται από το μέλλον με στόχο να διασώσει τα επαναστατικά κείμενα του Ρήγα. Το δεύτερο μέρος του βιβλίου ακολουθεί την ιστορία του Ρήγα και της παρέας του στη Βιέννη του 1790.

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση των βιβλίου σας και τι ώρα;

Τόσο στη Λευκωσία (Παρασκευή 7 Οκτωβρίου), όσο και στη Λάρνακα (Κυριακή 9 Οκτωβρίου) οι παρουσιάσεις των βιβλίων μου θα πραγματοποιηθούν λίγο μετά τις 18:00.

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Η λογοτεχνία μας προσφέρει τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε σε άλλους τόπους, χρόνους και καταστάσεις που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να ταξιδέψουμε στην πραγματικότητα. Όσοι το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό, αξιοποιούν την ανάγνωση βιβλίων για να ταξιδέψουν ακόμα και όταν γύρω μας υπάρχουν πανδημίες, καραντίνες, πόλεμοι, ακόμα και όταν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια είναι κλειστά. Ευχαριστώ λοιπόν όλους τους αναγνώστες που συνταξίδεψαν μαζί μου και με τα βιβλία μου όλα αυτά τα χρόνια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια