Βιβλιοπροτάσεις: Επιλέγουμε βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων


Οι βιβλιοπροτάσεις των Τεχνών επιστρέφουν κι αυτή την εβδομάδα με πολύ αξιόλογα βιβλία που οπωσδήποτε δεν αφήνουν αδιάφορο το αναγνωστικό κοινό. Ποίηση, μυθιστόρημα, ιστορία και μυθοπλασία πλέκουν με δεξιοτεχνία τις λέξεις και προσφέρονται ως μια ευχάριστη συντροφιά, πνευματική περιπλάνηση και ψυχαγωγία. 


Βιβλίο πρώτο:

Δεν σηκώνουν άλλο φόβο οι εποχές, του Στέφανου Μαλλιαρού
Εκδόσεις: Φίλντισι
Κατηγορία: Ποίηση


Πρόκειται για την πρώτη επίσημη δημιουργική προσπάθεια του Στέφανου Μαλλιαρού, η οποία ομολογουμένως δίνει την εντύπωση στον αναγνώστη ότι συνοδεύεται και με κάποιου είδους φανταστική μελωδία. Εύλογα, βέβαια, καθώς το βιβλίο αυτό αποτελεί θα λέγαμε ένα "στιχουργικό τετράδιο" του γράφοντος, απόρροια των μαθημάτων δημιουργικής γραφής που παρακολούθησε ο ίδιος στο Μικρό Πολυτεχνείο με δασκάλα του την πολυτάλαντη Λίνα Νικολακοπούλου.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Βιβλίο δεύτερο:

ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΜΟΥ ΒΑΝΕΣΑ, της ΚΕΪΤ ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΡΑΣΕΛ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Μυθιστόρημα


Ένα συγκλονιστικό, προκλητικό και εθιστικό μυθιστόρημα, αρκετά σκληρό θεματολογικά, καθώς αναφέρεται στην παιδοφιλία και την παιδεραστία, αλλά και στον τρόπο που η σεξουαλική εκμετάλλευση επιδρά ασυνείδητα στις ψυχές ανήλικων ατόμων και τελικά τις καταστρέφει.
Η ιστορία του περιγράφει τη φθαρμένη σύγχρονη εποχή και την πραγματικότητά της, σκιαγραφεί επιτυχημένα τους χαρακτήρες της, έχει έξυπνη πλοκή και φυσικά στέλνει πληθώρα μηνυμάτων στον αναγνώστη, τον οποίο κι επιθυμεί να προβληματίσει.
Απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Βιβλίο τρίτο:

Του Λαγού τ’ Αυτιά και του Δαιμόνου η Τράπεζα, του Πάνου Χρυσοστόμου
Εκδόσεις: Φίλντισι
Κατηγορία: Μυθιστόρημα

Το βιβλίο αυτό εμπνέεται από αληθινά γεγονότα, τα οποία έχουν την αφετηρία τους στο 1922, τότε που ο ξεριζωμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας σημάδεψε για πάντα τις ζωές τους. Η ιστορία σκιαγραφεί τη ζωή ενός μικρού κοριτσιού το οποίο έζησε την προσφυγιά και τον διωγμό από το Αϊβαλί κι επιχειρεί στη νέα του άγνωστη πατρίδα, τη Μυτιλήνη, ως μετανάστρια πια, να έρθει αντιμέτωπη με τις δυσκολίες, τα εμπόδια, τη ρατσιστική αντιμετώπιση και τις αγριότητες αυτής και να επιβιώσει. 
Η ανατροπή δίνει φως στα σημάδια του χρόνου που πάντα αλλάζει και ποτέ δε μένει στάσιμος σε μια εποχή.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Βιβλίο τέταρτο:

Ο ήλιος του μεσονυκτίου, της Στέφανι Μέιερ,
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Μυθιστόρημα


Ένα συγκλονιστικό επικό μυθιστόρημα που αποτελεί τη συνέχεια του επίσης συγκλονιστικού μυθιστορήματος Λυκόφως της ίδιας συγγραφέως και που παρουσιάσει την θρυλική αγάπη της Μπέλα Σουάν και του Έντουαρντ Κάλεν, αυτή τη φορά από την πλευρά του Σουάν. Η ιστορία επιδιώκει να παρουσιάσει τις καταστροφικές συνέπειες της αθάνατης αγάπης.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Βιβλίο πέμπτο:

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΥΘΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΥΜΗΣΗ, του Τάκη Χ. Ιορδάνη
Εκδόσεις: Αω
Κατηγορία: Διήγημα


Πρόκειται για μια συλλογή εννέα διηγημάτων που προσεγγίζουν μια άλλη εποχή και που ως επίκεντρο έχουν τον γενέθλιο τόπο του συγγραφέα, ενώ στο σύνολό τους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αυτοβιογραφικές.
Ο συγγραφέας παρόλο που θίγει ανοιχτά το θέμα της φτώχειας και του σκληρού αγώνα για την επιβίωση των ανθρώπων της πολύπαθης Ελλάδας του περασμένου αιώνα, παρόλο που προσπαθεί να αντισταθεί στη δύναμη της λήθης, προσεγγίζοντας με σεβασμό τα χρόνια μιας περασμένης εποχής, που πίσω πια δε γυρνούν, ωστόσο το θέμα αυτό το αφήνει συνειδητά και διακριτικά σε δεύτερη μοίρα. Το κέντρο βάρους του δίνεται ξεκάθαρα στην απεικόνιση των ηθών, της εθιμικής συμπεριφοράς του τόπου του και του συλλογικού τρόπου ζωής των κατοίκων του χθες. Γι’ αυτό και το έργο του αποτελεί ένα σημαντικό έργο ηθογραφίας, φόρο τιμής στη γενέθλια γη του, που ποτέ δεν έπαψε να αγαπά και να φέρνει στο νου.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Βιβλίο έκτο:

Περί έρωτος, του Βασίλη Σαλταγιάννη
Εκδόσεις: Καθρέφτης ήχων αληθινών
Κατηγορία: Βιβλίο - cd


Πρόκειται για την τέταρτη δισκογραφική δουλειά του ερμηνευτή και τραγουδοποιού Βασίλη Σαλταγιάννη, η οποία φιλοξενεί ερωτικούς στίχους αξιόλογων στιχουργών όπως της Χαράς Ρίζου, της Έμυς Μύγια, της Στέλλας Πετρίδου, της Σοφίας Καποράνη, του Κωνσταντίνου Προβατά, του Παναγιώτη Ορνιθόπουλου, αλλά και του ίδιου.
Το βιβλίο συνοδεύεται και από κείμενα των δημιουργών του, τα οποία σχετίζονται με τα τραγούδια της συλλογής και οπωσδήποτε αποτελούν μια ευχάριστη απόδραση του νου στα μονοπάτια της ποίησης και της ελεύθερης πνευματικής αναζήτησης. 

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια