Βάιος Κουκκόνης: "Το γράψιμο είναι μια μεγάλη αγάπη που δεν σταματά ποτέ"

 


«Την επιθυμία της συγγραφής την είχα πάντα μέσα μου. Και στη ζωή μου πάντα είχα την ανάγκη να αποτυπώσω αυτά που νιώθω, και έτσι να τα μοιραστώ με τους άλλους», λέει ο Βάιος Κουκκόνης, με αφορμή το δεύτερο βιβλίο του «Θα σε καλύψω» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μιχάλη Σιδέρη».

«Πρόκειται για ένα βιβλίο που πιάνεται με σκληρά κοινωνικά ζητήματα μέσα από δόσεις μυστηρίου. Μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πως τα όνειρά μας δεν τα στηρίζουμε σε ξένα χέρια γιατί λυγίζουν εύκολα και πέφτουν. Τα όνειρα γίνονται χρυσάφι όταν τα εμπιστευόμαστε στις δυνάμεις που κρύβουμε στην ψυχή», μοιράζεται μαζί μας. 

 

Τι είναι αυτό που έβαλε στη ζωή σας τη συγγραφή;

Την επιθυμία της συγγραφής την είχα πάντα μέσα μου. Και στη ζωή μου πάντα είχα την ανάγκη να αποτυπώσω αυτά που νιώθω, και έτσι να τα μοιραστώ με στους άλλους. Είναι ο δικός μου τρόπος έκφρασης, ο δικός μου τρόπος να κάνω το ίδιο ταξίδι με άλλους στα συναισθήματα και στις συγκινήσεις που σου προσφέρει απλόχερα η ανάγνωση ενός βιβλίου. Τα τελευταία χρόνια αυτή η ανάγκη απλά μετουσιώθηκε σε έργο και πήρε σάρκα και οστά με τα δύο βιβλία που έχω ήδη εκδώσει και με ένα τρίτο που έρχεται σε λίγο καιρό. 

Το «Μόνος μαζί σου» είναι το πρώτο σας μυθιστόρημα. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό; 

Το «Μόνος μαζί σου» είναι ένα κοινωνικό, ψυχολογικό μυθιστόρημα. Είναι ένα βιβλίο γεμάτο συναισθήματα, γιατί είναι η ιστορία ενός "διαφορετικού" αλλά και τόσο συνηθισμένου ανθρώπου που όλοι έχουμε γνωρίσει στην ζωή μας αλλά δεν τον βλέπουμε με τα σωστά μάτια, με τα μάτια της ψυχής. Είναι η πορεία στη ζωή ενός ανθρώπου που κατάφερε να χαράξει τον δικό του δρόμο στη ζωή και να φτάσει στην λύτρωση και την δικαίωση περνώντας μέσα από πολλές συμπληγάδες και εμπόδια. Εμπόδια που του αναπαράγουν μία μόνιμη συναισθηματική στρεβλότητα, που τον εμποδίζει να βιώσει τη χαρά. 

Τα Τρίκαλα είναι τόπος καταγωγής σας. Είναι και ο λόγος που τους δώσατε μια διακεκριμένη και πρωταγωνιστική θέση; 

Τα Τρίκαλα είναι ο τόπος καταγωγής μου και ο τόπος που μεγάλωσα. Και έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου, όπως ο τόπος καταγωγής του καθένα μας. Ήθελα να έχουν μια θέση στην ιστορία του βιβλίου μου γιατί είναι ο ιδανικός τόπος για να διαδραματιστεί αυτή η ιστορία ζωής του πρωταγωνιστή. Θέλησα έτσι να μπλέξω τον μύθο με την πραγματικότητα, τους φανταστικούς χαρακτήρες με τον αληθινό τόπο και έτσι, το αποτέλεσμα να συνδυάζει την μυθοπλασία με την πραγματικότητα. 

Ας αναφερθούμε και στο νέο σας βιβλίο. «Θα σε καλύψω», αρχικά εξαιρετικός τίτλος που προκαλεί για ανάγνωση. Δώσε μας τις πρώτες «συστάσεις». 

Ο τίτλος αντιπροσωπεύει ακριβώς το νόημα και την ιστορία του βιβλίου. Τα πρόσωπα, που τις ζωές τους ακολουθεί η ιστορία του βιβλίου μέσα από την κάλυψη, πορεύονται μέσα από την κάλυψη γεγονότων και καταστάσεων, ενώ συνεχίζουν να ζουν και να εκπληρώνουν τους στόχους και τα όνειρα ζωής τους. Η κάλυψη όσο λανθασμένη κίνηση και αν φαίνεται με την πρώτη ανάγνωση τόσο –τελικά- θα είναι αυτή που θα οδηγήσει και στην τελική λύτρωση και δικαίωση. Είναι ένα βιβλίο που πιάνεται με σκληρά κοινωνικά ζητήματα μέσα από δόσεις μυστηρίου. Μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πως τα όνειρά μας δεν τα στηρίζουμε σε ξένα χέρια, γιατί λυγίζουν εύκολα και πέφτουν. Τα όνειρα γίνονται χρυσάφι όταν τα εμπιστευόμαστε στις δυνάμεις που κρύβουμε στην ψυχή! 

Εκτός από συγγραφέας είστε και επιστήμονας. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η πορεία σας όσον αφορά τις σπουδές σας. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. 

Σε αυτό το σημείο ξεκινάνε οι δύσκολες ερωτήσεις! Μου είναι αρκετά  δύσκολο να αρχίζω να μιλάω για εμένα. Οι σκέψεις μου, οι ιδέες μου, αυτά που αγαπώ και αυτά που μισώ τα αφήνω να ειπωθούν από  τα ίδια τα λογοτεχνικά παιδιά μου! Το σίγουρο είναι πως όλα γίνονται με ατέρμονη αγάπη πρωτίστως, και ύστερα με επιμονή και υπομονή. 

Με τους μαθητές σας διαβάζετε τα βιβλία σας; Έχετε μελλοντικά συγγραφικά σχέδια; 

Με τους μαθητές μου προσπαθώ όσο το δυνατόν περισσότερο να συζητάμε για εξωσχολικά βιβλία. Βιβλία που σχετίζονται με την επιστήμη, την τέχνη, τη λογοτεχνία. Αν αυτά τα ερεθίσματα οδηγήσουν τους μαθητές μου να ενδιαφερθούν για την ανάγνωση των δικών μου πονημάτων, η χαρά μου διπλασιάζεται.

Γενικά είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως η μελέτη και η ανάγνωση βιβλίων διευρύνει το πνεύμα και ανοίγει τους ορίζοντες, ειδικά στους μαθητές, που δημιουργούν και εξερευνούν ακόμα το μαθησιακό τους πεδίο.

Μελλοντικά σχέδια συγγραφής για μένα υπάρχουν πάντα όσο υπάρχει μέσα μου και η ανάγκη έκφρασης και δημιουργίας. Βρίσκομαι στην ολοκλήρωση ενός τρίτου μυθιστορήματος που το μυστήριο και η αγωνία θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του.  


Βιογραφικό:

Γεννήθηκε το 1981 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας, όπου πέρασε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια. Σπούδασε Μοριακή Βιολογία – Βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, ενώ από το 2018 είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως εκπαιδευτικός προετοιμάζοντας μαθητές για την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Παράλληλα, παρακολούθησε μα­θήματα Δημιουργικής Γραφής με καθηγήτρια την κ. Αργυρώ Μα­ντόγλου. Λατρεύει το διάβασμα, τη γυμναστική και τα ταξίδια. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια