Πρόσκληση παρουσίασης καταλόγου της έκθεσης φωτογραφίας «ο κήπος» του Μανώλη Μπαμπούση στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της ΑΣΚΤ στην Αθήνα

 


Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών

(ΑΣΚΤ)

και

ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜΟΜus)

σας καλούν

στην παρουσίαση του καταλόγου της έκθεσης του Μανώλη Μπαμπούση

ο κήπος 

την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022, στις 18:30,

στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της ΑΣΚΤ

(Πειραιώς 256, Αγ. Ιωάννης Ρέντης, Αθήνα) 


Ο κατάλογος «ο κήπος» τεκμηριώνει την ευρύτητα της πορείας του Μανώλη Μπαμπούση, την οποία χαρακτηρίζει πρωτίστως η συνοχή των εικαστικών του προτάσεων. Στα έργα του, είτε πρόκειται για αναλογικές ή ψηφιακές φωτογραφίες, βίντεο και σχέδια, είτε για ηχητικές και εκτεταμένες εγκαταστάσεις-παρεμβάσεις στον χώρο, ο Μανώλης Μπαμπούσης εγείρει έναν γενικότερο προβληματισμό που εκτείνεται από τις πολιτιστικές πρακτικές, την τέχνη, τους θεσμούς, τα μουσεία και τους «εκπροσώπους» τους έως τις παγίδες, τις δυσαρμονίες και τον κατακερματισμό της σύγχρονης ζωής· και από την αρχιτεκτονική και τη λειτουργία της, τον χώρο, την έννοια της ουτοπίας και της συσσώρευσης κάθε λογής αντικειμένων, έως την ολοκληρωτική ρήξη και αποκοπή του ανθρώπου από τη φύση, τις σύνθετες και απρόβλεπτες κοινωνικές, θρησκευτικές, πολιτικές και οικονομικές πραγματικότητες.

Περιηγούμαστε σε φανταστικά μουσεία και σε μνημεία, σε δημόσιους χώρους και σε υπηρεσίες με ευρηματικούς τίτλους διαπνεόμενους από βιτριολικό χιούμορ, βλέπουμε τον ηθελημένα άναρχο κήπο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών που σχεδίασε, αλλά και ακούμε τον ίδιο τον εικαστικό να εκθέτει τις απόψεις του για την τέχνη. Οι εικόνες και ο λόγος του Μπαμπούση γίνονται απροσδόκητα οικείοι, το σύμπαν του είναι ένας υποβλητικός κόσμος αναφορών, οι οποίες φορτίζονται από τον τρόπο με τον οποίον τις επεξεργάζεται. Ο «κήπος» του επιζητεί τη συμμετοχή μας στην ανακάλυψη και στην εξερεύνησή του. (Γιάννης Μπόλης, 2022, από τον κατάλογο της έκθεσης).


 

Στην παρουσίαση του καταλόγου θα απευθύνoυν χαιρετισμό οι:

Νίκος Τρανός, Καθηγητής και Πρύτανης της ΑΣΚΤ

και Μαρία Τσαντσάνογλου, Αν. Γενική Διευθύντρια MOMus &

Διευθύντρια MOMUs-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

 

Για τον κατάλογο θα μιλήσουν οι:

Θούλη Μισιρλόγλου, Αν. Διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης &

MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών  

Γιάννης Μπόλης, Επιμελητής της έκθεσης, Ιστορικός της Τέχνης,

Προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

και Μανώλης Μπαμπούσης

 

Πριν την παρουσίαση του καταλόγου «ο κήπος», στις 17:30,θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην ομότιτλη έκθεση που παρουσιάζεται στην Αίθουσα Νίκος Κεσσανλής της ΑΣΚΤ έως τις 8 Δεκεμβρίου 2022. 

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό


Στοιχεία έκδοσης

Επιμέλεια-σχεδιασμός: Μανώλης Μπαμπούσης

Συντονισμός: ΑRTVIRUSFREE ΑΜΚΕ

Κείμενα: Barbara Polla, Επιμελήτρια της έκθεσης

Γιάννης Μπόλης, Επιμελητής του ΜΟΜus

Μανώλης Μπαμπούσης, Ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ

Μεταφράσεις: Patricia Barbeito, Barbara Polla

Φωτογραφίες έκθεσης: Μανώλης Μπαμπούσης

Έκδοση: ΑRTVIRUSFREE ΑΜΚΕ

Παραγωγή: Γ. Κωστόπουλος-Γραφικές Τέχνες Α.Ε.

Ο κατάλογος διατίθεται στην έκθεση. Τιμή: 12€


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Αίθουσα «Nίκος Κεσσανλής»

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256

Εγκαίνια: Δευτέρα 24.10.2022 / 19:00 - 23:00


ΜANΩΛΗΣ ΜΠΑΜΠΟΥΣΗΣ ο κήπος

 

Διάρκεια: 24.10 - 08.12.2022

Τετάρτη 12:00 - 20:00 / Πέμπτη - Παρασκευή 11:00 - 19:00 / Σάββατο - Κυριακή 11:00 - 16:00

 

Συν διοργανωτής: ΜΟΜus

Επιμέλεια: Barbara Polla   - MOMus / Επιμελητής: Γιάννης Μπόλης

 

Πρέπει να κάνεις, για να ζήσεις. 

Θέλω να ζήσω.

 Έχω πολλά να κάνω. 

Μανώλης Μπαμπούσης

 

Η έκθεση «ο κήπος» στον εκθεσιακό χώρο της ΑΣΚΤ, «Νίκος Κεσσανλής», ξετυλίγει ένα πολυμεσικό πορτραίτο του Μανώλη Μπαμπούση. Το συνθέτουν παλαιά και νέα έργα της μακριάς διαδρομής του, τυπωμένες φωτογραφίες, βιντεοπροβολές εικόνων, σχέδια, εγκαταστάσεις και ηχητικά έργα. Η ποίησή του κατ’ εξοχήν ‘’poélitique’’ διατρέχει όλη την έκθεση.

Ο Μανώλης Μπαμπούσης, φωτογράφος, εικαστικός και αρχιτέκτονας, ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ, είναι ένας αιχμηρός κριτικός της καταναλωτικής κοινωνίας, των θεσμών, ακόμη και της τέχνης, είναι ένας «παραγωγός ουτοπίας».

Το 2011, με τη μελέτη, σχέδιασμό, οργάνωση και επίβλεψή του Μανώλη Μπαμπούση       επί της πρυτανείας του Γιώργου Χαρβαλιά, το πάρκινγκ της Σχολής, μετατράπηκε σε κήπο.        Ο Μπαμπούσης, τώρα με μια εγκατάσταση μεταφέρει το «πάρκινγκ» στον εκθεσιακό χώρο της σχολής, ενώ σε μια αίθουσα προβάλλεται ένα ηχητικό βίντεο με τη φωνή του καλλιτέχνη και τις εικόνες του κήπου. Παράλληλα, η πρόσφατη φωτογραφική σειρά «θέα» (2022), παρουσιάζει δέντρα που μεγαλώνουν αντικρίζοντας τη θάλασσα, φυτεμένα στο νησί Κέα, το διάστημα 2000-2022, τα περισσότερα από τον ίδιο τον καλλιτέχνη. Οι φωτογραφίες αυτές αντιπροσωπεύουν το πράσινο ρεύμα της ζωής και της τέχνης του Μπαμπούση.

Για πρώτη φορά εκθέτει τα μεγάλα «σχέδια ψηφιδωτά» (2021-2022), και μία νέα εγκατάσταση, ένα παιχνίδι συγκρούσεων μεταξύ αρχιτεκτονικής και φύσης με νέες και παλιότερες φωτογραφίες και αρχιτεκτονικές μακέτες από κυβόλιθους, μέταλλο, ξύλο, κατα- λόγους και βιβλία (2021-2022).

Το αυτοβιογραφικό βίντεο «εκτός σχεδίου» (2022), μας ξεναγεί με χιούμορ στις εμμονές του, με όλα τα πιθανά και φανταστικά μουσεία και μνημεία από το «νεκροταφείο των ανωνύμων καλλιτεχνών», τα «Nothing shops» όπου πληρώνεις χωρίς να αγοράζεις τίποτα, μέχρι το «Forest Delivery Service», όταν με ένα τηλεφώνημα έρχεται το δάσος!

Η βίντεο προβολή και εγκατάσταση «χωρίς» (2022), με 180 ανέκδοτες φωτογραφίες και τα ηχητικά έργα της έκθεσης αφορούν τον κόσμο της τέχνης όπως και «το βραβείο του αρχιτέκτονα» (2003), έργο με το οποίο ο καλλιτέχνης αναφέρεται «σ ‘εκείνους που ανέχτηκαν αδιαμαρτύρητα τον τεμαχισμό και κακοποίηση του ΦΙΞ, ενός σημαντικού έργου του Ζενέτου».

Από τα παλαιοτέρα έργα  ο Μπαμπούσης εκθέτει το βίντεο και τις φωτογραφίες του 1973 όταν με μια ομάδα μουσικών, συμμετείχε σε μία δράση στο ψυχιατρείο της Volterra-Ιταλία καθώς και σχέδια του 1975 από την διπλωματική του εργασία στην Αρχιτεκτονική (Νatalini, Superstudio) με τα οποία πρότεινε αντί της ανέγερσης ενός νέου ψυχιατρείου την  κατεδάφισή του, αφήνoντας ως μνημείο μόνον έναν τοίχο. Όπως ο τοίχος καθισμένος σε καρέκλες που εξέθεσε το 2014 στη Γκαλερί της Ιλεάνας Τούντα.

Οι φωτογραφίες «Αθήνα» (1985-1996), αναδεικνύουν το αδιαμόρφωτο της προ- ολυμπιακής Αθήνας, απεικονίζοντας τους κάτοικους της ως εξωγήινους επιθεωρητές ημιτελών έργων, ενώ η σειρά φωτογραφιών των ΑΤΜ με τίτλο «μπούστα» (1998-1999) και οι βίντεο προβολές εικόνων «μυστικά» (2001), «κρίση» (2003-2006), διερευνούν την παγκοσμιοποιημένη και άυλη οικονομία και τις αξιολογήσεις οι οποίες πραγματοποιούνται στους θεσμικούς χώρους.

 

Στην έκθεση «ο κήπος» παρουσιάζονται επίσης σε βίντεο προβολές, φωτογραφικά έργα των σπουδαστών των οποίων υπήρξε καθηγητής του εργαστηρίου φωτογραφίας από την ίδρυσή του το 1999 μέχρι το 2013.

 

Ο κατάλογος της έκθεσης με κείμενα των Barbara Polla, Γιάννη Μπόλη και Μανώλη  Μπαμπούση θα είναι διαθέσιμος μετά τα εγκαίνια.

 

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα και οικονομική υποστήριξη του ΥΠΠΟ, του ΜΟΜus, και την αιγίδα της ΑΣΚΤ, τις ευγενικές χορηγίες του ΝΕΟΝ, της RENAULT, του κτήματος ΚΥΡ –ΓΙΑΝΝΗ, ενώ αποτελεί προμπιεναλική δράση της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που διοργανώνει το MOMus.

 

Οργάνωση - παραγωγή έκθεσης: ARTVIRUSFREE AMKE 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια