Βιβλιοπροτάσεις: Επιλέγουμε τα βιβλία της εβδομάδας


Πολλές οι βιβλιοπροτάσεις των Τεχνών κι αυτή την εβδομάδα. Άλλωστε, η αυξημένη εκδοτική παραγωγή αλλά και το εντυπωσιακά αυξημένο ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού εν όψει Χριστουγέννων οδηγεί κι εμάς τους βιβλιοφάγους σε ένα ακόμα μεγαλύτερο ταξίδι αναζήτησης βιβλίων που κεντρίζουν έντονα το ενδιαφέρον, και που οπωσδήποτε αξίζει να διαβαστούν. 

Ας δούμε μερικά από αυτά:




Βιβλίο πρώτο:

Μια Λίμνη Όνειρα, Μια Θάλασσα Τραγούδι, της Ευφροσύνης Λούζη
Εκδόσεις: Μιχάλη Σιδέρη
Κατηγορία: Παραμύθι


Η ιστορία του βιβλίου κάνει λόγο για τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και για την προσπάθεια γνωριμίας αυτών, αλλά περισσότερο για την προσπάθεια γνωριμίας, αποδοχής και βελτίωσης του ίδιου του εαυτού. Η προσπάθεια αυτή, σύμφωνα με τη συγγραφέα και το μήνυμα που επιδιώκει να περάσει μέσω της ηρωίδας της, πρέπει να είναι καθημερινή και ποτέ να μη μένει στάσιμη είτε από κούραση, είτε από απογοήτευση, είτε ακόμα κι από δισταγμό. 

Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου φιλοξενούνται μια σειρά από δραστηριότητες,  αρκετά διασκεδαστικές για τους μικρούς αναγνώστες, που στόχο έχουν να προσελκύσουν περισσότερο το ενδιαφέρον τους και να τα ψυχαγωγήσουν.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο στη συνέντευξη της συγγραφέως εδώ


Βιβλίο δεύτερο:

Γονείς σ’ έναν κόσμο γεμάτο οθόνες, των Καταλινά Μπρισενιό & Μαρί-Κλοντ Ντικά

Μετάφραση: Γιούλα Σταθοπούλου

Εκδόσεις: Gema
Κατηγορία: Ψυχολογία

Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν πολύτιμο κι απαραίτητο οδηγό για τους γονείς ανήλικων παιδιών της σημερινής ψηφιακής εποχής. Κι αυτό γιατί η εποχή που όλοι μας βιώνουμε, λόγω της μεγάλης τεχνολογικής ανάπτυξης, απομονώνει τους ανθρώπους, πολύ δε περισσότερο τους νέους ηλικιακά (παιδιά κι έφηβους), τους εγκλωβίζει σε ένα σκοτεινό κι επικίνδυνο ψηφιακό περιβάλλον κι αναπόφευκτα τους υποτάσσει καθώς επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και της προσωπικότητάς τους. 

Οι δύο συγγραφείς του βιβλίου παρουσιάζουν ξεκάθαρα τη γενικότερη εικόνα που χαρακτηρίζει τη σημερινή εποχή, ενώ παράλληλα προσφέρουν έξυπνους τρόπους και λύσεις για να βοηθήσουν τους γονείς αρχικά να εντοπίσουν το πρόβλημα στην οικογένειά τους κι έπειτα να προσπαθήσουν να το περιορίσουν και σταδιακά να το αντιμετωπίσουν προκειμένου να προστατευτούν με επιτυχία τα παιδιά τους από τις ψηφιακές παγίδες, οι οποίες δυστυχώς εντοπίζονται παντού, σε κάθε τους δραστηριότητα, αλλά και σε κάθε ηλικία.

Το βιβλίο ενδείκνυται για κάθε γονέα που φιλοδοξεί να μεγαλώσει τα παιδιά του σε ένα φυσικό περιβάλλον, πιο αυτόνομο, πιο δημιουργικό και πιο ευχάριστο.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Βιβλίο τρίτο:

Η συνταγή της ευτυχίας σε επτά ημέρες, της Στέλλας Σιδεράτου
Εκδόσεις: Ελκυστής
Κατηγορία: Ψυχολογία, Αυτοβελτίωση


Μπορεί να υπάρξει συνταγή για την διεκδίκηση της ευτυχίας και μάλιστα τόσο επιτυχής και άμεση όσο μας υπόσχεται ο τίτλος του βιβλίου αυτού; Η συγγραφέας Στέλλα Σιδεράτου αυτό υπόσχεται στον αναγνώστη κι αυτό επιδιώκει, μέσω της αξιοποίησης των ακαδημαϊκών της γνώσεων και της μετάδοσής τους σε ανθρώπους που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Με τον απλό και κατανοητό τρόπο γραφής της επιδιώκει να δώσει άμεσες και στοχευμένες απαντήσεις σε θέματα καθημερινότητας, διατροφής, ψυχολογίας, εσωτερικής αναζήτησης και προβληματισμού κ.α.

Το μυστικό της: Η απλότητα.

Η επταήμερη συνταγή της επιτυχίας της είναι εφικτή για τον οποιονδήποτε αρκεί αυτός που θα την διεκδικήσει να είναι εφοδιασμένος με καλή διάθεση, αισιοδοξία, πίστη κι επιμονή.

Ένα βιβλίο που οπωσδήποτε αξίζει να διαβαστεί.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Βιβλίο τέταρτο:

Είναι προς θάνατον, του Γεώργιου Σκούρτη
Εκδόσεις: ΑΩ
Κατηγορία: Ποιητική συλλογή


Μία αρκετά ενδιαφέρουσα ποιητική συλλογή στην οποία κονταροχτυπιέται φανερά η σύγχρονη ελεύθερη ποίηση με την αυστηρά παραδοσιακή φόρμα της παλαιότερης. Υπερέχει ξεκάθαρα η πειθαρχημένη της μορφή, που με τη σειρά της στο μεγαλύτερο μέρος της μας παραπέμπει ευχάριστα στην ομορφιά, στη χάρη και στην μοναδικότητα του δημοτικού τραγουδιού.

Η συλλογή μιλάει για τον θάνατο όπως άλλωστε μαρτυρεί και ο τίτλος της, ως μια υπαρκτή πραγματικότητα, αποκομμένη από τα δεσμά του χρόνου που περνάει ανέπαφος στη λήθη.

Πλούσιο λεξιλόγιο, σωστή και δομημένη γραφή, συμβολική ποίηση, από έναν ταλαντούχο ποιητή της νέας γενιάς που οπωσδήποτε αξίζει να διαβαστεί.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Βιβλίο πέμπτο:

Επικίνδυνη, της Μαρίας Μαρσέλου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Μυθιστόρημα


Πρόκειται για ένα κοινωνικό και ερωτικό μυθιστόρημα, με αρκετά στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ. Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου είναι η Ηλέκτρα, η οποία είναι μια αρκετά δυναμική γυναίκα του σήμερα, γεμάτη αυτοπεποίθηση, που θέτει πάντα υψηλούς στόχους στη ζωή της και τους πετυχαίνει. Τέλεια δουλειά, τέλειο σύντροφο, τέλεια κοινωνική ζωή. Μέχρι που ερωτεύεται κάποιον άλλον και που εξαιτίας του οδηγείται στα άκρα.

Ένα καλογραμμένο βιβλίο που εστιάζει στα παιδικά τραύματα των κεντρικών ηρώων, σκιαγραφεί με επιτυχία τους χαρακτήρες τους και περιγράφει το πώς αυτά διαμόρφωσαν συμπεριφορικά την ενήλικη ζωή τους.

Έξυπνη πλοκή, κινηματογραφική ροή, αρκετά ενδιαφέροντες χαρακτήρες, πολλές αφηγηματικές εντάσεις, που καθηλώνουν τον αναγνώστη σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης προκαλώντας του ποικίλα συναισθήματα, αλλά και προβληματισμούς.  
Ένα βιβλίο που  περνάει αρκετά μηνύματα στον αναγνώστη και που αναμφίβολα αποτελεί μια πολύ καλή πρόταση για ανάγνωση.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Βιβλίο έκτο:

Κράτα τη Σούζη ζωντανή, του Κυριάκου Α. Χριστόπουλου
Εκδόσεις: Συμπαντικές Διαδρομές
Κατηγορία: Μυθιστόρημα


Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μυθιστόρημα φαντασίας και μυστηρίου και έχει μια ιδιοτροπία. Είναι διαδραστικό. Τι σημαίνει αυτό; Ο αναγνώστης είναι αυτός που λαμβάνει τον ρόλο του πρωταγωνιστή, λύνει τους γρίφους που αντιμετωπίζει στην προσπάθεια εξιχνίασης του μυστηρίου που συναντά μπροστά του, καλείται να εξελίξει την ιστορία αυτή και να σημάνει το τέλος της και μάλιστα να της δώσει την τροπή που ο ίδιος επιθυμεί για τον εαυτό του.

Ο τίτλος του βιβλίου είναι αρκετά συμβολικός και σημαδιακός, αφού στην ουσία αποτελεί και το κλειδί για την λύση του γρίφου.

Ένα βιβλίο που παρασύρει τον αναγνώστη σε ένα δελεαστικό παιχνίδι μυστηρίου, αρκετά ενδιαφέρον για τους λάτρεις των θρίλερ και γενικότερα της λογοτεχνίας του φανταστικού.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Βιβλίο έβδομο:

Φλόγα και Άνεμος, του Στέφανου Δάνδολου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Μυθιστόρημα


Το βιβλίο αναφέρεται στον πολυσυζητημένο και φλογερό έρωτά ενός πολύ γνωστού ζευγαριού του περασμένου αιώνα και συγκεκριμένα στον έρωτα ανάμεσα στην εμβληματική φυσιογνωμία του θεάτρου Κυβέλη Αδριανού και τον Γέρο της Δημοκρατίας Γεώργιο Παπανδρέου. Όμως το βιβλίο δεν αναφέρεται μόνο σ' αυτό. Αποτελεί στην ουσία μια χαρτογράφηση ογδόντα χρόνων ελληνικής ιστορίας, εμπλουτισμένη με το στοιχείο της μυθοπλασίας.

Οι δύο κεντρικοί ήρωες του βιβλίου, αρκετά εκρηκτικοί κι οι δυο τους, επιχειρούν, ο καθένας στον τομέα του, να επιβληθεί και να ξεχωρίσει. 

Οι ανέκδοτες επιστολές του ζευγαριού στάθηκαν η καλύτερη πηγή έμπνευσης για τον συγγραφέα, ώστε να έρθουν στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές μιας καλά κρυμμένης και σκοτεινής ιστορίας του παρελθόντος που για πολλά χρόνια έμεινε στην αφάνεια.

Στο βιβλίο ο αναγνώστης θα έρθει σε επαφή με την πολιτική κατάστασή της χώρας του 20ου αιώνα, αλλά θα γνωρίσει και τα μεγάλα θεατρικά δρώμενα της εποχής εκείνης, τις σημαντικές παραστάσεις και τους θιάσους που μάγεψαν το κοινό της και φυσικά θα συναντηθεί ξανά με αγαπημένες φυσιογνωμίες, όπως ο Δημήτρης Χορν, η Μαρίκα Κοτοπούλη και η Μελίνα Μερκούρη. 

Ο συγγραφέας με τη θεατρική και κινηματογραφική γραφή του, την δεξιοτεχνία του και την άψογη σκιαγράφηση όλων των χαρακτήρων του βιβλίου καταφέρνει να χτίσει ένα επικό μυθιστόρημα αφιερωμένο στον έρωτα, τον θάνατο και την ελευθερία.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια