Νόνικα Μαλκουτζή: "Η όποιου τύπου επικοινωνία, συνεργασία, επαφή με τους άλλους ανθρώπους μας κάνει πλουσιότερους"


Η σημερινή καλεσμένη στις Τέχνες είναι η σκηνοθέτιδα, ηθοποιός, μουσικός, κειμενογράφος, δασκάλα και πολλά άλλα ακόμα Νόνικα Μαλκουτζή. Αφορμή αυτής της συνέντευξης αποτελεί μία πρωτότυπη μουσικοθεατρική εξομολόγηση, η νέα της προσωπική δουλειά, με τίτλο «Τί ΣΟΥΛΑχε!» που παρουσιάζεται από τις 3/11/2022 και κάθε Πέμπτη για 10 παραστάσεις στο Θεατρικό Βαγόνι του Τρένου στο Ρουφ.

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κυρία Μαλκουτζή καλώς βρεθήκαμε! Ομολογώ το βιογραφικό σας είναι αρκετά πλούσιο. Εσείς τι νιώθετε περισσότερο όμως; Σκηνοθέτης, ηθοποιός, μουσικός, κειμενογράφος ή κάτι άλλο;

Καλώς βρεθήκαμε! Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που συναντηθήκαμε! Να συναντιόμαστε οι άνθρωποι - σκέφτομαι-, το νιώθω θαρραλέο να βρίσκουμε κοινούς τόπους.

Με ακουμπάει αυτή η ερώτηση και σας ευχαριστώ που μου την κάνετε. Αναρωτιέμαι, πώς και χρειάζεται να υπερισχύει κάποια από τις δύο ή πέντε ή πενήντα ιδιότητες που έχουμε ως πολύπλευρα πλάσματα. Θα τοποθετήσω ένα συμπεριληπτικό ‘και’, απαντώντας: Kαι ηθοποιός και τραγουδίστρια και δασκάλα και σκηνοθέτης και εθελόντρια και εργαζόμενη και συναισθηματική και λογική και βουνό και θάλασσα!

Νιώθω λοιπόν, πιο κοντά στον εαυτό μου, όταν συμπεριλαμβάνω όσες περισσότερες από τις ιδιότητές μου μπορώ, στην καθημερινότητά μου.

Αν έπρεπε να επιλέξετε να ασχοληθείτε μόνο με μία τέχνη, ποια θα ήταν η επιλογή σας και γιατί;

Με την τέχνη του ‘Μαθαίνω να αγαπάω καλλίτερα’. Πιστεύω πως αυτός είναι ο δρόμος προς την τέχνη, ή τουλάχιστον, αυτός είναι ο δρόμος ο οποίος με οδηγεί εκεί που θέλω να πάω. Να πάμε.

Τι αναδεικνύει περισσότερο έναν καλλιτέχνη κατά τη γνώμη σας; Το έμφυτο ταλέντο του ή η σκληρή του δουλειά;

Ας κάνουμε μία σύμβαση γι’ αυτή μας την κουβέντα, οτι έμφυτο ταλέντο δε σημαίνει μόνο ‘έχω μία φυσική επιδεξιότητα σε κάποιον τομέα πέραν του συνηθισμένου’. Ταυτόχρονα σημαίνει, έχω ανοιχτό κανάλι. Δηλαδή, κάνω ευκολότερα επαφή με μία δύναμη μέσα μου, ή έξω μου, ή πάνω μου - δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ούτε πού τοποθετείται η δύναμη στο χώρο, ούτε πώς την ονομάζει ο καθένας -, σε σχέση με άλλους ανθρώπους. Ο στόχος είναι πάντα, να μοιραστώ την πληροφορία με τους σημαντικούς άλλους. Το φαντάζομαι και το ορίζω σαν δίαυλο επικοινωνίας. Η εκπαίδευση και η επίμονη εργασία, είναι εξίσου απαραίτητα συστατικά για να μοιραστεί η πληροφορία. Οπότε ολοκληρώνοντας, απαντώ: Και το ένα και το άλλο.

Η κακή αρνητική κριτική από ανθρώπους του χώρου ή μη σας έχει αγγίξει; Κι αν ναι, πώς την αντιμετωπίζετε;

Τα ακούω όλα. Και αυτά που ρωτώ και αυτά που δεν ρωτώ. Και θετικά και αρνητικά. Έπειτα, ανοίγω το μαγικό μου φίλτρο, - το οποίο κατακτώ καθημερινά με πολλή προσωπική δουλειά - και κρατώ ό,τι με εξυπηρετεί. Αυτό όλο βέβαια, προϋποθέτει μία εσωτερική σταθερότητα η οποία, -αλίμονο- ! πότε στέκει αγέρωχη και πότε ανεμίζει! Όταν καταλαβαίνω τους ανέμους να έρχονται κατά πάνω μου λοιπόν, φροντίζω να υπενθυμίζω στον εαυτό μου τον Λόγο που κάνω ό,τι κάνω και τότε μαγικά, επαναφέρεται το προσωπικό μου φίλτρο! Και η ζωή συνεχίζεται.

Πρόσφατα, επιλέξατε να συγγράψετε μαζί με τη Μέλα Γεροφώτη τα κείμενα της παράστασης στην οποία συμμετέχετε και με την ιδιότητα της τραγουδίστριας αλλά και με την ιδιότητα της σκηνοθέτη και ηθοποιού. Θεωρείτε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό βοηθά περισσότερο ώστε να ξεδιπλωθούν στο κοινό όλες οι πτυχές του εαυτού σας;

Χωρίς τη Μέλα Γεροφώτη, - 22 χρόνια συνοδοιπόρο και συνωδηπόρο στη ζωή και στην τέχνη-, δεν θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί η μορφή αυτής της προσπάθειας. Και της είμαι βαθιά ευγνώμων. Καθώς επίσης, για όλους μα όλους τους συντελεστές αυτής της δουλειάς. Και είναι τόσοι πολλοί. Τους ευχαριστώ και τους αγαπώ βαθιά.

Θεωρώ πως στην συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό, βοηθά περισσότερο, ναι. Κυρίως ως προς την καθαρότητα του στόχου. Είναι ευλογία για μένα, να καταλαβαίνεις - σε κάθε περίοδο της ζωής σου - τι θέλεις πεις και να το μοιράζεσαι. Πόσο μάλλον, όταν βρίσκονται κοντά σου άνθρωποι με κοινό Λόγο. Τι ομορφότερο και καθαρότερο απ’ αυτό;


«Τί ΣΟΥΛΑχε!» Είναι μία πρωτότυπη μουσικοθεατρική εξομολόγηση και η νέα σας προσωπική δουλειά. Μιλήστε μας γι’ αυτήν.

Είναι μία άμεση, μπριόζα, ειλικρινής, διαδραστική, αυτοσαρκαστική, ολοκαίνουρια μουσικοθεατρική δουλειά, για την οποία, εκτός των κειμένων, έχουμε γράψει και πρωτότυπα τραγούδια, παρέα με τους εγκάρδιους φίλους και συνεργάτες μου: Αίσωνα, Αλέξανδρο Τζοβάνι και Μέλα Γεοροφώτη.

Η εξομολόγηση αυτή, αφορά στο προσωπικό, καθημερινό, στιγμιαίο ή συνεχές ‘δράμα’ μας και με ποιόν τρόπο μπορούμε να το ενσωματώσουμε ή να μην το ενσωματώσουμε στη ζωή μας συνειδητά, ώστε να ζούμε σε αρμονία και ισορροπία με αυτό. Στόχος μου είναι να βρούμε το θάρρος -πρώτη εγώ- να επιλέξουμε τον εαυτό μας συνειδητά.

Για ποιο λόγο θελήσατε να ασχοληθείτε ξανά με αυτό το πάντρεμα μουσικής και θεάτρου; Τι σας κεντρίζει το ενδιαφέρον;

Μου αρέσει να αξιοποιώ όποιο μέσο διαθέτω, για να μοιραστώ κομμάτια του εαυτού μου - που θέλω να μοιραστώ -, με τους άλλους ανθρώπους.

Θεωρείτε ότι η συνεργασία σας με καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου έχει να σας προσφέρει κάτι περισσότερο από αυτά που μέχρι τώρα αποκομίσατε η ίδια ως καλλιτέχνης με τις σπουδές σας και τη δική σας καλλιτεχνική εμπειρία;

Πάντα μα πάντα - μπορεί να σας φαίνεται απόλυτο αυτό, μα το πιστεύω μέχρι το μεδούλι - η όποιου τύπου επικοινωνία, συνεργασία, επαφή - σε πλαίσια σαφώς - με τους άλλους ανθρώπους, καταξιωμένους ή μη, μας κάνει πλουσιότερους. Αρκεί να θέλουμε. Δεν λέω ότι είναι εύκολο αυτό, όμως σίγουρα διδακτικό.


Πόσες παραστάσεις ακόμα θα φιλοξενηθούν στο Θεατρικό Βαγόνι του Τρένου;

Θα είμαστε εκεί κάθε Πέμπτη, παρέα με τους τρεις υπέροχους μουσικούς, με τους οποίους μοιραζόμαστε τη σκηνή, Γιάννη Κονταράτο- βιολί/ κιθάρα, Αστέρη Κωσταντίνου- κιθάρα/ φυσαρμόνικα και Άρτεμις Βαβάτσικα- ακορντεόν, έως και τις 12/1. Κοπιάστε!

Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας; Είναι κάτι ανακοινώσιμο;

Με μεγάλη μου χαρά! Ετοιμάζω τον πρώτο μου προσωπικό, θεματικό δίσκο!

Ας κλείσουμε με μια ευχή σας για το μέλλον.

Να φοβόμαστε λιγότερο εύχομαι. Έτσι κι αλλιώς όλοι φοβόμαστε.

Κυρία Μαλκουτζή, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι καλή επιτυχία σε ό,τι κι αν κάνετε.

Σας ευχαριστώ με τη σειρά μου κι εγώ! Με χαρά, σας περιμένω στο βαγόνι μας!


Βιογραφικό:

Η Νόνικα Μαλκουτζή γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη του «Μουσικού σχολείου Θεσσαλονίκης» και της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «Ανδρέας Βουτσινάς». Σημαντική στιγμή στην διαδρομή της, είναι η ανάδειξή της ως ‘Best Young Actor Of Europe’ στο ‘12th International Theatre Festival ‘Actor Of Europe’. Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων με: το Κ.Θ.Β.Ε «Alexander The Great Rock Opera» (Γ. Βούρος- Κ. Αθυρίδης), την Μαριάννα Τόλη (Παπλωματού, Μολυβένιος στρατιώτης), τον Άκη Δήμου, (Eγώ σε γνώρισα Λευτέρη), τον Πάνο Μουζουράκη και την TSC στο ΜΜΘ (Με επίσημο ένδυμα), τον Γιώργο Μαργαρίτη (Ένας αιώνας λαϊκό τραγούδι), την Φωτεινή Βελεσιώτου, Γιώτα Νέγκα, Μαντώ κ.α. Αυτή την περίοδο, ετοιμάζει τον προσωπικό της θεματικό δίσκο, ενώ παράλληλα διδάσκει εθελοντικά μουσική και θέατρο, σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια