Ο συγγραφέας Δημοσθένης Δημακόπουλος μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 στην Αθήνα


Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου



Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 18 Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Καλησπέρα. Έχουν περάσει 3 χρόνια από τις τελευταίες Όψεις, 3 χρόνια που άφησαν το στίγμα τους στο μυαλό και στο χαρτί. Είμαι ενθουσιασμένος που ξαναδίνουμε ραντεβού για να τα μοιραστούμε όλα από κοντά!

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Είναι η 4η φορά που συμμετέχω ως ποιητής. Η πρώτη μου επαφή με τις Όψεις ήταν ως μεγάλος φαν της λογοτεχνίας του φανταστικού, του τρόμου, του ασυνείδητου, όπου και γνώρισα μια εστία έμπνευσης και συντροφιάς. Συγγραφείς, κοινό, ζεστός χώρος και το αποκορύφωμα: μπόλικα βιβλία! Έφυγα από την πρώτη μου εμπειρία γεμάτος θάρρος να κάνω το πρώτο μου βήμα ως δημιουργός και πω την ιστορία μου.

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!
Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.
Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»

Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένοι με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Δεδομένου ότι γράφω αγγλόφωνη ποίηση με αρκετά σκοτεινά και συμβολικά στοιχεία, είδος καθόλου εύκολο να ευδοκιμήσει στους συγγραφικούς κύκλους της χώρας μας, είμαι ικανοποιημένος από την προσοχή και την στήριξη του οίκου και του κ. Σωτήρχου. Η μεγαλύτερη επιτυχία βέβαια, ήταν η γνωριμία με ανθρώπους που «μεγαλώσαμε» μαζί, στον αθέατο κόσμο, πίσω από τους καθρέφτες και τις κουρτίνες.


Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Είχε και πάντα θα έχει τους πιστούς της. Απλώς ζούμε στην εποχή που το βιβλιοπωλείο και ο κάθε εκδοτικός οίκος χρειάζεται την στήριξη μας. Ζούμε σε μια κοινωνία εκπτώσεων, και όλοι εμείς που μεγαλώσαμε και αναγεννηθήκαμε με ένα βιβλίο φαντασίας στο χέρι, γνωρίζουμε πολύ καλά την ανάγκη να κρατήσουμε τη σπίθα ζωντανή. Είμαστε λαμπαδηδρόμοι, είναι το σιωπηλό χρέος μας.

Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Στις προηγούμενες Όψεις γνώρισα και μίλησα με αρκετούς και ακολουθώ τα έργα τους. Ανυπομονώ να δούμε τι καινούριο έχουν να μας προσφέρουν. Τους εύχομαι να δουν τα όνειρα τους να παίρνουν σάρκα και οστά, μέσα από το μελάνι και τη σπίθα της δημιουργίας.

Μιλήστε μας για το δικό σας βιβλίο. Τι πραγματεύεται με δυο λόγια;

Το βιβλίο μου είναι μια μικρή ποιητική συλλογή 30 ποιημάτων, εμπνευσμένη από την προσωπική μου ζωή και τις αποκαλυπτικές εικόνες που με βομβαρδίζουν από μικρή ηλικία. Πραγματεύεται τον συμβολικό θάνατο ενός χαρακτήρα, ο οποίος καλείται να μπουσουλήσει στον κόσμο του Purgatory, που είναι και ο τίτλος του βιβλίου. Πρόκειται για ένα ταξίδι πίσω από τον καθρέφτη, ένα προσκύνημα ζωής, θανάτου και αναγέννησης. Φαντάσματα, νεκροζώντανοι, βρυκόλακες, άγγελοι και δαίμονες καθώς και μια σκοτεινή υπόσχεση φρουρούν τις πύλες σε κάθε προαύλιο αυτού του αθέατου κόσμου, προμηνύοντας την εσωτερική μεταμόρφωση που ακολουθεί κάθε θάνατο, κάθε πληγή.

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του βιβλίου σας και τι ώρα;

Είμαι από τους πρώτους της εκδήλωσης! Θα σας μιλήσω μαζί με τον Απολλώνιο και τον Μάριο, γύρω στις 15:30, και ανυπομονώ να σημάνουμε την έναρξη των Όψεων, στο σβήσιμο του 2022!

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Ραντεβού την Κυριακή 18/12 στο Rockwood! Μέχρι τότε, κρατήστε την καρδιά σας γερά και ελάτε να την «μαυρίσουμε» όλοι μαζί από κοντά. Εξάλλου το Μαύρισμα, η Μελάνωση είναι το πρώτο στάδιο της Αλχημικής Μεταμόρφωσης καθώς μέσα από το σκοτάδι, γνωρίζουμε το φως. Τα φιλιά μου!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια