Η συγγραφέας Στέλλα Μπελέση μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 στην Αθήνα

 


Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 18 Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Ανυπομονώ. Οι «Όψεις του Φανταστικού» είναι η μεγαλύτερη γιορτή για τη λογοτεχνία του Φανταστικού, συγκεντρώνουν πολλούς και εκλεκτούς συγγραφείς και το κοινό είναι ιδιαίτερα ζεστό και ενημερωμένο.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Έχω λάβει μέρος πολλές φορές στο παρελθόν και είμαι πολύ ευχαριστημένη. Η διοργάνωση είναι άρτια και είχα την ευκαιρία να γνωρίσω πολλούς ταλαντούχους συναδέλφους.

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!
Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.
Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»

Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένοι με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Οι «ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» και ο εκδότης Γιώργος Σωτήρχος έβαλαν τη λογοτεχνία του φανταστικού στο χάρτη της Ελλάδας και της Κύπρου εκδίδοντας και στηρίζοντας Έλληνες συγγραφείς είτε με τις ανθολογίες είτε με ατομικά βιβλία είτε με τα βραβεία LARRY NIVEN, που καθιέρωσαν εδώ και αρκετά χρόνια, με την άδεια του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα, μέσα από τα οποία έλαμψαν πολλά ταλέντα. Είναι τα μοναδικά βραβεία, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, που προσφέρουν δωρεάν έκδοση βιβλίου στους πρώτους νικητές. Έχω εκδώσει τρία βιβλία, έχω πάρει μέρος σε πολλές ανθολογίες και είμαι πολύ ευχαριστημένη από το εκδοτικό μου σπίτι. Ο κος Σωτήρχος, πραγματικά, υποστηρίζει τους συγγραφείς.


Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες. Βέβαια, πολλοί προτιμούν τους ξένους συγγραφείς, αλλά υπάρχουν και πολλοί αξιόλογοι Έλληνες. Καλώ τους αναγνώστες που ενδιαφέρονται για αυτό το είδος λογοτεχνίας να έρθουν στο Φεστιβάλ και να μας γνωρίσουν από κοντά.

Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Γνωρίζω αρκετούς από αυτούς, είναι όλοι πολύ αξιόλογοι και τους εύχομαι «Καλή επιτυχία» στα βιβλία τους και, σύντομα, να επανέλθουν με καινούργια πονήματα.

Μιλήστε μας για το δικό σας βιβλίο. Τι πραγματεύεται με δυο λόγια;

Θα παρουσιάσω δύο από τα βιβλία μου. «ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ» βρίσκονται ήδη στη δεύτερη έκδοση. Πρόκειται για μια συλλογή βραβευμένων διηγημάτων που ανήκουν στις κατηγορίες φαντασίας, επιστημονικής φαντασίας, τρόμου και steampunk. Θα κληρωθεί και ένα δωρεάν αντίτυπο του βιβλίου ανάμεσα σε αυτούς που θα παρευρεθούν στην παρουσίαση. Το δεύτερο βιβλίο μου είναι το «33» και πραγματεύεται τους τριάντα τρεις βαθμούς του Τεκτονισμού σε μυθιστορηματική μορφή. Δεν υπάρχει άλλο βιβλίο παγκοσμίως που να έχει θέμα αυτούς τους βαθμούς και να είναι μυθιστόρημα χωρίς να αμελείται, φυσικά, η φιλοσοφική προσέγγιση. Έκανα πάνω από επτά χρόνια έρευνα και μπορεί ο κάθε αναγνώστης να σχηματίσει μια πολύ καλή ιδέα σχετικά με το τι πραγματεύεται ο Τεκτονισμός, από τον πρώτο βαθμό μέχρι τον τελευταίο τριακοστό τρίτο, σε μόλις 300 σελίδες.

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του βιβλίου σας και τι ώρα;

Είναι στις 19.20 στο ROCKWOOD café-bar, Βασιλέως Ηρακλείου 2 και Πατησίων την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου. Θα μοιραστώ το βήμα με τους συγγραφείς Λεωνίδα- Βασίλειο Μανιάτη και Σμαραγδή Μητροπούλου.

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Να συνεχίσει να διαβάζει και να υποστηρίζει τους Έλληνες συγγραφείς γιατί το αξίζουν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια