Ο συγγραφέας Λεωνίδας-Βασίλειος Μανιάτης μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 στην Αθήνα

 


Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 18 Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Είμαι πολύ χαρούμενος που θα λάβω μέρος στο Φεστιβάλ των Όψεων του Φανταστικού τον Δεκέμβριο, καθώς θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω το έργο μου και να έρθω σε άμεση επαφή με το αναγνωστικό κοινό των βιβλίων μου. Είναι ευτυχές το γεγονός ότι υπάρχουν θεσμοί όπως το Φεστιβάλ αυτό, οι οποίοι προάγουν το έργο νέων Ελλήνων και Κυπρίων συγγραφέων, σε μία εποχή υποχώρησης της φιλαναγνωσίας, κατά την οποία είναι ομολογουμένως δύσκολο για έναν συγγραφέα να προβάλει δημοσίως το έργο του.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Έχω συμμετάσχει και σε άλλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ των Όψεων του Φανταστικού και στο παρελθόν, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο. Όπως προανέφερα, θεσμοί όπως το εν λόγω Φεστιβάλ, προβάλλουν τους νέους συγγραφείς και προάγουν την φιλαναγνωσία. Ωστόσο, το συγκεκριμένο Φεστιβάλ το κάνει αυτό σε σχέση με ένα λογοτεχνικό είδος, την Λογοτεχνία δηλαδή του Φανταστικού με τους επιμέρους κλάδους της, που μέχρι προ ολίγων ετών δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό στο ελληνόγλωσσο αναγνωστικό κοινό. Ωστόσο, η προβολή βιβλίων και ανθολογιών που ανήκουν στο συγκεκριμένο είδος τα τελευταία χρόνια, έχει πράγματι συμβάλει στην διάδοση της Λογοτεχνίας του Φανταστικού που αποκτά ένα ολοένα και αυξανόμενο ελληνόγλωσσο αναγνωστικό κοινό. Και βέβαια εκδηλώσεις όπως το Φεστιβάλ των Όψων του Φανταστικού, οπωσδήποτε συμβάλλουν τα μέγιστα προς την επίτευξη αυτής της εν εξελίξει ακόμα θεαματικής αλλαγής.

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!
Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.
Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»

Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένος με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Μέχρι στιγμής, μπορώ να πω ότι είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από την συνεργασία μου με τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές. Τόσο ο κύριος Σωτήρχος, ο εκδότης, όσο και όλη η ομάδα των Συμπαντικών Διαδρομών έχει πιστέψει στο έργο μου και με έχει βοηθήσει αφάνταστα για τα σύγχρονα ελληνικά εκδοτικά δεδομένα στην έκδοση και στην προώθηση των δύο πρώτων μου βιβλίων. Η δουλεία που έκαναν ήταν πάντοτε κάτι παραπάνω από άψογη, καθώς είναι ηλίου φαεινότερον ότι είναι κάτι που το αγαπούν και το κάνουν με όλη τους την καρδιά, ενώ και η μεταξύ μας συνεργασία υπήρξε πάντα αρμονική. Για αυτόν τον λόγο δράττομαι της ευκαιρίας να τους ευχαριστήσω δημοσίως για την υποστήριξή τους αυτή.


Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Ναι μεν, η Λογοτεχνία του Φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες, άτομα δηλαδή που επικεντρώνονται στο να διαβάζουν κατά κύριο λόγο βιβλία και κείμενα που ανήκουν στην κατηγορία αυτή. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι οι περισσότεροι αναγνώστες της Λογοτεχνίας του Φανταστικού, είναι άτομα που αγαπούν μεν αυτό το λογοτεχνικό είδος, αλλά διαβάζουν γενικά και άλλα βιβλία από άλλα είδη της λογοτεχνίας. Ωστόσο μια κάποια ενδεχόμενη προτίμηση σε αυτό το είδος θα μπορούσε να αποδοθεί στο υψηλό ποσοστό των φανταστικών στοιχείων που χαρακτηρίζει τους τρείς κλάδους της Λογοτεχνίας του Φανταστικού.

Με άλλα λόγια, ίσως αυτό που τραβάει τον κόσμο σε αυτού του είδους την λογοτεχνία, είναι το γεγονός ότι αυτή, περισσότερο ίσως από κάθε άλλο λογοτεχνικό είδος, βοηθά τον αναγνώστη να «ταξιδέψει» νοητικά, σε μέρη εντελώς άγνωστα και εξωτικά, για τα οποία δεν γνωρίζει τίποτα και που καλείται να τα ανακαλύψει σιγά-σιγά, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου που κρατά στα χέρια του. Αυτό είναι, κατά την γνώμη μου, αυτό που κάνει την Λογοτεχνία του Φανταστικού τόσο σαγηνευτική και για αυτόν τον λόγο θεωρώ ότι προϊόντος του χρόνου, γίνεται ολοένα και πιο αγαπητή, σε μία εποχή που η εξωτερική πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη σκληρότητα και δεν αφήνει πολλές διεξόδους στον μέσο πολίτη για να ξεφύγει έστω και για λίγο από την πίεση και την μελαγχολία της. Διότι ένα βιβλίο και πολύ περισσότερο ένα βιβλίο της Λογοτεχνίας του Φανταστικού μπορεί για κάποιους ανθρώπους να είναι ακριβώς αυτό: μία διέξοδος από τα άγχη και τις στεναχώριες της καθημερινότητας που τον βοηθά να «γεμίσει τις μπαταρίες του», να χαλαρώσει και να δει τον κόσμο γύρω του μέσα από τελείως διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Γνωρίζω ορισμένους από τους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ. Ωστόσο η ευχή μου δεν αφορά μονάχα εκείνους που γνωρίζω. Εύχομαι σε όλους τους συγγραφείς που θα συμμετάσχουν στις Όψεις του Φανταστικού να καταφέρουν να αγγίξουν με τα λόγια τους το ακροατήριό τους και να βρουν μέσα σε αυτό άτομα που θα εκτιμήσουν και θα αγαπήσουν το έργο τους. Διότι περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, αυτό πιστεύω ότι αποτελεί την μεγαλύτερη αναγνώριση του έργου ενός/μίας συγγραφέα· το να καταφέρουν τα έργα του/της να μιλήσουν στην καρδιά των αναγνωστών τους.

Μιλήστε μας για τα δικά σας βιβλία. Τι πραγματεύονται με δυο λόγια;

Στις Όψεις του Φανταστικού του Δεκεμβρίου θα έχω την χαρά να παρουσιάσω δύο προσωπικά μου βιβλία, καθώς και κείμενά μου που συμμετέχουν σε δύο ανθολογίες που μόλις τώρα εκδίδονται για πρώτη φορά.

Το πρώτο μου βιβλίο, το «Αλέξανδρος και Σελήνη: Τα Παιδιά του Ήλιου» είναι ένα μυθιστόρημα εναλλακτικής ιστορίας, η πλοκή του οποίου λαμβάνει χώρα σε μία εναλλακτική Πτολεμαϊκή Αίγυπτο, η οποία βαδίζει στους ρυθμούς μίας πρώιμης εκβιομηχάνισης χάρη στην αξιοποίηση της αιολόσφαιρας του Ήρωνα και άλλων αρχαίων εφευρέσεων και η οποία έχει καταφέρει να νικήσει την Ρώμη και να καταστεί κυρίαρχη σε ολόκληρο τον γνωστό κόσμο. Ωστόσο, η φαινομενική παντοδυναμία της βασίλισσας Κλεοπάτρας φαίνεται να αρχίζει να καταρρέει όταν η κόρη της Σελήνη εξαφανίζεται μυστηριωδώς και μία σειρά από εκβιαστικά μηνύματα αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στο παλάτι. Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος τότε, ο δίδυμος αδελφός της εξαφανισμένης πριγκίπισσας, θα αποφασίσει να παρακούσει την μητέρα του και συνοδεία λίγων πιστών συντρόφων, να ξεκινήσει ένα ταξίδι αναζήτησής της που θα τον φέρει αντιμέτωπο με τον κύκλο των συνωμοτών, οδηγώντας τον στο να ανακαλύψει τον πραγματικό του πατέρα και στο να αφυπνιστεί για έναν ακόμα μεγάλο κίνδυνο που πλησιάζει πέρα από τον ορίζοντα. Την ίδια ώρα, η πριγκίπισσα Σελήνη, έχοντας καταφέρει να ξεφύγει από την παγίδα που της έστησαν οι συνωμότες, έχει αποφασίσει να εξαφανιστεί, σε μία προσπάθεια να ζήσει μία φυσιολογική ζωή, ξεφεύγοντας από τον γάμο-φυλακή που κανόνιζε η μητέρα της για εκείνη χωρίς να την ρωτήσει και διεκδικώντας την αγάπη και την ευτυχία. Ωστόσο, σύντομα και τα δύο αδέλφια, με το βάρος των συνθηκών να γίνεται προοδευτικά ολοένα και μεγαλύτερο, θα αναγκαστούν να πάρουν επώδυνες αποφάσεις που θα τους καθορίσουν για πάντα, σε μία ιστορία ενηλικίωσης και αφοσίωσης που θα ταράξει τα θεμέλια του γνωστού κόσμου.

Το δεύτερο βιβλίο μου, ονομάζεται «Νέα Αρκ: Ο Μικρόκοσμος των Ψεμάτων» και είναι μία μεταποκαλυπτική νουβέλα επιστημονικής φαντασίας. Σε μία απομονωμένη, παραθαλάσσια πολιτεία, γνωστή ως Νέα Αρκ, που αποτελεί την κοινότητα των απογόνων των τελευταίων επιζώντων ενός μεγάλου λοιμού που αφάνισε το μεγαλύτερο μέρος της Ανθρωπότητας, η ζωή συνεχίζεται υπό τον φόβο ενός νέου ξεσπάσματος της ασθένειας που θα μπορούσε να καταστρέψει και αυτό το τελευταίο προπύργιο του πολιτισμού. Οι κάτοικοι της Νέας Αρκ ζούνε, ακολουθώντας πάντα το αυστηρότατο υγειονομικό πρωτόκολλο που συνεχίζει να τους επιβάλλει το λεγόμενο Ιερό Τάγμα, το οποίο έσωσε τους προγόνους τους από τον λοιμό και διασφάλισε ότι δεν θα συνέβαινε κάποιο μεγάλο ξέσπασμά του από τότε και ύστερα. Ωστόσο, η κανονικότητα στην ζωή των κατοίκων θα ανατραπεί οριστικά, όταν ένα νέο ζευγάρι θα αποφασίσει να παρακούσει το προαναφερθέν πρωτόκολλο, να κλεφτεί ενώ έχει κριθεί ασύμβατο από το Ιερό Τάγμα και να ζήσει τον έρωτά του, περιμένοντας τον θάνατο. Το γεγονός αυτό, ξυπνά μία παλιά σύγκρουση μεταξύ του άρχοντα-στρατηγού της πόλης και της Πρωθιέρειας του Ιερού Τάγματος. Ο στρατηγός, ως πατέρας του νεαρού που έφυγε από την πόλη, ανησυχεί για την ζωή του, ενώ η Πρωθιέρεια αυτό το ξέρει και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την περίσταση, αποβλέποντας στην προώθηση των μυστικών σχεδιασμών του Ιερού Τάγματος. Στην δίνη της μεταξύ τους σύγκρουσης, θα εμπλακεί άθελά της η Ρένα, θετή κόρη του στρατηγού και παράλληλα δόκιμη ιέρεια του Ιερού Τάγματος και προστατευομένης της Πρωθιέρειας. Θα αναγκαστεί τότε να επιλέξει ποια πραγματικά θέλει να είναι, παίρνοντας μία απόφαση που θα μπορούσε να γκρεμίσει οριστικά των Μικρόκοσμο των Ψεμάτων που περιβάλλει την Νέα Αρκ, οδηγώντας την παραθαλάσσια κοινότητα και τον λαό της στην ελευθερία ή την καταστροφή.

Εκτός από τα δύο αυτά βιβλία θα παρουσιάσω και κείμενά μου που συμμετέχουν στις ανθολογίες «Βραβεία Larry Niven 2021» και «Θρύλοι του Σύμπαντος Χ». Στην πρώτη ανθολογία, μεταξύ άλλων, θα βρείτε ένα ηρωικό ποίημα για ένα μακρινό ταξίδι στο άγνωστο με τίτλο «Μυστική Νήσος», μία ιστορία τρόμου κλασικής φαντασίας με τίτλο «Ο Σκοτεινός Ιππότης» και ένα δοκίμιο επιστημονικής φαντασίας που αφορά στο πώς ορισμένες εφευρέσεις που προέβλεψε η επιστημονική φαντασία πιθανότατα θα αλλάξουν ριζικά τον κόσμο μας μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα. Στην δεύτερη ανθολογία, θα βρείτε μία νουβελέτα επιστημονικής φαντασίας με τίτλο «Οι Νέοι Λαοί της Θάλασσας» που επικεντρώνεται στις δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η κλιματική αλλαγή και στο πόσο διαφορετική θα είναι η τύχη εκείνων που θα πληγούν περισσότερο από αυτές από εκείνους που δεν θα επηρεαστούν τόσο πολύ, αλλά και μία νουβέλα εναλλακτικής ιστορίας με τίτλο «Η Ένατη Ιέρεια της Σελήνης», η οποία λαμβάνει χώρα στο Σύμπαν του «Αλέξανδρος και Σελήνη», αλλά αρκετούς αιώνες μετά την εποχή που έζησαν τα δύο αδέρφια που πρωταγωνιστούν στο πρώτο μου βιβλίο. Πρόκειται για μία εποχή στην οποία η εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία έχει αρχίσει να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια, συνδυαζόμενη με μία ακραία έκφανση της πολιτικής επιστήμης, σε μία καταδικασμένη εξ αρχής προσπάθεια δημιουργίας μίας ουτοπίας. Στα χρόνια εκείνα που η βασίλισσα Σελήνη έχει θεοποιηθεί και αποτελεί την κύρια θεά των κατοίκων της Σεληνουπόλεως, ένας από τους σημαντικούς μη πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες του πρώτου βιβλίου που παραδόξως έχει νικήσει τρόπον τινά τον θάνατο, ο εμπνευστής της υποτιθέμενα ουτοπικής πολιτείας, αποφασίζει να «στρατολογήσει» μία νεαρή ιέρεια που ακούει στο όνομα Σεμίραμις, προκειμένου να αλλάξει το παρελθόν, να καταστρέψει την κοινωνία που δημιούργησε, αλλάζοντας την μοίρα του βασιλιά Αλέξανδρου και να δώσει τέλος στο μαρτύριο της αθανασίας του. Το τελευταίο κείμενο μπορεί άνετα να διαβαστεί αυτοτελώς -χωρίς να έχει διαβάσει κανείς το «Αλέξανδρος και Σελήνη»- χωρίς να κάνει σημαντικά «spoilers» για την ανάγνωση του βιβλίου. Ωστόσο, κάποιος που έχει διαβάσει πρώτα το βιβλίο μου, θα μπορέσει να μπει πιο εύκολα στην ψυχολογία του μυστηριώδους ημίθεου Πρώτου Προστάτη, ο οποίος ετοιμάζεται να επαναστατήσει ενάντια στο ίδιο του το δημιούργημα…

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του βιβλίου σας και τι ώρα;

Τα δύο μου βιβλία θα τα παρουσιάσω διαδοχικά, κάποια στιγμή περί τις 7:20 το απόγευμα, σύμφωνα με το πρόγραμμα των Όψεων του Φανταστικού. Όσο για την παρουσίαση των δύο ανθολογιών, αυτή θα λάβει χώρα μία ώρα αργότερα, περί τις 8:20 το απόγευμα.

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Μπορεί σε μία εποχή δυσκολιών και συνεχούς πίεσης από την καθημερινότητα, όπως αυτή που διανύουμε, η ενασχόληση με την λογοτεχνία και γενικά με την τέχνη να φαντάζει σε κάποιους ακόμα και ως πολυτέλεια, αλλά ένα καλό βιβλίο μπορεί αν μη τι άλλο να χαλαρώσει και να ψυχαγωγήσει τον αναγνώστη του, ηρεμώντας τον από τα άγχη και τα προβλήματα της καθημερινότητας και δίνοντάς του μία μικρή διέξοδο από τις δυσκολίες που πιθανόν αντιμετωπίζει. Διότι το βιβλίο ενεργοποιεί την φαντασία του ανθρώπου, γεμίζοντάς τον ενέργεια, καθαρίζοντας το μυαλό του από το άγχος και ανοίγοντάς του νέες οπτικές πάνω στον κόσμο. Και ένα βιβλίο της Λογοτεχνίας του Φανταστικού το πετυχαίνει αυτό πιστεύω στον μέγιστο βαθμό, καθώς μπορεί να μας ταξιδέψει σε μακρινούς, άγνωστους τόπους που γοητεύουν με τα μυστικά τους που αποκαλύπτονται σιγά-σιγά, μέσα στις σελίδες του βιβλίου.

Σας περιμένω λοιπόν όλους και όλες στις 18 του μηνός για να σας μιλήσω για τα βιβλία μου, τα οποία σας υπόσχομαι ότι θα σας συναρπάσουν με την έντονη πλοκή τους και με το βάθος των συναισθημάτων των χαρακτήρων τους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια