Ο συγγραφέας Χρήστος Κεκές μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 στην Αθήνα

 

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 18 Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα συμμετάσχω κι εγώ στο Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 και θα έχω την ευκαιρία να παρουσιάσω στον κόσμο που θα παρευρεθεί το βιβλίο μου. Πέρα από κάποια διηγήματά μου που εκδόθηκαν σε ανθολογίες διηγημάτων του φανταστικού, αυτό είναι το πρώτο βιβλίο μου που εκδίδεται και ανυπομονώ να το μοιραστώ με τον κόσμο που θα παρευρεθεί στο φεστιβάλ.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Ναι, είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω στο Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού. Είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που συμμετέχω σε οποιοδήποτε λογοτεχνικό φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ των Όψεων του Φανταστικού έχει γίνει πλέον θεσμός και παρά τις δυσκολίες των προηγούμενων ετών εξαιτίας της πανδημίας είναι εδώ για να φέρει ξανά κοντά συγγραφείς και αναγνώστες της λογοτεχνίας του φανταστικού. Είναι αρκετά ενθαρρυντικό που οι διοργανωτές επιδεικνύουν τον ίδιο ζήλο και έχοντας στοχευμένη θεματολογία και κοινό προωθούν στην Ελλάδα, που όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολες ήταν πάντα και είναι ακόμα οι συνθήκες, αυτό το ιδιαίτερο είδος λογοτεχνίας. Για μένα δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία να εισαχθεί κανείς στη λογοτεχνία του φανταστικού, να γνωρίσει Ελληνίδες και Έλληνες συγγραφείς του είδους, να μάθει για τα έργα τους, να γνωρίσει και να διαβάσει ποικίλα υποείδη της λογοτεχνίας του φανταστικού από ένα εξειδικευμένο στο είδος φεστιβάλ. Και αυτό, το Φεστιβάλ των Όψεων του Φανταστικού, το πετυχαίνει με τον καλύτερο τρόπο.

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!
Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.
Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»

Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένος με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Δεν θα μπορούσα παρά να είμαι ευχαριστημένος από τη συνεργασία μου με τον εκδοτικό οίκο των «Συμπαντικών Διαδρομών». Από την πρώτη μας επαφή, μέχρι και την επικοινωνία μας για τις τελευταίες λεπτομέρειες έκδοσης του βιβλίου μου, η συνεργασία μας και αλληλοκατανόηση ήταν άψογη. Είμαι αρκετά χαρούμενος που βρήκα κι εγώ μία εκδοτική στέγη στο πρόσωπο των «Συμπαντικών Διαδρομών» και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ικανοποιημένος απ’ αυτό. Οι «Συμπαντικές Διαδρομές» πράγματι στηρίζουν τους συγγραφείς και ιδιαίτερα εκείνες και εκείνους που καταπιάνονται με τη λογοτεχνία του φανταστικού, ένα ιδιαίτερο λογοτεχνικό είδος, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια θα έλεγα πως δεν ήταν τόσο «ελκτικό» στην Ελλάδα, όχι τόσο στο αναγνωστικό κοινό, όσο στους εκδοτικούς οίκους. Οι «Συμπαντικές Διαδρομές» σαφώς και έχουν δώσει ώθηση τα τελευταία χρόνια στη λογοτεχνία του φανταστικού και μπορώ να το επιβεβαιώσω και έχοντας ζήσει από μέσα πλέον την όλη διαδικασία. Δεν είναι μόνο η επικοινωνία και η διευθέτηση των λεπτομερειών της έκδοσης, αλλά πολύ περισσότερο και όλες εκείνες οι ενέργειες που κάνει ένας εκδοτικός για την προώθηση των βιβλίων, να κάνει περισσότερο γνωστούς τους συγγραφείς σε ένα ευρύτερο κοινό, να τους φέρει κοντά στο αναγνωστικό κοινό. Όλα αυτά ο εκδοτικός οίκος των «Συμπαντικών Διαδρομών» τα καταφέρνει και μέσα από δράσεις, όπως το Φεστιβάλ των Όψεων του Φανταστικού.


Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Σαφώς και η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικό αναγνωστικό κοινό. Έχω τη χαρά να θεωρώ τον εαυτό μου μέλος αυτού του κοινού. Μέχρι πριν κάποια χρόνια δεν ήταν τόσο εύκολη η πρόσβαση στη λογοτεχνία φαντασίας, ιδιαίτερα στην επαρχία, από όπου κατάγομαι, και εννοώ τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, όμως αυτό έχει πλέον αλλάξει, χάρη και στις προσπάθειες εκδοτικών οίκων, όπως εκείνου των «Συμπαντικών Διαδρομών». Πλέον όλο και περισσότερα ξενόγλωσσα βιβλία φαντασίας μεταφράζονται και κυκλοφορούν και στην ελληνική γλώσσα. Αλλά το πιο ενθαρρυντικό είναι πως και Ελληνίδες και Έλληνες συγγραφείς έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκδώσουν κάποιο δικό τους βιβλίο που εντάσσεται στη λογοτεχνία του φανταστικού. Το κοινό υπάρχει και έχει άσβεστη αναγνωστική δίψα. Και όσο περισσότερο πληθαίνουν οι επιλογές που έχει, τόσο θα πληθαίνει και αυτό.

Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Όχι, δυστυχώς δεν τους γνωρίζω προσωπικά, αλλά είμαι πολύ ενθουσιασμένος που θα τους γνωρίσω, που θα συζητήσω μαζί τους για τα βιβλία τους και θα ανταλλάξουμε ιδέες για τη λογοτεχνία του φανταστικού. Έχω μόνο να τους ευχηθώ καλή επιτυχία στο φεστιβάλ, καλοτάξιδα τα βιβλία τους και να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και την ίδια δημιουργικότητα τη συγγραφή.

Μιλήστε μας για το δικό σας βιβλίο. Τι πραγματεύεται με δυο λόγια;

Το βιβλίο μου έλαβε την 3η θέση στα βραβεία Larry Niven 2021, έχει τον τίτλο «Εξιλέωσις» και περιστρέφεται γύρω από κάποιον που ανακτά τις αισθήσεις του έπειτα από μία πτώση, μην γνωρίζοντας πού βρίσκεται, έχοντας χάσει την αντίληψη του χώρου και του χρόνου και μην έχοντας καμία ανάμνηση της πρότερης ζωής του. Προσπαθώντας να ανακτήσει τη μνήμη του αρχίζει να αμφιβάλλει ακόμα και για την ίδια του την ύπαρξη. Όντας άγνωστος ανάμεσα σε αγνώστους, παρατηρεί ανθρώπους γύρω του να τον προσπερνούν, αγνοώντας τον εντελώς. Η έντονη περιφρόνηση που βιώνει, τον ωθεί να φωνάξει μπροστά στα μούτρα τους πως βρίσκεται εδώ, υπάρχει και αναζητά απελπισμένα λίγη προσοχή. Σύντομα -ή πολύ αργότερα, αυτό δεν μπορεί να το ξέρει, δίχως να έχει αίσθηση του χρόνου που περνά-, θα καταλάβει πως δεν είναι μόνος στον κόσμο. Εχθροί και φίλοι, σύμμαχοι και ορκισμένοι εκδικητές, θα του φέρουν θύμησες από την προηγούμενη ζωή του, το ποιος ήταν και ποιος έχει γίνει, θα του θυμίσουν παλιές δόξες και πρόσφατες αμαρτίες. Μέσα από μια συνεχή διαδικασία αναζήτησης του εαυτού του, αμφισβήτησης των πιστεύω του, παλαιών και νέων, εναλλαγής συμμαχιών και απρόσμενων συναντήσεων, θα επέλθει η τελική του εξιλέωση. Ή μήπως είναι η τιμωρία του;

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του βιβλίου σας και τι ώρα;

Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 θα πραγματοποιηθεί στις 18 Δεκεμβρίου και η παρουσίαση του βιβλίου μου είναι προγραμματισμένη για τις 22:10, σε ένα πάνελ που θα συμμετέχουν άλλοι τέσσερις συγγραφείς.

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Αρχικά, θα ήθελα να πω πως σας περιμένουμε όλες και όλους στο Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022, το οποίο μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε μία αξέχαστη εμπειρία. Εκτός των παρουσιάσεων των βιβλίων, θα πραγματοποιηθούν και αρκετές κληρώσεις με πλούσια δώρα, επομένως θα είναι μια μοναδική ευκαιρία για όσους παρευρεθούν να φύγουν με αρκετά βιβλία στο χέρι! Τέλος, θα ήθελα να ενθαρρύνω όσες και όσους έχουν το μικρόβιο της συγγραφής μέσα τους να μην το αγνοήσουν. Παρά τις όποιες απογοητεύσεις ή δυσκολίες συναντήσουν να μην τα παρατήσουν και στο τέλος είμαι σίγουρος πως θα ανταμειφθούν. Ίσως κάποτε οι αναγνώστες/-στριές σας να έχουν τη χαρά να παρουσιάζουν και εκείνοι/-ες κάποιο δικό τους βιβλίο σε ένα μελλοντικό φεστιβάλ των Όψεων του Φανταστικού!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια