Ο συγγραφέας Μάριος Πλουσίου μιλάει για το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 στην Αθήνα


Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου



Το Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022 αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 18 Δεκεμβρίου. Ανάμεσα στους συγγραφείς που θα λάβουν μέρος στο φεστιβάλ είστε κι εσείς. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό;

Καταρχήν, θα ήθελα να ευχαριστήσω τις εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές για τη διοργάνωση του φεστιβάλ, αλλά και τις Τέχνες Online για αυτή τη συνέντευξη.

Χαίρομαι πολύ που για ακόμη μια φορά θα συμμετάσχω στο φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού, καθώς μου δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσω το καινούργιο μου έργο, «Ελίζαντεθ: Μια ρομαντική ιστορία τρόμου.» Χαίρομαι ιδιαίτερα που επιστρέφω στην Αθήνα για το φεστιβάλ καθώς, κρίνοντας τουλάχιστον από τη δική μου εμπειρία, υπάρχει πάντα μια ικανοποιητική ανταπόκριση από τον κόσμο εκεί.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε στο συγκεκριμένο φεστιβάλ; Ποια η γνώμη σας για τη συγκεκριμένη διοργάνωση;

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετάσχω στο φεστιβάλ, καθώς είχα λάβει μέρος και τον περασμένο Ιούνιο που είχε οργανωθεί και πάλι στην Αθήνα, αλλά και στο αρκετά επιτυχημένο τριήμερο φεστιβάλ στην Κύπρο, όπου είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω όλα μου τα βιβλία και στους συντοπίτες μου.

Το φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού θεωρώ ότι είναι ένας σημαντικός θεσμός, τόσο για την προώθηση των πολύ ταλαντούχων συγγραφέων των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές, αλλά και γενικότερα για να γνωρίσει περισσότερος κόσμος αυτό το είδος μυθοπλασίας, που πολλές φορές είναι υποτιμημένο.

«Στηρίζουμε τους συγγραφείς με έργα και πράξεις!
Δίνουμε φωνή σε όλους τους συγγραφείς, δίνουμε φωνή στη φωνή σου.
Δίνουμε φωνή στους συγγραφείς!»

Ο εκδοτικός οίκος «Συμπαντικές Διαδρομές» για ακόμα μια φορά στηρίζει τη λογοτεχνία του φανταστικού σε μια εποχή που είναι ολοφάνερο, αν λάβουμε υπόψη την ολοένα και αυξανόμενη εμπορική του κίνηση, πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει. Εσείς προσωπικά είστε ευχαριστημένοι με το εκδοτικό σας σπίτι και την όλη στήριξη που σας παρέχει;

Όχι, μόνο ευχαριστημένος, νιώθω κιόλα ότι του χρωστάω!

Πάντα ονειρευόμουν να γίνω συγγραφέας, αλλά δεν είχα το θάρρος να βγάλω τα έργα μου στο φως. Μετά από παρότρυνση μιας καλής μου φίλης, αποφάσισα να στείλω στον εκδοτικό μια από της ιστορίες μου, που έγινε και το πρώτο μου βιβλίο. Από τότε έχω εκδώσει 5 προσωπικά βιβλία με τις Συμπαντικές διαδρομές, καθώς και άλλες συμμετοχές σε ανθολογίες διηγημάτων και ποίησης.

Πιστεύω ότι όλο και περισσότερος κόσμος αρχίζει να στρέφεται προς τη λογοτεχνία του φανταστικού, και πιστεύω ακράδαντα ότι οι εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές είναι ένας σημαντικός παράγοντας για αυτό, αφού υποστηρίζουν αυτό το είδος περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο εκδοτικό οίκο. Οι διοργανώσεις αυτού του είδους φεστιβάλ είναι απόδειξη της αγάπης που τρέφει ο εκδοτικός, όχι μόνο προς τη λογοτεχνία του φανταστικού, αλλά και τους ίδιους τους συγγραφείς κάτω από την ομπρέλα του.


Τελικά, η λογοτεχνία του φανταστικού έχει φανατικούς αναγνώστες ή όχι; Τι πιστεύετε;

Πιστεύω πως ναι, αφού ανάμεσα τους είμαι και γω.

Και πιστεύω ότι ο κύκλος αυτός, ολοένα και μεγαλώνει. Νομίζω ότι ο κόσμος πια διψάει να ξεφύγει λίγο από την πραγματικότητα. Και τι καλύτερος τρόπος να ζήσεις περιπέτειας φανταστικές, παρά μέσα από ένα βιβλίο μυθοπλασίας; Όλα αυτά που μπορούμε να ονειρευτούμε μόνο, γίνονται πραγματικότητα μέσα από της σελίδες ενός βιβλίου, και έχουμε την ευκαιρία έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, να ζήσουμε και μεις αυτές της περιπέτειες έστω και αντιπροσωπευτικά, μέσα από τους χαρακτήρες.

Γνωρίζετε τους υπόλοιπους συγγραφείς που λαμβάνουν μέρος στο φεστιβάλ; Τι τους εύχεστε;

Είχα την τύχη να γνωρίσω, αλλά και να προλογίσω αρκετούς από τους συγγραφείς στα προηγούμενα φεστιβάλ, και θεωρώ ότι είναι πραγματικά ταλαντούχοι. Η προσωπική μου συλλογή με βιβλία των εκδόσεων ολοένα και μεγαλώνει και χαίρομαι πραγματικά που έχω δημιουργήσει αυτό τον κύκλο με νέους φίλους.

Τους εύχομαι ότι καλύτερο, καλή επιτυχία στο φεστιβάλ, και ας είναι καλοτάξιδα τα βιβλία τους!

Μιλήστε μας για το δικό σας βιβλίο. Τι πραγματεύεται με δυο λόγια;

Το καινούργιο μου βιβλίο ονομάζεται «Ελίζαντεθ, μια ρομαντική ιστορία τρόμου.» Δεν μπορώ να αποκαλύψω πολλά για την πλοκή, θέλοντας να αποφύγω πιθανά spoiler.

Μπορώ να σας πω όμως ότι είναι μια κωμωδία τρόμου, που περιέχει αγγέλους, δαίμονες, φαντάσματα, ζόμπι, ένα τρελό παπά, και μια γιαγιά-νίντζα, που εμπλέκονται σε απίστευτες καταστάσεις με επίκεντρο μια ιστορία αγάπης ανάμεσα στην Ελίζαντεθ, την κεντρική ηρωίδα, και τον Ντάνιελ, τον εκλεκτό της καρδιάς της. Υπάρχουν όμως πολλά εμπόδια στο δρόμο της ευτυχίας τους. Ανάμεσα τους, μια προφητεία που θέλει την Ελίζαντεθ να φέρνει το τέλος του κόσμου, η φωνή στο κεφάλι της που την αναγκάζει να κάνει πράγματα κακά, αλλά και ένας φόνος που απειλεί να τους χωρίσει για πάντα.

Πότε είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση του βιβλίου σας και τι ώρα;

Η παρουσίαση μου είναι προγραμματισμένη την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, γύρω στις 19:50.

Επίσης, στο τέλος του φεστιβάλ, γύρω στις 22:50 θα διαβάσω αποσπάσματα από το βιβλίο, με συνοδεία ατμοσφαιρικής μουσικής, ως μέρος της ενότητας Νυχτερινά αναγνώσματα ατμοσφαιρικού τρόμου.

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το δικό σας μήνυμα στο αναγνωστικό κοινό που σας διαβάζει.

Θα ήθελα απλά να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξη, και να σας πω ότι θα χαρώ πολύ να σας γνωρίσω από κοντά στο φεστιβάλ!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια