8Η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εικαστική έκθεση «Ιχνηλάτες της Φύσης»

 


8Η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Έκθεση «Ιχνηλάτες της Φύσης»

Εγκαίνια: Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022, με εορταστικό πρόγραμμα

Διάρκεια: έως 21 Μαΐου 2023

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη) 

Alexandra Marati – Anna Vadakoglou (2)
Αλεξάνδρα Μαράτη – Άννα Βαδάκογλου, Βιοδυναμικός Κήπος

Aikaterini Gegisian
Αικατερίνη Γεγησιάν, Συνεχίζεται … Χωρίς Τίτλο

Kiril Prashkov, Natural Composition with Red, Yellow and Blue
Kiril Prashkov, Natural Composition with Red, Yellow and Blue από τη σειρά Φυσικός Μοντερνισμός

«Ιχνηλάτες της Φύσης» γίνονται οι εικαστικοί Αλεξάνδρα Μαράτη - Άννα Βαδάκογλου, Αικατερίνη Γεγησιάν και Kiril Prashkov με την ομότιτλη έκθεση στο MOMus-Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 8ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Οι συμμετέχοντες εικαστικοί αφυπνίζουν τις αισθήσεις μας μέσα από «βιοδυναμικούς κήπους», προβάλλουν με εικαστικό τρόπο τους βιολογικούς κύκλους της γης και εν τέλει της ζωής μας, αλλοιώνοντας ταυτόχρονα γνωστά εικαστικά έργα και δίνοντάς τους μια απροσδόκητη χειρωνακτικότητα.

Η έκθεση λειτουργεί επίσης ως αφορμή για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή του Μουσείου, με ένα ιδιαίτερο, εορταστικό πρόγραμμα με εργαστήριο χριστουγεννιάτικων στολιδιών, jazz & swing μουσικές από τη χορωδία Filippos Glee και ήχους thereminvox από τη May Roosevelt, την προπαραμονή Χριστουγέννων, Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022, από τις 17:00 έως αργά το βράδυ, με ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό (βλ. αναλυτικά το πρόγραμμα παρακάτω).

 

Η έκθεση

Η Αλεξάνδρα Μαράτη, σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Άννα Βαδάκογλου δημιουργούν έναν οριοθετημένο «Bιοδυναμικό Kήπο» εμπνευσμένο από τον αυστριακό φιλόσοφο Rudolf Steiner, σύμφωνα με τον οποίο η καλλιέργεια της γης με την επιμελή φροντίδα τoυ χώματος, των σπόρων και της βλάστησης αποτελεί ένα μυστήριο με μεταφυσική διάσταση αλλά ταυτόχρονα είναι η βασική προϋπόθεση για μια επιτυχημένη οργανική καλλιέργεια. Στον «βιοδυναμικό κήπο» οι επισκέπτες βιώνουν την ιδιαιτερότητα της ατμόσφαιρας που αφυπνίζει τις αισθήσεις. Σύμφωνα με την καλλιτέχνιδα, η εγκατάσταση, που βασίζεται σε μελετημένα οικολογικά υλικά, προτρέπει τον θεατή να μεταφέρει θετική ενέργεια για την επίτευξη ανώτερης ποιότητας βλάστησης.

Η Αικατερίνη Γεγησιάν στην εγκατάσταση «Συνεχίζεται… Χωρίς Τίτλο» (То be continued… Untitled) μας προσκαλεί σ’ έναν αισθητικά σχεδιασμένο εσωτερικό χώρο που περιέχει εικόνες λουλουδιών και άλλων φυτών, πτηνών, ζώων και ανθρώπων. Η καλλιτέχνιδα, η οποία έχει εντάξει ως προσωπικό βίωμα τις οικολογικές καλλιέργειες, μεταμορφώνει τις φωτογραφίες της νεκρής φύσης και της άγριας φύσης σε διαρκώς μεταβαλλόμενο οργανικό υλικό που παρακολουθεί τους βιολογικούς κύκλους της γης και εν τέλει της ζωής μας.

Ο Kiril Prashkov στην σειρά έργων που ονομάζει «Φυσικό Μοντερνισμό» (Natural Modernism) μεταγράφει με αυτό-ειρωνικό τρόπο γνωστά έργα της ιστορίας της τέχνης του 20ου αιώνα των Mondrian, Malevich, Duchamp, Magritte και Calder χρησιμοποιώντας κυρίως ξύλο και άχυρο. Με αυτή την φορμαλιστική αλλοίωση που επιτυγχάνει ο καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας αμιγώς φυσικά πρωτογενή υλικά, τα έργα, αποκτούν μια απροσδόκητη χειροτεχνικότητα, μεταφράζουν την εικαστική γλώσσα και εν τέλει επιδρούν στην ίδια την πρόσληψή τους από τον θεατή.

Η έκθεση «Ιχνηλάτες της Φύσης» συνδιαλέγεται με την τρέχουσα έκθεση στο Μουσείο με τίτλο  «Οργανική Τέχνη. Η Πρωτοπορία στο Πέτρογκραντ» καθώς και το πνεύμα των πειραματικών αναζητήσεων στη φύση που έκαναν οι καλλιτέχνες των αρχών του 20υ αιώνα στη Ρωσία.

Επιμέλεια: Μαρία Τσαντσάνογλου

Υποστηρικτής έκθεσης: BIOS AGROSYSTEMS

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022 / MOMus-Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη)

 

17:00-18:00 / Οι μικροί και μεγάλοι φίλοι έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο pop up εργαστήριο δημιουργίας χριστουγεννιάτικων στολιδιών με πρώτες ύλες από το φυσικό περιβάλλον που θα έχουν ετοιμάσει οι επιμελήτριες εκπαίδευσης του μουσείου.

18:00 / Η χορωδία Filippos Glee ντύνει μουσικά τον χώρο, με τραγούδια jazz και swing, vintage μουσικής και διασκευές στο ίδιο ύφος.

Η μεικτή, πολυφωνική χορωδία αποτελείται από νέους μουσικούς που αποφοίτησαν από το Ωδείο Φίλιππος στη Βέροια και πλέον είναι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη. Η χορωδία ιδρύθηκε το 2011 και συμμετέχει σε συναυλίες, παραστάσεις musical, εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για παιδιά σε χώρους πολιτισμού.

Διεύθυνση χορωδίας / ενορχήστρωση: Νεφέλη Μπραβάκη

18:30 / Ήχοι thereminvox από τη May Roosevelt. Η μουσικός και συνθέτης δίνει ήχο στο thereminvox, το πρώτο όργανο ηλεκτρονικής μουσικής στον κόσμο, πλημμυρίζοντας τον χώρο του μουσείου με ήχους απόκοσμους και συγχρόνως τόσο οικείους. Η May Roosevelt είναι συνθέτις, θερεμινίστρια και παραγωγός. Γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε βιολί με τη Μαρίνα Σέλκοβα και αργότερα αφοσιώθηκε στο πρωτοπόρο ηλεκτρονικό μουσικό όργανο θέρεμιν και στη σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής. To 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο της EP, Panda a story about love and fear, που αποτέλεσε εισιτήριο για την είσοδό της στη Red Bull Music Academy 2010 στο Λονδίνο. Οι δίσκοι της έχουν αποσπάσει εγκωμιαστικές κριτικές από τον ελληνικό και διεθνή μουσικό τύπο. Έχει συνεργαστεί δισκογραφικά με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και έχει δώσει συναυλίες σε ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις, συνθέτει πρωτότυπη μουσική για θέατρο, ντοκιμαντέρ και κινηματογράφο.

19:30 / Ξενάγηση στην έκθεση «Ιχνηλάτες της Φύσης» από τους ίδιους τους δημιουργούς, Αλεξάνδρα Μαράτη, Άννα Βαδάκογλου, Αικατερίνη Γεγησιάν και Kiril Prashkov

 

fb @ThessalonikiBiennale 

ig @thesssalonikibiennale 

yt Thessaloniki Biennale

www.thessalonikibiennale.gr

 

#Biennale8 #ThessalonikiBiennale #Geocultura #MOMus 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια