Βιβλιοπροτάσεις: Επιλέγουμε βιβλία για πολύ απαιτητικούς αναγνώστες


Αυτή την εβδομάδα στις βιβλιοπροτάσεις των Τεχνών επιλέξαμε να παρουσιάσουμε βιβλία αρκετά απαιτητικά, αλλά κι ενδιαφέροντα για τον αναγνώστη του σήμερα. Βιβλία που ενώ καλύπτουν πολλά και διαφορετικά γούστα, οπωσδήποτε περνούν σημαντικά μηνύματα, γι' αυτό άλλωστε αξίζει να διαβαστούν. 

Ας δούμε μερικά από αυτά:






Βιβλίο πρώτο:
Ο Λεφτέρης έχει φ, της Βέρας Σαββίδη
Εκδόσεις: Οσελότος
Κατηγορία: Παραμύθι


Η ιστορία του βιβλίου είναι ξεκάθαρα διδακτική. Ο μικρός αναγνώστης αντιλαμβάνεται πως κανείς δε μπορεί να φιμώσει τα όνειρα και τις προσδοκίες του, αν ο ίδιος δεν το επιθυμήσει. Ο κόσμος τείνει προς την καταστροφή επειδή οι άνθρωποι μεγαλώνοντας παύουν να είναι και να σκέφτονται σαν παιδιά, παύουν να τολμούν και να διεκδικούν, με αποτέλεσμα να φυλακίζονται από μόνοι τους στα δεσμά που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει για τον εαυτό τους.

Ο μικρός Λεφτέρης, ο ήρωας της ιστορίας του παραμυθιού αποτελεί το πρότυπο που οφείλουν να υιοθετήσουν τα παιδιά αν θέλουν να εξακολουθούν να ονειρεύονται ηλιαχτίδες στη ζωή τους κόντρα στα μαύρα σύννεφα που τους επιβάλει η ίδια η εξέλιξη της ανθρώπινης ζωής.

Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου φιλοξενούνται κάποιες δραστηριότητες για τους μικρούς αναγνώστες, που στόχο έχουν να προσελκύσουν περισσότερο το ενδιαφέρον τους και να τα ψυχαγωγήσουν.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Βιβλίο δεύτερο:
Πορείες κατάδυσης, της Χρύσας Ευστ. Αλεξοπούλου
Εκδόσεις: Περισπωμένη
Κατηγορία: Ποιητική συλλογή


Η ποιητική συλλογή περιέχει άτιτλα ποιήματα, τα οποία διακρίνονται σε τρεις μεγάλες ενότητες, σε τρεις διαφορετικές πορείες κατάδυσης όπως μαρτυρεί και ο τίτλος του βιβλίου. Η πρώτη κατάδυση αφορά στο υγρό στοιχείο, η δεύτερη στο μέσα κόσμο του ανθρώπου και η τρίτη στο επέκεινα.

Τα ποιήματα της συλλογής γραμμένα όλα σε δεύτερο πρόσωπο αποτελούν μία κοπιώδης πράξη αυτογνωσίας και κατάδυσης στο εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου εκεί δηλαδή όπου εκείνος, μέσω της στοχαστικής του διάθεσης, θυμάται, αντιλαμβάνεται, κρίνει, και στο τέλος μαθαίνει τον εαυτό του, ενώ παράλληλα συνειδητοποιεί τι αξίζει τελικά στη ζωή του και τι όχι.
Απλή και λιτή ποίηση γραφή, έντονα λυρική και στοχαστική, συναισθηματική και ευαίσθητη που οπωσδήποτε αξίζει να διαβαστεί.

Η ποιητική συλλογή «Πορείες Κατάδυσης» έλαβε το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών «Λάμπρος Πορφύρας» το έτος 2021

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Βιβλίο τρίτο:
Ο αγνός οπαδισμός του αίματος, του Γιώργου Παλιογιώργου
Εκδόσεις: Έναστρον
Κατηγορία: Ποιητική συλλογή


Ο ποιητής επιστρέφει με τη δεύτερη κατά σειρά εκδοθείσα ποιητική του συλλογή, η οποία διακρίνεται για τις στοχευμένες μεταφορές του, το συμπυκνωμένο νόημα των στίχων του και τη γλωσσική του θρασύτητα και ευστροφία. Ξύλινη γλώσσα, καυστική, καταγγελτική, ολιγόστιχη και πλημμυρισμένη από βαθιά επί της ουσίας νοήματα.
Ποίηση δοσμένη σε ελεύθερο στίχο, με μετρημένη λυρικότητα, αινιγματική, περιεκτική και δωρική.


Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Βιβλίο τέταρτο:
Η δίκη που άλλαξε τον κόσμο, του Στέφανου Δάνδολου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Μυθιστόρημα


Ο συγγραφέας σε αυτό το βιβλίο του εξιστορεί τις τελευταίες ώρες του Χριστού λίγο πριν την σταύρωση. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στη δίκη του Ιησού πριν τον Γολγοθά, που έμελλε να καθορίσει την μοίρα όχι μόνο του Χριστού, αλλά και πολλών ακόμα σημαντικών ανθρώπων, όπως είναι του Πόντιου Πιλάτου και της συζύγου του Κλαυδίας Πρόκλας. Πρόκειται στην ουσία για τα πρόσωπα που καθόρισαν την πορεία της ανθρωπότητας και το παρασκήνιο σημαντικών αποφάσεων.

Η Κλαυδία Πρόκλα όπως θα διαβάσει ο αναγνώστης είναι εκείνη που επιχειρεί να αλλάξει την απόφαση του Πιλάτου. Σαράντα χρόνια μετά τη σταύρωση του Ιησού, όταν ο χριστιανισμός εξαπλώνεται παντού, η Κλαυδία Πρόκλα και πάλι θα φανεί στο προσκήνιο επηρεάζοντας τα γεγονότα.

Η ιστορία του βιβλίου αποτελεί μια επιτυχημένη εναρμόνιση της ιστορίας και της μυθοπλασίας, η οποία για το σκοπό αυτό στηρίζεται σε πηγές, σε ιστορικά βιβλία και μελέτες. Τα γεγονότα που αναφέρονται σ' αυτό αφορούν μια ιστορική εποχή αρκετών χιλιάδων χρόνων πριν, για την οποία ελάχιστα πράγματα γνωρίζει ο άνθρωπος και γι' αυτό και δικαιολογημένα όχι μόνο θεωρείται, αλλά και είναι αρκετά ελκυστική.

Ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει: «Το βιβλίο αυτό δε διεκδικεί δάφνες θρησκευτικού πονήματος μήτε αποτελεί ιστορικό δοκίμιο για την εποχή που περιγράφει. Είναι μυθιστόρημα και πρέπει να διαβαστεί ως μυθιστόρημα».

Απόλυτα μεστή γραφή, καλά δομημένη αφήγηση, έντονη πλοκή, ζωηρές και αναλλοίωτες από τον χρόνο εικόνες και ανατριχιαστικές σκηνές, πετυχημένες παρομοιώσεις, που παρασύρουν απόλυτα τον αναγνώστη στα βαθιά της αφήγησης των γεγονότων των παθών του Χριστού, διατηρώντας του αμείωτο το ενδιαφέρον από την αρχή ως το τέλος της ανάγνωσης.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Βιβλίο πέμπτο:
Ο Επιζών, της Μαρίλλη Διαμαντή
Εκδόσεις: Bookoo
Κατηγορία: Νουβέλα


Η ιστορία του βιβλίου περιγράφει τη σωματική και ψυχολογική αποδυνάμωση του ανθρώπου την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τότε δηλαδή που η καταστροφή, η φτώχεια, το έγκλημα και η βία αποτελούσαν καθημερινό του βίωμα και κατάρα μη αναστρέψιμη.

Ωστόσο, τίποτα δε φαίνεται να χάνεται ακόμα. Εκεί που το σκοτάδι πλημμυρίζει τα πάντα, μια μικρή σπίθα φωτός προβάλει για να ζωντανέψει την ελπίδα και πάλι.

Η συγγραφέας χρησιμοποιώντας δυνατή αφηγηματική πένα περιγράφει παράλληλα με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής τον κοπιώδη αγώνα του ανθρώπου ενάντια στον θάνατο, καθώς και το ψυχικό του σθένος να επιβιώσει παρά τις σκληρές προσταγές της μοίρας του.

Η ιστορία που περιγράφεται είναι πραγματική, συνταράσσει τον αναγνώστη και του περνά πληθώρα μηνυμάτων.
Οπωσδήποτε αξίζει να διαβαστεί.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Βιβλίο έκτο:
Διαγαλακτικό Υπερδιαστημόπλοιο Ιθάκη, Βασίλισσα της καρδιάς, της Μαρίας Ιωάννου
Εκδόσεις: Συμπαντικές Διαδρομές
Κατηγορία: Νουβέλα


Η ιστορία του βιβλίου αποτελεί μια ρομαντική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας. Τόπος εξέλιξης των γεγονότων είναι από τη μια η Δωρίδα, ένας μακρινός πλανήτης, ο οποίος κατοικείται από ένα παρακλάδι της ανθρώπινης φυλής, κι από την άλλη η Γη. Συνδετικός κρίκος το Διαγαλακτικό Υπερδιαστημόπλοιο Ιθάκη.

Η μεταφορά δύο Δωριδών στη Γη εγκυμονεί κινδύνους.

Η ιστορία πλέκεται περισσότερο όταν στη Δωρίδα η Βασίλισσα Κυβέλη ερωτεύεται τον θνητό Τζων Ντάρναιη, τον Αρχηγό του Στρατού, ο οποίος με τη σειρά του ταξιδεύοντας με την Ιθάκη, πλέκεται σε μια μεγάλη διαστημική περιπέτεια....

Ένα ευχάριστο ανάγνωσμα για τους λάτρεις του φανταστικού, αλλά και της ρομαντικής λογοτεχνίας.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Βιβλίο έβδομο:
Η δίκη, του Φραντς Κάφκα
Εκδόσεις: Μίνωας
Κατηγορία: Μυθιστόρημα


Η ιστορία του βιβλίου διακρίνεται για τον παραλογισμό της ανεξέλεγκτης κοινωνικής πραγματικότητας. Το περιεχόμενό της αν και γραμμένο τον προηγούμενο αιώνα είναι αρκετά συγκλονιστικό και καθηλωτικό, ενώ παράλληλα δύναται να ερμηνευθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα πραγματικό και κλασικό αριστούργημα, το οποίο με αριστοτεχνικό τρόπο καθρεφτίζει την επικινδυνότητα των ολοκληρωτικών καθεστώτων και της γραφειοκρατίας αυτών, ενώ επίσης προβάλει μέσα από τη ροή της ιστορίας που ξετυλίγεται την ασημαντότητα των ανθρώπων, που ποτέ δε μπορούν να αισθανθούν πραγματικά ασφαλείς, ανεξάρτητα με την κοινωνική θέση στην οποία βρίσκονται.

Ένα διαχρονικό βιβλίο, αρκετά δύσκολο και απαιτητικό στην ανάγνωση και την κατανόησή του, εθιστικό παρ' όλα αυτά, το οποίο περιβάλλεται κι από μια αρκετά μεγάλη δόση παράνοιας για όλα αυτά που διαδραματίζονται στις εσωτερικές του σελίδες. Ωστόσο, δεν παύει να είναι επίκαιρο ακόμα και 100 χρόνια μετά τη συγγραφή του.

Η Δίκη καταφέρνει, ακόμη και ημιτελής (καθώς πρόκειται για ένα από τα κείμενα που ο ίδιος ο Κάφκα προσπάθησε να κάψει πριν φύγει από τη ζωή, αλλά που ο Μαξ Μπροντ, ο καλός του φίλος, κατάφερε να περισώσει και να δημοσιεύσει μετά τον θάνατό του), να ξαφνιάσει, να τρομάξει και να προβληματίσει έντονα τον αναγνώστη του.

Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια