Η Μαριαλένα Ροζάκη απαντά στο ερωτηματολόγιο των Τεχνών

   


Η Μαριαλένα Ροζάκη είναι ηθοποιός.

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν και από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Για 6 χρόνια έκανε μαθήματα τραγουδιού με τη Χ. Κεφαλά. Σπουδές χορού: Κλασικό μπαλέτο (10 χρόνια), jazz και theatrical jazz στη σχολή του Φ. Ευαγγελινού (4 χρόνια), μαθήματα musical με την Ε. Παπούλια. Παρακολούθησε σεμινάριο υποκριτικής της Α. Καραγιαννοπούλου και μουσικού θεάτρου του Θ. Μουμουλίδη.

Συμμετείχε στις παραστάσεις: Η μικρή μας πόλη (σκην. Γ. Βούρος, ΚΘΒΕ, Έμιλυ), Το κύμα (σκην. Γ. Ρήγας, ΚΘΒΕ), Τι βουλή θα παραδώσεις μωρή (σκην. Α. Παναγιωτοπούλου, επιθεώρηση), Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας (σκην. Δ. Αδάμης, Θέατρο Αθηνών, Ερμία), Η Χιονάτη και οι επτά ψηλοί νάνοι (σκην. Κ. Ρουγγέρη, Χιονάτη), Εσύ μας χάρισες το ωραίο ταξίδι (σκην. Δ. Δεγαΐτης, μουσική παράσταση, Θέατρο Τέχνης). Σε παιδική ηλικία πήρε μέρος στις παραστάσεις: Βίρα τις άγκυρες των Μ. Ρέππα-Θ. Παπαθανασίου (σκην. Σ. Φασουλής) και Άθλιοι του Β. Ουγκώ (σκην. Κ. Δαμάτης, Μικρή Τιτίκα). Είχε επιλεγεί από τον Θ. Αγγελόπουλο για την τελευταία του ταινία Η άλλη θάλασσα για τον ρόλο της Πόλυ. Έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη της Α. Καραγιαννοπούλου και του Γ. Κιμούλη. Ασχολείται επαγγελματικά και με το τραγούδι .

Δείγμα της δουλειάς της στο θέατρο είναι οι παραστάσεις Το δικό μας σινεμά (2019), Αλέξης Ζορμπάς (2017), Φεγγάρι από χαρτί (2020), Αστροφεγγιά (2016).Στην τηλεόραση συμμετείχε στη σειρά Το Καφέ της Χαράς (2020).


Μπορεί η τέχνη του θεάματος να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο;

Φυσικά. Ιδανικά αυτός είναι ο ρόλος του θεάτρου. Μετά την παράσταση ο θεατής πρέπει να αισθάνεται μια ψυχική κάθαρση , με διαφορετικό τρόπο στην κωμωδία και με διαφορετικό στο δράμα. Μην ξεχνάμε πως ηθοποιός σημαίνει ποιώ ήθος. Δεν είναι τυχαίο που στην αρχαία Ελλάδα ήταν υποχρεωτική η παρακολούθηση, το θεωρούσαν σχολείο. 

Γιατί θαυμάζετε την υποκριτική ως τέχνη;

Είμαι ένας άνθρωπος πολύ εσωστρεφής και αυστηρός με τον εαυτό μου. Σαν παιδί ήμουν πολύ μαζεμένη. Η τέχνη της υποκριτικής λοιπόν με λυτρώνει εκφράζοντας τα συναισθήματα του ρόλου. Είναι σαν να έχεις τη δυνατότητα να ζήσεις πολλές διαφορετικές ζωές.

Γιατί υπηρετείτε την υποκριτική;

Ο χώρος του θεάτρου είναι πολύ γοητευτικός. Μεγάλωσα μέσα στα καναρίνια, ήταν πολύ δύσκολο να ξεφύγω από αυτόν τον έρωτα! 

Θυμάστε ποιο ήταν το πρώτο θεατρικό έργο που παρακολουθήσατε στη ζωή σας;

Η μητέρα μου με έπαιρνε στις παραστάσεις που έπαιζε μαζί της από μηνών . Έτσι λοιπόν δεν μπορώ να θυμάμαι ποια ήταν η πρώτη …

Ποιο έργο θεατρικού συγγραφέα αγαπάτε περισσότερο και γιατί;

Έχω μεγάλη αδυναμία στον «Γυάλινο κόσμο» του Τενεσί Ουίλιαμς. Με συγκινούν βαθιά όλοι οι ήρωες αυτού του έργου. Γενικώς ο Τενεσί Ουίλιαμς είναι αγαπημένος μου συγγραφέας. 

Σε ποιο θεατρικό έργο θα θέλατε οπωσδήποτε να συμμετέχετε στο μέλλον;

Δεν ονειρεύομαι ρόλους αλλά συνεργασίες με ανθρώπους που θα με κάνουν να αισθάνομαι δημιουργικά, να μπορώ να καλλιεργώ τον εαυτό μου και να γίνομαι καλύτερη. 

Ποιον θεατρικό συγγραφέα θαυμάζετε περισσότερο;

Πολλούς … Τον Τενεσί Ουίλιαμς, τον Τσέχοφ, τον Ίψεν αλλά και πιο σύγχρονους συγγραφείς.

Ποιον σεναριογράφο και ποιον σκηνοθέτη θαυμάζετε περισσότερο;

Δε θα ήθελα να πω συγκεκριμένα ονόματα… όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας σε ανθρώπους και σε καλλιτέχνες.

Ποιον ηθοποιό θαυμάζετε περισσότερο;

Την Cate Blanchett. Την θεωρώ συγκλονιστική ηθοποιό. Βλέπω ξανά και ξανά τις ταινίες της και την θαυμάζω για τις λεπτομέρειες της υποκριτικής της. 


Θέατρο, κινηματογράφος ή τηλεόραση; Τι σας ελκύει περισσότερο και γιατί;

Δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω…. Το κάθε ένα το αγαπάω για διαφορετικούς λόγους. 

Ποιο ρόλο θα θέλατε να είχατε παίξει για πρώτη φορά εσείς;

Δεν έχω τέτοια αποθημένα…. Έναν ρόλο που έχω λατρέψει είναι η Εντβίζ που θα παίξω από 3 Φεβρουαρίου στο «Έκτο Πάτωμα» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη.

Ποιο ρόλο θα θέλατε να παίξετε με την πρώτη ευκαιρία;

Όπως σας είπα και προηγουμένως ονειρεύομαι συνεργασίες και όχι ρόλους.

Κωμωδία ή δράμα; Ποια η προτίμησή σας;

Και τα δυο! Δεν τα ξεχωρίζω.

Πού σας βρίσκουμε αυτή την περίοδο;

Το πρωί με βρίσκετε στο θέατρο Κιβωτός στο «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Κάρμεν Ρουγγέρη και το βράδυ στο θέατρο Ακροπόλ στο «Έκτο Πάτωμα» σε σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη και μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη.


Νιώθετε ικανοποίηση από τη μέχρι τώρα καλλιτεχνική σας πορεία;

Ναι, είμαι ευγνώμων για όλες τις ευκαιρίες που μου έχουν δοθεί.

Ποιες είναι οι καλλιτεχνικές σας βλέψεις για το μέλλον;

Να συνεχίσω να μπορώ να ζω μέσα από την τέχνη που αγαπάω και να συναντάω μέσα στη δουλειά μου ανθρώπους που να με κάνουν καλύτερη.

Μια ευχή σας που θα θέλατε να πραγματοποιηθεί;

Να έχουμε υγεία και να βλέπω την κορούλα μου να μεγαλώνει χαμογελαστή κι ελεύθερη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια