Βέρα Αναστασίου: "Μέσα από τις ιστορίες φαντασίας μπορούμε να ονειρευτούμε πως όλα είναι δυνατά"


Η συγγραφέας παιδικών παραμυθιών Βέρα Αναστασίου είναι η σημερινή μας καλεσμένη στις Τέχνες. Αφορμή το νέο της βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2022 από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές» και φέρει τον τίτλο «Οι βαλίτσες των μυρμηγκιών». 

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κυρία Αναστασίου, καλώς ήρθατε για ακόμα μια φορά στις Τέχνες. Σήμερα, βέβαια, για να μας παρουσιάσετε ένα νέο βιβλίο σας για το οποίο θα κάνουμε λόγο στη συνέχεια. Όμως, πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε γι’ αυτό, θα ήθελα να μας συστήσετε ξανά τον εαυτό σας στο αναγνωστικό κοινό.

Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσίαση του νέου μου βιβλίου. Πρόκειται για το δεύτερο μου βιβλίο με τίτλο: οι βαλίτσες των μυρμυγκιών, το οποίο εκδόθηκε πριν λίγο καιρό από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, ενώ πριν από περίπου ένα χρόνο με τίμησαν με την έκδοση του πρώτου μου παραμυθιού με τίτλο: Η πριγκίπισσα Βανίλια.

Έχω μεγαλώσει στον Πειραιά και έχω αποφοιτήσει από το χημικό Τμήμα ΕΚΠΑ. Έκτοτε έχω εργαστεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την τελευταία δεκαετία βρίσκομαι στον χώρο της Υγείας.

Η συγγραφή, ήταν ένα ανεκπλήρωτο όνειρο μου μέχρι που οι Συμπαντικές Διαδρομές το έκαναν πραγματικότητα και έτσι ανάμεσα στα πολλά παραμύθια που διαβάζω στις κόρες μου μπορώ να τους διαβάζω κάποιες φορές και τα δικά μου.

Αν σας έλεγαν να διαλέξετε ανάμεσα στο μυθιστόρημα, τη νουβέλα, το διήγημα ή το παραμύθι, προς τα πού θα κλίνατε περισσότερο και γιατί;

Στη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μου θεωρώ πως κλίνω περισσότερο προς τα παραμύθια, για παιδιά ή εφήβους. Ο λόγος είναι πως μέσα από τις ιστορίες φαντασίας μπορούμε να ονειρευτούμε πως όλα είναι δυνατά καθώς όλα πάντα αποκτούν ένα όμορφο τέλος, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως θα λείπει ο προβληματισμός αλλά και οι κάθε λογής δυσκολίες.

Παρόλο που και τα δύο πλέον βιβλία σας αποτελούν πνευματικά σας παιδιά, παίρνω το θάρρος να σας ρωτήσω αν τρέφετε ιδιαίτερη αδυναμία σε κάποιο συγκεκριμένα και γιατί.

Πράγματι και τα δύο μου βιβλία είναι για μένα το ίδιο σημαντικά. Και τις δύο φορές ήταν απερίγραπτη η χαρά μου όταν είδα τις ιστορίες μου να αποτυπώνονται στο χαρτί και μάλιστα να πλαισιώνονται από τόσο ταιριαστές εικόνες. Ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω πως το πρώτο μου βιβλίο, η πριγκίπισσα Βανίλια, θα κατέχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.


Η επαγγελματική σας ενασχόληση επηρεάζει τις συγγραφικές σας αναζητήσεις;

Σε άμεσο επίπεδο, θα έλεγα πως δε φαίνεται να επηρεάζει. Ωστόσο, ο χώρος της υγείας είναι πολύ ουσιαστικός όπου έρχεσαι καθημερινά με σοβαρά και μη προβλήματα υγείας. Σε μια τέτοια λοιπόν, επαγγελματική καθημερινότητα, τόσο η συγγραφή όσο και η ανάγνωση μπορεί να αποτελέσει μια όμορφη διέξοδο σε ένα ονειρικό κόσμο και γεμάτο ελπίδα και όνειρα για μια καλύτερη ζωή!

Έχετε νιώσει ποτέ την ανάγκη να μεταφέρετε οπωσδήποτε στο χαρτί κάποιο προσωπικό σας βίωμα;

Η αποτύπωση στο χαρτί μιας προσωπικής μας στιγμής, η εξομολόγηση δηλαδή στον ίδιο μας τον εαυτό πολλές φορές δεν είναι κάτι εύκολο, οπότε θα σας απαντούσα ότι μέχρι στιγμής δε μου έχει συμβεί, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δε θα μου συμβεί μελλοντικά.

Θεωρείτε ότι υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή για τη συγγραφή ενός καλού βιβλίου;

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στο να χαρακτηριστεί ένα βιβλίο “καλό”. Εκτός όμως από κλασσικές, θεωρητικές γνώσεις, πιστεύω πως αυτό που μπορεί να απογειώσει ένα βιβλίο είναι όταν εκφράζει τη ψυχή του συγγραφέα και μεταφέρει τους αναγνώστες στον δικό του κόσμο.

Έχετε πρότυπα ως συγγραφέας; Στα γραπτά σας θα διαπιστώσει ο αναγνώστης επιρροές από άλλους αγαπημένους σας συγγραφείς;

Υπάρχουν πολλοί συγγραφείς που θαυμάζω και που θεωρώ αξεπέραστους. Αλλά το αν έχει επηρεαστεί με κάποιο τρόπο η γραφή μου αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να το διακρίνει καλύτερα ο αναγνώστης.

Είναι απαιτητικοί αναγνώστες τα παιδιά κατά τη γνώμη σας;

Πιστεύω πως τα παιδιά με την αφοπλιστική ειλικρίνεια που τα διακατέχει όσο μπορούν να εκδηλώσουν τον ενθουσιασμό τους, το ίδιο ανεπιτήδευτα μπορούν να εκδηλώσουν και τη δυσαρέσκειά τους οπότε ναι θεωρώ πως είναι απαιτητικοί αναγνώστες.


Κρατώ στα χέρια μου το δεύτερο βιβλίο σας, που κυκλοφόρησε μόλις το Δεκέμβριο του 2022 από τις εκδόσεις «Συμπαντικές Διαδρομές» και έχει τον τίτλο «Οι βαλίτσες των μυρμηγκιών». Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Με μεγάλη μου χαρά! Το νέο μου βιβλίο ουσιαστικά, αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας μυρμηγκιών η οποία ξαφνικά και χωρίς να το θέλει μεταφέρεται σε ένα νέο περιβάλλον και φυσικά βρίσκεται εκτεθειμένη σε νέους κινδύνους. Προσπαθεί να επιβιώσει και πάνω από όλα να προστατεύσει το μκρό τους μυρμηγκάκι. Ωστόσο, η αγωνία και ο φόβος εναλλάσσονται με πιο χαρούμενα συναισθήματα καθώς αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται σε ένα παιδικό δωμάτιο ενός χαριτωμένου κοριτσιού, της Σμαράγδας.

Ποιο υπήρξε το ερέθισμά σας για να ξεκινήσετε τη συγγραφή του συγκεκριμένου έργου;

Θα έλεγα ότι ξεκίνησε από την προσπάθεια μου να εξηγήσω στη μικρή μου κόρη ότι δίπλα μας, από κάτω μας, οπουδήποτε γύρω μας, μπορεί να υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος και συγκεκριμένα στην περίπτωση μας, μικρά μυρμήγκια, των οποίων η ύπαρξη μπορεί να επηρεαστεί δραματικά από μια μας κίνηση, εκούσια ή ακούσια.

Πώς προέκυψε ο τίτλος της ιστορίας σας;

Η οικογένεια των μυρμηγκιών θα μπορούσε να είναι σαν μια οποιαδήποτε άλλη οικογένεια, η οποία αναγκάζεται από τη μια στιγμή στην άλλη να βρεθεί σε ένα ξένο, αφιλόξενο μέρος.

Και γιατί όχι να θέλει να έχει μαζί της κάποια δικά της υπάρχοντα, για να μπορέσει να καλύψει βασικές πρώτες ανάγκες.

Το βιβλίο σας σε ποιες ηλικίες απευθύνεται κυρίως;

Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας από 5 χρόνων και πάνω, αλλά και μικρότερα με την καθοδήγηση κάποιου μεγαλύτερου που θα τους εξηγεί καλύτερα κάποια σημεία.

Η εικονογράφηση του βιβλίου σας, παρότι ασπρόμαυρη, είναι αρκετά εντυπωσιακή και ελκυστική για τα παιδιά. Θεωρείτε πως ο συνδυασμός ιστορίας και εικόνας είναι απαραίτητος για την κατανόηση του παραμυθιού, αλλά και για τη διατήρηση του ενδιαφέροντός τους από την αρχή ως το τέλος της αφήγησης;

Η ασπρόμαυρη εικονογράφηση θεωρώ πως έχει μεγάλη δυναμική καθώς αφήνει την παιδική φαντασία να βάλει η ίδια τα χρώματα που επιθυμεί. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τόσες ασπρόμαυρες ταινίες μας έχουν μείνει αξέχαστες. Ειδικά για τα πιο μικρά παιδιά η εικονογράφηση σίγουρα συμπληρώνει την αφήγηση ενός παραμυθιού, δίνει μορφή στους πρωταγωνιστές και στους ονειρικούς τόπους της ιστορίας.

Στο τέλος της αφήγησης, προσθέσατε κενές σελίδες για να δώσετε ενδεχομένως την ώθηση στον αναγνώστη να αφήσει τις δικές του σημειώσεις σε αυτές. Θεωρείτε ότι με τον τρόπο αυτό, προσθέτοντας δηλαδή το δικό του μικρό λιθαράκι ο καθένας που θα το κρατήσει στα χέρια του, θα κάνει την ιστορία αυτή πραγματικά δική του;

Αυτό θα ήταν κάτι πολύ δημιουργικό και είναι κάτι που παρατηρώ πως κάνουν τα παιδιά. Πολλές φορές θέλουν κάτι να ζωγραφίζουν σε σχέση με αυτό που διάβασαν ή να εκφράσουν τις δικές τους σκέψεις και γιατί όχι πάνω και στο ίδιο το βιβλίο τους..

Παρότι οι χαρακτήρες του βιβλίου σας είναι φανταστικοί, θα εντοπίσει ο αναγνώστης σ’ αυτούς στοιχεία της δικής σας προσωπικότητας;

Πράγματι, όσα πέρασε η μυρμυγκοοικογένεια θα μπορούσε και πιστεύω πως περνάει και μια οποιαδήποτε άλλη οικογένεια, η οποία αναγκάζεται να αποχωριστεί την μέχρι τώρα στρωμένη ζωή της και να βρεθεί σε αχαρτογράφητους δρόμους. Και φυσικά ποιοι γονείς δεν θα αγωνιούσαν αρχικά για το ίδιο τους το παιδί και δε θα έκαναν ότι χρειαζόταν για να είναι αυτό ασφαλές αλλά και ευτυχισμένο..

Πού ακριβώς στοχεύετε ως συγγραφέας παραμυθιών, στην ψυχαγωγία, στον προβληματισμό, στη διαπαιδαγώγηση του μικρού αναγνώστη ή σε κάτι άλλο;

Σίγουρα, ο συνδυασμός όσων αναφέρατε θα ήταν το πιο ολοκληρωμένο ζητούμενο, γιατί θεωρώ πως όλα αυτά χρειάζονται. Αν όμως θα έπρεπε να επικεντρωθώ σε ένα από αυτά θα επέλεγα το παραμύθι μου να μπορεί να δώσει στο παιδί μια νέα οπτική και έτσι να προσπαθήσει να βάλει το δικό του λιθαράκι προκειμένου ο κόσμος μας κάποια στιγμή να γίνει πιο ανθρώπινος, πιο παραμυθένιος.

Το βιβλίο σας παρουσιάστηκε ήδη στο Φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού 2022, στις 18 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα. Σχεδιάζετε και κάποια άλλη παρουσίαση του βιβλίου σας το επόμενο διάστημα;

Οι Συμπαντικές Διαδρομές διοργανώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα Φεστιβάλ, όπου παρουσιάζονται σε πολύ όμορφο κλίμα πολλά βιβλία που είτε κυκλοφορούν ήδη, είτε νέα και μάλιστα με μεγάλη συμμετοχή. Έχω πάρει μέρος σε δύο παρουσιάσεις και είναι πραγματικά μια πολύ όμορφη εμπειρία. Εύχομαι και στο μέλλον να προκύψουν τέτοιες ευκαιρίες.


Μια ευχή σας για το μέλλον;

Να μην χάσουμε την πίστη μας για έναν όμορφο κόσμο, όπως αυτόν των παραμυθιών.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας. 

Ο ψηλός άνδρας - γίγαντας στα μάτια των μικρών μυρμηγκιών άφησε τη γλάστρα σε ένα μεγάλο δωμάτιο δίπλα στη μπαλκονόπορτα.

Να εδώ είναι μια χαρά, ακούστηκε μια γλυκιά γυναικεία φωνή. Η Σμαράγδα το αγαπάει πολύ αυτό το λουλούδι., είπε μια γυναίκα- γίγαντας. Πριν καλά καλά παρατηρήσουν το δωμάτιο το βλέμμα τους σταμάτησε σε ένα μικρό κοριτσάκι. Τα μυρμηγκάκια πάλι γιγαντιαίο το έβλεπαν και αυτό, αλλά γρήγορα κατάλαβαν ότι πρόκειται για ένα μικρότερο, γλυκό πλασματάκι

Η Σμαράγδα άρχισε να χοροπηδάει από τη χαρά της ,να στριφογυρίζει στο δωμάτιό, να γελάει και να φωνάζει.

Τα τρία μυρμηγκάκια είχαν μείνει με το στομα ανοιχτό. Δεν μπορούσαν να σταματήσουν να την κοιτάζουν.Ενώ τα φόβιζε το μέγεθός της, όπως και οι άγαρμπες κινήσεις της καθώς θα μπορούσε να τα πατήσει κατά λάθος, την έβρισκαν και πολύ χαριτωμένη.

Κυρία Αναστασίου, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία προσωπική και συγγραφική.

Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ.


Βιογραφικό:

Η Βέρα Αναστασίου γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2003 από το Τμήμα Χημείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έκτοτε εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση ως καθηγήτρια και στον χώρο υγείας σε ιδιωτική κλινική. Έχει γράψει το παιδικό παραμύθι η Πριγκίπισσα Βανίλια, το οποίο εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια