Χρήστος Καρράς: "Εγώ ό,τι έγραψα, το έγραψα από την ψυχή μου"


Ο Χρήστος Καρράς είναι συγγραφέας παιδικών παραμυθιών. Σήμερα φιλοξενείται στις Τέχνες για να μας μιλήσει για τον ίδιο, αλλά και για τα βιβλία του «Το μωράκι και τα σκιουράκια» και «Το μωράκι και τα σκιουράκια Χριστούγεννα» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Γλαρόλυκοι».

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κύριε Καρρά, τι ήταν αυτό που σας ώθησε να εκφραστείτε μέσω της συγγραφής παιδικών βιβλίων;

Η κόρη μας φυσικά. Ήταν τριών μηνών και την είχα στην αγκαλιά μου. Κάναμε βόλτες μέσα στο σπίτι με τη γυναίκα μου και της έλεγα ιστορίες. Τα μαλλάκια της σχημάτιζαν ένα λοφίο και της έβγαλα το παρατσούκλι σκιουράκι. Άρχισα λοιπόν να τη ρωτώ. “Γιατί, μικρό σκιουράκι, πας με τους φίλους σου στο δάσος και κλέβετε τα βελανίδια;” Την επόμενη μέρα στη γνωστή μας βόλτα πρόσθεσα. “Γιατί, μικρό σκιουράκι, κλέβετε τα βελανίδια από το δάσος και σας κυνηγάνε οι φύλακες;” Και κάπου εκεί ακούγεται η φωνή της γυναίκας μου. “Μα που τα σκέφτεσαι όλα αυτα;” Και να το κλικ! Της λέω πάω λίγο στο δωμάτιο να γράψω ένα παραμύθι και έρχομαι. Ακολούθησαν γέλια από όλους μας. Σε πολύ λίγο χρόνο το παραμύθι ήταν έτοιμο. Το διαβάσαμε στη μικρή μας και μας άρεσε πολύ. Και κάπως έτσι ξεκίνησε το πρώτο μας παραμύθι.

Πώς θα συστήνατε ο ίδιος τον εαυτό σας στο αναγνωστικό κοινό;

Λέγομαι Χρήστος Καρράς. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην πόλη της Λάρισας. Μου αρέσουν πολύ τα εγχώρια ταξίδια και το παραδοσιακό ελληνικό φαγητό. Επίσης μου αρέσει πολύ να παίζω και να παρακολουθώ μπάσκετ και διάφορα σπορ.

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;

Μια εικόνα, μια σκέψη, μια κουβέντα με αγαπημένους φίλους, ένα σύννεφο… Πολλά ερεθίσματα θα έλεγα από την καθημερινότητα μας.

Πώς συνδυάζεται η πραγματικότητα με τη λογοτεχνία;

Υπάρχει θα έλεγα μια διάδραση της πραγματικότητας με την κοινωνία. Τα συμβάντα της ζωής επηρεάζουν όπως και να έχει ένα λογοτέχνημα. Στη συνέχεια το οποιοδήποτε λογοτεχνικό δημιούργημα, είτε πρόκειται για πεζό λόγο, είτε για ποίηση, ασκεί με πολλούς τρόπους επίδραση στο κοινωνικό σύνολο και σε κάθε αναγνώστη ξεχωριστά.


Έχετε νιώσει ποτέ την ανάγκη να μεταφέρετε στο χαρτί κάποιο προσωπικό σας βίωμα;

Δεν ένοιωσα την ανάγκη. Κάποια παιδικά βιώματα, κάποια όνειρα, κάποιες σκέψεις ήρθαν από μόνα τους και δημιούργησαν τη συγγραφή των παιδικών παραμυθιών.

Ποιος θεωρείτε ότι, τελικά, είναι ο σκοπός της λογοτεχνίας; Τι έχει να προσφέρει στον σύγχρονο άνθρωπο;

Δεν υπάρχουν στη ζωή λογοτεχνικοί δημιουργοί με ιδιαίτερες στοχεύσεις, εκτός εάν πρόκειται για εκπαιδευτικά κείμενα που έχουν στόχο και σκοπό να βοηθήσουν την επιστήμη και την πρόοδο. Η προσφορά της λογοτεχνίας έχει τεράστια επίδραση σε κάθε ανθρώπινο ον αν και συμβάλει στη νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη. Την ενσυναίσθηση και τη βελτίωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Από πού αντλείτε έμπνευση για να πλάσετε τις ιστορίες σας;

Σε μεγάλο βαθμό από την κόρη μου. Μετά κατά κάποιον τρόπο χωρίς να μπορώ να το εξηγήσω το HB2 ακολουθεί τη σκέψη μου. Έρχεται η ιστορία στο μυαλό μου και προσωπικά μου φαίνεται κάτι πολύ εύκολο και ευχάριστο. Κάποιες φορές για να μη χαθεί η σκέψη μου, η ταχύτητα με την οποία γραφώ έχει ως αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζω τα γράμματα μου!


Θεωρείτε ότι υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή για τη συγγραφή ενός καλού βιβλίου;

Θα έλεγα πως όχι. Εγώ ό,τι έγραψα, το έγραψα από την ψυχή μου. Συγκεκριμένη συνταγή θα έλεγα πως υπάρχει στην ελληνική γαστρονομία.

Έχετε πρότυπα ως συγγραφέας; Στα γραπτά σας θα διαπιστώσει ο αναγνώστης επιρροές από άλλους αγαπημένους σας συγγραφείς;

Σας ευχαριστώ για τον χαρακτηρισμό αλλά συγγραφέας δεν είμαι. Θαυμάζω ωστόσο πολλούς συγγραφείς αλλά πρότυπα και επιρροές, όχι, δε θα έλεγα πως έχω.

Είναι απαιτητικοί αναγνώστες τα παιδιά;

Όχι καθόλου. Τα παιδιά είναι οι πιο εύκολοι αναγνώστες. Χαίρονται με την εικονογράφηση, με τα χρώματα και με την ιστορία του παραμυθιού. Απαιτητικοί είμαστε εμείς οι ενήλικες θα έλεγα.


Κρατώ στα χέρια μου τα βιβλία σας, που κυκλοφόρησαν το 2022 από τις εκδόσεις «Γλαρόλυκοι» και έχουν τους τίτλους «Το μωράκι και τα σκιουράκια» και «Το μωράκι και τα σκιουράκια Χριστούγεννα». Μιλήστε μας γι’ αυτά.

Θα ήθελα να κάνω μια διόρθωση σας παρακαλώ. Δεν είναι δικά μου βιβλία αλλά δικά μας. Τα παραμύθια είναι ένα ομαδικό αποτέλεσμα. Από τον εκδοτικό μου, τον εικονογράφο, την επιμελήτρια και μετά από εμένα. Στο πρώτο παραμύθι περιγράφονται τα σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά του μικρού παιδιού. Η ζωηρότητά του εντοπίζεται όχι στην ανυπακοή ή την παραβατικότητα των κανόνων της οικογενείας αλλά στην εξυπνάδα, την αντιληπτική ικανότητα του παιδιού και τη χαρά της ζωής. Το μωράκι δεν έχει όνομα αρά βοηθάει κάθε παιδί να ταυτιστεί ευκολότερα μαζί του και να το ακολουθήσει στην πορεία του παραμυθιού. Επίσης αναδεικνύονται οι αξίες της ζωής όπως η οικογένεια, η αγάπη, η τρυφερότητα, ο σεβασμός και η προσφορά. Το μωράκι με το κόκκινο λαμπερό ποδήλατο δεν λειτουργεί ως ένα παιχνίδι που θα προσφέρει τη χαρά της βόλτας σε ένα παιδί. Εδώ διατίθεται για να συντελεστεί ο σκοπός της προσφοράς τους. Μαθαίνει στα παιδιά να μοιράζονται. Μαζί με τα σκιουράκια συγκεντρώνουν βελανίδια και τα προσφέρουν σε ανήμπορα σκιουράκια και όχι μονό. Επίσης το μωράκι γνωρίζει τη γλώσσα των ζώων και συνομιλεί με αυτά. Λοιπόν, όλα τα υπερφυσικά είναι δυνατά στη μαγεία του παραμυθιού. Τώρα στο δεύτερο παραμύθι οι αναγνώστες με γνώριμους ήρωες θα ζήσουν μια ακόμη περιπέτεια. Η ιστορία εξελίσσεται με έντονη δραματοποίηση των γεγονότων και ανατροπές που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών, όπως η πτώση των δέντρων, οι επικίνδυνες συνθήκες για τα σκιουράκια, ο περιορισμένος χρόνος για την αντιμετώπιση της κατάστασης και η απρόσμενη παρουσία του γεροπλάτανου. Οι μικροί αναγνώστες ακολουθούν τις δράσεις των ηρώων με τα συναισθήματά τους να εναλλάσσονται αλλά να παραμένουν έντονα μέχρι το τέλος του παραμυθιού. Η γλυκιά θαλπωρή των Χριστουγέννων, ο φόβος, η έκπληξη, η αγωνιά, ο προβληματισμός, η απόγνωση, το άγχος, η ανησυχία και η ενσυναίσθηση, οι δημιουργικές σκέψεις, η αμφιβολία, η χαρά, η λύτρωση, το θρησκευτικό συναίσθημα και η κατάνυξη. Ο φόβος και η αγωνιά παραμερίζονται και τις θέσεις τους παίρνει η χαρά της ζωής, της δημιουργίας. Το μήνυμα των Χριστουγέννων σκορπίζεται απλόχερα. Η ελπίδα, η αισιοδοξία και η ψυχική αγαλλίαση κυριαρχούν.


Ποια μηνύματα περνάτε μέσα από τις δυο ιστορίες των παραμυθιών σας;

Το μήνυμα είναι ένα, η πρόσφορα! Προσφέρουμε στον συνάνθρωπο μας χωρίς να περιμένουμε ανταπόδοση. Γεμίζουμε από τη χαρά που ζωγραφίζεται στα μάτια του μέσο της προσφοράς μας. Στους δύσκολους καιρούς χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον. Αγάπη και σεβασμός προς τον συνάνθρωπο μας. Και πάνω απ’ όλα, βοήθεια προς τους αδύναμους συνανθρώπους μας.

Όμορφες και τρυφερές εικόνες συνοδεύουν τις σελίδες των βιβλίων σας, όπως είθισται άλλωστε στα παραμύθια. Ο εικονογράφος Παναγιώτης Τσαούσης απέδωσε πολύ όμορφα με τα σχέδιά του το νόημα των ιστοριών σας. Εσείς ως συγγραφέας, θεωρείτε ότι τα κατάφερε 100%;

Λοιπόν ο Παναγιώτης είναι ένας υπέροχος άνθρωπος! Αρχικά να αναφέρω πως έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση. Το επίθετό του είναι το όνομα του χωριού μου. Ναι, ακριβώς! Ο Παναγιώτης μπαίνει στο μυαλό σου και με έναν υπερφυσικό τρόπο, βλέπει τις σκέψεις σου και τις μεταφέρει στο χαρτί. Τώρα πως το κάνει αυτό ρωτήστε τον ίδιο. Μαζί με όλη την ομάδα των γλαρόλυκων, έβαλε μπροστά τον επαγγελματισμό του και συνέβαλε πραγματικά στην έκδοση του πρώτου μας παραμυθιού. Πολλές κριτικές άκουσα και ακούω για το σχέδιο. Τα λόγια των ενηλίκων γεμάτα ενθουσιασμό από την εκπληκτική εικονογράφηση. Τα ματάκια των παιδιών γεμίζουν χαμογέλα κάθε φορά που βλέπουν τις εικόνες του. Χαίρομαι πολύ για τη συνεργασία μας και είμαι πολύ περήφανος για το έργο του. Ξεχωριστός άνθρωπος με άπειρο ταλέντο.

Παρότι οι χαρακτήρες είναι φανταστικοί, θα εντοπίσει ο αναγνώστης σ’ αυτούς στοιχεία της δικής σας προσωπικότητας;

Οι χαρακτήρες είναι όλοι αληθινοί! Παιδιά από το οικογενειακό μας περιβάλλον είναι οι ήρωες των παραμυθιών. Στοιχειά της προσωπικότητας μου όχι δεν θα εντοπίσετε κατά την ανάγνωση.

Πού ακριβώς στοχεύετε ως συγγραφέας, στην ψυχαγωγία, στον προβληματισμό, στη διαπαιδαγώγηση του αναγνώστη ή σε κάτι άλλο;

Ο στόχος μας σαν οικογένεια και σε συνεννόηση με τον εκδοτικό μας οίκο και όλους τους συντελεστές είναι ένας. Η προσφορά. Γι’ αυτό και μεγάλο μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις των παραμυθιών διατίθεται για φιλανθρωπικό σκοπό. Από το πρώτο παραμύθι τα έσοδα πηγαίνουν στο ορφανοτροφείο της Λάρισας, Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και το δεύτερο παραμύθι ενισχύει τη νεανική αρωγή, αγκαλιάζουμε το παιδί.

Στα βιβλία σας αφήνετε λευκές σελίδες, ενώ στο ένα από αυτά ακολουθεί και δημιουργικό παιχνίδι για τους μικρούς αναγνώστες που επιθυμούν να δώσουν τη δική τους συνέχεια στις ιστορίες σας. Επομένως, δε μιλάμε για ένα απλό παραμύθι, αλλά για ένα βιβλίο που βοηθά και τον ενήλικα να απασχολήσει αν θέλει το παιδί του δημιουργικά με αφορμή την ιστορία του παραμυθιού. Αυτός ήταν ο σκοπός σας εξαρχής;

Οι λευκές σελίδες συμβολίζουν την αγνότητα. Επίσης θέλουμε κάθε παιδί και ενήλικας να ζωγραφίσει, να μουτζουρώσει, να σημειώσει στο παραμύθι ώστε να αισθανθεί ότι είναι δικό του. Να βάλει κάθε παιδική ψυχή το κομμάτι της πάνω στο χαρτί. Να υπάρχει δράση στους γονείς και τα παιδιά και ταυτόχρονα να μαθαίνουν κάποιες πληροφορίες για τα ζώα της φύσης. Να αγαπήσουν τα ζώα και την, άγρια, ζωή τους.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεστε κυρίως;

Απευθυνόμαστε σε μικρές αλλά και σε μεγάλες. Επισημαίνουμε τις αξίες της ζωής, της προσφοράς, της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού. Αξίες που είμαστε υπόχρεοι με κάθε τρόπο να μεταφέρουμε και να υιοθετήσουμε στα παιδιά μας και στο κοινωνικό μας σύνολο.

Είστε ευχαριστημένος με το εκδοτικό σας σπίτι;

Οι γλαρόλυκοι δεν είναι εκδοτικός οίκος. Είναι κάτι παραπάνω! Είναι τα παιδιά που καθημερινά μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας, τα προβλήματα μας, τις απορίες μας, τα ξενύχτια μας, τις ιδέες μας και τόσα άλλα ακόμα. Είμαστε μια παρέα με διάθεση, χιούμορ και πολύ ταλέντο. Είμαι περήφανος που ανήκω σε αυτήν την ομάδα. Τους ευχαριστώ όλους και συνεχίζουμε.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας. 

Αφήγηση παραμυθιών: η Δανάη το σκιουράκι!



Κύριε Καρρά, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο συγγραφικό σας έργο.

Εγώ σας ευχαριστώ για το χρόνο σας. Εύχομαι κάθε επιτυχία σε εσάς και τους συνεργάτες σας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια