Βιβλιοκριτική: "Το Μωρό της Σοφίτας" της Λένας Μαντά | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου


Συγγραφέας: Λένα Μαντά
Ημ/νία έκδοσης: 4 Μαΐ 2023
Θεματική Κατηγορία: Κοινωνικό Μυθιστόρημα
Ηλικία: 18+
Σελίδες: 464
ISBN: 978-618-01-4795-7
Εκδόσεις: Ψυχογιός


Ένα καθηλωτικό βιβλίο, κοινωνικού περιεχομένου, που παρασύρει με επιτυχία τον αναγνώστη στα βάθη της ιστορίας, αυτής που μας αφηγείται με τόσο συγκλονιστικό τρόπο η συγγραφέας, αρκετές δεκαετίες πριν, όπου οι εποχές ήταν σαφώς διαφορετικές και δυστυχώς περισσότερο σκοτεινές και μαρτυρικές για τους αδύναμους κι εξαρτημένους ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, η ιστορία μας μεταφέρει στη δεκαετία του πενήντα και του εξήντα και δίνει έμφαση σε ένα γνωστό τοις πάσοι κοινωνικό φαινόμενο της εποχής, την εκμετάλλευση των φτωχών και νεόφερτων από την επαρχία μικρών κοριτσιών-δουλικών από τα πλούσια αφεντικά τους. Κακοποίηση των αδυνάτων, σωματική και ψυχολογική βία, ενδοοικογενειακές προστριβές και μυστικές τραγωδίες που φυλάγονταν καλά μέσα στους τέσσερις τοίχους ενός φιλόξενου φαινομενικά σπιτιού, βιασμοί, δολοφονίες, κρυφές εγκυμοσύνες και θάνατοι νόθων νεογέννητων παιδιών, που δεν πρόλαβαν να δουν ποτέ το φως της μέρας, αντιζηλίες, ανταγωνισμοί και άνανδρες συμπεριφορές, είναι τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται η συγγραφέας, με αρκετά γλαφυρό, σκληρό και ρεαλιστικό τρόπο, αλλά καθόλου υπερβολικό και μελοδραματικό, αυξάνοντας αισθητά το ενδιαφέρον του αναγνώστη κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης και προκαλώντας του ποικίλα κι ανάμεικτα συναισθήματα, αγωνίας και συμπόνιας από τη μια πλευρά για τον κοινωνικά αδύναμο, οργής, αγανάκτησης κι αντιπάθειας από την άλλη για τον κοινωνικά ισχυρό.

Αρκετά καλά δομημένοι και σκιαγραφημένοι οι χαρακτήρες του βιβλίου, απεικονίζουν ακριβώς την ωμή πραγματικότητα της ιστορίας, η οποία σαφώς και καθρεφτίζει την άγρια πραγματικότητα της συγκεκριμένης εποχής για την οποία γίνεται λόγος, παρότι έχουμε να κάνουμε με μυθοπλασία. Οι έντονοι διάλογοι και η γρήγορη ροή της αφήγησης δυναμώνουν ακόμα περισσότερο την ιστορία, η οποία ομολογουμένως διαβάζεται απνευστί.

Τελικά, αυτό που θα διαπιστώσει ο αναγνώστης ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου είναι ότι τίποτα δεν έχει εξολοκλήρου αλλάξει, μιας και η εκμετάλλευση των ανθρώπων της χαμηλής κοινωνικής τάξης είναι αισθητή σε κάθε εποχή, ακόμα και σήμερα, παρά την όποια φαινομενική εξέλιξή της.

Αρκετά αξιόλογο κι αυτό το βιβλίο της συγγραφέως Λένας Μαντά, συστήνεται οπωσδήποτε κι ανεπιφύλακτα προς ανάγνωση.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Μια ιστορία θέλω να σου πω, χωρίς ήρωες αλλά με πολλά θύματα. Χωρίς όπλα αλλά με καθημερινές μάχες. Χωρίς νίκες αλλά με δυνατούς νικητές. Μια ιστορία θέλω να σου πω για την ελπίδα…

Εσύ που κρατάς στα χέρια σου τούτο το γραπτό, άκουσες ποτέ για τα «μωρά της σοφίτας»; Σου πέρασε από το μυαλό πόσες ψυχές δεν είδαν ποτέ το φως του ήλιου, ενώ έτρεχαν να το ανταμώσουν γλιστρώντας από τα σπλάχνα της μάνας τους; Ανίδεος είσαι, αναγνώστη, για τα μικρά και μεγάλα δράματα μιας κοινωνίας που έκρυβε, όπως η γάτα τις ακαθαρσίες της, ολισθήματα, αμαρτίες, ακόμη και ακολασίες, όπου μπορούσε. Σε υπόγεια, σε σοφίτες, και κάτω από το χώμα καμιά φορά…
Βρέθηκαν πολλά τέτοια μωρά, έπειτα από χρόνια, όταν τα παλιά αρχοντικά ήρθε η ώρα τους να γίνουν πολυκατοικίες. Οι συνθήκες υγρασίας φαίνεται ότι έπαιξαν ρόλο ώστε να μετατραπούν σε μικροσκοπικές μούμιες που σόκαραν όσους τα ανακάλυψαν. Τα μωρά της σοφίτας…
Εγώ δε βρίσκομαι ανάμεσά τους όμως… Είμαι ένα μωρό της σοφίτας αλλά εγώ έζησα. Και μεγάλωσα…. Για να γράψω την ιστορία μου…


Η ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη αλλά ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Σπούδασε νηπιαγωγός χωρίς ποτέ να θελήσει να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Επί τρία χρόνια είχε δικό της θίασο κουκλοθέατρου, με έργα δικής της συγγραφής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και για δύο χρόνια διετέλεσε διευθύντρια προγράμματος σε ραδιοφωνικό σταθμό των βορείων προαστίων. Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και μένει μόνιμα στο Καπανδρίτι. Βραβεύτηκε «Συγγραφέας της Χρονιάς» το 2009 και το 2011 από το περιοδικό Life & Style. To 2016 της απονεμήθηκε το Βραβείο Κοινού των βιβλιοπωλείων PUBLIC, στην κατηγορία «Ηρωίδα-Έμπνευση», για το μυθιστόρημά της ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ. Βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, στα ιταλικά, στα ισπανικά, στα τουρκικά, στα κινεζικά, στα αλβανικά, στα σερβικά και στα βουλγαρικά, ενώ συνολικά έχουν πουλήσει περισσότερο από 2,3 εκατομμύρια αντίτυπα.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια