Καταχειροκροτήθηκε η παράσταση «Το δάκρυ της Παναγίας… ένας ύμνος για την Σμύρνη» στην Τήνο


ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ…ΕΝΑΣ ΥΜΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ του συγγραφέα Θανάση Σταυρόπουλου σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα καταχειροκροτήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο 
B’, από τους Άγιους Πατέρες και πλήθος θεατών, στον αύλειο χώρο της Μεγαλόχαρης Τήνου.
 ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ  ΑΥΛΕΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗΣ ΤΗΝΟΥ 

 

Η καθηλωτική θεατρική παράσταση ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ….ΕΝΑΣ ΥΜΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΜΥΝΡΗ του συγγραφέα Θανάση Σταυρόπουλου σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα, σε παραγωγή ΔΙΩΝΗΣ ΑΙΝΙΓΜΑ της ηθοποιού Γεωργίας Ζώη,  ταξίδεψε στην Τήνο, κατόπιν της τιμητικής πρόσκλησης του Πανελληνίου Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας Τήνου. Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου, μια θεατρική παράσταση  παρουσιάστηκε την Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023 στον αύλειο χώρο της Μεγαλόχαρης της Τήνου. 

 


Πλήθος θεατών κατέκλυσε τον ιερό χώρο κατά την διάρκεια της παράστασης, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Εορτασμού των 200 ετών από την Εύρεση της Αγίας Εικόνος. Η παράσταση καταχειροκροτήθηκε και απέσπασε άριστες εντυπώσεις από του Άγιους πατέρες, εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας,  τους θεατές, οι οποίοι ήταν Τήνιοι, παραθεριστές και παρεπιδημούντες προσκυνητές. 

Ευχαριστίες προς το Ιερό Ίδρυμα και την Διοικούσα Επιτροπή απηύθυνε ο σκηνοθέτης κ. Μενέλαος Τζαβέλλας προ της ενάρξεως της παραστάσεως, όπως επίσης προσφωνήσεις απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β΄, η Έπαρχος Τήνου κα Αν. Δεληγιάννη και ο Δήμαρχος Τήνου κ. Ι. Σιώτος. Μετά το πέρας της παραστάσεως η πρωταγωνίστρια κυρία Γεωργία Ζώη και ο σκηνοθέτης προσέφεραν στον Σεβασιμώτατο Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο Β’ αναμνηστική πλακέτα.

 

Την παράσταση παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου κ. Δωρόθεος Β΄, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Ρ/Καθολικών Νάξου -Τήνου, η Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Κεχροβουνίου Ιουλιανή Μοναχή, οι Εφημέριοι και Διάκονοι του νησιού, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και Έπαρχος Τήνου, ο Δήμαρχος Τήνου, ο Λιμενάρχης Τήνου, ο Διοικητής του Α.Τ. Τήνου, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τήνου, ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Τήνου, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων. 

 


Για πρώτη φορά στην ιστορία, μια θεατρική παράσταση παρουσιάστηκε στον αύλειο χώρο της Παναγίας της Τήνου. Η παράσταση διακρίνεται και για το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία του θεάτρου η Υπεραγία Θεοτόκος ενσαρκώνεται με απόλυτο σεβασμό  στην σκηνή από μία από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της Ελληνικής θεατρικής σκηνής την Γεωργία Ζώη. 

 

«Ένας χρόνος χρειάστηκε για να γίνουν οι προετοιμασίες της θεατρικής παράστασης το κείμενο της οποίας έγραψε ο συγγραφέας Θανάσης Σταυρόπουλος,  για να τιμήσουμε τα 200 χρόνια από την εύρεση της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας μας. Οι προετοιμασίες και η οργάνωση ήταν κάτι το μοναδικό. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Νήσου Τήνου, Πρωτοπρ. Γεώργιο Φανερό, για όλους τους κόπους στους οποίους υπεβλήθη για την υποδοχή και την φιλοξενία μας.

 

Ευχαριστούμε για την ιδιαίτερη τιμή να παρουσιάσουμε στο σπίτι της Παναγιάς την παράστασή μας,  όσους ήταν κοντά μας απόψε και  την κα Αλίκη Δανάλη για την ευγενική υποστήριξη της στην προβολή της παράστασης, ανέφερε μεταξύ άλλων ο σκηνοθέτης Μενέλαος Τζαβέλλας.

 

 

Πρωταγωνιστούν:

ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΩΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΡΟΥ, ΑΝΝΑ ΜΩΡΑΙΤΟΥ, ΕΥΤΥΧΙΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΟΛΚΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ, ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΡΜΑΡΟΥ, ΡΑΦΑΗΛ ΜΑΚΡΗΣ

Σκηνοθεσία: ΜΕΝΕΛΑΟΣ Β. ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ

Κείμενο: ΘΑΝΑΣΗΣ Ν. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Μενέλαος Β. Τζαβέλλας

Κείμενο: Θανάσης Ν. Σταυρόπουλος

Διδασκαλία Εκκλησιαστικών ύμνων: Σταύρος Βόλκος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Αρετή Τσιαμπόκαλου

Σκηνικά/επιμέλεια κοστουμιών: Μενέλαος Τζαβέλλας

Ήχος και Φώς: Χρήστος Φιοράντης

Φωτογραφίες: Μάνος Βλαστός - Ευάγγελος Κάλλοου

Γραφιστική επιμέλεια αφίσας: Αντιγόνη Παναγιωτοπούλου

Διεύθυνση και Οργάνωση παραγωγής: ΔΙΩΝΗΣ - ΑΙΝΙΓΜΑ

Μουσική Επιμέλεια:  Μενέλαος Β. Τζαβέλλας

Hair stylist - Makeup artist: Ευσταθία Τζαβέλλα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια