Νέα βιβλία από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ | Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2023


 ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2023

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ – ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ – ΔΟΚΙΜΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ
 
Υποδεχόμαστε τη νέα σεζόν με μεγάλο ενθουσιασμό να μοιραστούμε μαζί σας τα νέα εκδοτικά μας σχέδια που αφορούν την ελληνική και ξένη λογοτεχνία, το αστυνομικό, τα δοκίμια και τις υπόλοιπες εκδόσεις για ενήλικες, καθώς και κάποια βιβλία που αφορούν την Άλκη Ζέη, τα οποία θα κυκλοφορήσουν έως τα τέλη του 2023. Παρακάτω σας δίνουμε μια καλή πρόγευση από τα βιβλία που θα μας συντροφεύσουν από τον Σεπτέμβριο. Ξεκινήστε την ανάγνωση και θα καταλάβετε γιατί ανυπομονούμε τόσο!
 
Στο πλαίσιο του Λογοτεχνικού Έτους Άλκης Ζέη, όπως έχει ανακηρυχτεί η φετινή χρονιά, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ εκδίδουν βιβλία που έχουν άμεση σχέση με τη σπουδαία συγγραφέα, καθώς είναι εμπνευσμένα από το έργο της. Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο θα κυκλοφορήσει το βιβλίο της Μαρίζας Ντεκάστρο Άλκη Ζέη – Μάτια σαν γαλάζια θάλασσα για παιδιά από 9 ετών, με πλούσιο εικονογραφικό υλικό από τη ζωή της Άλκης Ζέη. Μέσα στον ίδιο μήνα, ακόμα ένα εμβληματικό έργο της, το Κοντά στις ράγιες, γίνεται graphic novel, σε διασκευή και εικονογράφηση των δημιουργών κόμικς Στέλλας Στεργίου και Γεωργίας Ζάχαρη. Τον Δεκέμβριο ακολουθεί μια έκπληξη, ένα ανέκδοτο μέχρι τώρα βιβλίο της ιέρειας της παιδικής μας λογοτεχνίας. Το Με βάρκα ένα παπούτσι, που απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών, σε εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου, αποπνέει την πραγματικότητα των παιδιών της δεκαετίας του 1990 με την πάντα διεισδυτική ματιά της σπουδαίας δημιουργού. 
 


Στην ελληνική λογοτεχνία θα κυκλοφορήσουν: το νέο βιβλίο του Σάκη Σερέφα με τίτλο 90 δευτερόλεπτα, που μέσα από 58 ευφάνταστα και στοχαστικά κείμενα προτείνει 58 ανατρεπτικούς τρόπους για να γνωρίσει κάποιος τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του· 


το νέο μυθιστόρημα του πολυβραβευμένου Γιώργου Συμπάρδη με τίτλο Πλατεία Κλαυθμώνος, που διαδραματίζεται στην Αθήνα από το φθινόπωρο του 1967 έως την άνοιξη του 1968· 


η συλλογή 27 βιωματικών αφηγήσεων του Βασίλη Ι. Τζανακάρη Ένα παιδί μετράει κεφάλια· 


η πρωτότυπη νουβέλα, υπό μορφή συνέντευξης, του Θωμά Ψύρρα Άρτιο κατά παρέκκλιση· 


το πρώτο μέρος της νέας διλογίας «Από ήλιο σε ήλιο» της αγαπημένης συγγραφέα χιλιάδων αναγνωστών Μαίρης Κόντζογλου Αποσπερίτης, που μας μεταφέρει στη Σέριφο στα τέλη του 19ου αιώνα. Επίσης, έχουμε δύο νέες προσθήκες στο συγγραφικό δυναμικό των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ: τη συγγραφέα, δημοσιογράφο και μεταφράστρια Άννα Δαμιανίδη με το νέο της μυθιστόρημα Δυο καλοκαίρια και μισό φθινόπωρο και την πρωτοεμφανιζόμενη Λίνα Βαρότση με το μυθιστόρημά της Σήκω από πάνω μου, που έχει ως κύριο τόπο δράσης την πόλη όπου ζει και εργάζεται, τη Θεσσαλονίκη.
Τέλος, η Τατιάνα Αβέρωφ επιστρέφει με το Silver Alert στον… τόπο του εγκλήματος, μεταφέροντάς μας ακόμα μία φορά στον Παράδεισο Ιωαννίνων, με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Περικλή Γαλάνη.

Στις προθήκες της ξένης πεζογραφίας οι αναγνώστες θα βρουν βιβλία σπουδαίων σύγχρονων συγγραφέων, καθώς και βιβλία που έχουν σπάσει το φράγμα του χρόνου και διεκδικούν μια θέση στη βιβλιοθήκη μας.
Συνεχίζουμε την έκδοση έργων της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας Annie Ernaux


Τον Δεκέμβριο θα κυκλοφορήσει Η εμμονή, ένα εντυπωσιακό πορτρέτο μιας γυναίκας μετά το τέλος μιας σχέσης.
Ο βραβευμένος με Booker Douglas Stuart επιστρέφει με το νέο του μυθιστόρημα, με τίτλο Ο νεαρός Μάνγκο, που αποτελεί μια ζωντανή απεικόνιση της ζωής της εργατικής τάξης αλλά και μια βαθιά συγκινητική και άκρως αγωνιώδη ιστορία της επικίνδυνης πρώτης αγάπης δυο νεαρών αντρών. Το βιβλίο που χαρακτηρίστηκε από πολλά έντυπα βιβλίο της χρονιάς, αναμένεται να κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 22 χώρες.


Τρία χρόνια μετά το προηγούμενο βιβλίο της, Πρώτη του έτους, η Γερμανίδα Juli Zeh επιστρέφει με το νέο της μυθιστόρημα Περί ανθρώπων, μια ιστορία του παρόντος – των προκαταλήψεων, των αδυναμιών και των δαιμόνων μας, καθώς και των δυνάμεων που αποκαλύπτουμε όταν μας επιτρέπουμε να είμαστε άνθρωποι.


Το λαμπρό ντεμπούτο του Ελβετού συγγραφέα, δημοσιογράφου και ξεναγού Joachim B. Schmidt, μόνιμου κατοίκου Ισλανδίας, με τίτλο και ομώνυμο πρωταγωνιστή τον Κάλμαν, αφηγείται το χρονικό μιας μυστηριώδους εξαφάνισης και μαζί μ’ αυτό την ιστορία ενός ολόκληρου τόπου, ενός τρόπου ζωής που χάνεται, ενός φυσικού τοπίου απαράμιλλης γοητείας και ενός ανθρώπου που μας ξαναθυμίζει τι σημαίνουν απλότητα, γενναιοδωρία και θάρρος.


Το feelgood μυθιστόρημα για τη φιλία και τα βιβλία Ο ταχυδρόμος των βιβλίων που υπογράφει ο Γερμανός συγγραφέας και δημοσιογράφος Carsten Henn, από το 2020 που κυκλοφόρησε στη Γερμανία, έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 150.000 αντίτυπα, ενώ είναι μπεστ σέλερ του Spiegel, στο τοπ 10 του οποίου παρέμεινε πολλούς μήνες μετά την κυκλοφορία του. Αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον 29 χώρες.
 



Από τη συγγραφέα του πολυαγαπημένου μπεστ σέλερ Πριν χαθούν τα πουλιά ένα συνταρακτικό νέο μυθιστόρημα, στα άγρια σκοτσέζικα Χάιλαντς. Η Αυστραλή Charlotte McConaghy στο Κάποτε υπήρχαν λύκοι αφηγείται την αλησμόνητη ιστορία μιας γυναίκας που απεγνωσμένα προσπαθεί να σώσει τα πλάσματα που αγαπά – αν δεν την κατασπαράξει πρώτα η άγρια φύση, που ήταν κάποτε το καταφύγιό της.


Η βραβευμένη με Goncourt Γαλλομαροκινή Leïla Slimani στο Δείτε πώς χορεύουμε, που αποτελεί το δεύτερο μέρος της οικογενειακής της σάγκα, αντλεί από το συναρπαστικό παρελθόν της οικογένειάς της για να πλάσει ένα τολμηρό, έντονο χρονικό της αδιάκοπης αναζήτησης της ελευθερίας και της αυτεπίγνωσης.
Οι χαμένες μας καρδιές της πολυβραβευμένης Celeste Ng είναι ένα βαθιά αγωνιώδες και σπαρακτικό μυθιστόρημα για την άφθαρτη αγάπη ανάμεσα σε μια μητέρα κι ένα παιδί σε μια κοινωνία πλημμυρισμένη από τον φόβο. Η συγγραφέας του, που υπογράφει και το παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο Μικρές φωτιές παντού, συνυφαίνει με γοητευτικό τρόπο στην αφήγηση παραμύθια και θρύλους. Αναμένεται να κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 23 χώρες.


Έρωτας στον επόμενο σταθμό είναι ο τίτλος του νέου μυθιστορήματος της Ισπανίδας Mónica Gutiérrez, που κάθε βιβλίο της είναι μια ξεχωριστή feelgood εμπειρία.
 

Το πρώτο μυθιστόρημα της Αμερικανίδας Shelley Read Θα γίνω ποτάμι είναι καθηλωτικό και πολύ συγκινητικό, μια εκθαμβωτική εξερεύνηση του φυσικού κόσμου και ταυτόχρονα ένα αλησμόνητο μυθιστόρημα ενηλικίωσης. Αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον 30 χώρες και για τα δικαιώματά του χρειάστηκε σε πολλές περιπτώσεις να κονταροχτυπηθούν οι εκδότες σε πλειστηριασμούς.
Η Claire Keegan, η Ιρλανδή συγγραφέας που φτιάχνει αλησμόνητους χαρακτήρες και καταστάσεις με ελάχιστα υλικά, γράφει λίγα και υπονοεί κόσμους ολόκληρους, στη νέα της νουβέλα Πολύ αργά πια αναρωτιέται αν η έλλειψη γενναιοδωρίας καταστρέφει τις σχέσεις μεταξύ αντρών και γυναικών.
Το Μερικές ακόμα σημειώσεις ενός πορνόγερου του εμπρηστικού Τσαρλς Μπουκόβσκι εμπεριέχει ορισμένα από τα κείμενα που ο πολυγραφότατος συγγραφέας έγραψε για την εβδομαδιαία αυτοβιογραφική στήλη, όπου συναντούμε τις συνηθισμένες του εμμονές: το σεξ, το αλκοόλ, τον τζόγο.


Μετά το μπεστ σέλερ Διαλυμένο κορίτσι, ακόμα ένα μυθιστόρημα από την Αμερικανίδα Kathleen Glasgow, με τίτλο Ο φίλος μου, το σκοτάδι, όπου η συγγραφέας μάς μιλάει για την αγάπη, την απώλεια, αλλά και το πώς συνεχίζεις όταν νιώθεις το σκοτάδι να σε κυκλώνει.
 

Στην κατηγορία της κλασικής λογοτεχνίας θα έχουμε την ευκαιρία να διαβάσουμε το δεύτερο μέρος της εμβληματικής τριλογίας «Το χρονικό μιας οικογένειας» της μεγάλης κυρίας των βρετανικών γραμμάτων Rebecca West, που έχει τον τίτλο Αυτή η πραγματική νύχτα· 


το Κυρά Κυραλίνα του γεννημένου στη Βραΐλα της Ρουμανίας Panait Istrati σε νέα μετάφραση και με επίμετρο του Σταύρου Ζουμπουλάκη, όπου εξιστορεί τις περιπέτειες δύο πανέμορφων Κυράδων, μάνας και θυγατέρας, που η μία βρήκε τον θάνατο από έναν βάρβαρο σύζυγο και η άλλη κατέληξε σκλάβα σε χαρέμι· Το σπίτι της ευθυμίας της Edith Wharton, επίσης σε νέα μετάφραση, που μας μεταφέρει στη Νέα Υόρκη των αρχών του 20ού αιώνα, σε έναν κόσμο εφήμερο, έναν κόσμο πολυτέλειας, πλούτου και κοινωνικής υποκρισίας.


Τέλος, επανεκδίδονται τα εμβληματικά Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι του Oscar Wilde και Η κυρία Νταλογουέι της Virginia Woolf.
 

Στην αστυνομική λογοτεχνία η αγωνία χτυπάει κόκκινο με νέες αφίξεις και νέα βιβλία πολυαγαπημένων συγγραφέων, που υπόσχονται εκρήξεις αδρεναλίνης!
Ο Σκοτσέζος Ian Rankin επιστρέφει σε γνώριμα νερά με το Όσα δεν θέλω να πω, όπου ο Τζον Ρέμπους κατηγορείται για ένα έγκλημα που μπορεί να τον οδηγήσει για την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή.


Έχοντας φτάσει στην πέμπτη υπόθεση, η σειρά της Ισλανδής Yrsa Sigurdardóttir με πρωταγωνιστές τον ντετέκτιβ Χούλνταρ και την ψυχολόγο Φρέιγια δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Στην Κούκλα η Yrsa αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά υπέροχη αφηγήτρια. Οι ανατροπές θα μας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό. Το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα αλλά και σε τουλάχιστον 17 ακόμα χώρες αδημονεί να μπλεχτεί στα δίχτυα και αυτής της νέας υπόθεσης.


Στο ερώτημα τι γίνεται όταν κάποιος βρεθεί σε Λάθος μέρος, λάθος στιγμή απαντάει η Βρετανίδα Gillian McAllister, η συγγραφέας επτά μυθιστορημάτων που έχουν μπει στις λίστες των μπεστ σέλερ των Sunday Times και New York Times. Αυτή τη φορά μάς επιφυλάσσει ένα έξυπνο, με ισορροπημένες ανατροπές, μυθιστόρημα που κινείται με ευελιξία ανάμεσα στο αστυνομικό, το ψυχολογικό και το κοινωνικό. Αναμένεται να κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον 37 χώρες, ενώ θα μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη.


Στον Ερευνητή της ταλαντούχας Ιρλανδής Tana French, ένα ατμοσφαιρικό αστυνομικό μυθιστόρημα βραδυφλεγές σασπένς, ένα βιβλίο γουέστερν σύμφωνα με την ίδια τη συγγραφέα, θα παρακολουθήσουμε τη ματαίωση των ονείρων απόδρασης, σε ένα από τα πιο καθηλωτικά ψυχολογικά μυστήρια.
 
 
Ιστορικά, δοκίμια για την πολιτική και την οικονομία, φιλοσοφία, βιβλία που θα μας κάνουν καλύτερους, αλλά και δοκίμια σύγχρονου προβληματισμού από κορυφαίους διανοούμενους περιλαμβάνονται στις νέες μας κυκλοφορίες έως το τέλος του 2023.
Τη Σύντομη ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης αφηγείται η πολυβραβευμένη Αυστραλή ιστορικός Sheila Fitzpatrick, σε ένα ζωντανό βιβλίο, γεμάτο αποκαλυπτικές λεπτομέρειες και διανθισμένο με πινελιές μαύρου χιούμορ.


Το βιβλίο του πολυβραβευμένου και πολυμεταφρασμένου Σουηδού συγγραφέα και ιστορικού Peter Englund Εφιαλτικές νύχτες: Νοέμβριος 1942. Καθοριστικές στιγμές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε 360 κεφάλαια βασίζεται εξ ολοκλήρου σε ημερολόγια, επιστολές και απομνημονεύματα ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα της εποχής, και διαβάζεται σαν συναρπαστικό ρεαλιστικό μυθιστόρημα.


Ο Καθηγητής Φιλοσοφίας στο MIT Kieran Setiya με το Η ζωή είναι δύσκολη: Πώς η φιλοσοφία θα μας βοηθήσει να βρούμε τον δρόμο μας μας προσφέρει έναν χάρτη για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε παντός είδους δυσκολίες.
 

Ο Thomas Curran, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογικής και Συμπεριφορικής Επιστήμης στο London School of Economics και παγκοσμίως ειδικός στην τελειομανία, με Το κυνήγι της τελειότητας: Πώς να μην πέσεις στην παγίδα αναλύει με συναρπαστικό τρόπο πώς η τελειομανία στις σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες φέρνει την καταστροφή στη ζωή μας και ταυτόχρονα προσφέρει μια διέξοδο, έναν τρόπο να αυξήσουμε την ικανοποίηση και τη χαρά μας μαθαίνοντας πώς να αγκαλιάζουμε τη δύναμη του «αρκετά καλού».


Ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους παγκοσμίως, ο Αμερικανός J. Bradford DeLong, μας προσφέρει μια μεγάλη αφήγηση του αιώνα ο οποίος μας έκανε πιο πλούσιους από ποτέ, κι ωστόσο μας άφησε ανικανοποίητους. Το βιβλίο του Στον δρόμο προς την ουτοπία: Η οικονομική ιστορία του 20ού αιώνα, μπεστ σέλερ των New York Times και Wall Street Journal, αποτελεί μια πρωτότυπη και διεισδυτική ανάλυση αυτού που ο ίδιος αποκαλεί «ο μακρύς 20ός αιώνας».


Ο Αμερικανός Ben Ansell, ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς επιστήμονες διεθνώς, στο βιβλίο του Γιατί η πολιτική αποτυγχάνει: Πέντε παγίδες και πώς να τις αποφύγουμε απεικονίζει γλαφυρά πώς οι συλλογικοί στόχοι της κοινωνίας του σήμερα –δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη, ασφάλεια και ευημερία– υπονομεύονται από πολιτικές παγίδες και γιατί το σημερινό πολιτικό τοπίο είναι τόσο ταραχώδες.


Στο πολυαναμενόμενο δεύτερο βιβλίο της σειράς «Ζήσε όπως οι Στωικοί», που έχει τον τίτλο Η δύναμη της αυτοπειθαρχίας: Πάρε τον έλεγχο βάζοντας όρια, ο Ryan Holiday, ένας από τους πιο γνωστούς στοχαστές και συγγραφείς σε ό,τι αφορά την αρχαία φιλοσοφία και τη συμβολή της στη βελτίωση του τρόπου ζωής μας, τιμά τη φοβερή δύναμη της αυτοπειθαρχίας και όσων την έχουν αδράξει.
 


Οι σύγχρονοι γονείς θα βρουν τον καλύτερο σύμμαχο για την ανατροφή των παιδιών τους σε δύο βιβλία που εμπλουτίζουν τον κατάλογό μας σε αυτή την κατηγορία.
Ο βραβευμένος σχεδιαστής Stephen Gross, ως πατέρας και δημιουργός του δημοφιλούς ιστότοπου www.simplestbaby.com, είχε την επιθυμία να κάνει το ταξίδι των νέων γονιών ευκολότερο, λιγότερο αγχωτικό και πολύ πιο ευχάριστο. Αυτό τον ώθησε να γράψει Το απόλυτο βιβλίο για το μωρό: Ο πιο απλός εικονογραφημένος οδηγός για υγιή και χαρούμενα μωρά.


Η παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας δρ Lauren Starnes με το Μεγάλες συζητήσεις με μικρά παιδιά: Τρόποι για να διαχειριστούμε απορίες, ανησυχίες και φόβους δίνει απαντήσεις και καθοδηγεί συζητήσεις γύρω από σοβαρά και δύσκολα θέματα που έχουν πολλές φορές προκαλέσει αμηχανία στους ενήλικες όταν χρειάζεται να μιλήσουν με τα παιδιά.
 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια