Εμμανουήλ Δουκάκος: "Η ανάγνωση και η μάθηση από άλλους συγγραφείς αποτελούν σημαντικό μέρος της διαδικασίας της συγγραφής"


Ο Εμμανουήλ Δουκάκος θεωρεί τη συγγραφή, όπως και τη μουσική, λυτρωτική και ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο από τις εκδόσεις 
«Φυλάτος» με τίτλο «Αιχμές στο σκοτάδι - Παιχνίδια συνωμοσίας». Σήμερα φιλοξενείται στις Τέχνες για να μας μιλήσει για τον ίδιο και για το έργο του.

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κύριε Δουκάκο, πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στο αναγνωστικό κοινό;

Κυρία Στέλλα Πετρίδου, ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία να συνομιλήσουμε σήμερα στο texnesonline.gr. Είναι μεγάλη μου χαρά να είμαι εδώ και να μοιραστώ λίγα λόγια για τον εαυτό μου και το έργο μου. Είμαι ο Εμμανουήλ Δουκάκος, συγγραφέας του βιβλίου "Αιχμές στο Σκοτάδι - Παιχνίδια Συνωμοσίας" που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φυλάτος. Η ιστορία μου αναπτύσσεται σ’ έναν κόσμο γεμάτο μυστήριο και ένταση, που προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους αναγνώστες.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να εκφραστείτε μέσω του γραπτού λόγου; Είναι, θεωρείτε, η συγγραφή μια λυτρωτική διαδικασία, κατά την οποία επιτυγχάνεται η απελευθέρωση των όσων κατακλύζουν τη σκέψη του δημιουργού;

Η αγάπη μου για τη γραφή ξεκίνησε όταν συνειδητοποίησα ότι κάθε λέξη, κάθε πρόταση, μπορεί να λειτουργήσει σαν πόρτα που ανοίγει σε έναν άλλον κόσμο. Η συγγραφή για μένα δεν είναι απλά δημιουργία ιστοριών, αλλά μια λυτρωτική διαδικασία. Θα έλεγα μάλιστα ότι λειτουργεί και ψυχοθεραπευτικά, κατά μια έννοια. Είναι η δυνατότητα να ανακαλύψω νέες διαστάσεις του εαυτού μου και να εκφραστώ με τον πιο βαθύ και προσωπικό τρόπο. Κατά τη διάρκεια αυτής της δημιουργικής πορείας, βρίσκω όχι μόνο απελευθέρωση από τους κανόνες της καθημερινότητας αλλά και τη δύναμη να μοιραστώ με τους άλλους τα όνειρά μου και τις σκέψεις μου. Καθώς όλοι οι αναγνώστες που θα διαβάσουν το βιβλίο μου θα μοιραστούν έναν κόσμο που δημιούργησα με τη φαντασία μου.

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;

Τα πάντα γύρω μας αποτελούν μια πηγή έμπνευσης όπως, οι συναντήσεις με ανθρώπους, οι ταξιδιωτικές εμπειρίες, οι έντονα φορτισμένες συναισθηματικά καταστάσεις, ακόμα και οι απλές καθημερινές στιγμές που μπορούν να γεννήσουν έναν καταρράκτη ιδεών. Η φύση, η τέχνη και η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες που τροφοδοτούν τη δημιουργικότητά μου. Συχνά βρίσκω έμπνευση σε απρόσμενα μέρη και στιγμές, δίνοντας έτσι ζωή σε ιστορίες και χαρακτήρες.

Υπήρξε κάποιο γεγονός στη ζωή σας που νιώσατε την ανάγκη να το μεταφέρετε αυτούσιο στο χαρτί;

Δεν έχω μοιραστεί κάτι συγκεκριμένο μέχρι στιγμής, αλλά ίσως το κάνω σε κάποιο από τα επόμενα βιβλία μου.

Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο σκοπός της λογοτεχνίας; Τι έχει να προσφέρει στον άνθρωπο;

Ο σκοπός της λογοτεχνίας, κατά την άποψή μου, είναι πολύπλευρος. Καταρχήν, η λογοτεχνία λειτουργεί ως παράθυρο που ανοίγει σε νέους κόσμους και σκέψεις. Προσφέρει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να βυθιστεί σε διαφορετικές πραγματικότητες, να εξερευνήσει διάφορες πτυχές της ανθρώπινης ψυχής και να ανακαλύψει νέες ιδέες. Επιπλέον, η λογοτεχνία λειτουργεί ως καθρέπτης που αντανακλά την ανθρώπινη εμπειρία. Μέσα από τα χαρακτηριστικά πρόσωπα και τις ιστορίες, ο αναγνώστης μπορεί να εντοπίσει και να συνδεθεί με διάφορα συναισθηματικά και πνευματικά στρώματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Τέλος, μέσα από τον λόγο και την αφήγηση, μπορεί να ενθαρρύνει τον αναγνώστη να αναρωτηθεί, να αναλογιστεί και να διευρύνει τον πνευματικό του ορίζοντα.

Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι με την ολοένα και αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου διαβάζουν βιβλία στις μέρες μας;

Πιστεύω ότι, παρά την προσφορά άλλων μορφών ψυχαγωγίας από το διαδίκτυο, η ανάγνωση παραμένει μια μοναδική εμπειρία που εμπλουτίζει την ανθρώπινη σκέψη και φαντασία. Στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας, όπου πολλές μορφές ψυχαγωγίας έχουν εξελιχθεί και ορισμένες έχουν εξαφανιστεί, το βιβλίο παραμένει ένα αντικείμενο που ο αναγνώστης μπορεί να αγγίξει, να γυρίσει τις σελίδες του, να το έχει στη βιβλιοθήκη του. Και αυτό δεν μπορεί να αντικατασταθεί με οποιαδήποτε τεχνολογική εξέλιξη, το βιβλίο πάντοτε θα έχει τη δική του ανεξίτηλη θέση στον χρόνο.

Η κρίση αναμφίβολα έχει επηρεάσει σημαντικά την τέχνη και φυσικά τη λογοτεχνία. Μπορεί σήμερα ένας συγγραφέας να βιοποριστεί από τα έργα του;

Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση! Εκτιμώ ότι όχι, και θα εξηγήσω τον λόγο. Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat που μελέτησε το ποσοστό ανθρώπων (ηλικίες 25-64) που έχουν διαβάσει τουλάχιστον ένα βιβλίο τον προηγούμενο χρόνο, η Ελλάδα καταγράφει ποσοστό μόλις 7,8%, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ισλανδία (35,1%) και η Φινλανδία (24,4%). Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο λιγότερο από ένα βιβλίο ανά έτος για τους περισσότερους. Αν λάβουμε υπόψη και τον συνολικό αριθμό τίτλων βιβλίων που εισάγονται στην ελληνική αγορά κάθε έτος, αντιλαμβανόμαστε ότι ο ανταγωνισμός είναι υψηλός, ειδικά για κάποιον πρωτοεμφανιζόμενο όπως εγώ. Επιπλέον, ο συνολικός αριθμός αναγνωστών στην Ελλάδα συνδυαστικά με τον αριθμό των διαβαζόμενων βιβλίων δεν είναι επαρκής για να επιτρέψει σε κάποιον να βιοποριστεί από αυτό. Βέβαια, υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις, αλλά είναι συγκριτικά λίγες σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των συγγραφέων, δυστυχώς.

Έχετε πρότυπα ως συγγραφέας; Στα γραπτά σας θα διαπιστώσει ο αναγνώστης επιρροές από άλλους αγαπημένους σας συγγραφείς;

Ως συγγραφέας, φυσικά και έχω πρότυπα που έχουν επηρεάσει τον τρόπο που γράφω. Μπορεί ένας αναγνώστης να διακρίνει στα κείμενά μου επιρροές από διάφορους συγγραφείς που έχω διαβάσει και εκτιμήσει. Πρόσφατα, ένας αναγνώστης μου είπε ότι το στιλ μου του θυμίζει τον Jo Nesbo, παρόλο που δεν έχω διαβάσει ποτέ κάποιο έργο του. Παρ' όλα αυτά, προσπαθώ να αναπτύξω ένα δικό μου στιλ. Η ανάγνωση και η μάθηση από άλλους συγγραφείς αποτελούν σημαντικό μέρος της διαδικασίας της συγγραφής.


Ας μιλήσουμε για το βιβλίο σας, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Φυλάτος» και φέρει τον τίτλο «Αιχμές στο σκοτάδι - Παιχνίδια συνωμοσίας». Ποιο υπήρξε το βασικό ερέθισμά σας για να ξεκινήσετε τη συγγραφή του συγκεκριμένου έργου;

Το "Αιχμές στο σκοτάδι" γεννήθηκε κυριολεκτικά μέσα σε μια στιγμή. Κάποια στιγμή παρατήρησα μια αράχνη να έχει παγιδεύσει στον ιστό της μια πεταλούδα. Η πεταλούδα, χωρίς την παρέμβασή μου, δεν θα είχε καμία ελπίδα. Απελευθέρωσα την πεταλούδα από τον ιστό, και εκείνη, άμεσα, απογειώθηκε. Συνειρμικά, λόγω της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, μου ήρθε η ιδέα ότι αν η Ελλάδα είχε ένα 'αντίστοιχο χέρι' να την βοηθήσει, τι θα ήταν διαφορετικό τα τελευταία χρόνια;

Πώς προέκυψε ο τίτλος του βιβλίου σας;

Ο τελικός τίτλος επιλέχθηκε από τους αναγνώστες.

Πείτε μας δυο λόγια για το περιεχόμενο της ιστορίας σας.

Η εν λόγω ιστορία μυθοπλασίας διηγείται τη ζωή ενός Πρωθυπουργού που απειλείται από μια μυστηριώδη οργάνωση. Ωστόσο, εκείνος επιθυμεί να αντισταθεί σε όλα αυτά τα παιχνίδια εξουσίας και να βοηθήσει τη χώρα να ξεπεράσει το οικονομικό τέλμα, χωρίς να υποκύψει σε συμφέροντα τρίτων. Σύμμαχός του είναι ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, ο Αλέξανδρος Δουμπιώτης, ο οποίος απειλείται από την ίδια οργάνωση. Αντίθετα με τον Πρωθυπουργό, ο Δουμπιώτης δεν έχει να χάσει τίποτα, ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται αρχικά. Μέσα από μια σειρά γεγονότων καταιγιστικής δράσης, περιπέτειας και συνεχών ανατροπών, ο Δουμπιώτης θα καταφέρει να βρεθεί σε θέση ισχύος. Ωστόσο, καθώς όλα ανατρέπονται ξανά, θα προσπαθήσει να βγει ο τελικός νικητής σε αυτήν την παρτίδα παγκόσμιας εξουσίας, επιφέροντας στους αντιπάλους το "Ματ των Ανόητων".

Υπάρχουν κάποια μηνύματα που οπωσδήποτε θέλετε να περάσετε στον αναγνώστη μέσα από την ιστορία σας;

Το βασικότερο μήνυμα είναι το ίδιο με αυτό της μάχης Δαβίδ εναντίον Γολιάθ, δηλαδή ένας φαινομενικά ασθενέστερος αντίπαλος που αντιμετωπίζει χωρίς φόβο έναν ισχυρότερο. Ωστόσο, ο πρώτος έχει κάποιο σχέδιο στο μυαλό του που ο αντίπαλός του δεν το περιμένει. Και έτσι μπορεί να καταφέρει να τον κερδίσει. Κατ' επέκταση, ακόμα ένα μήνυμα είναι η ανάπτυξη της σκέψης πέραν των συνηθισμένων προσεγγίσεων. Όπως λέμε στις μέρες μας, "think out of the box".

Πόσο χρόνο σας πήρε για τη συγγραφή του βιβλίου σας;

Χρειάστηκε περίπου ένας χρόνος για να ολοκληρωθεί, με ένα διάστημα τριών μηνών διαλείμματος, λόγω του ότι στο 6ο κεφάλαιο θα έπρεπε να αποφασίσω με ποια από τις τρεις εναλλακτικές εξελίξεις της πλοκής θα συνεχίσω.

Είναι γεγονός πως για τη συγγραφή ενός απαιτητικού μυθιστορήματος όπως είναι και το δικό σας ο συγγραφέας οφείλει να αντλεί πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές και να τις αξιοποιεί αναλόγως. Εσείς θεωρήσατε αναγκαία μια τέτοια ενέργεια από μέρους σας;

Ναι, θεωρώ απαραίτητη την ανάγκη να αντλώ πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές για τη συγγραφή ενός απαιτητικού μυθιστορήματος. Η δημιουργία μιας πλούσιας και πειστικής αφήγησης απαιτεί ένα ισχυρό υπόβαθρο γνώσης και αυθεντικών στοιχείων. Μελετώντας αξιόπιστες πηγές, μπορώ να ενισχύσω την ακρίβεια του περιβάλλοντος, των χαρακτήρων και των γεγονότων στο μυθιστόρημά μου, προσδίδοντάς του έτσι αυθεντικότητα και βάθος.

Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Το βιβλίο μου δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε ενήλικες και μπορεί επίσης να αποτελέσει κατάλληλο ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό. Η πλοκή και οι θεματικές πτυχές είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να προσφέρουν ενδιαφέρον και για τις δύο ηλικιακές ομάδες. Οι χαρακτήρες, οι συναισθηματικές αναφορές και οι θεματικές που αναπτύσσονται μπορούν να συνδεθούν με διάφορες ηλικίες και να προκαλέσουν σκέψεις και αναγνωστική απόλαυση σε ευρύ φάσμα αναγνωστών.


Σ’ αυτό το βιβλίο συνεργάζεστε με τις εκδόσεις Φυλάτος. Είστε ευχαριστημένος από τη μέχρι τώρα συνεργασία σας;

Οι Εκδόσεις Φυλάτος ήταν ανάμεσα στους πρώτους που αποδέχθηκαν θερμά το έργο μου, όταν το προσέφερα για αξιολόγηση μεταξύ 6-7 εκδοτικών επιλογών. Έχουν παραμείνει δίπλα μου από την αρχή της επαφής μου στον χώρο και συνεχίζουν ακατάπαυστα να με στηρίζουν.

Επόμενα συγγραφικά βήματα κάνετε ή είναι νωρίς ακόμα;

Δεν είναι ακόμα νωρίς, καθώς έχω ήδη τρεις ακόμα πολύ ενδιαφέρουσες και διαφορετικές ιστορίες προς αφήγηση για το αναγνωστικό κοινό. Ειδικά, μία από αυτές βρίσκεται ήδη στο στάδιο της συγγραφικής ολοκλήρωσης, που πιστεύω ότι θα έχει ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Εύχομαι το βιβλίο μου να απολαμβάνει την αγάπη του όσο το δυνατόν περισσότερων αναγνωστών. Επιπλέον, ελπίζω να το δούμε σύντομα στη μικρή ή μεγάλη οθόνη, καθώς πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που είναι γραμμένο με κινηματογραφική προοπτική ματιά.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας.


Κύριε Δουκάκο, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία προσωπική και συγγραφική.

Και εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και για τις ευχές σας!


Βιογραφικό:

Ο Εμμανουήλ Δουκάκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ηλεκτρονικών και έχει ασχοληθεί με τον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Από μικρή ηλικία είχε καλλιτεχνικές ανησυχίες γεγονός που τον οδήγησε στην ενασχόλησή του με τη μουσική. Έχει γράψει στίχους και μουσική με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο E.G.Niros. και το 2015 κυκλοφόρησε το κομμάτι “Dreamweaver” σε συνεργασία με τον Dj Dio S από την Stellar Fountain.
Τα τελευταία δύο χρόνια παρακολουθεί μαθήματα δημιουργικής γραφής, θέλοντας να αποτυπώσει στο χαρτί τα βιώματα του μέσα από τους χαρακτήρες της φαντασίας του. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια