Κωνσταντίνα Μαλαχία: "Η ανάγκη μου να μιλήσω με ώθησε στη συγγραφή"


Νεαρή σε ηλικία η σημερινή καλεσμένη των Τεχνών, ωστόσο αρκετά δραστήρια και δημιουργική. Μιλάμε για τη συγγραφέα Κωνσταντίνα Μαλαχία, η οποία θα μας παρουσιάσει το νέο της βιβλίο με τίτλο «Όταν έπεσε η μάσκα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ελκυστής».

Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κυρία Μαλαχία, τι ήταν αυτό που σας ώθησε να εκφραστείτε μέσω της συγγραφής;

Αυτό που με ώθησε στο να κάνω κομμάτι του εαυτού μου την συγγραφή ήταν η ανάγκη να μιλήσω.

Πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στο αναγνωστικό κοινό;

Το να περιγράψω τον εαυτό μου σε μερικές γραμμές το θεωρώ πρόκληση. Είμαι πρώτα από όλα ντροπαλή, αλλά παράλληλα παρορμητική και ενθουσιώδης. Είμαι εξίσου απρόβλεπτη και όταν πραγματικά κάποιος με γνωρίσει θα καταλάβει ότι ίσως είμαι κάτι πολύ περισσότερο στα μάτια του εκάστοτε ανθρώπου.

Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;

Είναι στιγμές και γεγονότα ως τώρα. Ίσως στο μέλλον να είναι περισσότερο η εμπειρία.

Υπήρξε κάποιο γεγονός στη ζωή σας που νιώσατε την ανάγκη να το μεταφέρετε στο χαρτί;

Η αλήθεια είναι πως αυτό που έφερε εμένα και την συγγραφή κοντά ήταν η ψυχική ασθένεια του πατέρα μου. Η διπολική διαταραχή για μένα ακόμα αποτελεί μια γροθιά στο στομάχι.

Ποια τα συναισθήματά σας όταν βλέπετε αποτυπωμένες τη σκέψεις σας;

Είναι μεγάλη η χαρά που βλέπω άλλο ένα συγγραφικό παιδί να γεννιέται και στο τέλος να γίνεται ένα ολοκληρωμένο έργο. Πάντα θα υπάρχει μια ανυπομονησία, ένα άγχος, η δίψα για ανταπόκριση που κατά την άποψη μου έρχεται εν καιρό.

Έχετε πρότυπα ως συγγραφέας; Στα γραπτά σας θα διαπιστώσει ο αναγνώστης επιρροές από άλλους αγαπημένους σας συγγραφείς;

Οι επιρροές μου τείνουν να είναι προς τα βιβλία αυτοβελτίωσης, τα κοινωνικά και τα ανατρεπτικά. Αυτά ήταν που διάβασα πρώτα σαν Ντίνα και μετά ανακάλυψα από Έλληνες συγγραφείς τι εστί ψυχολογικό θρίλερ.

Υπάρχει συνταγή για τη συγγραφή ενός καλού βιβλίου;

Η συνταγή για μένα είναι η παρατηρητικότητα, η τεχνική και η δεξιότητα μαζί με το ταλέντο. Σίγουρα βάζω ανάμεσά τους και την φαντασία.

Πότε χαρακτηρίζεται ένα βιβλίο καλό;

Θα σου πω από την πλευρά του αναγνώστη και όχι τόσο του συγγραφέα. Ο λόγος που το κάνω είναι επειδή ακόμα πλάθομαι σαν συγγραφέας, όμως όταν μιλάμε για το αναγνωστικό κομμάτι θα πω το εξής. Για μένα ένα καλό βιβλίο με βάση τα δικά μου δεδομένα είναι η αγωνία, τα παιχνίδια μυαλού και οι ανατροπές, συν η περιπέτεια. Θέλω να νιώθω τον ήρωα. Να τον μισώ ή να τον αγαπώ.


Το 2023, κυκλοφόρησε η νουβέλα σας με τίτλο «Όταν έπεσε η μάσκα» από τις εκδόσεις «Ελκυστής». Γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο τίτλο το βιβλίο σας;

Επέλεξα αυτόν τον τίτλο επειδή η προσδοκία και τα δεδομένα αλλάζουν για τους ήρωες του βιβλίου. Το ίδιο και εμείς. Αρκετοί από εμάς φοράμε μια μάσκα όταν όμως αυτή πέσει τότε εκφράζουμε το συναίσθημα και την πρόθεση που έχουμε απέναντι σε ένα οποιοδήποτε ον.

Ποιο το περιεχόμενο της ιστορίας σας με δυο λόγια;

Είναι ένα βιβλίο που μιλά για εθισμούς, εμμονές, για λάθος αγάπες και ένα γλυκόπικρο τέλος. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Όλα αλλάζουν στην πορεία.

Τι σας ενέπνευσε για να προβείτε στη συγγραφή της;

Η πρωταρχική έμπνευση δεν ήταν αυτή που ίσως αρκετοί πιστεύουν. Ήταν τυχαία σε μια πρώτη άποψη, ήθελα να περάσω το γεγονός της εγκατάλειψης και ενός τοξικού γάμου. Κάπου στην πορεία ανανεώθηκε και έγινε κάτι παραπάνω. Δεν είναι μόνο η τοξικότητα αλλά και η εμμονή. Τίποτα δεν είναι δεδομένο μέχρι να γίνει σε σένα δεδομένο. Είτε είναι ψέμα είτε αλήθεια.

Είναι αρκετός ο έρωτας για να δώσει ανάσα στο ψεύτικο; Τι μας λέει το βιβλίο σας;

Οι ψεύτικες και τοξικές αγάπες είναι η εποχή μας. Επίσης και η ζήλια είναι κάτι που μετατρέπεται σε μίσος και εμμονές. Αυτό είναι το βιβλίο. Μιλά για αγάπες που ζούμε και εμείς οι ίδιοι πολλές φορές.

Έχει happy end το βιβλίο σας; Εσείς πιστεύετε στο happy end ως άνθρωπος;

Έχει ένα γλυκόπικρο τέλος αυτή είναι η αλήθεια. Σαν άνθρωπος θα ήθελα να έχω περισσότερες στιγμές με όμορφο τέλος, αλλά δεν είναι πάντα εφικτό. Είμαι ρεαλίστρια ως ένα σημείο. Γιατί έτσι είναι η ζωή.

Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από την ιστορία που αφηγείστε;

Θέλω ο κόσμος να προβληματιστεί, να αγαπήσει και να μισεί και να πάρει αποφάσεις. Δεν θέλω να μένει στάσιμος σε απόψεις, ιδέες και ότι άλλο έχουμε σαν άνθρωποι συνήθειο. Ίσως χρειάζεται μια αλλαγή ρότας.

Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;

Πιστεύω πως είναι κατάλληλο τόσο για ενήλικες όσο και για τους έφηβους. Τίποτα δεν μένει κρυφό από τα παιδιά και πόσο μάλλον η πραγματικότητα. Είτε είναι για τοξικές αγάπες, είτε είναι για την ερωτική επαφή, είτε πρόκειται για εθισμούς. Απλά κάνε μια ερώτηση στον εαυτό σου, πως θα ένιωθες όταν έρχεσαι αντιμέτωπη με την γυναικοτκονία, πως θα ένιωθες με τον λανθασμένο τρόπο έκφρασης του έρωτα και της επαφής. Ας είμαστε λίγο ειλικρινείς με τα παιδιά, δε γίνεται να περνάμε λάθος εντυπώσεις. Τα μηνύματα που περνά αυτό το βιβλίο είναι πολλά.


Μιλήστε μας για το εκδοτικό σας σπίτι. Είστε ευχαριστημένη από τη συνεργασία σας με τις εκδόσεις «Ελκυστής»;

Όταν ολοκλήρωσα αυτό το έργο αναρωτήθηκα σε ποιο εκδοτικό σπίτι θα γίνει εξίσου το δικό μου. Ο Ελκυστής ως τώρα μου έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις και ήδη φαίνεται. Θεωρώ πως θα έχω ακόμα περισσότερες όσο περνάει ο καιρός.

Επόμενα συγγραφικά σχέδια κάνετε ή είναι πολύ νωρίς ακόμα;

Τα επόμενα σχέδια μου είναι η ολοκλήρωση ενός κοινωνικού θρίλερ που γράφω αυτό το διάστημα και πιστεύω πως θα κλείσω το 2024 με ένα νέο βιβλίο.

Μια ευχή σας για το μέλλον;

Η ευχή μου είναι να ήμαστε καλύτεροι άνθρωποι και να αλλάζουμε με την καλή έννοια.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο σας. 

Κάθε Πέμπτη απόγευμα πήγαινε στο νέο του διαμέρισμα και φρόντιζε την ακαταστασία του γιου της. Ο ίδιος μπροστά της έδειχνε άλλος άνθρωπος. Ήρεμος, νηφάλιος από αλκοόλ και τον τζόγο, ένας γιος που είχε βρει τον δρόμο του και έκανε μια νέα αρχή κι αυτή μια μάνα που η καρδιά της είχε λυγίσει.

Τον τελευταίο καιρό του έλεγε να προσέχει εκεί στις ερημιές που επέλεγε να αφήνει την καντίνα του, αφού τα όσα άκουγε στις ειδήσεις της προκαλούσαν ανατριχίλα. Ένας άντρας, γύρω στα σαράντα πιθανόν, πλησίαζε γυναίκες ηλικίας τριάντα έως σαράντα το πολύ, τις βίαζε και ύστερα τις έπνιγε.

Προτιμούσε τις μικροκαμωμένες γυναίκες με μακριά καστανά μαλλιά και γυμνασμένο σώμα. Όταν άφηνε πια άψυχα τα σώματα των θυμάτων του, χάραζε πάνω στο αριστερό τους χέρι την φράση “η μάσκα έπεσε” με έναν μαύρο ανεξίτηλο μαρκαδόρο.

Κυρία Μαλαχία, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο συγγραφικό σας έργο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την φιλοξενία και τιμή μου.


Βιογραφικό:


Η Κωνσταντίνα Μαλαχία γεννήθηκε 11 Μαρτίου του 1994 στην Αθήνα όπου και κατοικεί μέχρι και σήμερα. Το συγγραφικό της ταξίδι ξεκινά από τα θρανία της Σιβιτανιδείου σχολής. Μόλις στα δεκαεπτά της χρόνια καταγράφει τις σκέψεις της σε ένα τετράδιο. Αυτή η αγάπη και το πάθος της για τη συγγραφή ήρθε με το πρώτο της βιβλίο το 2021 με τίτλο «Νέα Αρχή» από τις εκδόσεις bookguru.gr. Συνεχίζει το ταξίδι της σε δύο ανθολογίες των εκδόσεων Ηλιαχτίδα: «Γλυκόπικρες δροσοσταλίδες ζωής», με το ακόλουθο έργο «Θα σε θυμάμαι εγώ», και «Τα μαγικά Χριστούγεννα της Ηλιαχτίδας» με το έργο «Το μαγικό κουτί».


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια