Βιβλιοκριτική: "Δημιουργός δακρύων" της Erin Doom | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου


Ημ/νία έκδοσης: 9 Νοε 2023
Θεματική Κατηγορία: Κοινωνικό, Αισθηματικό, Booktok
Είδος: Μυθιστόρημα
Ηλικία: 14+,16+,18+
Σελίδες: 832
Μεταφραστής: Θεοδώρα Δαρβίρη, ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΔΗΜ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ISBN: 978-618-01-5315-6
Εκδόσεις: Ψυχογιός


Η Έριν Ντουμ, λογοτεχνικό ψευδώνυμο μιας νεαρής Ιταλίδας συγγραφέως, μας παρουσιάζει το πρώτο της βιβλίο, ένα αρκετά πολυσέλιδο μυθιστόρημα φαντασίας, κοινωνικού κι αισθηματικού περιεχομένου, με τίτλο «Δημιουργός δακρύων». Στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ψυχογιός» σε μετάφραση Γιώργου Κασαπίδη και Θεοδώρας Δαρβίρη.

Αποτελεί το Νο 1 ευπωλητο βιβλίο στην Ιταλία με περισσότερα από 450 χιλιάδες αντίτυπα.

Απευθύνεται κυρίως στο εφηβικό κοινό, αλλά και στους ενήλικες.

Κεντρική ηρωίδα του βιβλίου είναι η Νίκα, ένα κορίτσι που έζησε για πολλά χρόνια στο ορφανοτροφείο του Γκρέιβ και συγκεκριμένα από την ηλικία των πέντε της χρόνων, μέχρι και την υιοθέτησή της στα δεκαεπτά της χρόνια. Αιτία του εγκλεισμού της στάθηκε η ξαφνική απώλεια και των δυο αγαπημένων της γονιών, η οποία και την παγίδευσε σε τέσσερις τοίχους βαμμένους με ιστορίες, χαμηλόφωνες αφηγήσεις και σκοτεινούς θρύλους που ψιθυρίζονταν κάτω από το τρεμουλιαστό φως ενός κεριού. Η πιο γνωστή ιστορία ήταν αυτή του Δημιουργού των Δακρύων, ενός μοναχικού τεχνίτη, χλομού και καμπουριαστού, που τα ανοιχτόχρωμα σαν γυαλί μάτια του μπορούσαν να παρασκευάσουν κρυστάλλινα δάκρυα σε έναν κόσμο όπου κανείς δε μπορούσε να κλάψει και οι άνθρωποι ζούσαν με άδειες ψυχές, χωρίς συναισθήματα. Ο τεχνίτης έβαζε στα μάτια των ανθρώπων δάκρυα που περιείχαν τα συναισθήματα τους κι έτσι ο κόσμος έκλαιγε από θυμό, απελπισία, πόνο κι αγωνία. Με τον τρόπο αυτό μόλυνε έναν κόσμο αγνό και τον κηλίδωνε με τα πιο προσωπικά και εξουθενωτικά συναισθήματα. Η ιστορία αυτή, όμως, για τη Νίκα δεν ήταν απλά ένας θρύλος. Τον Δημιουργό των Δακρύων τον ήξερε.

Στα δεκαεπτά της χρόνια την υιοθέτησε η Άννα, η οποία εκτός από εκείνη υιοθέτησε και ένα άλλο παιδί του ορφανοτροφείου τον Ρίγκελ, ένα παιδί με πρόσωπο χλωμό, αιχμηρό πηγούνι, πάνω από το οποίο ξεχώριζαν δυο μάτια πιο σκούρα και από το κάρβουνο. Ήταν βέβαιο ότι έκρυβε έναν πολύ σκοτεινό χαρακτήρα.

Το κοινό και αρκετά πονεμένο παρελθόν της Νίκα και του Ρίγκελ δε βοήθησε στην αρμονική συνύπαρξή τους, η οποία και επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο, όταν ο θρύλος του Δημιουργού των Δακρύων επέστρεψε ολοζώντανος και τους πλησίασε απειλητικά.

Ένα βιβλίο ευανάγνωστο και καθηλωτικό, που περνά πολλά μηνύματα στον αναγνώστη. Το κυριότερο το αναφέρει η ίδια η συγγραφέας στις ευχαριστίες της: «Το να κλαις είναι ανθρώπινο. Το να κλαις σημαίνει να νιώθεις και δεν υπάρχει τίποτα κακό σ’ αυτό, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να καταρρέεις και να ξεσπάς. Δε σημαίνει ότι είμαστε αδύνατοι, σημαίνει ότι είμαστε ζωντανοί, ότι η καρδιά μας χτυπάει, ανησυχεί και φλέγεται από συγκινήσεις» και επίσης «Δεν πρέπει να φοβόμαστε να νιώσουμε ατελείς. Όλοι είμαστε, και τα παραμύθια υπάρχουν για όσους πιστεύουν ότι τα αξίζουν, αλλά και για όποιον αισθάνεται πολύ διαφορετικός και λάθος για να επιθυμεί ένα.»

Αξίζει να διαβαστεί!


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

ΗΜΑΣΤΑΝ Η ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΙΑΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ — ΠΑΝΤΟΤΙΝΟΙ,ΑΔΙΑΧΩΡΙΣΤΟΙ, ΑΥΤΟΣ ΑΣΤΡΟ ΚΙ ΕΓΩ ΟΥΡΑΝΟΣ.

Ανάμεσα στους τοίχους του Γκρέιβ, του ορφανοτροφείου όπου μεγάλωσε η Νίκα, ανέκαθεν λέγονταν ιστορίες και θρύλοι στο φως του κεριού. Η πιο γνωστή είναι εκείνη του Δημιουργού των Δακρύων, ενός μοναχικού τεχνίτη με ανοιχτά σαν το γυαλί μάτια, που λάξευε όλους τους φόβους και όλες τις ανησυχίες που υπάρχουν στις καρδιές των ανθρώπων.
Στα δεκαεφτά της χρόνια, όμως, φτάνει για τη Νίκα η στιγμή να αφήσει πίσω της τα ζοφερά παραμύθια της παιδικής ηλικίας και να γίνει πραγματικότητα το πιο μεγάλο της όνειρο.
Μα, στο νέο της σπίτι η Νίκα δεν είναι μόνη της. Μαζί της από το Γκρέιβ φεύγει και ο Ρίγκελ, ένας δύστροπος και μυστηριώδης νεαρός, το τελευταίο πρόσωπο που θα ήθελε η Νίκα για θετό αδελφό. Ο Ρίγκελ, προικισμένος με μια ομορφιά που μαγεύει, κρύβει έναν σκοτεινό χαρακτήρα.
Ακόμα κι αν τη Νίκα και τον Ρίγκελ τούς ενώνει ένα κοινό παρελθόν πόνου και στερήσεων, η συνύπαρξή τους φαίνεται ανέφικτη. Κυρίως όταν ο θρύλος επιστρέφει για να εισχωρήσει στη νέα τους ζωή και ο Δημιουργός των Δακρύων γίνεται ξαφνικά αληθινός, πλησιάζει ολοένα πιο κοντά τους…


Έριν Ντουμ είναι το ψευδώνυμο μιας νεαρής Ιταλίδας συγγραφέως. Η Έριν πρωτοεμφανίστηκε στο Wattpad, την πιο διάσημη στον κόσμο πλατφόρμα social reading, με το ψευδώνυμο DreamsEater. Σε μικρό χρονικό διάστημα οι ιστορίες της έφτασαν τις 6 εκατομμύρια αναγνώσεις, κατακτώντας τις καρδιές του κοινού. Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΔΑΚΡΥΩΝ είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια