Στέργιος Φωτόπουλος: "Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρούμε την «ποιητική φλόγα» αναμμένη"



Ειλικρίνεια, ευαισθησία και ταπεινοφροσύνη είναι οι τρεις αρετές που πρέπει να χαρακτηρίζουν έναν δημιουργόΆλλωστε, είναι αυτές που επιζητεί κι ο ίδιος για τον εαυτό του. Αναφερόμαστε στον ποιητή Στέργιο Φωτόπουλο που έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε ξανά στις Τέχνες, αυτή τη φορά με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο «αναφυλαξία».


Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου


Κύριε Φωτόπουλε, καλώς ήρθατε για ακόμα μια φορά στις Τέχνες. Και βέβαια, δεν είστε μόνος. Φέρνετε μαζί σας και το νέο σας βιβλίο. Πως αισθάνεστε γι’ αυτό;

Πρωτίστως, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευγενική σας φιλοξενία. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε, αυτήν τη φορά όμως για την «αναφυλαξία». Θα σας πω ότι αισθάνομαι χαρά, ικανοποίηση, και βαθιά ευγνωμοσύνη για το νέο μου βιβλίο, που αποτελεί την τρίτη μου ποιητική συλλογή. Θεωρώ πως είναι εξαιρετικά σημαντικό στους αέναους κύκλους που διαγράφουμε και τις κυνικές οδούς και παρόδους που διαβαίνουμε με ρυθμό φρενήρη, να διατηρούμε την «ποιητική φλόγα» αναμμένη. Να μοιραζόμαστε σκέψεις και προβληματισμούς με αυτόν τον όμορφο τρόπο.

Δεδομένου ότι η ποίηση αποτελεί το ξεγύμνωμα της ψυχής του δημιουργού και συμβάλει περισσότερο στην εξομολογητική αποτύπωση των συναισθημάτων του σε σχέση με τα άλλα είδη του λόγου, είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που τρέφετε ιδιαίτερη αγάπη γι’ αυτήν;

Αναμφισβήτητα, ναι. Θεωρώ εκ των ων ουκ άνευ τόσο την ειλικρίνεια όσο και την ευαισθησία.

Αν σας ζητούσαν να χαρακτηρίσετε με τρεις λέξεις τον εαυτό σας ως δημιουργό, ποιες θα ήταν αυτές;

Αν και νομίζω ότι είναι δύσκολο να γίνει αυτό με τόσο συνοπτικό τρόπο, θα σας πω (σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης) ότι η ειλικρίνεια, η ευαισθησία, και η ταπεινοφροσύνη αποτελούν αρετές που πάντοτε αναζητώ, ως αναγνώστης και ως γράφων, σε δημιουργούς.

Κι αν σας ζητούσαν να χαρακτηρίσετε με τρεις λέξεις το έργο σας συνολικά, ποιες λέξεις θα χρησιμοποιούσατε;

Ανεπιτήδευτο, ευαίσθητο, και (ελπίζω)εμβριθές.

Έχετε ιδιαίτερη αδυναμία σε κάποιο βιβλίο σας και γιατί;

Πιστεύω πως όχι. Και οι τρεις νοηματοδοτούν ιδιαίτερες περιόδους, αποτυπώνοντας σκέψεις, συναισθήματα, και προβληματισμούς μου.


Ποιες οι εντυπώσεις σας για την απήχηση που έχει συνολικά το έργο σας στο αναγνωστικό κοινό; Είστε ικανοποιημένος απ’ αυτήν ή προσδοκείτε το κάτι παραπάνω;

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτύπωμά του, και δη από τις κριτικές που έχει λάβει.

Έχετε λάβει κριτικές για το έργο σας από ομότεχνους και κριτικούς λογοτεχνίας; Τις λαμβάνετε υπόψη;

Νιώθω απεριόριστη ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που αφιέρωσαν από το χρόνο τους για να διαβάσουν το έργο μου και να αφιερώσουν αρκετές γραμμές (μάλιστα ιδιαίτερα τιμητικές και συγκινητικές) προκειμένου να το αναλύσουν. Τις/τους ευχαριστώ θερμά. Εξυπακούεται ότι τις λαμβάνω υπόψη μου και συγκινούμαι πολύ που οι εσωτερικοί μας κόσμοι επικοινώνησαν.

Το νέο σας βιβλίο κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2024, πάλι από τις εκδόσεις «Βακχικόν» και φέρει τον τίτλο «αναφυλαξία». Πώς προέκυψε ο τίτλος του;

Ο τίτλος προέκυψε ύστερα από ένα σοβαρό αλλεργικό επεισόδιο που υπέμεινα τον Ιούλιο του ’22.


Ποια υπήρξε η αφορμή για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;

Να ξεφύγω από μια τοξική συνθήκη και να οδηγηθώ σε πιο υγιή σχήματα.

Τι πραγματεύονται τα ποιήματα σας;

Τα ποιήματα της «αναφυλαξίας» είναι υπαρξιακά, κοινωνικοπολιτικά, και ερωτικά.

Απευθύνεστε σε ενήλικες αποκλειστικά ή και σε έφηβους;

Ελπίζω όσοι ενδιαφερθούν για τη συλλογή να προέρχονται και από τις δυο ηλικιακές ομάδες. Ως προς τις έφηβες και τους εφήβους, πιστεύω ότι τα ποιήματα είναι καταλληλότερα για εκείνη την ηλικία που βρίσκεται εγγύτερα στην ενηλικίωση.

Είναι και αυτά τα ποιήματά σας εξομολογητικά;

Ναι, αναντίρρητα.

Είκοσι έξι ποιήματα, ολιγόστιχα τα περισσότερα, σε ελεύθερη μορφή και σπανίως ομοιοκατάληκτα. Πετυχαίνουν να αποτυπώσουν το σύνολο της σκέψης σας και να το διοχετεύσουν στον αναγνώστη; Τι πιστεύετε;

Σχετικά με την πρώτη πτυχή της αποτύπωσης της σκέψης μου, θα σας απαντήσω καταφατικά. Από την άλλη, δεν δύναμαι να πω αν καταφέρνουν να διοχετεύουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα, και τους προβληματισμούς μου στους αναγνώστες. Ελπίζω πως ναι.

Υπάρχουν συγκεκριμένα μηνύματα που θέλετε να περάσετε μέσα από τα ποιήματά σας; Ποια είναι αυτά;

Βεβαίως, και μάλιστα πολλά. Μήπως ωστόσο να αφήσουμε αυτήν την ερώτηση για τους αναγνώστες; Σας ευχαριστώ πολύ.

Εκδόσεις «Βακχικόν» και αυτή τη φορά. Συνεχίζει η άψογη συνεργασία σας;

Ασφαλώς και αυτήν τη φορά. Με τις εκδόσεις Βακχικόν, τον Νέστορα Πουλάκο και τον Στράτο Προύσαλη, έχουμε χτίσει μια όμορφη σχέση αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης μέσω της υπέροχης συνεργασίας μας. Έχουν χειριστεί τις πιο ευαίσθητες πτυχές του εαυτού μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επόμενα συγγραφικά βήματα κάνετε ή είναι πολύ νωρίς ακόμα;

Προς το παρόν επικεντρώνομαι σε μια σειρά ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων που θέλω να ολοκληρώσω. Επιμελούμαι παράλληλα μια συλλογική έκδοση για τις επικείμενες Ευρωπαϊκές εκλογές, που αναμένεται να δημοσιευτεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.


Σκέφτεστε το ενδεχόμενο να στραφείτε και προς την πεζογραφία; Σας δελεάζει αυτή η προοπτική;

Γιατί όχι; Μακάρι να έρθει αυτή η στιγμή.

Μια ευχή σας για το μέλλον που θα θέλατε να πραγματοποιηθεί;

Υγεία!

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα ποίημα από το βιβλίο σας.

«ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΣΑΙ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ;»

Κάθε βράδυ
με ανοιχτά βλέφαρα στο κενό
τις ακριβές σου λέξεις κρατώντας
ασφυκτιώ
στης σκέψης μου το περίκλειστο οίκημα

Πάνω απ’ το έρεβος ακροβατώ
με μελάνι και ρόδα στα δάχτυλα
για υπερπόντιους τόπους κινώ
με οδηγό της λήθης τα άδηλα

Από φωτιές και πλημμύρες περνώ
στα πιο ανείπωτα σκοτάδια θα βρεθώ
με χέρια γυμνά σκάβοντας βιώματα
στης τσακισμένης μνήμης τα χώματα

Όμως έγραψα πολλά γι’ ανεξίτηλα σημάδια,
δεν αντέχω άλλη ενοχή,
καλύτερα να σωπάσω
στο φτερωτό κελάηδημα, πριν την ανατολή

Έχω μπροστά μου διαδρομή
να τρέξω σ’ ολοπράσινα, ανεξερεύνητα λιβάδια,
μονάχα σε παρακαλώ μη με ρωτάς
«γιατί δεν κοιμάσαι τα βράδια».

Κύριε Φωτόπουλε, σας ευχαριστώ και πάλι για την κουβέντα μας και σας εύχομαι καλή και δημιουργική συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνετε.

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση και την ευγενική σας φιλοξενία. Να έχετε και εσείς καλή και δημιουργική συνέχεια.


Βιογραφικό

Ο Στέργιος Φωτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Έχει λάβει διδακτορικό δίπλωμα στον τομέα της Επικοινωνίας και των Μέσων Ενημέρωσης από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών. Θέμα της διατριβής του ήταν η ευρωπαϊκή δημόσια σφαίρα και η διαδικασία του κορυφαίου υποψήφιου (Spitzenkandidaten) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στην Ευρωπαϊκή Πολιτική από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέβεν και στην Επικοινωνία από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών.

Εργάζεται στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο τμήμα παρακολούθησης και ανάλυσης των μέσων ενημέρωσης. Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί και παρουσιαστεί σε ακαδημαϊκά περιοδικά και συνέδρια.

Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: Ελεγείας Χρόνος (εκδόσεις Βακχικόν 2021) και Αυτεπίγνωσης Επίμετρο (εκδόσεις Βακχικόν 2022), ενώ ασχολείται και με τη μουσική. Η Αναφυλαξία είναι η τρίτη ποιητική του συλλογή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια