Βιβλιοκριτική: "Θα γίνω ποτάμι" της Σέλι Ριντ | Γράφει η Στέλλα Πετρίδου


Συγγραφέας: Shelley Read
Μετάφραση: Ιλάειρα Διονυσοπούλου
Θεματική κατηγορία: Σύγχρονη
ISBN: 978-618-03-3639-9
Σελίδες: 412
Ημερομηνία Έκδοσης: 23/11/2023



Με μια καθηλωτική, σπαρακτική και πολύ συγκινητική ιστορία για την απώλεια κάνει το λογοτεχνικό της ντεμπούτο η συγγραφέας Shelley Read. Το μυθιστόρημά της έχει τίτλο «Θα γίνω ποτάμι» και στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», σε μετάφραση Ιλάειρας Διονυσοπούλου.

Η υπόθεση της ιστορίας έχει ως εξής: Η Βικτόρια είναι μια δεκαεπτάχρονη γυναίκα, ορφανή από μητέρα, που ζει σε μια φάρμα ροδάκινων, στο Κολοράντο, μαζί με τον πατέρα της, τον αδερφό της και τον ανάπηρο θείο της. Ως μόνη γυναίκα στο σπίτι, αναγκάζεται από πολύ μικρή ηλικία να αναλάβει τη φροντίδα του σπιτιού της οικογένειάς της. Η τυχαία συνάντησή της με τον Γουίλσον, έναν νεαρό περιπλανώμενο άνδρα, θα αλλάξει τη ζωή της ολοκληρωτικά.

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που περιστρέφεται γύρω από την αγάπη και την απώλεια, τη μητρότητα, το Θάνατο, τη μοναξιά, την κατάχρηση, τη λαχτάρα, το ρατσισμό, την αγάπη, την ανθεκτικότητα και την αυτοαποδοχή. Η αφήγηση παρότι κυλά αργά, περιγράφει μια ζωή γεμάτη κακουχίες και συνεχή πάλη για επιβίωση, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την ομορφιά του φυσικού κόσμου και την εκθειάζει. Ακόμα και μέσα στην αγριότητά του ο κόσμος δεν παύει να προσφέρει μαθήματα ζωής στον άνθρωπο, αλλά και τη δύναμη που χρειάζεται για να προχωρήσει το βήμα του παρακάτω, ακόμα κι αν νιώσει ξαφνικά κι απροσδόκητα να βρίσκεται στο σημείο μηδέν.

Ο δρόμος προς τα εμπρός είναι ο δρόμος που πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε ο καθένας μας, για να νικήσει όλα τα εμπόδια και να τα ξεπεράσει. Όπως ακριβώς κάνει ένα ποτάμι που ρέει αδιάκοπα και άφοβα, νικώντας κάθε φυσικό φραγμό.

Οι πανέμορφες περιγραφές της φύσης, σε συνδυασμό με το συναρπαστικό ιστορικό σκηνικό της αφήγησης, η ζωντανή ατμόσφαιρα που το περιβάλλει και οι δυνατοί χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν σε αυτό, συμβάλουν στην επιτυχία αυτού του υπέροχου αναγνώσματος, που πέρα από τον ψυχαγωγικό του χαρακτήρα, ωθεί τον αναγνώστη στον προβληματισμό και στον αναστοχασμό του.

Αξίζει οπωσδήποτε να διαβαστεί!

Πολλά συγχαρητήρια στη μεταφράστρια του έργου που κατάφερε να κρατήσει τη ζωντάνια της ιστορίας ακέραιη, χωρίς καθόλου να μειώνει τη σημαντικότητά της κατά την απόδοσή της στα ελληνικά.


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Δεκαετία του 1940. Η δεκαεφτάχρονη Βικτόρια, η μόνη γυναίκα που έχει απομείνει στην οικογένεια Νας, έχει αναλάβει μόνη της το νοικοκυριό, ενώ οι άντρες δουλεύουν στο οικογενειακό κτήμα με ροδάκινα στην Αϊόλα του Κολοράντο. Ο Γουίλσον Μουν είναι ένας περιπλανώμενος νεαρός εκτοπισμένος από τη γη της φυλής του. Η τυχαία τους συνάντηση στη γωνία ενός δρόμου θα αλλάξει ριζικά τις ζωές τους. Και όταν τα πράγματα εξελιχθούν διαφορετικά απ’ ό,τι περίμεναν, η Βικτόρια θα εγκαταλείψει τη μόνη ζωή που γνώριζε ως τότε και θα απομονωθεί στην άγρια φύση, παλεύοντας να επιβιώσει. Οι εποχές αλλάζουν και η Βικτόρια βρίσκει στο πανέμορφο αλλά άγριο τοπίο το νόημα και τη δύναμη να προχωρήσει και να φτιάξει από την αρχή όλα όσα έχασε. Και θα το κάνει, ακόμα κι όταν ο ποταμός Γκάνισον απειλήσει να πνίξει τον τόπο της – τα σπίτια, τις φάρμες και το λατρεμένο οικογενειακό τους κτήμα.

Μια εκθαμβωτική διερεύνηση του φυσικού κόσμου, που σιγά σιγά αλλάζει, και ταυτόχρονα ένα αλησμόνητο μυθιστόρημα ενηλικίωσης. Μας φανερώνει τι σημαίνει να οδηγείς τη ζωή σου σαν να είναι ποτάμι – να συγκεντρώνεσαι και να ρέεις, να βρίσκεις τον δρόμο προς τα εμπρός, ακόμα κι όταν το ποτάμι έχει φράξει.

Μια συγκινητική ιστορία για την απώλεια, αλλά και μια ιστορία για το πώς βρίσκεις σπίτι, οικογένεια, δύναμη –και αγάπη– εκεί που δεν το περιμένεις.


Η Shelley Read (Σέλι Ριντ) κατάγεται από το Κολοράντο και ζει στα Βραχώδη Όρη με την οικογένειά της. Επί τρεις δεκαετίες, ήταν επίκουρη καθηγήτρια στο Western Colorado University, όπου δίδασκε δημιουργική γραφή, λογοτεχνία και περιβαλλοντικές σπουδές. Ίδρυσε το τμήμα Περιβάλλον και Βιωσιμότητα, όπως και ένα πρόγραμμα στήριξης για φοιτητές πρώτης γενιάς και ευάλωτους φοιτητές. Το Θα γίνω ποτάμι, το πρώτο της μυθιστόρημα, αντλεί την έμπνευσή του από τον τόπο της κι έχει μεταφραστεί σε πάνω από τριάντα γλώσσες και βρίσκεται στις περισσότερες λίστες με τα καλύτερα βιβλία του 2023.

Διαβάστε περισσότερα για τη συγγραφέα

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια