Γεωργία Συριοπούλου: Bagatelles της οδού Αλκαμένους



Γεωργία Συριοπούλου
Bagatelles της οδού Αλκαμένους
ISBN: 978-618-5748-41-8
σελίδες:160
Εκδόσεις: Μετρονόμος

Η Bagatelle είναι μικρή μουσική φόρμα, χωρίς κάποια αυστηρή δομή, ελαφριά, ενίοτε παιγνιώδης ή ακόμη και απλοϊκή. Οι Bagatelles της οδού Αλκαμένους της Γεωργίας Συριοπούλου είναι 60 ιστορίες γραμμένες στο κέντρο της πόλης και κάποιες σε προάστια με εξοχικές κατοικίες της Αττικής και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μετρονόμος. Έχουν γραφτεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε ένα σκηνικό που αλλάζει κατά την πανδημία και μετά. Καταγράφουν και μια προσωπική διαδρομή της συγγραφέως προς τη μέση ηλικία. Το υλικό τους είναι προσωπικές εικόνες από πολύ κοντινές ή πολύ μακρινές οπτικές γωνίες, αναμνήσεις, σαχλαμάρες στοχασμοί ή αφορισμοί.


Συχνά γραμμένες με εμφανή προφορικότητα γίνονται αποσπασματικές ή γρήγορες σαν να προσομοιάζεται ο ρυθμός ενός timeline. Είναι εμφανής η σχέση της συγγραφέως με την εικόνα και τη φωτογραφία, συχνά φαίνεται σαν να καταγράφει με κρυφή κάμερα ανθρώπους, διακριτικά ή αδιάκριτα. Οι ροές των αφηγήσεων πολλές φορές είναι κινήσεις κάμερας, θα μπορούσε να είναι σημειώσεις κάποιας ταινίας. Ο τόπος αναφοράς είναι ως επί το πλείστον οι περιοχές που βρίσκονται στις παρυφές της τουριστικής προοπτικής της Αθήνας. Θίγονται θέματα εντοπιότητας, (η Γεωργία Συριοπούλου κοιτά τον μητρικό τόπο, το λίκνο) αλλά και αρχιτεκτονικής καθώς πολλά από αυτά σχολιάζουν το χώρο. Οι συμβιωτικές σχέσεις των μεταναστευτικών πληθυσμών εμφανίζονται αντιστικτικά με την πολύ εντόπια ματιά καθώς η περιγραφή-καταγραφή του τόπου, το οικείο και το μεταβαλλόμενο γηράσκον τοπίο λειτουργεί σαν ημερολόγιο ενηλικίωσης.


Βιογραφικό:
Η Γεωργία Συριοπούλου (Abies S.) είναι εικαστικός και μουσικός. Έχει τελειώσει το τμήμα ζωγραφικής της Α.Σ.Κ.Τ το 1997. Έχει Δίπλωμα Σύνθεσης και Ανώτερων Θεωρητικών. Διδάσκει σαν αναπληρώτρια στη δημόσια εκπαίδευση. Έχει κάνει δύο ατομικές εκθέσεις το 2017 και 2022. Έργα της για μικρά σχήματα πνευστών και εγχόρδων έχουν ανέβει σε συναυλίες νέων συνθετών. Έχει δουλέψει στο θέατρο και τον κινηματογράφο και συνεργάζεται με ηλεκτρονικά μέσα συνήθως με το ψευδώνυμο Abies Sylos. Οι Bagatelles της οδού Αλκαμένους είναι το πρώτο της βιβλίο.


ΧΘΟΝΙΟ

Σε μια αλυσιδωτή ακολουθία σκέψεων, ιδεών θα τολμούσα να πω, σταγόνες κηλίδωσαν τον ειρμό με στίξεις ρυθμικές, τακτές αλλά ασύγχρονες και διάφωνες. Η σύνθεση έγερνε προς το διφορούμενο αλλά αγκύρωσα δυο τρία σημεία έτσι ώστε να μπορεί να σταθεί κάποιος σε μια πέτρα από αυτές που είναι μέσα στο χώμα θεμελιωμένες και είναι εμφανές ένα μικρό στρογγυλό, λειασμένο τμήμα τους, εκτεθειμένο στον ήλιο και τη βροχή, που δεν υποψιάζει για το μέγεθός τους ούτε για την ιδιότητά τους να είναι κάποια ακραία όρια υπεδάφους. Η αλυσιδωτή ακολουθία έγινε παράθεση. Ένας κατάλογος, καλύτερα θα έλεγα, των σημείων που στηρίζεται η σκέψη μου που θα έφτιαχνε τον καμβά της μορφής, την μπασογραμμή που θα στηριζόταν το επεισόδιο. Στα ψαθυρά τριγύρω πετρώματα υπάρχει κοκκώδες χώμα· ένα οικοσύστημα γεμάτο προϊόντα αποσύνθεσης, έντομα σε όλες τις μεταμορφώσεις τους, βακτήρια που αποικοδομούν, σπόροι σε τελικό στάδιο βλάστησης με ένα μικρό τρυφερό άγκιστρο προς το βάθος και έναν βλαστό μόλις αναδυόμενο μέσα απ’ τη φουσκωμένη ψίχα του, όλα αυτά ποτισμένα από απεκκρίσεις πιθανότατα ζώντων ακόμα οργανισμών. Σε αυτά τα σημεία, όταν σταθεί κάποιος πιστεύοντας στην προσωρινή σταθερότητα του υπεδάφους, η σύνθεση φαίνεται να ερμηνεύεται παρ’ όλη τη γριφώδη της δομή.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια