Σημερινή φιλοξενούμενη των Τεχνών είναι η εκπαιδευτικός και ποιήτρια Μαρίνα Παπούλα. Μαζί της φέρνει και την πρόσφατη έκδοση του πρώτου της βιβλίου με τίτλο «Μήτερ Ημών» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βακχικόν».
Συνέντευξη στη Στέλλα Πετρίδου
Κυρία Παπούλα, πώς θα συστήνατε τον εαυτό σας στο αναγνωστικό κοινό;
Ως μια φιλόλογο ερωτευμένη με τη φιλολογία. Ως μια γυναίκα που εγκατέλειψε τη ζωή στην πόλη, γιατί αγαπά τη ζωή στην επαρχία. Ως μια ποιήτρια που χρησιμοποιεί τις λέξεις απλά, ειλικρινά, δυναμικά.
Για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή; Τι καθόρισε τη λογοτεχνική σας πορεία;
Διότι κατάλαβα ότι λειτουργεί μέσα μου καταλυτικά σαν ψυχοθεραπεία. Τη λογοτεχνική μου πορεία νομίζω ότι την καθορίζει ό, τι συμβαίνει γύρω μου και περνά μέσα μου.
Οι ακαδημαϊκές σας σπουδές και η επαγγελματική σας ενασχόληση επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης και γραφής σας; Τι πιστεύετε;
Φυσικά. Η φιλολογία σε φέρνει σε επαφή με κείμενα, αρχαίους και σύγχρονους συγγραφείς, λογοτεχνικά ρεύματα. Σε φέρνει σε επαφή με την ιστορία, τη γλώσσα, τη φιλοσοφία.
Γράφετε ποιήματα, αλλά και διηγήματα. Προς τα πού κλίνετε περισσότερο;
Προτιμώ την ποίηση, προς το παρόν.
Δέχεστε επιρροές από άλλους αγαπημένους σας συγγραφείς ή ποιητές στα έργα σας;
Ναι, φυσικά. Δεν είναι κάτι όμως που γίνεται συνειδητά.
Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς;
Συνήθως τα προσωπικά βιώματα και οι μνήμες. Στη συνέχεια, η επικαιρότητα.
Το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα αγαπά το βιβλίο; Ποια η γνώμη σας;
Νομίζω πως υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που δε ζουν χωρίς το βιβλίο. Νομίζω όμως πως υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που διαβάζουν, για να λένε ότι διαβάζουν…
Ποιος ο ρόλος των λογοτεχνικών διαγωνισμών στη ζωή ενός δημιουργού και ποια η αξία των διακρίσεων για την περαιτέρω ώθησή του για δημιουργία;
Νομίζω ότι οι λογοτεχνικοί διαγωνισμοί είναι σημαντικοί, αλλά δεν πιστεύω ότι η αξία ενός δημιουργού πρέπει να κρίνεται αποκλειστικά και μόνο από ένα αποτέλεσμα ενός διαγωνισμού. Για μένα η διάκρισή μου στον πρώτο ποιητικό διαγωνισμό που συμμετείχα ήταν πολύ σημαντική, γιατί απέκτησα την αυτοπεποίθηση που μου έλειπε.
Πρόσφατα προχωρήσατε στην έκδοση της πρώτης σας ποιητικής συλλογής. Θεωρείτε χρέος του κάθε δημιουργού να μοιράζεται το έργο του όταν το ολοκληρώσει;
Θα έλεγα ναι, διότι ο ποιητής ως πνευματικός άνθρωπος οφείλει με τον τρόπο του να αφυπνίσει συνειδήσεις.
Η συλλογή σας φέρει τον τίτλο «Μήτερ Ημών» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βακχικόν». Μιλήστε μας γι’ αυτήν.
Είναι μία συλλογή με σχετικά μικρά ποιήματα και αρκετά πεζόμορφα. Τα περισσότερα ψάχνουν να βρουν απαντήσεις για τον πόλεμο, τον θάνατο, την ψυχή, τη θέση της γυναίκας και το ρόλο του ποιητή σε όλα αυτά.
Πόσα ποιήματα απαρτίζουν τη συλλογή σας και γιατί δόθηκε ο συγκεκριμένος τίτλος για να κοσμήσει το εξώφυλλό της;
Η ποιητική μου συλλογή αποτελείται από είκοσι πέντε ποιήματα. Και είναι «Μήτερ» γιατί πολλά από αυτά κινούνται γύρω από τη γυναίκα – μητέρα, η οποία είτε αγανακτεί από τους πολλαπλούς της ρόλους, είτε θρηνεί τους γιους της στον πόλεμο, είτε υπόκειται βιασμούς κάθε είδους. Επιπλέον, επειδή αρκετά ποιήματα έχουν το στοιχείο του Θείου , ήθελα να δώσω μια αίσθηση προσευχής, αλλά λίγο πιο ριζοσπαστική…
Επιλέξατε να υπηρετήσετε την ελεύθερη ποίηση και την πεζοποίηση; Γιατί όχι και την έμμετρη;
Η έμμετρη νιώθω πως περιορίζει. Η ελεύθερη μοντέρνα ποίηση νομίζω μου ταιριάζει καλύτερα. Αγαπώ τους κατακερματισμένους στίχους και το παιχνίδι με τη στίξη ή την απουσία της.
Περνάτε μηνύματα μέσα από τα ποιήματά σας;
Φυσικά. Αυτό είναι και το χρέος του ποιητή.
Είναι εξομολογητικά τα ποιήματά σας;
Ναι. Αν παρατηρήσει κανείς θα δει ότι όλα τα ποιήματα είναι γραμμένα σε α’ πρόσωπο.
Το βιβλίο σας απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες ή μπορεί να αποτελέσει ανάγνωσμα και για το εφηβικό κοινό;
Ο πόλεμος, η ψυχή του ανθρώπου και η δύναμή της, η θρησκεία, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στο «Μήτερ ημών» και νομίζω ότι αφορούν και πρέπει να αφορούν και να προβληματίζουν τους νέους. Ποιήματά μου παραδείγματος χάριν, τα οποία αφορούν τον πόλεμο, τα χρησιμοποιώ ως φιλόλογος στο μάθημα της Έκθεσης στους μαθητές μου στη Β’ και Γ’ Λυκείου.
Είστε ευχαριστημένη από τη συνεργασία σας με το εκδοτικό σας σπίτι; Θεωρείτε πως ένας καλός εκδοτικός οίκος συμβάλει σημαντικά για την καλύτερη και επιτυχέστερη προώθηση ενός βιβλίου;
Πιστεύω ότι ένας εκδοτικός οίκος οφείλει να στηρίζει τον συγγραφέα και το έργο του και να πιστεύει σε αυτόν. Αν δεν υπάρχει στήριξη και αμοιβαία εμπιστοσύνη δε γίνεται τίποτα. Εγώ στις εκδόσεις Βακχικόν βρήκα και τη στήριξη και την εμπιστοσύνη που έψαχνα.
Επόμενα συγγραφικά σχέδια κάνετε ή είναι πολύ νωρίς ακόμα;
Νομίζω είναι νωρίς. Προς το παρόν απολαμβάνω το ταξίδι του «Μήτερ ημών». Εννοείται όμως πως συνεχίζω να γράφω, οπὀτε σίγουρα κάποια στιγμή κάτι καινούριο θα προκύψει.
Μια ευχή σας για το μέλλον;
Θα ευχηθώ κάτι δυστυχώς ακατόρθωτο: ειρήνη.
Πριν κλείσουμε τη συζήτηση θα ήθελα να μας παραθέσετε ένα ποίημα από το βιβλίο σας.
ΜΗΠΩΣ
Σε ρωτάω μήπως και μου απαντήσεις.
Τελικά μου απαντάς «μάλλον».
Έτσι μίσησα δυο λέξεις στη ζωή μου:
τα μήπως και τα μάλλον.
Δυο επιρρήματα μικρά με μεγάλη αβεβαιότητα.
Σου πετάω στα μούτρα ένα «σίγουρα»
και φεύγω.
Μήπως τώρα με κοιτάς;
Κυρία Παπούλα, σας ευχαριστώ πολύ για την όμορφη συζήτηση. Καλοτάξιδο το βιβλίο σας και να αγαπηθεί.
Σας ευχαριστώ πολύ!
Βιογραφικό:
Η Μαρίνα Παπούλα γεννήθηκε το 1994 στον Πειραιά. Τώρα ζει στο Κυπαρίσσι Λακωνίας με την οικογένειά της. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Από το 2016 διδάσκει σε μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και την ελληνική ως δεύτερη γλώσσα. Από το 2020 ασχολείται με τη συγγραφή. Ποιήματα και διηγήματά της έχουν εκδοθεί σε συλλογικές εκδόσεις μετά από τις διακρίσεις της σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Το Μήτερ ημών είναι η πρώτη ποιητική συλλογή της.
0 Σχόλια